Υλικά για ιδιογόμωση

Φυσίγγια ιδιογομωσης σημαίνει για τον χρήστη ποιοτικό και ΑΚΡΙΒΟ φυσίγγι.
Το έχει πληρώσει αλλά δεν θέλει να το δει.

( Κάτι σαν το τσάμπα κρέας που έχουμε εμείς από τα κατσικάκια μας.
Κάνουμε ότι δεν ξέρουμε ότι αγοράζουμε ζωοτροφές και άλλα πολλά.)

Ε αφού καταλήξαμε πως για να πάρεις ένα πράσινο χρειάζονται 7 ευρώ το μπαμ τι το ψάχνετε ορισμένοι αν συμφέρει η ιδιωγομοση η όχι .
Ποιος σου είπε ότι χρειάζεται 7€ το μπαμ για να πάρεις ένα πράσινο ;
Για παπιά μιλάμε όχι για πτερόσαυρους.

Αν θες να το τουφεκάς στα 70-80-90 μέτρα με σοβαρές πιθανότητες καταβολής αν τα σκάγια πάνε πάνω του, ναι χρειάζεται να βάλεις το χέρι πολύ βαθειά στην τσέπη.
Αν το τουφεκάς στα 30 μέτρα σχεδόν όλα τα εμπορικά φυσίγγια κάνουν την δουλειά.
Αν νομίζεις ότι κάνεις οικονομία με την ιδιογόμωση, δίνεις 500-1000€ για αρχή το παίρνεις απόφαση ότι θα καταναλώσεις πολύ χρόνο και γεμίζεις.
Το χειρότερο εμπορικό tss όμως δεν θα το φτάσεις ποτέ.
Διαλέγεις και παίρνεις.

Και αν δεν είναι καλή τα στέλνεις πίσω από εκεί που τα αγόρασες ;

Νούμερο 6, 36 γραμμάρια, συγκέντρωση 70% με φουλ, τι ποσοστό αντιμονίου έχει ;

Βάλε και ένα ταχογράφο στον λογαριασμό, να τα λέτε αυτά σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν.
Όχι πάρε μια Λαναρά και ξεκίνα.

Και χρόνο για χάσιμο.

Για πες μου ένα πολύ κακό εμπορικό φυσίγγι που αδυνατεί να καταβάλει ένα θήραμα.
Και γιατί δεν μπορεί να το καταβάλει, τι πρόβλημα δηλαδή έχει.
Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τι προσπαθεις να αποδειξεις .........
Ξεκαθαρισα απο την αρχη οτι η ιδιογομωση κοστιζει ππλυ ........ Δεν εξοικονομεις χρηματα γεμιζοντας ψυσιγγια μονος σου.......
Τωρα τι μηχανες θα παρω για κανω αυτο που θελω ειναι δικο μου θεμα........
Και ναι μου εχουν τυχει σκαγια που δεν μου αρεσαν και δεν τα χρησιμοποιησα. Τα εβαλα στην ακρη γιατι το φυσιγγι μου θελω να ειναι αριστο........ Ο εμπορος θα τα εβαζε μεσα...... Αυτη ειναι η διαφορα... .....

Αν θες να το τουφεκάς στα 70-80-90 μέτρα με σοβαρές πιθανότητες καταβολής αν τα σκάγια πάνε πάνω του, ναι χρειάζεται να βάλεις το χέρι πολύ βαθειά στην τσέπη.
Αν νομίζεις ότι κάνεις οικονομία με την ιδιογόμωση, δίνεις 500-1000€ για αρχή το παίρνεις απόφαση ότι θα καταναλώσεις πολύ χρόνο και γεμίζεις.
Διαλέγεις και παίρνεις.

Το φυσιγγι που θα φτιάξει ο ιδιογομωτης,με τα υλικά που διαθέτει η μπορει να αποκτήσει,θα είναι σταθερό.
Το φυσιγγι που θα φτιαχτεί για μια συγκεκριμένη κάνη και θα έχει τα χαρακτηριστικά αποδοσης που θέλουμε,θα είναι ΑΥΤΟ το φυσιγγι και θα παραμένει ΑΥΤΟ το φυσιγγι.
Μπορεί να υπάρχει και κάποιο αντίστοιχο εργοστασιακό,... ίσως...,που κάνει την ίδια δουλειά.

Last edited:

Διαλέγεις και παίρνεις.
Να τα βάλουμε παράλληλα τα προς σύγκριση θέματα....
1) υπάρχει ένα "κενό" στα μέτρα που αναφέρεις! Από τα 30 "σίγουρα" μέτρα(μαζί σου εδώ) έως τα 70-80-90,υπάρχουν τα 40 κ τα 50!
Εκεί μέσα υπάρχει θέμα στα εμπορικά!
Γιατί?
Γιατί λένε στο κουτί #3 κ έχουν #6,γιατί αντί για 1.8 (π.χ.) έχουν 1.67!
Γιατί ΙΔΙΟ, 2ο,μέσα στο κουτί δε θα βρεις! Και αυτό το έχουμε δει σ όλα!!!! Και στα "πράσινα"!!!
2) περί κόστους εξοπλισμού.
Και με ρελιάστρα κλείνεις εξαιρετικά φυσίγγια!
Δεν είναι μόνο οι (πολύ καλές!) 5σταδιακές μηχανές!
Ζυγαριά καλή και παχύμετρο να έχεις...
3)ότι ισχύει στη σύγκριση για το μόλυβδο, ισχύει και για τα tss και για ότι υλικό βγεί!
Όταν κ αν δωθεί,η πρόσβαση των υλικών στον ιδιώτη, ο καλός ιδιογόμωτης θα φτάσει και θα ξε-περασει το εμπορικο!
Μπορεί να μη μπορούμε ολοι να ξεπεράσουμε τα καλύτερα εμπορικά,αλλά υπάρχουν αντίστοιχα και καλύτεροι ιδιογομωτές....

Γενικα περι κόστους,όπως είπα πιο πάνω,μόνο σε κατηγορίες εμπορικών,μαζικής παραγωγής (τσιχλοφυσιγγα) ίσως δε συμφέρει οικονομικά η ιδιογόμωση.
Αλλά κ εδώ συγκρίνω κόστος ανά τεμάχιο (φυσίγγιο), γιατί αν το θέσω στους άξονες κόστος ανά θήραμα (2 κακά εμπορικά για να καταβληθεί μια τσίχλα ,ή 1 τραυματισμένο θήραμα από κακό εμπορικό) ίσως να είναι πιο οικονομική η ιδιογόμωση και εδώ!

Υ.Γ.
Δεν είμαι "ταγμένος" στην ιδιογόμωση!
Εννοείται ότι θα ψωνίσω κ εμπορικά, εννοείται ότι από σεβασμό στο θήραμα δε θα τουφεκίσω εκεί που μπορώ αλλά εκεί που πρέπει!

με μολύβι που ασχολούνται οι κοινοί θνητοί έχεις κάτι να προτείνεις;
Η ερώτηση φίλε μου είναι ελλιπής γιατί δεν αναφέρεις θήραμα και απόσταση.

Όσο η απόσταση μεγαλώνει τόσο πιο ακριβό θα σου βγει το φυσίγγι είτε αυτό είναι εμπορικό ή ιδιογόμωσης.
Τα πάντα εξαρτώνται από το τι θες να πετύχεις, πόσα χρήματα και πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις για να το καταφέρεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται εξειδικευμένα φυσίγγια.
Αν θες το καλύτερο δυνατό και να κατεβάζεις θηράματα εκεί που οι άλλοι τα κοιτάνε με κιάλια αυτό το πληρώνεις είτε με χρόνο και ιδρώτα είτε με χρήμα.
Και δεν αναφέρω ότι τα μολύβια απαγορεύονται σε υδροβιότοπους.
Έχουν αλλάξει τα πράγματα και το κυνήγι είναι μια πολύ ακριβή δραστηριότητα πλέον.

Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τι προσπαθεις να αποδειξεις .........
Προσπαθώ να αποτρέψω ανθρώπους να ξοδευτούν, εκτός αν θέλουν τόσο πολύ να ασχοληθούν και έχουν χρόνο να διαθέσουν.
Επίσης να τονίσω και τα αρνητικά της ιδιογόμωσης δεν είναι τα πάντα ρόδινα όπως τα παρουσιάζετε.
Σε κάθε περίπτωση και η ιδιογόμωση έχει ταβάνι απόδοσης που τα ακριβά εμπορικά το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ.

Όποιος έχει τα εργαλεία η ιδιογωμοση είναι οικονομικά καλητερη από τα εμπορικά οποίος πρέπει να επενδύσει τώρα σε μηχανές στροφία και τα λοιπά ....δεν συμφέρει με τίποτα. .εμείς τα έχουμε βγάλε τα λεφτά που δώσαμε εδώ και πολλαααα χρόνια ...ο καινούργιος έχει αβέβαιο μελλον

Last edited:
Ξυπνάς από τις 3:00' το πρωί.
Κάνεις 200 χλμ για να πας στον κυνηγότοπο.
Πληρώνεις καύσιμο, διόδια,φθορές.
Έχεις αγοράσει τουφέκι 2500€.
Τα άρβυλα και τα ρούχα που φοράς κοστίζουν 400€.
Μπορεί να γυρίσεις ατουφεκιστος....
Σε προβληματίζει αν το κουτί φυσίγγια κοστίζει 8.5 η 9€...
Κάτι δεν πάει καλά! :)

Π
Προσπαθώ να αποτρέψω ανθρώπους να ξοδευτούν, εκτός αν θέλουν τόσο πολύ να ασχοληθούν και έχουν χρόνο να διαθέσουν.
Επίσης να τονίσω και τα αρνητικά της ιδιογόμωσης δεν είναι τα πάντα ρόδινα όπως τα παρουσιάζετε.
Σε κάθε περίπτωση και η ιδιογόμωση έχει ταβάνι απόδοσης που τα ακριβά εμπορικά το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ.
Περι ορεξεως ουδεις λογος.........

Η ιδιογόμωση είναι μέρος της πολυδιάστατης δραστηριότητας που λέγεται κυνήγι...

Το κυνήγι είναι μεράκι, είναι πάθος, είναι ανάταση ψυχής, είναι τρόπος ζωής...

Πως να χωρέσεις λογιστική και πως να μετρήσεις με το ζύγι τα παραπάνω...

Τα λάθη, τα πάθη και τα γούστα πληρώνονται...

Μου αρέσει που όλοι συμφωνείτε ότι στα 30 μέτρα το έχετε σίγουρα.
Μάλλον είμαι ο μόνος άχρηστος του φόρουμ, δεν εξηγείται αλλιώς :p
Στα 30 μέτρα είναι "σίγουρο" ότι δε φταίει το φυσίγγι(που σαι...?μιλάμε πάντα για φυσίγγια που έχουν μπαρούτι μέσα 🤣🤣)!
Δε μιλάμε για τη σκόπευση στα 30!!!
Και δεν είσαι "ο μόνος" άχρηστος,θα σου κάνουμε παρέα πολλοί ακόμα 🤣🤣🤣🤣!

Όποιος θέλει να ασχοληθεί και το έχει μεράκι να το κανη με 1000 ...αλλά να ξέρει θέλει χρόνο/χρήμα/λεφτά υπομονή & επιμονή .....εγώ είχα φτάσει να φτιάχνω της καλές χρονιές σε τσιχλοφυσηγγα 2,500 φυσηγγια...τώρα δεν μπορώ να το κανό για διάφορους λογους

Ξυπνάς από τις 3:00' το πρωί.
Κάνεις 200 χλμ για να πας στον κυνηγότοπο.
Πληρώνεις καύσιμο, διόδια,φθορές.
Έχεις αγοράσει τουφέκι 2500€.
Τα άρβυλα και τα ρούχα που φοράς κοστίζουν 400€.
Μπορεί να γυρίσεις ατουφεκιστος....
Σε προβληματίζει αν το κουτί φυσίγγια κοστίζει 8.5 η 9€...
Κάτι δεν πάει καλά! :)
Γιάννη δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το όπλο, τα άρβυλα και τα ρούχα θα τα χρησιμοποιήσεις πάρα πολλά χρόνια οπότε το κόστος τους είναι μηδαμινό για κάθε ημέρα που κυνηγάς. Τα καύσιμα, τα διόδια και τα φυσίγγια είναι που ανεβάζουν το κόστος κατά πολύ. Εμένα δεν με προβληματίζει το κουτί τα φυσίγγια αν έχει 8,5 ή 9 ευρώ αλλά πώς από τα 5 ευρώ φτάσανε στα 9. Μέσα σε 3 χρόνια είναι τεράστια αυτή η αύξηση που μπορεί να κάνει κάποιον να σταματήσει συγκεκριμένα κυνήγια. Εγώ που κυνηγάω την τσίχλα σε μια χρονιά που θα ρίξω 40 κουτιά είναι παραπάνω 160 ευρώ. Αν βάλεις την αύξηση των καυσίμων, των διοδίων και όλων των άλλων εκτός του κυνηγίου θα δεις ότι μαζεύονται πολλά χρήματα.

Διαλέγεις και παίρνεις
Δεν ξέρω μέρη να περνάνε πάπια στα 30 την ημέρα δίχως βοηθήματα,και αν τύχει λόγο καιρού με 600μπαρ που βγάζουν τα περισσότερα εμπορικα. Τι πιθανότητες δίνεις να σκοτώνουν δίχως αίματα και κοψοφτερα στα μέτρα που αναφέρεις,μιλάω για φυσίγγια μέχρι 20 ευρώ το κουτί που ρίχνει ο περισσότερος κόσμος,ναι τα tss είναι άλλη κατηγορία αλλά δεν το λες και φυσίγγι που ο κόσμος θα αγοράσει για βασικό με την τιμή που έχουν.

τα γούστα πληρώνονται...
Ακριβώς έτσι είναι αλλά αν θες να έχεις το καλύτερο δυνατό φυσίγγι στον κόσμο πληρώνεις κάτι περισσότερο και το αγοράζεις έτοιμο.
Αν δεν αντέχει η τσέπη τα βάζεις κάτω κάνεις τους υπολογισμούς, τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς σου και αποφασίζεις.
Τα περισσότερα θηράματα σκοτώνονται σε φυσιολογικές αποστάσεις με μέτρια και φθηνά φυσίγγια.
Αν θες κάτι σπέσιαλ εμπορικό πληρώνεις κάτι παραπάνω και το έχεις.
Σταθερότατο και φονικό.
Ο ψαγμένος ιδιογομωτής μπορεί να βγάλει άριστα φυσίγγια μεγάλων αποστάσεων αλλά πάλι θα υπολείπονται σε σχέση με τα tss και αρκετά αμερικάνικα.
Ακόμα και όλα τα υλικά να βρει για να γεμίσει tss δεν θα κάνει κάτι καλύτερο.
Στα δράμια υπάρχει ακόμα πεδίο ελεύθερο αν και τα Potenza προσπαθούν να καλύψουν το κενό.
Ακριβά, αλλά δεν τα ρίχνεις σε σιταρήθρες.
Και τα διασποράς έχουν ενδιαφέρον στην ιδιογόμωση, αλλά υπάρχουν πολύ καλά εμπορικά και σε αυτά.

αλλά να ξέρει θέλει χρόνο/χρήμα/λεφτά υπομονή & επιμονή .....
Αυτό προσπαθώ να πω.
Από σεταπ βρωμάει ο τόπος, χιλιάδες ... αλλά έλα ντε που μας πιάνει η τρέλα να τα δοκιμάσουμε όλα για να βρούμε το καλύτερο.
Κρίμα δώσαμε τόσα χρήματα για εργαλεία ;
Ο άλλος γιατί να βγάζει καλύτερο φυσίγγι από εμένα ;
Και εκεί ακριβώς κολλάς την αρρώστια της ιδιογόμωσης.
Είμαι σίγουρος ότι αν γράψει κάποιος ένα σεταπ για ένα θήραμα θα πεταχτούν 5-6 και θα γράψουν ένα καλύτερο.
Όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις.

Το φυσίγγι είναι καθαρά προσωπική επιλογή.
Δεν έχει νόημα ο όρος καλύτερο και χειρότερο φυσίγγι.
Υπάρχει φυσίγγι που κάνει την δουλειά στο θήραμα, στις συνθήκες και στις αποστάσεις που θέλω και αυτό που δεν την κάνει.
Το καλύτερο φυσίγγι για εμένα για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι καλό.

Δεν ξέρω μέρη να περνάνε πάπια στα 30 την ημέρα δίχως βοηθήματα,και αν τύχει λόγο καιρού με 600μπαρ που βγάζουν τα περισσότερα εμπορικα. Τι πιθανότητες δίνεις να σκοτώνουν δίχως αίματα και κοψοφτερα στα μέτρα που αναφέρεις,μιλάω για φυσίγγια μέχρι 20 ευρώ το κουτί που ρίχνει ο περισσότερος κόσμος,ναι τα tss είναι άλλη κατηγορία αλλά δεν το λες και φυσίγγι που ο κόσμος θα αγοράσει για βασικό με την τιμή που έχουν.
Αυτό λέω φίλε ... τα πάντα είναι θέμα επιλογών.
Ισχυρίζονται κάποιοι ότι η ιδιογόμωση είναι το ιερό δισκοπότηρο της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Το χειρότερο tss είναι πολύ μπροστά από το καλύτερο ιδιογόμωσης.
Αν δεν υπάρχει χρήμα να αγοραστεί ο καθένας κάνει ότι καλύτερο μπορεί αλλά να ξέρει ότι πάλι δεύτερος θα έρχεται.
Το κυνήγι είναι μια πολύ ακριβή δραστηριότητα.

Αν θες δοκίμασε κάποια tss για να έχεις προσωπική άποψη για την απόδοσή τους.
Αν δεν ρίχνεις πολλά φυσίγγια μεγάλων αποστάσεων τον χρόνο μπορεί να σταματήσεις και την ιδιογόμωση γιατί την απόδοση των tss δεν θα την πιάσεις ποτέ.

Back