Ποιός έχει δει/συναντήσει ποτέ το παρακάτω έντομο:
View attachment 69778
Συνήθως βρίσκεται πάνω σε ελάφια ή αγριογούρουνα αλλά μερικές φορές "μπερδεύεται" και τσιμπά ανθρώπους. Το τσίμπημά του είναι αρκετά οδυνηρό, όπως πρόσφατα ανακαλύψαμε εγώ και ο αδερφός μετά από δυό διανυκτερεύσεις στην καλύβα στο χωριό, όπου στο εγκατελελειμμένο κατώι του γείτονα συχνάζουν αγριογούρουνα.
Βασικά στο χωριό είχαμε γεμίσει από τσιμπήματα αλλά τον φταίχτη τον ανακαλύψαμε ως λαθρεπιβάτη στις βαλίτσες όταν γυρίσαμε στην Γερμανία, ο αδελφός μου στο Αμβούργο βρήκε 3 νεκρά ζωύφια και εγώ στο Βερολίνο ένα νεκρό και ένα ζωντανό όταν τίναξα την βαλίτσα στην μπανιέρα - το κάνω πάντα γιατί συνήθως στην επιστροφή από πολλά ταξίδια εκτός Ευρώπης μεταφέρουμε σχεδόν πάντα κάποιους λαθρεπιβάτες, μέχρι και μικροσκοπικό μαύρο σκορπιό έχω βρει στην βαλίτσα. Και τα έντομα έχουν φοβερές αντοχές, π.χ. στο κρύο (-50° C) ή στην χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση π.χ. σε ύψος 10χιλιομέτρων
Στην Γερμανία ονομάζεται αυτό το έντομο Hirschlausfliege ("μύγα του ψύλλου" των ελαφιών ή
ιπτάμενος ελαφόψυλλος) -, λατινιστί
Lipoptena cervi της οικογένειας
Hippoboscidae (ελληνικά: Ιπποβοσκίδες). Αυτά τα ζούδια αγαπούν τα ελαφοειδή και τους αγριόχοιρους και μεταφέρουν αρκετές αρρώστιες, ιούς και βακτήρια. Αρχικά μου θύμισε αλογόμυγα αλλά φίλος κυνηγός στο Βερολίνο μου είπε για το τί πρόκειται.
Υ.Γ.: Aυτό το έντομο χάνει τα φτερά του όταν βρει ξενιστή. Συνήθως δεν του αρέσει το ανθρώπινο αίμα.