Μα τις λαμβάνω υποψη και τις τριβές . Το έχω πει πάνω από δύο φορές ότι οι λιγότερες τριβές που έχει ο διευρυμενος αυλός δεν είναι τόσο μειωμένες όσο νομίζετε οι περισσότεροι. Οι μειωμένες πιέσεις που θα σου δώσει λόγο διευρυμένου αυλού και μεγαλύτερου κωνου ειδικά σε μια πολύ ελαφριά γόμωση μειώνουν περισσότερο την ταχύτητα πάρα οι τριβές στον στενό αυλό. Για αυτό η διάτρηση είναι μεγαλύτερη στον στενό αυλό όπως λέει και ο @ΓΙΑΝΝΗΣ. . Και από ότι βλέπεις οι απόψεις διίστανται. Χρονογραφο έχω. Όπλο με διευρυμένο αυλό και κώνο δεν έχω γιατί ασφαλώς δεν πιστεύω ότι μου προσφέρει κάτι παραπάνω.Πάλι στο ίδιο λάθος πέφτεις γιατί δεν υπολογίζεις ότι στο διευρυμένο αυλό υπάρχουν μειωμένες τριβές άρα μεγαλύτερη ταχύτητα........
Εξ άλλου το πείραμα το έχω κάνει αρκετές φορές.......
Βρες ένα φίλο σου με χρονογράφο,πάρε δύο όπλα το ένα με στενό αυλό και το άλλο με διευρυμένο και θα δεις........
@Xklefteris όπως γράφει ο @Stelios K σε μικρές ελαφριές γομώσεις που το έργο που παράγεται από την πυρίτιδα δεν είναι επαρκή για να προωθήσει ικανοποιητικά την γόμωση σε όλο το μήκος της κάννης τότε οι τριβές πιθανότατα θα υπερνικήσουν τις πιέσεις και θα μειώσουν αισθητά τις ταχύτητες. (Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τριβές. Απλά δεν κάνουν τόση διαφορά σε έναν διευρυμένο αυλο σε σχέση με έναν στενό αυλο ειδικά από την στιγμή που τα βύσματα έχουν διάμετρο μικρότερη από τον μέσο όρο της διαμέτρου στους αυλούς των καννών που υπάρχουν σήμερα στο 12αρη. Από μέτρηση που έκανα σε όλα τα βύσματα που έχω μόνο 1-2 είχαν πάνω από 18,4 διάμετρο. Το ένα ήταν του Ηλιοπούλου με 18,6 και το άλλο δεν το θυμάμαι τώρα που είχε γύρω στο 18,5) Οι διαφορά στις πιέσεις λόγο ογκομετριας πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη επηροη στις ταχύτητες. Αλλά και πάλι στην παραπάνω περίπτωση αυτό είναι συνέπεια μη επαρκών πιέσεων σε ένα συγκεκριμένο όγκο της καννης. Στο κυνήγι πάντως με τις σύγχρονες πυρίτιδες σε κανονικές κυνηγετικές μεσαίες και μεγάλες γομώσεις δεν πρόκειται να εμφανιστει αυτό το φαινόμενο. Για αυτό σε ρώτησα παραπάνω με τι φυσίγγι έγιναν οι δοκιμές αυτές και σε τι μήκος κάννης. Παρόλα αυτά τέτοια συμπεράσματα μόνο σε βλητικο σταθμό μπορούμε να βγάλουμε που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση και την δυνατότητα αυτή. Ως τότε μόνο με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αιτιολογήσεις μπορούμε να βγάλουμε συμπερασμα. Εγώ τουλάχιστον μόνο τέτοια επιχειρήματα δέχομαι γιατί η εμπειρία μου έχει δείξει ότι στον κυνηγότοπο και με απλές δοκιμές συμπέρασμα ασφαλή δεν μπορεί να βγει.Σε ελαφρες γομωσεις παιζει να υπαρχει μειωση ταχυτητας εαν βληθουν απο 76αρες καννες κ πανω.
Το ειχε γραψει παλια κάποιος εδω κ δεν τον πιστεύαμε.
Ο ταχογραφος τον δικαιωσε.