Παραθέτω αμέσως παρακάτω, ένα βλητικό πείραμα που πραγματοποίησε κάποτε ένας γνωστός βλητικός, ο Δρ Τζόουνς, και τα ευρήματα που προέκυψαν απ' αυτό...
Κατ' αρχάς, πριν το πείραμα, να αναφερθεί ότι ο πλαστικός συγκεντρωτήρας προσφέρει αδιαμφισβήτητα προστασία από την τριβή με τα τοιχώματα της κάννης, άρα περισσότερα σκάγια διατηρούν τη σφαιρικότητά τους και, έτσι, πάνε στον στόχο σε μια αποτελεσματική συγκέντρωση και κατανομή... Επίσης, ο πλαστικός συγκεντρωτήρας δρα κάπως σαν δεύτερο τσοκ επί του ήδη υπάρχοντος τσοκ στο στόμιο της κάννης... Όλ' αυτά, αναφέρονται σε αντιδιαστολή με τη μάλλινη τάπα βέβαια, όπου τα σκάγια είναι εντελώς εκτεθειμένα στα εσωτερικά τοιχώματα της κάννης και του τσοκ...
Πάμε λοιπόν: ο βλητικός αυτός, ο Δρ Τζόουνς, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα, συγκρίνοντας βολές με την ίδια γόμωση από το ίδιο όπλο και το ίδιο τσοκάρισμα, στην ίδια απόσταση, για να εξακριβώσει εάν πράγματι υπάρχει σημαντική διαφορά στο βλητικό αποτέλεσμα μεταξύ πλαστικού συγκεντρωτήρα και μάλλινης τάπας...
Τα φυσίγγια που χρησιμοποίησε ήτανε της ίδιας εταιρείας, με 28γρ σκάγια, νούμερο 7μισό. Η μία έκδοση είχε πλαστικούς συγκεντρωτήρες και η άλλη μάλλινες τάπες. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή των φυσιγγίων της δοκιμής, και τα δύο φυσίγγια (και με μάλλινη τάπα και με συγκεντρωτήρα) παρήγαγαν ταχύτητα στομίου 427 μέτρα/δευτερόλεπτο. Επίσης, και τα δύο είχαν σκάγια με 3% αντιμόνιο (σκληρούτσικα).
Το όπλο της δοκιμής ήτανε ένα Browning B25 με κάννες 76εκ. και εναλασσόμενα τσοκάκια καλής ποιότητας. Το τσοκ για το τεστ ήτανε το μισό τσοκ (3*) για να αποφευχθεί η υποψία υπερβολικής σύσφιγξης που ίσως να παραμόρφωνε τα σκάγια.
Οι βολές πραγματοποιήθηκαν σε πίνακες σε απόσταση 23 μέτρων.
Πάμε στο διά ταύτα τώρα, στα ευρήματα της έρευνας αυτής:
Λοιπόν, το συνολικό άνοιγμα της τουφεκιάς με μάλλινη τάπα στα 23 μέτρα ήτανε 49εκ. κατά μέσο όρο. Η μέση αυξομείωση του ανοίγματος υπολογίστηκε στα 2,7εκ.
Στον αντίποδα, οι βολές με πλαστικό συγκεντρωτήρα έδωσαν ένα συνολικό άνοιγμα ντουφεκιάς της τάξης των 44εκ. στην ίδια πάντα απόσταση, των 23 μέτρων, με μέση αυξομείωση ανοίγματος της κατανομής τα 3εκ..
Η διαφορά του ανοίγματος, 49 μείον 44 εκατοστά, δείχνει ότι ο πλαστικός συγκεντρωτήρας μειώνει το συνολικό άνοιγμα της τουφεκιάς μόλις κατά 10% περίπου.
Επιπλέον, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της δοκιμής, ήταν ότι η ποιότητα της κατανομής στον πίνακα δεν είχε μεγάλη διαφορά μεταξύ συγκεντρωτήρα και μάλλινης τάπας! Δηλαδή, τα κενά της τουφεκιάς ήτανε περίπου όμοια, και ένα πιατάκι σκοπευτηρίου θα θα είχε τις ίδιες περίπου πιθανότητες να περάσει αλώβητο, τόσο μέσα από τις βολές με πλαστικό συγκεντρωτήρα, όσο και από αυτές με μάλλινη τάπα!
Ακόμη, τα βλητικά αποτελέσματα από τη μάλλινη τάπα ήτανε πιο σταθερά από τα αντίστοιχα με τον συγκεντρωτήρα! Η σταθερότητα αυτή αφορούσε στη μέγιστη και ελάχιστη διαφορά ανοίγματος και στον αριθμό των κενών από βολή σε βολή...
Τα συμπεράσματα δικά σας...