σκοπευτικές άδειες και άλλα τέτοια όμορφα

Δείξτε μου τί γράφει ο νόμος παρακαλώ. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες.
Τον ψάχνω και εγώ, αν τον βρω θα τον ποστάρω.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Όλοι το έχετε ακούσει, και όλοι το έχετε δει, και το γράφει και η άδεια κατοχής, και άλλα τέτοια που με κάνουν να υποπτεύομαι ότι είναι τυπική ράδιο αρβύλα και ότι κανένας νόμος δεν ορίζει κάτι τέτοιο.
Αν κάποιος έχει το νόμο που υποχρεώνει να το έχουμε λυμένο στη μεταφορά ας το ποστάρει τον παρακαλώ πολύ για να το αποσαφηνίσουμε κάποια στιγμή. Μη μου δείξετε οδηγίες κυνηγητικού συλλόγου, αυτοί δεν είναι νόμοι.
Ευχαριστώ.
Αμα εχεις κουραγιο, διαβασε το νομο, αφου πρωτα τον βρεις, καπου ειναι και εδω στο φορουμ. Αν θυμαμαι καλα, γραφει αδειο σε θηκη, παντως οπως λεει και ο Γιαννης, τα πιστολια μεταφερονται δεμενα σε θηκη.

ξερω υποθεση οτι σε ελεγχο βρηκαν το οπλο δεμενο σε πορτπαγκαζ και την εφαγε κανονικα ο τυπος. εκεινος υποστηριζε οτι εφυγε απο γλεντι και οι θηροφυλακες οτι ειχε παει για νυχτερινο... και τα 2 ισχύαν!! :) :) κάπου στα Σκουρτα.
Αυτος την εφαγε για νυχτερινο, οχι γιατι ηταν δεμενο το οπλο.

Αυτος την εφαγε για νυχτερινο, οχι γιατι ηταν δεμενο το οπλο.
δεν την εφαγε για νυχτερινό, η δικαστής του εριξε ποινη για το δεμενο οπλο γιατί φορούσε το κουστούμι ο αθεοφοβος, και ο θηροφύλακας παραδεχτηκε οτι στον ελεγχο φορούσε κοστούμι... περίπτωση μεγαλη ο τύπος...

Νόμος 2168/93 - Άρθρο 10

Άρθρο 10: Οπλοφορία​

10. α. Άδεια θήρας χορηγείται από τις αρμόδιες δασικές αρχές μόνο σε άτομα που είναι εφοδιασμένα με άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου. Για την έκδοση της βεβαίωσης αυτής υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου.

β. Η οπλοφορία με όπλα για θήρα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης για άσκηση θήρας ή σκοποβολής, της μετάβασης προς και επιστροφής από τους χώρους αυτούς, από και προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν στο όπλο και την άδεια αυτού, καθώς και από και προς το κατάστημα επισκευής ή εμπορίας όπλων. Στις περιπτώσεις αυτές κατά τη διέλευση από κατοικημένες περιοχές τα άπλα πρέπει να φέρονται κενά εντός θήκης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 7 του νόμου 4678/2020 (ΦΕΚ 70/Α/2020).​

Δείξτε μου τί γράφει ο νόμος παρακαλώ. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες.
Τον ψάχνω και εγώ, αν τον βρω θα τον ποστάρω.
Έχει συζητηθεί και αναρτηθεί προηγουμένως από άλλο συνάδελφο, αλλά δημοσιεύω τον σύνδεσμο για όποιον θέλει να το διαβάσει
https://ksv.gr/dasikos-kodikas/

Σας ευχαριστώ πολύ αλλά το παραπάνω κείμενο δεν ισχύει.
Δείτε για παράδειγμα ότι επιτρέπει τη θήρα με τόξο και με μαχαίρι πράγμα που ξέρουμε καλά ότι δεν ισχύει.
Αναφέρεται σε νόμους του 1975 που τώρα έχουν αλλάξει.

Χωρίς τίτλο.jpg

Νόμος 2168/93 - Άρθρο 10

Άρθρο 10: Οπλοφορία​

10. α. Άδεια θήρας χορηγείται από τις αρμόδιες δασικές αρχές μόνο σε άτομα που είναι εφοδιασμένα με άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου. Για την έκδοση της βεβαίωσης αυτής υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου.

β. Η οπλοφορία με όπλα για θήρα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης για άσκηση θήρας ή σκοποβολής, της μετάβασης προς και επιστροφής από τους χώρους αυτούς, από και προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν στο όπλο και την άδεια αυτού, καθώς και από και προς το κατάστημα επισκευής ή εμπορίας όπλων. Στις περιπτώσεις αυτές κατά τη διέλευση από κατοικημένες περιοχές τα άπλα πρέπει να φέρονται κενά εντός θήκης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 7 του νόμου 4678/2020 (ΦΕΚ 70/Α/2020).​

Σε ευχαριστώ.
Από αυτά που λέει το όπλο ΔΕΝ πρέπει να είναι λυμένο. Αυτό είναι σαφές.

Επίσης λέει να είναι σε θήκη όταν είσαι σε κατοικημένη περιοχή. Δηλαδή μην περάσεις από σπίτια με το όπλο στο χέρι.
Αντίθετα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να είναι μέσα σε θήκη όταν ταξιδεύεις, δηλαδή όταν είσαι στην εθνική οδό και πηγαίνεις για κυνήγι.

Άρα ούτε αυτό ισχύει παντού.

Χαίρομαι που καταρρίπτεται ο μύθος τους όπλου που πρέπει δήθεν να είναι λυμένο και μέσα σε θήκη.

Πάντα δεμένο το έχω, όπως και όλοι όσοι είναι με καραμπίνα εξάλλου. Και επίσης εκτός θήκης στο πορτ-μπαγάζ αν είχε βρέξει έστω και λίγο στο κυνήγι. Μετά όταν φτάσω Αθήνα το βάζω μέσα στη θήκη για να το πάρω σπίτι.

Last edited:
Προσέξτε κάτι η ανάγνωση νόμου δεν είναι κάτι το εύκολο και μπορεί να μην γίνονται αντιληπτά κάποια πράγματα .
Το όπλο πρέπει πάντα να μεταφέρετε σε θήκη και κενό αλλά όχι λυμένο.Διοτι αναφέρει ότι στις 2/3 περιπτώσεις που θα το μεταφέρεις εντός κατοικημένης περιοχής που αυτομάτως μπορεί εσύ να φανταστείς ότι κινούμε στην εθνική άρα μπορεί να το έχω εκτός θήκης αλλά και γεμάτο αφού δεν το αναφέρει πράγμα που δεν ισχύει θα σου κόψουν το κώλο αν θέλουν .Εντός θήκης και κενό είναι το σωστό παντού το ότι δεν αναφέρονται κάποιες λεπτομέρειες δε σημαίνει ότι δεν προκύπτουν από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις.Εξαλου οι νομοθέτες στην Ελλάδα πολλές φορές δημιουργούν ασάφειες και αν ασκηθεί πίεση ερωτημάτων κτλ ,βγάζουν διευκρινιστικές κάτι το σύνηθες.

ξερω υποθεση οτι σε ελεγχο βρηκαν το οπλο δεμενο σε πορτπαγκαζ και την εφαγε κανονικα ο τυπος. εκεινος υποστηριζε οτι εφυγε απο γλεντι και οι θηροφυλακες οτι ειχε παει για νυχτερινο... και τα 2 ισχύαν!! :) :) κάπου στα Σκουρτα.
Γλέντι με όπλο στο πόρτ μπαγκάζ ;
Πλημμελής φύλαξη.

Από τον οδηγό του Δασαρχείου αναφέρει τα εξής:
Screenshot_20250309-143502.jpg
Screenshot_20250309-143535.jpg
Δεν αναφέρει ότι πρέπει να είναι λυμένο αλλά ότι πρέπει να είναι άδειο μέσα σε θήκη κατά την μεταφορά από και προς τον κυνηγότοπο.
Επίσης δεν αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η φύλαξη του σε ερμάριο η όπλοκιβώτιο απλά να είναι ασφαλή η φύλαξη του. Απλά είναι προτειμοτερο να είναι σε όπλοκιβώτιο.
Δεν έχω διαβάσει τον νόμο γιατί δεν με υποχρεώνει κανένας να τον διαβάσω και δεν είμαι δικηγόρος ούτε είναι η δουλειά μου σχετική για να πρέπει να τον ξέρω. Με βάση αυτό τον οδηγό που είναι το μόνο υποχρεωτικό να διαβάσει κάποιος κυνηγός θα έπρεπε να είμαστε και νομικά καλυμμένοι. Τωρα αν αλλά γράφει ο νόμος και αλλά γράφει στους οδηγούς το δασαρχείο για τις εξετάσεις αυτό δεν αφορά εμάς αλλά τους υπευθύνους αρμόδιους που θα έπρεπε να τα ενημερώσουν.

Back