Φασιανός

Σύμφωνα με τον Dr Daniel l. Leedy, ο ιδανικός βιότοπος για τον Φασιανό περιλαμβάνει 75% καλλιέργειες (σιτηρά, σόγια, καλαμπόκι και άλλα διάφορα είδη), 15-30% διάκενα και βοσκότοπους, 5-10% της συνολικής έκτασης θάμνους και δένδρα, και περίπου 3% ή παραπάνω χέρσα γη. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιγράφουν το Οχάιο πριν από αρκετές δεκαετίες, μπορούν όμως να χρησιμεύσουν σαν κώδικας για την απελευθέρωση του είδους αυτού παντού.

Το γεγονός είναι ότι ιδανικοί βιότοποι για το Φασιανό στην Ελλάδα είναι μάλλον λίγοι. Μια γρήγορη ματιά της κατανομής της εκτάσεως της χώρας στις βασικές κατηγορίες χρήσεως για το 1991* δείχνει ότι για το σύνολο το ποσοστό των καλλιεργειών είναι μόλις 29,9%, ενώ το μέγιστο ποσοστό, κατά Νομό, δεν ξεπερνάει πουθενά το 55%. Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας, μόνο, συγκεντρώνει τις μισές περίπου. *Τα στοιχεία είναι από τη Γεωργική Στατιστική της Ελλάδος Έτους 1993*

Αροτραιες (Σιτάρι, Κριθάρι κτλ) καλλιέργειες της Ελλάδας και αρκετά μεγάλες εκτάσεις κτηνοτροφικών και βιομηχανικών φυτών (Ηλιόσπορος, Καπνός κ.τ.λ.) και ίσως εκεί να οφείλεται η ύπαρξη και ανάπτυξη κάποιου σημαντικού αριθμού Φασιανών. Ακόμα όμως και σε αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα, σε μεγάλη κλίμακα, σε έκταση Νομού το ποσοστό συνολικά των καλλιεργειών δεν ξεπερνά πουθενά το 50% και κατά μέσο όρο είναι 32,5%. Τα παραπάνω μεγέθη στα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος είναι πολύ μικρότερα εκτός των Νομών Λαρίσης και Έβρου.

Στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας δυστυχώς δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν και να αναπαραχθούν απλά γιατί ο βιότοπος δεν είναι ο κατάλληλος...μην ξεχνάμε οτι λατρεύουν παραποτάμιες περιοχές με διπλανά δάση ή συστάδες δένδρων.

Κώστα
Τα βιβλία δεν γράφουν "που -μόνο- μπορεί να αναπτυχθεί ο φασιανός" αλλά περιγράφουν τις περιοχές που σήμερα ζουν στην Ελλάδα.
Αν ήταν μόνο αυτοί οι τόποι, δεν θα "έπιαναν" πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Και όμως έχουν "πιάσει" και ζουν αναπτυσσόμενα 15+ χρόνια, σε νησιά χωρίς σπαρτά/ καλλιέργειες.

Αρκεί να τα αφήσουν (κυνηγοί) ή να μπορέσουν (από αλεπούδες, ύπαρξη νερού ή υγρασίας από πλούσια βλάστηση αλλά και λόγω της σωστής περιόδου ελευθέρωσης) να ξεπεράσουν ένα κρίσιμο πληθυσμό.

Για παράδειγμα : τα πρώτα 2-3 χρόνια δεν τουφεκάμε τίποτε και τα επόμενα 3-5 δεν χτυπάμε τα θηλυκά.
Και τηρούμε την Ρυθμιστική

Καλά ταξίδια και Καλή Πατρίδα!!!

Καλησπέρα σ’ όλους τους φίλους… :)

Ενώ ψάχναμε για κουνέλια το απόγευμα με τα σκυλάκια του Αντώνη σε μια πλάγια με πουρνάρια, σηκώσαμε ξαφνικά ένα πτερωτό…

Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα , ήμουν πιο ψηλά και το πουλί έκανε μια γυάλα αριστερά και πέρασε από μπροστά μου σχεδόν τραβέρσα …καθυστέρησα και το τουφέκισα πια απομακρυνόμενο, αλλά τελικά μπήκε στη τσάντα…

Last edited:
...στο καθάρισμα είχε τρία εμφανή τραύματα και του έβγαλα τρία σκάγια Νο 6 νίκελ…

...S4n, 27 γρ. , 65αρις στρογγυλό ρέλι με πλαστικό δισκίο , ιδιογόμωση η τουφεκιά, 4/10 τσόκ…

View attachment 60076
έτσι πως το βλέπω και από την φωτο της δοκιμής
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Συμβουλές-και-συνταγές-ιδιογόμωσης.4202/post-796877
το βρήκες με περιφέρεια
σκάγι αρίστης ποιότητας+ συγκρατημένες πιέσεις = επιτυχία
έφτιαξες ωραίο φυσιγγάκι
αν έχεις ποσότητα μπαρούτης φτιάξε μπόλικα και μείνε εκεί! μην πειραματίζεσαι

έτσι πως το βλέπω και από την φωτο της δοκιμής
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Συμβουλές-και-συνταγές-ιδιογόμωσης.4202/post-796877
το βρήκες με περιφέρεια
σκάγι αρίστης ποιότητας+ συγκρατημένες πιέσεις = επιτυχία
έφτιαξες ωραίο φυσιγγάκι
αν έχεις ποσότητα μπαρούτης φτιάξε μπόλικα και μείνε εκεί! μην πειραματίζεσαι
...να είσαι καλά Μάριε!:)

...έχω 750 γρ.+, με το 1,25 =600 φυσίγγια...φτάνουν για χρόνια για το ενδημικό...δε ρίχνω και πολλά....να κάμω 40-50 τουφεκιές σε καλή χρονιά, (σύνολο φυσιγγίων οχι μόνο S4n)... ;) ...

Ευχαριστώ για την απάντηση .Και εγω αυτό υπέθεσα αλλά πιστευα ότι ζει μόνο στον Νέστο . Φαίνεται πως υπάρχουν και στην βουλγαρία .
Εκτός κι αν δεν φαίνεται το λευκό περιλαίμιο λόγω κακής ποιότητας φωτογραφίας.

Κοκκινιστος μακαροναδα 2 εχω θυρευση σε ολα τα χρονια που κυνηγαω
Εγώ μια φορά πριν 15 χρόνια, έτυχε να μου βγάλει το σκυλί έναν σε κυνήγι μπεκάτσας, αλλά δεν ήταν επιτρεπόμενη περίοδος και δεν έριξα...
Από τότε ούτε ξανάδα ούτε άκουσα ... :)

Back