Συμφωνούμε απολύτως! Εγώ έγραψα ποιες δυνάμεις ασκουνται στο όπλο κατά την πυροδότηση και είναι 2 η τάση της καννης να πάει μπροστά και η τάση της βάσης να πάει πίσω.Κατά την πυροδοτηση η κύρια δύναμη που καλούνται να συγκροτήσουν τα κλειδιά, είναι πράγματι αυτή που ασκεί στον καθρέπτη ο κάλυκας του φυσιγγιου. Αυτή η δύναμη είναι κάθετη στον καθρέπτη ΑΛΛΆ τα κλειδιά και η βάση δέχονται δυνάμεις που τείνουν και να ανοίξουν το όπλο περιστρεφοντας το ως προς τον πιρο του, και να καμψουν την βάση προς τα κάτω, όπως φαίνεται και στα δικαννα που έχουν σπάσει. Αυτό που περιγράφεις ppv σαν την μόνη δύναμη που ασκείται, ( κατά μήκος του άξονα των κανων ), θα ίσχυε αν το πλαγιοκανο ή αλληλεπίθετο είχε κοντάκι που θα συνεχιζε στην ίδια ευθεία με τον άξονα συμμετρίας των κανων και κλειδιά στον ίδιο άξονα και όχι σε απόσταση από αυτόν. Η απόσταση ων κλειδιών από τον άξονα καθώς και η απόσταση του μέσου του πέλματος από τον ίδιο άξονα, δημιουργούν ροπές και μοχλευσεις που διαφερουν πολύ από αυτό που περιεγραψες. Όσο για τις αντοχές του ενός ή του άλλου όπλου ,δεν είναι μόνο η γεωμετρία του κλεισίματος ,αλλά και οι διαστάσεις που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα, όπως βέβαια και η αντοχή των υλικών.
Εσύ πολύ σωστα περιέγραψες τι πραγματικά συμαβαίνει σε ένα πλάγιο ή αλληλεπίθετο όταν πυροδοτηται. Δηλαδή τις δυνάμεις περιστροφής των καννών και την τάση να ανοίξει το όπλο. Αυτό συμβαίνει καθαρά μόνο και μόνο επειδή ο πύρος βρίσκεται κάτω από τις κάννες, δηλαδή δημιουργεί μοχλικό σύστημα. Αυτή την τάση προσπαθούν να μετριάσουν οι διακεκομένοι πύροι στα αλληλεπίθετα τοποθετώντας τους όσο γίνεται πιο κοντά στο μέσο των 2 καννών, ενώ στα πλαγιόκαννα αυτό δεν μπορεί να ισχύσει, άρα ο πύρος τοποθετείται πάντα από κάτω.
Οι μηχανικοί σχεδιαστές των όπλων αυτό παρατήρισαν και για αυτό τον λόγο τείνουν ειδικά στα αλληλεπίθετα να τα κατασκευάζουν όσο γίνεται πιο ρηχά, χαμηλα σε προφίλ και τους πύρους αντί να τους έχουν από κάτω π.χ. Browning να τους κάνουν διακεκομένους και να τους τοποθετούν ψηλότερα και οσο γίνεται πιο στο κέντρο των καννών, π.χ. Boss, Beretta
Τώρα το κλειδί που θα σφραγίζει το όπλο κλειστό θα πρέπει να βρίσκεται όσο των δυνατών ψηλότερα πάνω στην βάση π.χ. Κ80 με το συρταρωτό καπάκι αντί χαμηλότερα Browning, με το μεγάλο κάτω κλειδί, έτσι ασκείται λιγότερη δύναμη στο κλειδί για να συγκρατήσει τις κάννες κλειστές, απλή μηχανική μοχλικού συστήματος!