Άρβυλα ( Περιποίηση – Επιδιόρθωση )

Έχει ξαναγραφτεί αρκετές φορές, η χρήση λίπους ναι μεν αδιαβροχοποιεί πλήρως το άρβυλο, ακυρώνει όμως τη λειτουργία διαπνοής της μεμβράνης. Άρα συνιστάται μόνο σε όσους τους ενδιαφέρει η απόλυτη στεγανότητα και δεν τους νοιάζει αν δεν αναπνέει και ιδρώνει το πόδι.
Όλες οι μεγάλες εταιρείες γιαυτό το λόγο συστήνουν σπρέι.
Σωστος.
 
Η διαπνοή στο άρβυλο έχω την εντύπωση ότι γίνεται από κάποιες τρυπουλες, το δέρμα σαν δέρμα μονοκόμματο επιτρέπει διαπνοή; Ε στις τρυπουλες δεν θα βάλεις λίπος. Τα μόνα άρβυλα που έχω φορέσει και αναπνέουν όντως είναι αυτά που δεν είναι μονοκόμματο δέρμα, έχουν κορντουρα. Επίσης τα άρβυλα jungle της αλταμα που έχουν τρύπες στην καμάρα του πέλματος όντως κατά τη βάδιση ρουφούν και βγάζουν αέρα, έτσι φεύγει και το νερό και έτσι πραγματικά στεγνώνει το πόδι. Αν το δέρμα ξεραθεί και κάνει ρωγμές τελείωσε. Παλιά έβαζα αλοιφή της greeners αν το γράφω σωστά. Δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα.
 
Πήρα κάτι μποτακια από δέρμα nubuk, διάβασα στο ίντερνετ οτι ολα τα δερματα nubuk , θέλουν πέρασμα με σπρει αδιαβροχοποιησης κάθε φορά πριν χρησιμοποιηθούν....ισχύει? Είναι gore tex...δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτο
Όχι, δεν ισχύει.
 
Έχει ξαναγραφτεί αρκετές φορές, η χρήση λίπους ναι μεν αδιαβροχοποιεί πλήρως το άρβυλο, ακυρώνει όμως τη λειτουργία διαπνοής της μεμβράνης. Άρα συνιστάται μόνο σε όσους τους ενδιαφέρει η απόλυτη στεγανότητα και δεν τους νοιάζει αν δεν αναπνέει και ιδρώνει το πόδι.
Όλες οι μεγάλες εταιρείες γιαυτό το λόγο συστήνουν σπρέι.
Η διαπνοή της μεμβράνης goretex λειτουργεί εσωτερικά. Δεν αλληλεπιδρά με το δέρμα.

GORE-TEX™ - ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ KAI ΔΙΑΠΝΟΗ


ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ: Μέτρια έως έντονη βροχή ή χιόνι σε δραστηριότητα



H Gore-tex είναι μια αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη της συγκεκριμένης premium μάρκας, της W.L.Gore & Associates. Τα αδιάβροχα υφάσματα και δέρματα δημιουργούνται με την ενσωμάτωση μιας μεμβράνης Gore-tex ePTFE (εκτεταμένο πολύ-τετρα-αιθυλένιο). Δομικά χαρακτηρίζεται από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι πόροι αυτοί είναι ως και 20.000 μικρότεροι από μια σταγόνα νερού απαγορεύοντας έτσι τη διαπερατότητα της μεμβράνης στο νερό. Ο μόνος τρόπος να την διαπεράσει το υγρό στοιχείο είναι όταν αυτό βρίσκεται σε αέρια μορφή (υδρατμός), λόγω του ότι τα μόρια των υδρατμών είναι περίπου 700 φορές μικρότερα από τους πόρους της μεμβράνης. Έτσι μπορεί να επιτραπεί στους υδρατμούς του ιδρώτα να αποβάλλονται στο περιβάλλον (διαπνοή) χωρίς να συσσωρεύονται στο εσωτερικό του παπουτσιού ή ρούχου. Η W.L. Gore & Associates παράγει μόνο τη μεμβράνη και όχι και το υπόλοιπο ύφασμα ή δέρμα στο οποίο αυτή ενσωματώνεται. Για την απόκτησή του η εταιρεία είναι πολύ επιλεκτική στις συνεργασίες της και χρησιμοποιεί προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε ένα μεγάλο εύρος δοκιμασιών πριν αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει. Οι εργασίες συγκόλλησης των μεμβρανών και της φόδρας γίνεται σε κάποια από τις πολλές εγκαταστάσεις που διαθέτει η εταιρεία ανά τον κόσμο



Στο βίντεο που ανέβασε ο συνάδελφος (
) λέει να μη γίνει ραφή στη μεμβράνη γιατί θα περάσουν νερά.
 
Last edited:
Η διαπνοή της μεμβράνης είναι ένας ημι-μύθος προσεκτικά κατασκευασμένος από τις εταιρείες που φτιάχνουν τις μεμβράνες όπως η Gore.
Ναι, η μεμβράνη είναι αδιάβροχη. Δηλαδή δεν επιτρέπει σε σταγόνες να μπούνε μέσα στο άρβυλο.
Ναι, η μεμβράνη είναι διαπνέουσα. Δηλαδή αφήνει τους υδρατμούς να βγουν προς τα έξω.
ΑΛΛΑ, δεν είναι και τα δύο μαζί ταυτόχρονα! Αυτό το τελευταίο πάντα αποκρύπτεται.
Δηλαδή αν η μεμβράνη έρθει σε επαφή με σταγόνες νερού σταματάει να είναι διαπνέουσα σε εκείνα τα σημεία. Άρα σε πολύ νερό και βροχή το άρβυλο δεν είναι διαπνέον. Μόνο αδιάβροχο. Όταν θα στεγνώσει ξαναγίνεται διαπνέον.
 
Η διαπνοή της μεμβράνης goretex λειτουργεί εσωτερικά.
Σωστά
Δεν αλληλεπιδρά με το δέρμα.
Λάθος, οι υδρατμοί από τη διαπνοή της μεμβράνης πρέπει να εξέλθουν από το δέρμα, αλλοιώς συσσωρεύονται στο εσωτερικό με τις γνωστές συνέπειες.

Διάβασε τι συστήνουν οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες πχ Meindl για την εξωτερική αδιαβροχοποίηση και θα καταλάβεις.
 
Back
Top