Βελτίωση απόδοσης κάννης και καλής λειτουργίας του κυνηγετικού οπλου

• Thread starter Thread starter jnp
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Μπήκες σε μεγάλες λεπτομέρειες που πρέπει να έχεις ανοικτό μυαλό για να τις κατανοήσεις.Το θέμα διόγκωσης βύσματος είναι κάτι σημαντικό το οποίο πάλι δεν βάζει κανείς δεν διογκώνονται όλα το ίδιο .Και εάν ανατρέξουμε αρκετά χρόνια πίσω όταν πρωτοβγηκε ο διερυμενος τα βύσματα τα τότε σε δοκιμές δεν έκαναν την σωστή πλήρη έμφραξη και ο διευρυμένος έβγαζε αρκετά χαμηλότερες ταχ ,η εξέλιξη όμως το έφτιαξε και αυτό γι'αυτό βλέπουμε όλο και πιο συχνά διευρυμένους .Σίγουρα υπάρχουν τριβές αλλά εξαρτώνται και από το υλικό του βύσματος που δεν αναφέρει κανείς.Ειναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βλητικής η ποιότητα του πλαστικού συγκεντρωτηρα και καθορίζει πολλά.μπιρει να φτιάχνει ένα φυσίγγι μπορεί καν να χαλάσει μια κανη να ξερεται και δυστυχώς πολλοί δεν το κατασκευάζουν με τη σταθερότητα που πρέπει.Τελις πάντων είναι τόσοι οι παράμετροι και όλοι εκτός την κανη μέσα που μπορείς να μετρήσεις είναι ασταθείς τόσο ασταθείς που δεν ξέρουμε και ούτε το μεταο της κάθε κάνης και η επεξεργασία του πόσο της επιτρέπουν να διασταλει πόσο γρήγορα αποβάλει θερμότητα κτλ.Ολα παίζουν ρόλο.Μιλαμε για την χρωμιωσηβτης κάνης ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για πρόληψη και τέλεια λείανση για μέγιστο αποτέλεσμα.Γνωριζει κάνεις η κάθε κανη σε τι επίπεδο έχει λειανθεί πριν και πόσο πάχος χρωμίου έχει ,δε νομίζω .Σε καταστάσεις που όλα είναι μεταβλητά έστω και λίγο το συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει από μέτρηση με ένα φυσίγγι μια τάπα σε μια κανη .Ο πιο ασφαλές τρόπος για να πεις αυτή η κανη είναι καλή είναι η ομολογία πολλών χιλιάδων κατόχων που έχουν ρίξει ένα κάρο φυσίγγια διαφορά σε όλες τις συνθήκες και λένε αυτό το όπλο βγάζει καλύτερη ντουφέκια τόσο απλά και οι μύθοι πριν δημιουργηθούν να ξερεται έχουν μεγάλη δόση αλήθειας ειδικά όταν πρόκειται για υπαρκτά πράγματα .Τώρα όταν ο καθένας νομίζει ότι την έχει μεγαλύτερη και η δική του είναι καλύτερη για κανη μιλάω θα συζητάμε για χρόνια τα ίδια και τα ίδια που οι περισσότεροι τα γράφουν αλλά δεν τα πιστεύουν όπως στις εκλογές κανείς δε ψήφισε αυτόν που βγήκε και οι ψήφοι ήταν των εξωγήινων.Εγω είμαι υπέρ του μέσου αυλού και για λόγους προσωπικούς που έχω δει πράγματα αλλά και για λόγους μεγάλων κατασκευαστών ακριβών όπλων που τους εμπιστεύονται μέχρι σήμερα
Μέχρι να δω την πρώτη τσόντα ,τον είχα.... ριλιςδεμπιστ‼️😆

Θα σου πω το εξής.

Για να αποδείξεις την γενικότητα μιας πρότασης χρειάζεται να δείξεις ότι ισχύει σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Για να καταρρίψεις την γενικότητα μιας πρότασης χρειάζεται να βρεις ένα μόνο παράδειγμα που να μην ισχύει.

Αν ρίξεις μάλλινη πιθανόν δεν θα ισχύει.
Άρα δεν είναι γενικός κανόνας.

Στα 35μ και όσο προχωράμε μακρύτερα οι διαφορές στην αρχική γίνονται τόσο ΛΙΓΟΤΕΡΟ σημαντικές.
Στο υπογράφω.
Το γνωρίζω ότι οι διαφορές σε ταχύτητες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μικρής σημασίας........ Απλά εδώ γίνεται κουβέντα και λέμε τις απόψεις μας........ Όσο για φυσίγγι με μάλλινη και συ ΥΠΟΘΕΤΕΙΣ ότι είναι αλλιώς τα πράγματα....... Κάποια στιγμή θα το μετρήσω με χρονογράφο και θα σου πω ......... Εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι συμβαίνει.........

Καταρχήν να πω ότι και ο Κυπρίδιμος και η ίδια η Fabarm στο site της αναφέρουν ότι ο διευρυμένος βγάζει μικρότερες ταχύτητες και έχουν μικρότερη διάτρηση. Το ίδιο πιστεύουν και άλλοι το ίδιο πιστεύω και έχω διαπιστώσει και εγώ από δοκιμές που έχω κάνει με τα όπλα μου με ίδιο φυσίγγι ιδιογόμωσης που δεν έχουν ουτε διευρυμένο αυλό ούτε επιμηκυμένο κώνο αλλά έχουν διαφορετικό αυλό μεταξύ τους. Ο στενότερος αυλός μου είχε δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Εσύ λες το αντίθετο. Θέλω αποδείξεις από διάφορα φυσίγγια και δοκιμές από βλητικό σταθμό για να σε πιστέψω αλλιώς θα πιστέψω περισσότερο αυτά που έχουν δει τα μάτια μου και τα γραφτά του Κυπρίδιμου και της Fabarm.

@Xklefteris έχουμε κανει την ίδια συζήτηση και άλλη φορά και τα ίδια ή παρόμοια διαγράμματα ανέβαζες που δεν αποδυκνύουν τίποτα ως προς τις τριβές και τις ταχύτητες γιατί δεν γίνεται συγκριση με διευρυμένο και μη για να βγουν συμπεράσματα ουτε δίχνουν τι τιμή έχουν οι τριβές. Είναι σωστά διαγράμματα μεν (δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω) αλλά δεν βοηθούν στο να βγει συμπέρασμα γιατί δεν δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τις τριβές ή τις ταχύτητες σε διευρυμένο και μη παρά μόνο σε πιέσεις από διάφορες πυρίτιδες(???? αν μπλέξουμε και διαφορές από πυρίτιδες τότε δεν θα βγάλουμε ποτέ συμπέρασμα. Ας μείνουμε σε μία κυνηγετική πυρίτιδα μεσαίας γόμωσης και όχι των άκρων). Αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί δεν ξέρεις αν οι πιέσεις υπερνικούν τις τριβές όπως υποστηρίζω αυξάνοντας την ταχύτητα ή το αντίθετο. Και αυτό το κάνεις κατεπανάληψη βάζοντας διαγράμματα από τα οποία δεν βγαίνει σαφή συμπέρασμα για το συγκεκριμένο θέμα. Ή τουλάχιστον με βάση τις γνώσεις μου εγώ δεν μπορώ βγάλω συμπέρασμα και ούτε το αιτιολογείς αρκετά για να καταλάβω. Απλά δίνεις πληροφορίες άσχετες με την τριβή. Και μετά μου το γυρίζεις στο να σπρώξω το βύσμα με την βέργα καθαρισμού για να δω αντίσταση που καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές τριβές κατα την τουφεκιά. Έλεος δηλαδή. Με απογοητεύεις. Αλλά δεν μου απάντησες ούτε μου είχες αιτιολογήσει σε αυτά που σε είχα ρωτήσει. Συγκρίνοντας τις τριβές και ταχύτητες σε διευρυμένο αυλό και μη θέλω να μου απαντήσεις και να μου εξηγήσεις στις εξής παρακάτω ερωτήσεις αν έχεις την καλοσύνη και τον χρόνο.
1)Εφόσον τα σκάγια δεν παραμορφώνονται από τον αυλό λόγο τριβών (γιατί προφυλάσονται από το ποτηράκι στο βύσμα και δεν έρχονται σε επαφή με την κάννη) γιατί στις κάννες με στενότερο αυλό έχουμε περισσότερες παραμορφώσεις; Που ωφείλεται αυτό;
2) Γιατί εφόσον οι τριβές μειώνουν τόσο την ταχύτητα στις 71 &76 cm κάννες έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με τις 61&66cm κάννες. Δεν θα επρέπε λόγο μεγαλύτερης διαδρομής που το βύσμα τρίβεται στην κάννη να έχουμε αρκετά μικρότερες ταχύτητες στην 71 & 76cm κάννη;
3)Γιατί στα όπλα με διευρυμένο αυλό έχουμε χαμηλότερη ανάκρουση; Ανάκρουση είναι ανάλογη από την ταχύτητα της γόμωσης το βάρος της γόμωσης και αντιστρόφως ανάλογη από το βάρος του όπλου; Εφόσον το μόνο που αλλάζει ειναι η ταχύτητα της γόμωσης γιατί έχουμε μικρότερη ανάκρουση σε κάννες με διευρυμένο αυλό ;
4)Πως γίνεται στο στενότερο αυλό τα κεντρικά μη παραμορφωμένα σκάγια να έχουν μεγαλυτερη διάτρηση από ότι στον διευρυμένο όπως έγραψε και ο @ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ πιο πάνω και έχει αναφέρει και ο Κυπρίδιμος και αναφέρει και η Fabarm;
5) Γιατί όταν βάζουμε στενότερο τσοκ οι ταχύτητες (V1,5) αυξάνονται αντί να μειώνονται ειδικά από την στιγμή που η στένωση αυτή είναι στο τέλος της κάννης οπότε και οι πιέσεις είναι αμελητέες όπως λες. Δεν θα έρπεπε λόγο στένωσης οι τριβές και αντίσταση να αυξάνεται οπότε και ταχύτητες να μειώνονται σημαντικά; Μήπως και εκεί λόγο venturi και μείωση του όγκου οι πιέσεις και οι ταχύτητες αυξάνονται υπερνικόντας τις τριβες; Μήπως τελικά οι τριβές είναι εντελώς ασήμαντες σε σχεση με τις πιέσεις ακόμη και στο τέλος της κάννης εκεί που βρίσκεται το τσοκ;
6) Γιατί εφόσον έχουμε λιγότερες τριβές τα κατάλοιπα από το βύσμα είναι τα ίδια καθώς και οι θερμοκρασίες στην κάννη δεν μειώνεται λόγο μειωμένων τριβών;
Εγώ στα προηγούμενα post έδωσα την δική μου εξήγηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις . Περιμένω και την δική σου αιτιολογία.
Γιάννη για να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα όσα ρωτάς θα πρέπει να γράψω βιβλίο και να μονοπωλησω το φόρουμ για μερικές μέρες ,ή να σε παραπέμψω στον dr. Jones που αυτόν επικαλείται και ο Κυπρίδημος . Για να μην νομίσεις ότι υπεκφευγω, θα δώσω όσο πιο Λακωνικες απαντήσεις γίνεται, και εάν δεν τις θεωρήσεις ικανοποιητικες, σε παρακαλώ να μου θέτεις μία ερώτηση κάθε φορά, με μία μόνο μεταβλητή. Απαντώ λοιπόν με την σειρά που ρωτάς: 1) ΑΝ συμβαίνει αυτό που λες, τότε συμβαίνει επειδή η μετάβαση από το 20,4 στο 18,2 συμπιέζει τα σκάγια περισσότερο από ότι από το 20,4 στο 18,5+. Στην μία περίπτωση η διαφορά είναι 2,2 χιλιοστά, στην δεύτερη κάτω από 1,9 έως και 1,5, δηλαδή διαφορά από 15%, έως 45%. 2) Στην ΊΔΙΑ κάννη, ανάλογα το φυσίγγι ( άλλο ένα σκοπευτικο με πυρίτιδα x24 και αρχική 370 μ/δ , και άλλο ένα για υδρόβια με πυρίτιδα x40 και αρχική 410 μ/δ) μπορεί σε έναν αυλό 18,2 το μήκος πέραν του οποίου η ταχύτητα αντί να αυξάνεται να μειώνεται να κυμαίνεται από 65 έως 80 εκατοστά. Σε ΊΔΙΑ (ως προς το υλικό, θαλάμη, κώνο και όπλο,) κάννη με μόνη διαφορά τον αυλό πχ 18,6 και με τα δύο φυσίγγια θα αυξάνεται η ταχύτητα ( έστω και ελάχιστα), ακόμη και σε μήκος 100 εκατοστών. Το σημαντικό όμως είναι πως στην δεύτερη κάννη μετά από κάποιο μήκος, (στατιστικά με τα κοινά φυσίγγια μέσων γομοσεων) γύρω στα 66 με 70 εκατοστά, όταν το βύσμα είναι πλαστικό θα έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες συγκριτικά με την στενή κάννη. 3) Έγραψα τον τύπο που υπολογίζει την ενέργεια λάκτισματος, την διαφορά την κάνει το jet effect, είναι αυτό που κάνει την ανάκρουση πιο αισθητή στην ίδια κάννη αν την κοντυνουμε πχ 20 εκατοστά. 4) Αυτά δεν είναι δικοί μου ισχυρισμοι, ρώτα τον Γιάννη Κυνηγό και τον Κυπριδημο .5) Η μέση ταχύτητα παραμένει ίδια, δεν αυξάνεται το περιγράφει με ακρίβεια ο Jones και πολλοί άλλοι που με τον κατάλληλο εξοπλισμό έκαναν μετρήσεις. Παρόλα αυτά ΔΕΝ έχουμε μία πορεία σε φαρδύ ή στενότερο αυλό, αλλά μια μετάβαση,( όχι ακριβώς φαινόμενο venturi που συμβαίνει με τα υγρά, αλλά μοιάζει) ,είναι διαφορετικά πράγματα από αυτά που συζητάμε. 6) Έχεις αποδείξεις για αυτό ;

Αυτο λεω βρε Γιαννη !!! Μεχρι τα 35 μετρα ολα τα οπλα σκοτωνουν...ακομα και εαν εχουν ''αμμοχαλικο''
τα φυσιγγια μεσα.
Τα ζορια ξεκινουν απο τα 35+ δλδ 40-45-50 μετρα. Σε αυτα τα μετρα λοιπον που αρχιζουν οι ψαλμωδιες
και τα καντηλια.... εκει εσεις ψαχνετε την καλη καννη...που θα κανει την διαφορα με το εμπορικο φυσιγγιο...
Και οπως και εσυ παραδεχεσαι δλδ οτι με την ιδιογομωση αυτην την διαφορα δεν την αντιλαμβανεσαι...
για ποιον λογο να ψαχνω την ''καλη καννη'' απο την στιγμη που το φυσιγγιο κανει την διαφορα ??

Το σιγουρο ειναι οτι δεν μπορουν να γινουν ολοι ιδιογομωτες...οκ
Και ρωταω για να μαθαινω ( και δεν το λεω ειρωνικα..προς Θεου ... ) η καλη καννη θα μου δωσει με εμπορικο
φυσιγγιο οτι θα μου εδινε η κακη καννη με φυσιγγιο ιδιογομωσης...???
Μηπως παλι η καλη καννη ...κοιταει την αποδοση της κακης καννης με φυσιγγιο ιδιογομωσης απο μακρια ??

Ασφαλως και το ξερεις οτι εγω πιστευω μονο στο φυσιγγιο....Για μενα ολα τα οπλα ειναι για κανουν ΜΠΑΜ.
Η αποδοση του ΜΠΑΜ...μονο απο το φυσιγγιο την ποιοτητα του φυσιγγιου εξαρταται φιλε...
Τωρα ΕΑΝ οι καννες εχουν ενα 2% διαφορες....δεν λεει τιποτα για μενα !!!

Διαβασα το ποιο μηνημα σου και σου απαντω..
Εαν βαλεις το αλευρι σε στρωσεις...τα μεσαια που ειναι χωρις αλευρι θα εχουν μεγαλυτερη παραμορφωση
και η τουφεκια παει ''περιπατο''...
Γιαννη....ξερεις να προστατευσεις τα σκαγια σου εβγαλες τουφεκια που δεν πιστευουν τα ματια σου !!!
Πριν χρονια σε αλλο φορουμ..οταν πρωτοανεφερα την μιξη αλευριου με γραφιτη...καποιος με ειρωνευτηκε..
Δεν του απαντησα...το περασα ''ντουκου''....η πορεια ομως με δικαιωσε....Η μιξη δινει καλυτερα αποτελεσματα !!
Εχεις καλη ποιοτητα σκαγιων...εχεις και τουφεκια !!!
Το μισο φυσιγγιο ειναι τα σκαγια φιλε !!!
Πςςςς ‼️‼️‼️ούτε ο Κούγιας έτσι‼️‼️‼️‼️

Αν τα γραμμάρια της δοκιμής είναι 28‼️ποιος αυλός θα είναι γρηγορότερος❓
Το έχω ξαναγράψει....... Με το σκοπευτικό του Κενταύρου benelli 18,3 vs Browning 18,8 η Browning είχε σταθερά 25m/sec μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα στο 1,5 μέτρο........
28 γραμμαρίων το φυσίγγι κι επειδή δεν το πιστεύαμε κι εμείς ριξαμε καμία δεκαριά.ε το κάθε όπλο.....
Η διαφορά σταθερή!!!

Το έχω ξαναγράψει....... Με το σκοπευτικό του Κενταύρου benelli 18,3 vs Browning 18,8 η Browning είχε σταθερά 25m/sec μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα στο 1,5 μέτρο........
28 γραμμαρίων το φυσίγγι κι επειδή δεν το πιστεύαμε κι εμείς ριξαμε καμία δεκαριά.ε το κάθε όπλο.....
Η διαφορά σταθερή!!!
Βαγγέλη θυμάμαι ότι το έχεις ξαναγράψει το συγκεκριμένο συμβάν, αλλά δε μπορώ να το αφομοιωσω, 25μ/δ διαφορά σταθερά δε μιλάμε για το ίδιο φυσίγγι από δύο κάννες, η διαφορά μου φαντάζει εξωφρενική, λες και ρίχνεις διαφορετικά σεταπ.
Το σκοπευτικό του Κενταύρου θυμάμαι ότι είναι απ' τα ""αργά "" σκοπευτικά φυσίγγια, γύρω στο 390 στο στόμιο.
Δηλαδή η Μπενέλι έδινε σταθερά γύρω στα 390 και η Μπράουνινγκ σταθερά γύρω στα 415μ/δ???

Βαγγέλη θυμάμαι ότι το έχεις ξαναγράψει το συγκεκριμένο συμβάν, αλλά δε μπορώ να το αφομοιωσω, 25μ/δ διαφορά σταθερά δε μιλάμε για το ίδιο φυσίγγι από δύο κάννες, η διαφορά μου φαντάζει εξωφρενική, λες και ρίχνεις διαφορετικά σεταπ.
Το σκοπευτικό του Κενταύρου θυμάμαι ότι είναι απ' τα ""αργά "" σκοπευτικά φυσίγγια, γύρω στο 390 στο στόμιο.
Δηλαδή η Μπενέλι έδινε σταθερά γύρω στα 390 και η Μπράουνινγκ σταθερά γύρω στα 415μ/δ???
25μ/δ‼️ είναι τρελή διάφορα‼️αν ισχύει κάτι τέτοιο, με όλες ανεξαιρέτως τις γομώσεις, τότε.... τι να πω❓έχω όπλο που γκαμει κ δέρνει😆😆😆😆

Η διαφορά σταθερή!!!
Αν και κουμπουρας στη φυσική η μεγάλη επιτάχυνση δεν συνεπάγεται και μεγάλη επιβράδυνση σε σημείο που στον στόχο να μην υπάρχει αυτή η διαφορά .

Με
Μέλη του φόρουμ τα παιδιά που το κάναμε ......
Ο Νικόλας ο μικρός και ο Dimmys .......
Η δοκιμή έλαβε χώρα στο σκοπευτήριο Ιωαννίνων........
Όπως έγραψα όλους μας εξέπληξε το αποτέλεσμα........
Σε άλλες μετρήσεις η 391 από benelli είχε διαφορές 7 έως 9 m/sec σταθερά.......
Αυτή είναι μικρή διαφορά,αλλά η 391 με αυλό 18,6 δεν είναι διευρυμένος αυλός είναι κάπου στη μέση...... Παρόλα αυτά η μικρή διαφορά υφίσταται.......

Αν και κουμπουρας στη φυσική η μεγάλη επιτάχυνση δεν συνεπάγεται και μεγάλη επιβράδυνση σε σημείο που στον στόχο να μην υπάρχει αυτή η διαφορά .
Ναι‼️ σε τέτοιο βαθμό που είναι να αναρωτιόμαστε,να γκαζωνει κανείς η να μην γκαζωνει❓

Συμβαίνει αυτό που λες,αλλά άλλου παπά ευαγγέλιο........ Νομίζω ότι συζητήθηκε η διαφορά αρχικής ταχύτητας........

Με
Μέλη του φόρουμ τα παιδιά που το κάναμε ......
Ο Νικόλας ο μικρός και ο Dimmys .......
Η δοκιμή έλαβε χώρα στο σκοπευτήριο Ιωαννίνων........
Όπως έγραψα όλους μας εξέπληξε το αποτέλεσμα........
Σε άλλες μετρήσεις η 391 από benelli είχε διαφορές 7 έως 9 m/sec σταθερά.......
Αυτή είναι μικρή διαφορά,αλλά η 391 με αυλό 18,6 δεν είναι διευρυμένος αυλός είναι κάπου στη μέση...... Παρόλα αυτά η μικρή διαφορά υφίσταται.......
Μήπως όταν ρίχνατε με την Μπράου ‼️είχατε τον άνεμο από πίσω κ με την μπενε από μπρος❓❓❓❓😆

Back