Συγκριτική δοκιμή ανοιχτών συσφίξεων Brain Bell-Seminole Spreader-Beretta Opt+ Cyl

Το συγκριτικό τέστ έγινε σήμερα Σάββατο 10/3/2018 στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας. Τα φυσίγγια που δοκιμάστηκαν ήταν 32γρ νούμερο 9 και 29γρ νούμερο 10, γεμισμένα όλα στο χέρι ένα-ένα, από έναν εκ των εμπειρότερων ιδιογομωτών. Οι βυσματώσεις ήταν για τα 32γρ πλαστικό κυάθιο συμβατικό και για τα 29γρ fsf.
Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν Beretta Urica II 391 με κάννη optima και μήκος 71cm.
Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη για την προσφορά των φυσιγγίων και για την πολύτιμη βοήθεια του στο πεδίο των δοκιμών.

Brain Bell, 15m, 32gr N.9

Seminole Spreader, 15m, 32gr N.9

Beretta Cylinder Opt+, 15m, 32gr N.9

Brain Bell, 20m, 32gr N.9

Seminole Spreader, 20m, 32gr N.9

Beretta Cylinder Opt+, 20m, 32gr N.9

Brain Bell, 25m, 32gr N.9

Seminole Spreader, 25m, 32gr N.9

Beretta Cylinder Opt+, 25m, 32gr N.9

Brain Bell, 30m, 32gr N.9

Seminole Spreader, 30m, 32gr N.9

Beretta Cylinder Opt+, 30m, 32gr N.9

μπράβο κύριοι.. πολύ ωραία η δοκιμή
είναι όπως ακριβώς μ αρέσει κ έμενα βλέπω τις δοκιμές .. η αλλαγές στισ αποστάσεις με τα ίδια δεδομένα βοηθάει πολύ να κάνεις προσομοίωση στο κυνήγι !
η εικόνα που δίνει ο κύλινδρος κ για μένα είναι η καλύτερη συνολικά ..

Δεν ξέρω αν το πιθανότερο είναι να μην ισχύουν, εγώ με την altair είχα μόνιμα την μουφα βιδωμενη και τουφεκαγα παντού.
Μια ερώτηση σχετικά με την altair που την έχει και το φιλαράκι μου, την κυνηγάει μόνιμα χωρίς κανένα τσοκ βιδωμένο πάνω, έτσι είναι κύλινδρος ή πιο ανοιχτή από κύλινδρο; Γτ έχω δει εκτός από μούφα (κάλυμμα του σπειρώματος) και ο κύλινδρος να υπάρχει που νομίζω εξέχει λίγο μπροστά, από ότι έχω καταλάβει από τις φώτος...

Μια ερώτηση σχετικά με την altair που την έχει και το φιλαράκι μου, την κυνηγάει μόνιμα χωρίς κανένα τσοκ βιδωμένο πάνω, έτσι είναι κύλινδρος ή πιο ανοιχτή από κύλινδρο; Γτ έχω δει εκτός από μούφα (κάλυμμα του σπειρώματος) και ο κύλινδρος να υπάρχει που νομίζω εξέχει λίγο μπροστά, από ότι έχω καταλάβει από τις φώτος...
Τα τσοκακια για την altair εινα τα quick chokes.
0.25-0.50-0.75-1.0
Συν το κάλυμμα για να προστατευεται το σπειρωμα που ειναι εξωτερικα της κανης.
Αρα,ειναι κύλινδρος ...
Αυτο αφορα στην εργοστασιακη σειρα.
Εκτος κι αν εχει βαλει κατι "κατασκευη"....
Συνηθιζοταν πολυ η κατασκευη chokes στον συγκεκριμενο τυπο κανης.

Δεν ξέρω αν το πιθανότερο είναι να μην ισχύουν, εγώ με την altair είχα μόνιμα την μουφα βιδωμενη και τουφεκαγα παντού.
Το θέμα είναι να δοκιμάζουμε :)
Αυτό που λες "να δοκιμάζουμε " είναι η ουσία. Εδω όμως να πω, οτι κι εγω στα όσα χρόνια εχω την win ,τον κύλινδρο δεν τον εχω βιδώσει ποτε αλλά ουτε και δοκιμή έκανα. :D

Τα τσοκακια για την altair εινα τα quick chokes.
0.25-0.50-0.75-1.0
Συν το κάλυμμα για να προστατευεται το σπειρωμα που ειναι εξωτερικα της κανης.
Αρα,ειναι κύλινδρος ...
Αυτο αφορα στην εργοστασιακη σειρα.
Εκτος κι αν εχει βαλει κατι "κατασκευη"....
Συνηθιζοταν πολυ η κατασκευη chokes στον συγκεκριμενο τυπο κανης.
όχι το παιδί δεν έχει βάλει κάτι άλλο, μόνιμα χωρίς τσοκ σε όλα τα κυνήγια έχει και το 0.75 μόνο (τα άλλα αγνοούνται χαχα) αλλά δεν το βιδώνει ποτέ.

Κύλινδρος, η μουφα το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα σπειρωματα από τυχόν χτυπήματα.

όχι το παιδί δεν έχει βάλει κάτι άλλο, μόνιμα χωρίς τσοκ σε όλα τα κυνήγια έχει και το 0.75 μόνο (τα άλλα αγνοούνται χαχα) αλλά δεν το βιδώνει ποτέ.
Προφανώς έχει το 0,75 μόνο, γιατί το όπλο πουλιόταν μόνο με αυτό. :)

Προφανώς έχει το 0,75 μόνο, γιατί το όπλο πουλιόταν μόνο με αυτό. :)
Όντως; Ο πατέρας του καινούρια την είχε πάρει αρχές δεκαετίας του '90, από τις σφραγίδες είδαμε ότι είναι κατασκευασμένη το 1991, δεν τα έδιναν όλα τα τσοκ;

Όχι, αυτή η μόδα με όλα τα τσοκ άρχισε αργότερα, τότε η συγκεκριμένη πουλιόταν στην στάνταρ έκδοση με ένα. Όσα ήθελες μπορούσες να πάρεις μετά αλλά τα πλήρωνες έξτρα. Το 91 την πήραμε εμείς και το κουτί μέσα είχε μόνο το 0,75....:)

Εκπληκτικη δουλεια θα ελεγα, οσο και επιπονη, ο μπογιατζης εβαψε αρκετα τετραγωνικα, θα πιαστηκε ο ωμος του σιγουρα.
Περα απο τα πολυ θετικα συμπερασματα για την χρηση του κυλινδρου και την αποτελεσματικοτητα του, μαθαινουμε να "τσεκαρουμε"
τα διαθεσιμα τσοκ και ακολουθως, εαν χρειασθει, κανουμε καποια αγορα, εξοικονομηση χρηματων δηλαδη.
Γιωργο και ολη την παρεα, σας ευχαριστουμε πολυ, σπουδαιο μαθημα το χθεσινο.

Καλησπέρα σε όλους.
Μόλις με πήρε τηλέφωνο κάποιος φίλος να μου πει να δω τις δοκιμές που έχουν αναρτηθεί σε αυτό το thread.
Πραγματικά πολύ καλή δουλειά! Και όντως το Seminole δείχνει να είναι τρίτο (είναι όμως; θα δείτε τι εννοώ).

Τώρα όμως θα ήθελα να κάνω και εγώ κάποιες παρατηρήσεις.
1) 15 μέτρα : την επόμενη φορά που θα θεωρηθεί καλύτερη μία τουφεκιά...οβάλ (από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά) όπως αυτή του Beretta 5* στα 15 μ. με έντονο κέντρο σε σχέση με του BL (που έχει τέλεια ανάπτυξη, απόλυτα ομοιόμορφη τουφεκιά).....ας είμαστε λίγο πιό επιφυλακτικοί ως προς το ποιά είναι η καλύτερη.
2) 20 και 25 μέτρα : για να κρίνουμε την καλύτερη τουφεκιά πρέπει να μετρήσουμε
α) ομοιομορφία κατανομής όπου είναι μακράν καλύτερη του Bell με το εργοστασιακό να έχει πολύ πυκνό κέντρο, ειδικά στα 20 μέτρα (αλλά θα πω για αυτό και πιό κάτω) και
β) τα κενά στη περιφέρεια τους όπου και πάλι το Bell έχει σαφώς λιγότερα.

Και τώρα κάποια πράγματα που, λόγω εμπειρίας παρατήρησα (έχω κάνει χιλιάδες δοκιμές για να μην τα δει το μάτι μου αμέσως) :

- Στα 20 μέτρα και οι δύο τουφεκιές είναι εμφανώς ολόκληρες μέσα στον πίνακα. Όμως, η μέν τουφεκιά του Bell έχει 449 σκάγια (και μέτρησα μέχρι και σκιές για να βγούνε τόσα), το δε εργοστασιακό με την "καλύτερη" τουφεκιά έχει.....521 σκάγιια (όποιος δεν βαριέται ας ξανακάνει το μέτρημα, εγώ το έκανα 3 φορές γαι την κάθε μία). Και προφανώς δεν έχουν φύγει σκάγια εκτός, όποιος έχει έστω και ελάχιστη εμπειρία το καταλαβαίνει καθώς και οι δύο τουφεκιές έχουν εξαντλήσει την ανάπτυξή τους μέσα στα όρια του πίνακα. Βέβαια αυτό μάλλον δικαιολογείται από το επόμενο.

- Και στα 20 αλλά και στα 25 μέτρα, το εργοστασιακό έχει εμφανέστατα στο κέντρο αρκετά σκάγια που είναι τουλάχιστον 2 νούμερα πιό ψιλά από τα υπόλοιπα (και όχι, δεν έχει να κάνει με τον υγρό πίνακα ή όχι σε εκείνο το σημείο, δείτε στα 25 που είναι υγρός σχεδόν παντού).

Οπότε, ή οι γομώσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήσαν διαφορετικές ή το εργοστασιακό αποδίδει όπως όλοι οι κύλινδροι δηλ με τη λεγόμενη "τρύπα" (donut = κουλούρι την ονομάζουν εις την αλλοδαπή) που ή λείπουν σκάγια ή και αυτά που υπάρχουν δεν έχουν την σωστή, ίδια ενέργεια με τα υπόλοιπα.

Όμως στη δεύτερη περίπτωση, πως δικαιολογούνται τα επιπλέον σκάγια;;;

Εδώ θα ήθελα να πω πως, όποιος ψάξει και μέσα στο HL αλλά και σε διεθνή forum που γράφω, ΠΑΝΤΑ ΤΟΝΙΖΩ πως, αν και οι δοκιμές σε πίνακα κολακεύουν πάντα τα τσοκ μου, αυτές δεν σημαίνουν σχεδόν τίποτα, είναι μάι πολύ "αχνή" ένδειξη. Μόνο στην πράξη, στο κυνήγι μπορεί να δει κανείς την πραγματική απόδοση. Ο πίνακας είναι δοκιμή σε 2 διαστάσεις για ένα μέγεθος όπως είναι η τουφεκιά μέσα στον αέρα που είναι 3 διαστάσεων. Και στην πράξη, έ, "έχει βουίξει η πλάση" και στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό για την απόδοση των BRAIN. Για τις τουφεκιές που βγάζει το Bell μπορεί όπιος φίλος ενδιαφέρεται να δει στο https://www.hunterslife.gr/forums/threads/brain-chokes.779/page-9 , δοκιμές που έγιναν όχι από εμένα αλλά από φίλους με τα όπλα τους και με διαφορετικά φυσίγγια (εισαγωγής και ελληνικά) στα 10,20 και 30 μέτρα στους ίδιους πίνακες της Μαλακάσας.

Κλείνοντας να πω πως ο κάθε συνδυασμός κάννης, τσοκ και φυσιγγιού είναι και θα είναι πάντα διαφορετικός από όλους τους άλλους. Το κακό είναι πως θέλει πολλή δουλειά και ψάξιμο για να βρεις κάποιον καλόν. Και εδώ τα BRAIN έχουν κάνει την διαφορά.

Μου έχουν πει κάποιοι φίλοι και γνωστοί ότι "ξέρουν πως κάποιοι μου την έχουν στημένη" κλπ κλπ. Όντως κάποιοι δεν έχουν πει καλή κουβέντα για τα BRAIN και ας μην τα είχαν δει ποτέ στη ζωή τους, ίσως από προσωπική αντιπάθεια, δεν ξέρω τι μπορει να τους έχει ενοχλήσει. Ουδείς προφήτης εν τω ευτού τόπω. Δεν θέλω να πιστέψω πως τα παραπάνω συνιστούν κάτι τέτοιο, δηλ πως είναι "πειραγμένες" οι δοκιμές. Ατυχίες και αβλεψίες συμβαίνουν και στους ...εμπειρότερους των ιδιογομωτών. Ας το αφήσουμε εκεί.

Σύντομα θα κυκλοφορήσουν video με συγκριτικές δοκιμές μεταξύ BRIAN και συμβατικών με πλειάδα συσφίγξεων, γομώσεων κλπ ώστε να κατανοήσουν την υπεροχή των BRAIN και οι πλέον δύσπιστοι (ναι, θα έχει και πίνακες αλλά θα έχει και μαρτυρίες κατόχων).

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Σωτηρόπουλος

Μου έχουν πει κάποιοι φίλοι και γνωστοί ότι "ξέρουν πως κάποιοι μου την έχουν στημένη" κλπ κλπ. Όντως κάποιοι δεν έχουν πει καλή κουβέντα για τα BRAIN και ας μην τα είχαν δει ποτέ στη ζωή τους, ίσως από προσωπική αντιπάθεια, δεν ξέρω τι μπορει να τους έχει ενοχλήσει. Ουδείς προφήτης εν τω ευτού τόπω. Δεν θέλω να πιστέψω πως τα παραπάνω συνιστούν κάτι τέτοιο, δηλ πως είναι "πειραγμένες" οι δοκιμές. Ατυχίες και αβλεψίες συμβαίνουν και στους ...εμπειρότερους των ιδιογομωτών. Ας το αφήσουμε εκεί.

Xρηστο διαβαζω παντα με ιδιαιτερο ενδιαφερον τις αποψεις σου κ τις σεβομαι μιας κ εισαι ανθρωπος της "πιστας" στο θεμα των βλετιωσεων, και ασχετα αν συμφωνω η οχι με ολες, τις φιλτραρω παντα στο μυαλο μου,
ωστοσο ειναι λιγο αδικη η παραπανω διαπιστωση, θα την εκανα την παρατηρηση για οποιδηποτε μελος εκανε αυτη τη δοκιμη, αλλα επειδη τυχαινει να γνωριζω ποιος παρευρισκοταν στην παραπανω δοκιμη θα εβαζα το χερι μου στη φωτια οτι δεν υπαρχει δολος προς το προιον που εκπροσωπεις... αυτο...
Ειναι κριμα να αναφερονται τετοια πραγματα δημοσια κ ειναι κ αδικο για καποιους...
Εντελως φιλικα

Xρηστο διαβαζω παντα με ιδιαιτερο ενδιαφερον τις αποψεις σου κ τις σεβομαι μιας κ εισαι ανθρωπος της "πιστας" στο θεμα των βλετιωσεων, και ασχετα αν συμφωνω η οχι με ολες, τις φιλτραρω παντα στο μυαλο μου,
ωστοσο ειναι λιγο αδικη η παραπανω διαπιστωση, θα την εκανα την παρατηρηση για οποιδηποτε μελος εκανε αυτη τη δοκιμη, αλλα επειδη τυχαινει να γνωριζω ποιος παρευρισκοταν στην παραπανω δοκιμη θα εβαζα το χερι μου στη φωτια οτι δεν υπαρχει δολος προς το προιον που εκπροσωπεις... αυτο...
Ειναι κριμα να αναφερονται τετοια πραγματα δημοσια κ ειναι κ αδικο για καποιους...
Εντελως φιλικα
Φίλε aris_kalamata,,
Μα το ξεκαθάρισα όσο καλύτερα γίνεται. Και ο λόγος; Γιατί δεν ξέρω τι θα σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης διαβάζοντας τις παρατηρήσεις μου. Έτσι και εγώ το ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή πως και εγώ ο ίδιος δεν πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι το πονηρό.
Οι αναφορές που γίνονται δημοσίως στα τσοκ μου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρώ χρήσιμο το κάθε forum και ειδικά το HL. Μόνο με "λιβανωτούς" δεν πας μπροστά, θα μείνεις στάσιμος και αυτό είναι ότι χειρότερο. Και μόνο στάσιμος δεν μένω εγώ. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε κριτική δεκτή, όπως και η εν λόγω. Απλά, δημόσια παρατέθηκαν οι δοκιμές, δημόσια έκανα και εγώ τις παρατηρήσεις μου.
Εγώ δεν γνωρίζω τους ανθρώπους που έκαναν τις δοκιμές όπως εσύ αλλά ακόμα και έτσι, εγώ δεν εξέφερα καμία μειωτική άποψη για αυτούς. 'Αλλο να έχεις αντίθετες θέσεις σχετικά με το οτιδήποτε (όσο τεκμηριωμένες και αν είναι) και άλλο να προσβάλλεις την προσωπικότητα κάποιου ανθρώπου.

ΠΑΝΤΑ φιλικά
Χρήστος Σωτηρόπουλος

Μου έχουν πει κάποιοι φίλοι και γνωστοί ότι "ξέρουν πως κάποιοι μου την έχουν στημένη" κλπ κλπ. Όντως κάποιοι δεν έχουν πει καλή κουβέντα για τα BRAIN και ας μην τα είχαν δει ποτέ στη ζωή τους, ίσως από προσωπική αντιπάθεια, δεν ξέρω τι μπορει να τους έχει ενοχλήσει.
Προσπαθώ από τότε που ξεκίνησαμε το παρόν forum να βάζω όσα λιθαράκια μπορώ, με γνώμονα την αντικειμενικότητα και πάντα προσπαθώντας να μιλώ με αποδείξεις, σε θέματα που αφορούν κυνηγητικές και σκοπευτικές ανησυχίες. Όταν ήμουν κάποτε ένας εκ των ιδρυτών αυτού εδώ του χώρου, τόνισα με κάθε τρόπο ότι δεν τον αντιλήφθηκα ποτέ σαν μέσο κέρδους, επαγγελματικής ενασχόλησης ή εν πάση περιπτώσει, βήμα που θα με κάνει να φλερτάρω με την οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση για να αποκομίσω κάποιο όφελος.
Δεν ήταν τυχαίο που δεν εξέφρασα άποψη για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δοκιμής. Όποια και να ήταν τα αποτελέσματα, θα τα δημοσίευα.
Στημένη δεν την έχω για κανέναν, ειδικά για κάποιον που δεν γνωρίζω, δεν μου έχει κάνει τίποτα και δεν του έχω κάνει τίποτα. Τι θα μπορούσα να κερδίσω "πειράζοντας" την δοκιμή; Η seminole είναι μια εταιρεία που έχει κλείσει εδώ και χρόνια, όσο για την Beretta πέραν του ότι είμαι κάτοχος ενός αυτογεμούς της σειράς, ουδεμία σχέση ή γνωριμία έχω με τον αντιπρόσωπο της. Πόσο μάλιστα, όταν στην δοκιμή χρήσιμοποιηθηκε ένα choke που παρέχεται δωρεάν και στον βασικό εξοπλισμό του όπλου.
Όπως και να το κάνεις είναι απογοητευτικό να αντιμετοπίζεις υπαινιγμούς για πειραγμένες δοκιμές. Τα αποτελέσματα τα πειράζουν οι τζογαδόροι και οι πολιτικοί, εγώ δεν ανήκω σε καμία κατηγορία. Καλή κουβέντα δεν έχω πει για τα Brain αλλά ούτε και κακή. Έχω σταματήσει από τότε που έμαθα να στοχεύω να ασχολούμαι με choke. Τα μόνα chokes after market που θα βρει κάποιος στην βαλίτσα μου είναι από την σύσφιξη των 2* και πάνω, γιατί κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη, εκεί αξίζει και μόνο κάποιος να ψαχτεί.
Κλείνοντας αυτήν την παρένθεση που με το ζόρι γράφω, θα ήθελα σαν συγγραφέας του συγκεκριμένου thread, να δώσω το ελεύθερο στους διαχειριστές, αν κρίνουν πώς χρειάζεται, να το κατεβάσουν χωρίς να σκεφτούν στιγμή ότι μπορεί αυτό να με πειράξει.
Με εκτίμηση,
Σιλιβίστρας Ε. Γιώργος

Δεν υφίσταται λόγος να διαγραφεί η δημοσίευση κανενός, μυαλό έχουμε όλοι και κρίνουμε. Συνεχίστε τη συζήτηση σε κόσμιο επίπεδο και ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας.

Back