Λάμπη αν δεις γράφω "χαμηλές ταχύτητες
και σκάγια με κινητική ενέργεια ικανή να καταβάλουν το θήραμα στις αποστάσεις που τουφεκάμε".
Μιλάω πάντα θεωρητικά.
Πόση ενέργεια πρέπει να έχει ένα σκάγι να να πλήξει θανάσιμα ένα παπί στα 60m ? Ενέργεια = Ε
Βάλε και ένα 20% παραπάνω άρα 1,2*Ε.
Με πόση ταχύτητα πρέπει να ξεκινήσει από την κάνη (βλητικός υπολογισμός του συντελεστή a>1) a*1.2*E
Τώρα που ξέρουμε την ενέργεια εξόδου από την κάνη μπορούμε να παίξουμε με 2 μεταβλητές.
Να αυξήσουμε την ταχύτητα για να αυξηθεί η
ΑΡΧΙΚΗ ενέργεια εις το τετράγωνο ή να αυξήσω την μάζα για να αυξηθεί η ενέργεια αναλογικά και να μειώσω τις ταχύτητες ?
Σε τουφεκιά στα 60m σε παπί εγώ θα προτιμούσα 1 νούμερο χοντρότερα σκάγια και μικρότερες ταχύτητες παρά 2 νούμερα ψιλότερα και αύξηση των ταχυτήτων.
Η λογική είναι απλή ... η μάζα δεν αλλάζει με την απόσταση ... η ταχύτητα μικραίνει και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο γρήγορα μειώνεται.
Στα 60-70μ δεν θα δεις σπουδαίες διαφορές στην ταχύτητα των σκαγιών μεταξύ ενός high και low velocity φυσιγγίου.
Μεγάλες ταχύτητες = μεγαλύτερη διασπορά.
Μικρές ταχύτητες = καλύτερες συγκεντρώσεις.
Μεγαλύτερα σκάγια = λιγότερα σκάγια
Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας.
Προτιμώ λοιπόν καλή κατανομή (άρα χαμηλότερη αρχική ταχύτητα) σε βαρύ σκάγι παρά υψηλή ταχύτητα σε ελαφρύ σε αποστάσεις πέρα από τα όρια.
Τα παραπάνω είναι θεωρητικές σκέψεις (δεν είμαι ιδιογομωτής ούτε κάνω αναλυτικές δοκιμές φυσιγγίων)
Ο Μιχάλης είναι ειδικός ... Μιχάλη τα λέω σωστά ή κάνω λάθος κάπου ?
ps 1
Σε όλα τα παραπάνω αν βρείς και σκάγια σκληρά, βαριά και ολοστρόγγυλα τότε βάλε χαρτόνια στα 50-60m.
ps 2
Τα παραπάνω είναι σκέψεις δικές μου ... δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές.
Οι ιδιογωμοτές να μας πουν την άποψή τους.