ΤΣΟΚ (CHOKE) Παρουσιάσεις – Κριτικές – Εντυπώσεις

Την Πέμπτη που μας πέρασε, έκανα κάποιες δοκιμές με τα κάτωθι τσόκ και φυσίγγια!.
1. Νο 6 Ρούμελ 34 γρ, τσόκ Kicks Smoke 0,10” and 0,20”
2. Νο 6 Ρούμελ 34 γρ, τσόκ Briley Helix Hunter Short Range (το καινούργιο)
3.Το ίδιο έγινε με Nobel sport Speed No 6 gr 34 and Percorso No 6 gr 36.
4. Υψόμετρο 1250 μέτρα!. Μέτρα δοκιμής, 36 και 30
5. Όπλο BENELLI Raffaello Powre Bore 71 cm barrel.
6. Συμπεράσματα!. α) Σε όλες τις μετρήσεις με τα φυσίγγια του Ρούμελ, το 0,10” υπερτερούσε τόσο σε συγκέντρωση στον κύκλο των 70 cm, όσο και σε ομορφιά της τουφεκιάς. Εκείνο δε που με εκούφανε ήταν ότι τα σκάγια μου έδιναν την εντύπωση ότι δεν είχαν φύγει έξω από το χαρτόνι το οποίο ήταν 1χ1. β) Το 0,20” είχε κάνει μια κλειστή Τουφεκιά που δεν είχε ξεπεράσει τον κύκλο των 40 πόντων από το κέντρο, και εκεί, ελάχιστα ανεμίδια!. Το Helix αδιάφορο, αλλού για αλλού, όμως μπορεί να φταίει ότι ήταν το short. γ) Τα υπόλοιπα δύο ( Percorso and Nobel Speed) ανεμίσανε με λίγο καλύτερο το Περκόρσο. Αυτά όμως και τα δύο είναι με αποσπώμενο πάτο!. Έριξα και δύο Τουφεκιές στα τριάντα μέτρα σε δυό μπιτόνια τετράκιλα από αυτά του απιονισμένου νερού, τα ξετίναξα, τα σκάγια πέρασαν πάντα κι άλλη, κάνα δύο έμειναν μέσα στο μπιτόνι!. Τελειώνοντας μπορώ να πώ ότι, με μεγάλη διαφορά Ρούμελ, μετά Περκόρσο και τελευταίο που δεν μου άφησε καλές εντυπώσεις το Nobel speed!. Τελικά τα Kicks Smoke κάνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που λένε!.
Καλά τα λες,αλλά να λάβεις υπ όψιν και το υψόμετρο........

Δηλαδή Βαγγέλη εάν ήμουν π.χ. στον κάμπο πώς θα ήταν οι δοκιμές μου? Θα ήταν πιό ανοικτές?
Απ' ότι μου έχουν πει, όσο αυξάνει το υψόμετρο, τόσο μειώνεται η πυκνότητα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα, τα σκάγια, να βρίσκουν μικρότερη αντίσταση και να ανοίγει λιγότερο η ντουφεκιά. Δεν το έχω επαληθεύσει, ποτέ στο χαρτί, αυτό το επιχείρημα, για να σου πω αν ισχύει. Αν θα μπορούσες να κάνεις την ίδια δοκιμή, σε χαμηλό υψόμετρο, π.χ., 200 μέτρα, με όσο το δυνατόν, ίδιες καιρικές συνθήκες, θα αποδείκνυες ή θα απέρριπτες μια για πάντα αυτή την θεωρία!

Δηλαδή Βαγγέλη εάν ήμουν π.χ. στον κάμπο πώς θα ήταν οι δοκιμές μου? Θα ήταν πιό ανοικτές?
Ναι θα είχες μεγάλη διαφορά σε συγκέντρωση αλλά και σε διάτρηση.......
Αυτό συμβαίνει λόγω μικρότερης πυκνότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε μεγάλα υψόμετρα,οπότε τα σκάγια κατά την πτήση τους συναντούν μικρότερη αντίσταση...........

Απ' ότι μου έχουν πει, όσο αυξάνει το υψόμετρο, τόσο μειώνεται η πυκνότητα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα, τα σκάγια, να βρίσκουν μικρότερη αντίσταση και να ανοίγει λιγότερο η ντουφεκιά. Δεν το έχω επαληθεύσει, ποτέ στο χαρτί, αυτό το επιχείρημα, για να σου πω αν ισχύει. Αν θα μπορούσες να κάνεις την ίδια δοκιμή, σε χαμηλό υψόμετρο, π.χ., 200 μέτρα, με όσο το δυνατόν, ίδιες καιρικές συνθήκες, θα αποδείκνυες ή θα απέρριπτες μια για πάντα αυτή την θεωρία!
Δεν είναι απλώς μια θεωρία......... Βασίζεται σε νόμο της φυσικής..........
Άλλωστε είναι από χρόνια εξακριβωμένο........
Έριξα παλιά με rio royal pichon και με NSI classica No 7,5 και τα δύο στα 36,50 μέτρα απόσταση σε υψόμετρο 2200 μέτρα και τα ίδια σε υψόμετρο 380 μέτρα ..........
Οι ντουφέκιες σε τενεκέ λαδιού στα 2200 είχαν 78 και 75 σκάγια στην επιφάνεια του ντενεκε και στα 380 μέτρα 25 και 22 σκάγια αντίστοιχα.......

Δεν είναι απλώς μια θεωρία......... Βασίζεται σε νόμο της φυσικής..........
Άλλωστε είναι από χρόνια εξακριβωμένο........
Έριξα παλιά με rio royal pichon και με NSI classica No 7,5 και τα δύο στα 36,50 μέτρα απόσταση σε υψόμετρο 2200 μέτρα και τα ίδια σε υψόμετρο 380 μέτρα ..........
Οι ντουφέκιες σε τενεκέ λαδιού στα 2200 είχαν 78 και 75 σκάγια στην επιφάνεια του ντενεκε και στα 380 μέτρα 25 και 22 σκάγια αντίστοιχα.......
Τεράστια διαφορά! 200% μεγαλύτερη συγκέντρωση!

Σήμερα ήρθε η απάντηση με email από την BENELLI Italy! 18,3 ο αυλός μου, τόσο μου είπε και ο Κύργιας!
Ήξεραν και κάτι καλό αυτό έπρεπε να σε έχω στην έκθεση όταμ είχαν φέρει δύο όλα και όλα spose benelli και ρωτούσε ο κόσμος τι είναι και τους εξηγούσα εγώ .

Αξίζει τον κόπο. Ανυπομονώ να δω τι διαφορές υπάρχουν. Θα με βοηθήσεις πολύ, για να ξέρω τι τσοκ να βάζω στα σίγουρα στο βουνό και τι χαμηλότερα.
Είναι σίγουρο αυτό Δημήτρη!. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο ανοικτό τσόκ λόγω της πυκνότητας στην ατμόσφαιρα! Το θέμα είναι πόση διαφορά θα προκύψει, θα κάνω δοκιμή και θα σας ενημερώσω!.

Είναι σίγουρο αυτό Δημήτρη!. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο ανοικτό τσόκ λόγω της πυκνότητας στην ατμόσφαιρα! Το θέμα είναι πόση διαφορά θα προκύψει, θα κάνω δοκιμή και θα σας ενημερώσω!.
Σε ευχαριστώ! Θα περιμένω με ανυπομονησία! Το ξέρω ότι συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αλλά για πρώτη φορά θα φανούν τα ποσοστά με ακρίβεια.

Μόλις το έφερε ο Άγιος Βασίλης :) Πέρασε από Γρεβενά όποτε εσείς που είστε νότια να περιμένετε θα περάσει και από εκεί .yel..yel.View attachment 84108
Αφού ήρθε ο άγιος βασίλης στα γρεβενά, δεν τον ρωτάγες μήπως έχει δει πουθενά εκείνα τα ξέκωλλα ώστε να πας να το δοκιμάσεις ;

Μόλις το έφερε ο Άγιος Βασίλης :) Πέρασε από Γρεβενά όποτε εσείς που είστε νότια να περιμένετε θα περάσει και από εκεί .yel..yel.View attachment 84108
Μήπως ο Αγιος Βασίλης ήταν ο gvp9000, γτ έμαθα έγινε συνεργάτης με τον Σωτηρόπουλο και δεν μπαίνει συχνά στο forum .sarcastic.

Back