Σουγιάδες και Μαχαίρια

Πρέπει να αρχίσω να ασχολούμαι με το ακονισμα ,έχω το σύστημα lansky εδω και μερικά χρόνια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει λόγο Βρές τις μοίρες που έχει το μαχαίρι του Νίκου και ξεκίνα από εκεί!. Με το σύστημα Lansky μπορεί και ένας αρχάριος, ειδάλλως σε ειδικό και θα ξαναγίνει ξυράφι, βέβαια παίζει ρόλο και το μέταλλο, εγώ που έχω πολλά μαχαίρια το κάθε ένα έχει και την δική του συμπεριφορά, με κορυφαίο το TRC South Pole με μέταλλο ELMAX!
 
Το θεμα του ακονισματος.... και το μαχαιρι.......ειναι ''επιστημη''....!!!!
Καποτε στην Κρητη.....ενας αδελφικος φιλος μου εκανε δωρο ενα μαχαιρι....για το κυνηγι!!!
Οταν πηγαμε να το παρουμε ( δεν λες οχι σε Κρητικο..... ) ο Μαστορας μεγαλος σε ηλικια...με ρωτησε τι
μαχαιρι θελω....
Του ειπα για κυνηγι....
Μου λεει.....Θα σου δωσω ενα μαχαιρι.....αλλα δεν θα κοψεις ΠΟΤΕ ψωμι και λαχανικα....Θα κοβεις κρεας...
και οτι αλλο θελεις εκτος απο αυτα που ειπα....
Τι θα γινει εαν κοψω ψωμι τον ρωτησα....
Μου απαντησε....το μαχαιρι το ''εχασες''.....δεν θα ξανα κοψει ποτε οπως κοβει τωρα...
Ποσο Δικιο ειχε!!!!
Το ειχα παντα στα ειδη κυνηγιου μου.....Εβαλε ο διαολος το ποδαρι του....το πηρε η γυναικα μου
να το πλυνει...το αφησε να στεγνωσει....
Ειχαμε τραπεζι εκεινη την ημερα σε κατι φιλους....
Γυριζω απο την δουλεια....και βλεπω μια φιλη της γυναικας να κοβει σαλατα με το μαχαιρι μου!!!!
Ηταν τεστ εγκεφαλικου....
Ο Μαστορας ειχε ΔΙΚΙΟ....Οτι και να εκανα....οσο και προσπαθησα να το ακονισω με το λαδακονο
που μου ειχε δωσει...δεν καταφερα τιποτα...
Το μαχαιρι μετα απο δυο κοψιματα...στομωνει .
Το εβαλα στην ''ακρη'' και το εχω για να θυμαμαι τον καλό μου φιλο !!!

View attachment 39210
Εχω ακριβως το ιδιο .Το εχω απο το 1980 .Εχει ριξει πολλη δουλεια Τωρα το εχω στην ακρη να θυμαμε τα νιατα μου
 
Αγαπητέ ΝίκοΠ το μαχαίρι σου χρειάζεται απλά ακόνισμα.
Αν ακονιστεί καλά θα είναι καλύτερο από ότι ήταν όταν το αγόρασες.

Φυσικά και δεν θα μπορέσεις ποτέ εσύ να το ακονίσεις με το ακόνι που σου έδωσε διότι δεν κατέχεις τηντέχνη του ακονίσματος αλλά ούτε και τα απαραίτητα εργαλεία.
Πρέπει να βρεις κάποιον που να ξέρει πραγματικά να ακονίζει, πάρα πολύ δύσκολο στην Ελλάδα, και να του το δώσεις να στο ακονίσει. Εναλλακτικά, μπορεί να στο ακονίσει κάποιος που έχει ένα σοβαρό μηχάνιμα ακονίσματος (προς Θεού όχι τροχίσματος) και να στο φτιάξει.

Αυτό έχουν τα μαχαίρια, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, τόσο συχνότερα χρειάζονται ακόνισμα.
Αν κάποιος δεν έχει βρει λύση στο θέμα του ακονίσματος, τότε τα μαχαίρια του καταντάνε διακοσμητικά, διότι αν τα χρησιμοποιήσει στα σοβαρά και χρειαστεί ακόνισμα, δεν μπορεί να το κάνει.
Απο εναν σφάχτη έμαθα ότι εκτός απο το λιπος του γουρουνιού που χαλάει για πλάκα την κόψη, πολύ ζημιά κανει και το μήλο. Με καλο μαχαίρι μήλο δεν κοβουμε. Αν ντε και σωνει θελουμε να το κανουμε, βουταμε το μήλο σε χλιαρό νερό. Μπορεί να επιβεβαιωσει κάποιος αν ισχύει;
 
Μπορει και να εχετε και οι δυο ΔΙΚΙΟ φιλοι μου!!!!
Θα σας πω ομως....οτι στα 5 χρονια που το ειχα....πριν το πιασει στα χερια της η φιλη της γυναικας
μου.....ΠΟΤΕ δεν χρειαστηκε ακονισμα....
Εγω ναι δεν ξερω να ακονιζω....οσο και αν προσπαθησα δεν τα καταφερα...μετα αποδεχτηκα αυτο
που μου ειχε πει ο Μαστορας και το εβαλα στην ακρη....
Ισως να ηταν λαθος μου....Θα βρω καποιον που να ξερει απο μαχαιρια και ακονισμα...και θα
κοιταξω να το ξανα φτιαξω !!!
Σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας!!!
.love.
Υπαρχουν εταιριες που ακονηζουν επαγγελματικα μαχαιρια χασαπηδων κ.τ.λ αν δεν μπορειτε να τα ακονησετε μονοι συνενοηθητε με εναν χασαπη να τα δοσετε και θα σας τα κανουν ξυραφια
 
Απο εναν σφάχτη έμαθα ότι εκτός απο το λιπος του γουρουνιού που χαλάει για πλάκα την κόψη, πολύ ζημιά κανει και το μήλο. Με καλο μαχαίρι μήλο δεν κοβουμε. Αν ντε και σωνει θελουμε να το κανουμε, βουταμε το μήλο σε χλιαρό νερό. Μπορεί να επιβεβαιωσει κάποιος αν ισχύει;
Μάλλον εξαρτάται από το μέταλλο/κράμα του μαχαιριού. Το μήλο έχει αρκετά "όξινα" που πιθανόν να αντιδρούν με το μέταλλο, επειδή στην κόψη του μαχαιριού τα μόρια του μετάλλου είναι σχεδον γυμνά απέναντι στα όξινα, δηλ. πιό ευάλωτα . Το χλιαρό νερό μάλλον δημιουργεί κάποιο λεπτό φίλμ γύρω από το μέταλλο.
Α ρε Χημεία του Γυμνασίου που αντιστέκεσαι στο αλτσχαϊμερ- αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.think.
 
Μάλλον εξαρτάται από το μέταλλο/κράμα του μαχαιριού. Το μήλο έχει αρκετά "όξινα" που πιθανόν να αντιδρούν με το μέταλλο, επειδή στην κόψη του μαχαιριού τα μόρια του μετάλλου είναι σχεδον γυμνά απέναντι στα όξινα, δηλ. πιό ευάλωτα . Το χλιαρό νερό μάλλον δημιουργεί κάποιο λεπτό φίλμ γύρω από το μέταλλο.
Α ρε Χημεία του Γυμνασίου που αντιστέκεσαι στο αλτσχαϊμερ- αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.think.
Με έντονη γραμματοσειρά τα γραφόμενα του φίλου Θεόδωρου...:)

Σε δεξαμενή SS(stainles steel) χημικού δεξαμενοπλοίου φορτώνουμε οξέα (π.χ. sulfouric accid).Η δεξαμενή καθρέπτης...

Μετά την εκφ/ση και το πλύσιμο οι επιφάνειες της έχουν όψη σαν μαντέμι...Η δεξαμενή έχει χάσει το λεπτό φίλμ προστασίας της που λέγεται ψυχρό γαλβάνισμα , και για να επανέλθει και να μην σκουριάσει πρέπει να γινεί επικάλυψη με pasivating liquid με μηχανικά μέσα η pasivating paste , με το χέρι (πιο δύσκολο) και κατόπιν ξέβγαλμα με γλυκό χλιαρό νερό...

Υ.Γ: υπηρέτησα Υποπλοίαρχος σε specialized chemical tankers 3-4 χρόνια...
 
Last edited:
Θα ήθελα τη συμβουλή σας για καποια μαχαίρια που μου ζητά ο πατερας μου να του πάρω. Ενα γδάρτη και κανα δυό μαχαίρια κρεωπωλειου για φιλεταρισμα, καθαρισμα κλπ. Δυο βασικά μαχαίρια δηλαδή. Τι τυπου και μάρκα πρεπει να κοιτάξω και σε ποιό κατάστημα; Κατι με μια νορμαλ τιμή, οχι κατι πολύ ακριβο για επαγγελματικη καθημερινη χρήση.
 
Θα ήθελα τη συμβουλή σας για καποια μαχαίρια που μου ζητά ο πατερας μου να του πάρω. Ενα γδάρτη και κανα δυό μαχαίρια κρεωπωλειου για φιλεταρισμα, καθαρισμα κλπ. Δυο βασικά μαχαίρια δηλαδή. Τι τυπου και μάρκα πρεπει να κοιτάξω και σε ποιό κατάστημα; Κατι με μια νορμαλ τιμή, οχι κατι πολύ ακριβο για επαγγελματικη καθημερινη χρήση.
Θα πας σε ενα καταστημα με επαγγελματικο εξοπλησμο για μαγαζια και ξενοδοχεια ,εκει θα βρεις αυτα που ψαχνεις μπορει να βρεις πολες μαρκες αλλα καλα και φτυνα ειναι 2-3 πχ.τα icel η και tramondina αν βρεις ειναι σκυλια θα ρωτησεις τους εργαζομενους μεσα να σε κατατοπισουν
 
Θα πας σε ενα καταστημα με επαγγελματικο εξοπλησμο για μαγαζια και ξενοδοχεια ,εκει θα βρεις αυτα που ψαχνεις μπορει να βρεις πολες μαρκες αλλα καλα και φτυνα ειναι 2-3 πχ.τα icel η και tramondina αν βρεις ειναι σκυλια θα ρωτησεις τους εργαζομενους μεσα να σε κατατοπισουν
Και ξεχασα πριν θα παρεις και ενα μασατι να τα ξεστομονεις
 
Απο εναν σφάχτη έμαθα ότι εκτός απο το λιπος του γουρουνιού που χαλάει για πλάκα την κόψη, πολύ ζημιά κανει και το μήλο. Με καλο μαχαίρι μήλο δεν κοβουμε. Αν ντε και σωνει θελουμε να το κανουμε, βουταμε το μήλο σε χλιαρό νερό. Μπορεί να επιβεβαιωσει κάποιος αν ισχύει;
Μήπως εννοούσε ότι οξειδώνονται; Και αυτό για τα μη ανοξειδωτα
 
Last edited:
Λεο να φτιαξο αυτην την πατεντα.ακουο γνομες .big smile.
Και δεν το φτιάχνεις ,τσαμπα ειναι.
Το θέμα είναι τι θελεις να κανεις . Αν θέλεις να φρεσκάρεις την κόψη σε κάποια μαχαίρια ή αν θες να τροχίσεις λάμα από την αρχή.
 
Back
Top