Βελτίωση απόδοσης κάννης και καλής λειτουργίας του κυνηγετικού οπλου

• Thread starter Thread starter jnp
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Πάλι στο ίδιο λάθος πέφτεις γιατί δεν υπολογίζεις ότι στο διευρυμένο αυλό υπάρχουν μειωμένες τριβές άρα μεγαλύτερη ταχύτητα........
Εξ άλλου το πείραμα το έχω κάνει αρκετές φορές.......
Βρες ένα φίλο σου με χρονογράφο,πάρε δύο όπλα το ένα με στενό αυλό και το άλλο με διευρυμένο και θα δεις........
Μα τις λαμβάνω υποψη και τις τριβές . Το έχω πει πάνω από δύο φορές ότι οι λιγότερες τριβές που έχει ο διευρυμενος αυλός δεν είναι τόσο μειωμένες όσο νομίζετε οι περισσότεροι. Οι μειωμένες πιέσεις που θα σου δώσει λόγο διευρυμένου αυλού και μεγαλύτερου κωνου ειδικά σε μια πολύ ελαφριά γόμωση μειώνουν περισσότερο την ταχύτητα πάρα οι τριβές στον στενό αυλό. Για αυτό η διάτρηση είναι μεγαλύτερη στον στενό αυλό όπως λέει και ο @ΓΙΑΝΝΗΣ. . Και από ότι βλέπεις οι απόψεις διίστανται. Χρονογραφο έχω. Όπλο με διευρυμένο αυλό και κώνο δεν έχω γιατί ασφαλώς δεν πιστεύω ότι μου προσφέρει κάτι παραπάνω.
Σε ελαφρες γομωσεις παιζει να υπαρχει μειωση ταχυτητας εαν βληθουν απο 76αρες καννες κ πανω.
Το ειχε γραψει παλια κάποιος εδω κ δεν τον πιστεύαμε.
Ο ταχογραφος τον δικαιωσε.
@Xklefteris όπως γράφει ο @Stelios K σε μικρές ελαφριές γομώσεις που το έργο που παράγεται από την πυρίτιδα δεν είναι επαρκή για να προωθήσει ικανοποιητικά την γόμωση σε όλο το μήκος της κάννης τότε οι τριβές πιθανότατα θα υπερνικήσουν τις πιέσεις και θα μειώσουν αισθητά τις ταχύτητες. (Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τριβές. Απλά δεν κάνουν τόση διαφορά σε έναν διευρυμένο αυλο σε σχέση με έναν στενό αυλο ειδικά από την στιγμή που τα βύσματα έχουν διάμετρο μικρότερη από τον μέσο όρο της διαμέτρου στους αυλούς των καννών που υπάρχουν σήμερα στο 12αρη. Από μέτρηση που έκανα σε όλα τα βύσματα που έχω μόνο 1-2 είχαν πάνω από 18,4 διάμετρο. Το ένα ήταν του Ηλιοπούλου με 18,6 και το άλλο δεν το θυμάμαι τώρα που είχε γύρω στο 18,5) Οι διαφορά στις πιέσεις λόγο ογκομετριας πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη επηροη στις ταχύτητες. Αλλά και πάλι στην παραπάνω περίπτωση αυτό είναι συνέπεια μη επαρκών πιέσεων σε ένα συγκεκριμένο όγκο της καννης. Στο κυνήγι πάντως με τις σύγχρονες πυρίτιδες σε κανονικές κυνηγετικές μεσαίες και μεγάλες γομώσεις δεν πρόκειται να εμφανιστει αυτό το φαινόμενο. Για αυτό σε ρώτησα παραπάνω με τι φυσίγγι έγιναν οι δοκιμές αυτές και σε τι μήκος κάννης. Παρόλα αυτά τέτοια συμπεράσματα μόνο σε βλητικο σταθμό μπορούμε να βγάλουμε που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση και την δυνατότητα αυτή. Ως τότε μόνο με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αιτιολογήσεις μπορούμε να βγάλουμε συμπερασμα. Εγώ τουλάχιστον μόνο τέτοια επιχειρήματα δέχομαι γιατί η εμπειρία μου έχει δείξει ότι στον κυνηγότοπο και με απλές δοκιμές συμπέρασμα ασφαλή δεν μπορεί να βγει.

Στο άλλο που γράφεις ποιο πάνω για της crio κάνες εγώ που της είχα δεν είδα καμία διαφορά από της απλές μάλιστα ήταν ποιο ιδιότροπες στα φυσίγγια τους και δεν το λέω μόνο εγώ αλλά αρκετοί στην παρέα.
Οι crio κάννες ούτε η ίδια η benelli δεν είχε ισχυριστεί ότι δίνει καλύτερες τουφεκιές η καλύτερη διάτρηση. Θυμάμαι όταν είχαν βγει τόνιζαν ότι η crio κάννες δίνουν πιο σταθερες τουφεκιες σε πολλές επαναλαμβανόμενες τουφεκιές και ότι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την αύξηση της θερμοκρασίας της κάννης. Ούτε σε δοκιμές που είχαμε κάνει με crio είχαμε δει κάτι όταν είχαν πρωτοβγει που είχε πάρει χωριανός μου ο οποίος την πούλησε αμέσως επηρεαζόμενος από τις φήμες περί τραυματισμένων πουλιών από τις crio που κυκλοφορούσαν τότε.

Οι crio κάννες ούτε η ίδια η benelli δεν είχε ισχυριστεί ότι δίνει καλύτερες τουφεκιές η καλύτερη διάτρηση. Θυμάμαι όταν είχαν βγει τόνιζαν ότι η crio κάννες δίνουν πιο σταθερες τουφεκιες σε πολλές επαναλαμβανόμενες τουφεκιές και ότι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την αύξηση της θερμοκρασίας της κάννης. Ούτε σε δοκιμές που είχαμε κάνει με crio είχαμε δει κάτι όταν είχαν πρωτοβγει που είχε πάρει χωριανός μου ο οποίος την πούλησε αμέσως επηρεαζόμενος από τις φήμες περί τραυματισμένων πουλιών από τις crio που κυκλοφορούσαν τότε.
Αυτό με τα τραυματισμένα το είχαμε δει και εμείς αλλά δεν ξέρω τον λόγο ο φίλος μου ο ένας την κράτησε 8 χρόνια μέχρι που την έδωσε και είχε μόνιμα πρόβλημα. Πριν είχε black eagle με κανένα θέμα πουθενα. Εγώ την έδωσα στα δυο και πήρα την Vinci

Αυτό με τα τραυματισμένα το είχαμε δει και εμείς αλλά δεν ξέρω τον λόγο ο φίλος μου ο ένας την κράτησε 8 χρόνια μέχρι που την έδωσε και είχε μόνιμα πρόβλημα. Πριν είχε black eagle με κανένα θέμα πουθενα. Εγώ την έδωσα στα δυο και πήρα την Vinci
Η crio σαν τεχνολογία δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Μπορεί να έφταιγε κάτι άλλο δεν ξέρω. Σε κάποιες δοκιμές που είχαμε κάνει με τον χωριανο μου δεν είχαμε δει κάτι παράξενο στην κατανομή η στην διάτρηση σε πίνακα τηλεφώνου που είχαμε χρησιμοποιήσει τότε. Παρόλα αυτά και αυτός υποστήριζε ότι έχει πολλά τραυματισμένα πουλιά και την έδωσε. Εγώ όσο κυνηγουσαμε μαζι δεν είχα διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Εγώ πιστεύω ότι ήταν ιδέα του και ψυχολογικό από τα όσα ακουγόταν τότε. Όπως και να έχει καλύτερο όπλο από την crio πήρε ενα Beretta 686.

Υπάρχουν κατά καιρούς κάποιες αποδείξεις ότι η επιμήκυνση του κώνου μειώνει τις ταχύτητες.
Η διεύρυνση του αυλού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι κάνει ώς προς την ταχύτητα , όποτε τη θεωρούμε ουδέτερη , προς το παρόν.
Συνήθως στα σύγχρονα όπλα πάνε πακέτο αυτά τα δυο, και αυτό μπερδεύει , και δεν βγαίνουν συμπεράσματα και από τις δοκιμές.

Έχοντας πάρει 2 ςς οι ντουφέκιες ήταν πολύ ανώτερες από την centro και την πρώτη becacia που είχα αλλά και από τις παλαιότερες 123 special.Η becacia βιώνοντας το τσοκ της ςς έπαιρνε πολύ τα πάνω της .

Απλά δεν κάνουν τόση διαφορά σε έναν διευρυμένο αυλο σε σχέση με έναν στενό αυλο ειδικά από την στιγμή που τα βύσματα έχουν διάμετρο μικρότερη από τον μέσο όρο της διαμέτρου στους αυλούς των καννών που υπάρχουν σήμερα στο 12αρη. Από μέτρηση που έκανα σε όλα τα βύσματα που έχω μόνο 1-2 είχαν πάνω από 18,4 διάμετρο. Το ένα ήταν του Ηλιοπούλου με 18,6 και το άλλο δεν το θυμάμαι τώρα που είχε γύρω στο 18,5)
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Μανώλη ( δίχως καμία διάθεση αντιπαράθεσης, νομίζω όλοι μας το ψάχνουμε μόνο από ενδιαφέρον),νομίζω πως οι τριβές, είτε πρόκειται για τις ακτινικές, είτε πρόκειται για την τριβή συμπαγούς πλαστικού με αυλό, είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε όλα αυτά που συμβαίνουν εντός κάννης. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η πορεία των πιέσεων ( άσχετα με την προοδευτικότητα της πυρίτιδας) και ευθέως ανάλογη είναι η πορεία της επιτάχυνσης της στήλης των σκαγιων. Το έβαλα γιατί οι ακτινικές πιέσεις δημιουργούνται από την επιτάχυνση, όχι την ταχύτητα, και βλέπουμε πως ενώ είναι σημαντικοτατες στην θαλάμη ,στον κώνο και στην αρχή του αυλού, στην συνέχεια πέφτουν στο 1/10 των αρχικών. Αντίθετα η τριβή βύσματος με αυλό μεγιστοποιειται όσο το βύσμα κινείται εντός του αυλού, γιατί από τα 20,4 της θαλαμης το βύσμα των 18,4 περνάει στον αυλό με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα και έχοντας συμπιεστει ( όπως φαίνεται στο σχέδιο) η διάμετρος του είναι μεγαλύτερη. Το ζέσταμα της κάννης από την βολή, οφείλεται κατά 90% στις τριβές και λιγότερο από 10% στην θερμότητα που παράγει η καύση της πυρίτιδας.

Attachments

• ShotgunRecoilFig4 (1).jpg
    ShotgunRecoilFig4 (1).jpg
    38,6 KB · Προβολές: 23
  • wads-deformed-1024x765.png
    wads-deformed-1024x765.png
    321,8 KB · Προβολές: 23
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Μανώλη ( δίχως καμία διάθεση αντιπαράθεσης, νομίζω όλοι μας το ψάχνουμε μόνο από ενδιαφέρον),νομίζω πως οι τριβές, είτε πρόκειται για τις ακτινικές, είτε πρόκειται για την τριβή συμπαγούς πλαστικού με αυλό, είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε όλα αυτά που συμβαίνουν εντός κάννης. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η πορεία των πιέσεων ( άσχετα με την προοδευτικότητα της πυρίτιδας) και ευθέως ανάλογη είναι η πορεία της επιτάχυνσης της στήλης των σκαγιων. Το έβαλα γιατί οι ακτινικές πιέσεις δημιουργούνται από την επιτάχυνση, όχι την ταχύτητα, και βλέπουμε πως ενώ είναι σημαντικοτατες στην θαλάμη ,στον κώνο και στην αρχή του αυλού, στην συνέχεια πέφτουν στο 1/10 των αρχικών. Αντίθετα η τριβή βύσματος με αυλό μεγιστοποιειται όσο το βύσμα κινείται εντός του αυλού, γιατί από τα 20,4 της θαλαμης το βύσμα των 18,4 περνάει στον αυλό με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα και έχοντας συμπιεστει ( όπως φαίνεται στο σχέδιο) η διάμετρος του είναι μεγαλύτερη. Το ζέσταμα της κάννης από την βολή, οφείλεται κατά 90% στις τριβές και λιγότερο από 10% στην θερμότητα που παράγει η καύση της πυρίτιδας.
Βρε δεν υπάρχει ούτε αντιπαράθεση ούτε παρεξήγηση. Και μου αρέσει η κουβέντα μαζί σου γιατί παραθέτεις στοιχεία και όχι λόγια του καφενείου οπότε μπορούμε να κάνουμε μια πιο ουσιαστική κουβέντα. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.

Όσον αφορά τις τριβές δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν η ότι δεν είναι σημαντικές. Αυτό που λέω είναι ότι λόγο της συμπίεσης του βύσματος όπου αυξάνει η διάμετρος του και γίνεται ίση με την διάμετρο της κάννης και λόγο των ακτινικων δυναμεων και λόγο ότι και η ίδια η κάννη αυξάνει την διάμετρο της την στιγμή της βολής καθώς περνάει η γόμωση μέσα από αυτήν και διογκώνεται οι τριβές δεν μειώνονται τόσο πολύ στον διευρυμένο αυλό ώστε να κάνουν τόση μεγάλη διαφορά. Σίγουρα θα έχουμε μικρότερες τριβές στον διευρυμένο αλλα η διαφορά με έναν στενό αυλό δεν είναι τόσο σημαντική όσον αφορά τις τριβές. Από τα 18,2mm που είναι από τους στενότερους αυλους στο 12αρη έως το 18.8 που είναι από τους πιο διευρυμένους είναι μόλις 0,6mm διαφορά στην διάμετρο. Και ειδικά σε σχέση με τον αυλό μια benelli στα 18,4 έως τα 18,8 είναι μόλις 0,4 mm. Αυτή την διαφορά την καλυβει πλήρως η διόγκωση του βύσματος όπως την φωτογραφία που μου έστειλες με αποτέλεσμα οι τριβές να ειναι σχεδόν ίδιες και στο στενό αυλό και τον διευρυμενο. Αυτό πιστεύω εγώ. Και επειδή το είχαμε ξανασυζητήσει αν θυμάμαι καλά σου είχα ζητήσει κάποιο γράφημα ή στοιχειο-τιμη της τριβής από πείραμα σε έναν στενό και έναν διευρυμένο αυλό να δούμε την διαφορά τριβής για να συγκρίνουμε και να διαπιστώσουμε αν όντως ο διευρυμένος αυλός μειώνει τόσο πολύ την τριβή όσο πιστεύετε. Γιατί εγώ δεν το πιστεύω. Αλλιώς θα είχαμε και άλλα πολλά πλεονεκτήματα με πρώτο και καλύτερο την αυξημένη ταχύτητα σε διευρυμένο αυλό που δεν ισχύει , αισθητά μειωμένες θερμοκρασίες στην κάννη που όπως σωστά λες προερχονται από τις τριβές που ούτε αυτό ισχυει μειωμένες μολυβδοσεις και λιγότερα πλαστικα κατάλοιπα από το βύσμα που ούτε αυτό ισχύει μικρότερες ταχύτητες σε κάννες 71&76 εκ σε σχέση με αυτές των 61&66εκ που ούτε αυτό ισχύει μεγαλύτερη ανάκρουση λόγο μεγαλύτερων ταχυτήτων και επιτάχυνσης που ούτε αυτό ισχύει. Εγώ με την μέθοδο εις άτοπο απαγωγής με όλα τα παραπάνω λέω ότι ο διευρυμένος αυλός δεν δίνει κανένα ώφελος σε τριβές και ταχύτητες. Ακόμη όμως και αν μειώνουν σημαντικά τις τριβές η ζημιά από την μείωση των πιέσεων είναι μεγαλύτερη από το ώφελος από τις τριβες. Αυτό πιστεύωκαι τα αποτελέσματα αυτό δείχνουν.

Last edited:
Σου παραθέτω μια υπόθεση που δεν είναι υπόθεση αλλά αλήθεια.Φτανουν στην 100 σελίδα 50 σκακια από διευρυμένο και στην 105 σελίδα φτάνουν μόνο σκακια του στενού αυλού αλλά σε σύνολο στην 100 έχεις 40 σκακια του στενού αυλού.Δηλ μεγ διάτρηση ο στενός στο μέγιστο αλλά λιγότερα σκακια σε καλή διάτρηση .Αυτό σημαίνει περισσότερα παραμορφωμένα από τον στενό .Αυτό είναι το ρεζουμε των αμερικανικών όπλων ακριβώς να ξέρεις όταν ρίχνεις με διευρυμένο μπορεί να μην φτάσεις το μέγιστο της δύναμης των λίγων σκαγιων στο όριο του βεληνεκούς αλλά έχεις περισσότερα δυναμικά σκακια στη υπόλοιπη χαμηλότερη γκάμα μέτρων πριν τα τελικά σου όρια.Και αυτό σημαίνειονο στα νορμάλ γρ όσο ανεβαίνεις ειδικά από 38/40+ δεν τον πιάνεις το διευρυμένο.θα σου αυξάνει ακόμη το ποσοστό φονικοτερων σκαγιων .Γι'αυτό και δε βλέπεις υπερσυγκεντρωσεις σε κανες με διευρυμένους.

Κάντε μία απλή δοκιμή, σπρώξτε ένα οποιοδήποτε βύσμα σε μία κάννη 18,2 ή 18,3 ή και 18,4 με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για καθαρισμό της κάννης, και αν έχετε την δυνατότητα καντε το ίδιο σε μία έστω και 1/10 του χιλιοστού φαρδύτερη δηλαδή 18,5 +. Ακόμη και αν δεν έχετε δεύτερη κάννη δείτε την διαφορά στην αντίσταση ( ίσως να μην μπορέσετε να βγαλετε καν το βύσμα από την κάννη), όταν αυτό φτάνει στην στένωση του τσόκ.
Θεωρω αδυνατον εντος της κανης το βυσμα να βρεθει στη μορφη των 1.1 ms
Και κατι αλλο ειπωθηκε οτι η κανη διογκωνεται για ποση διογκωση μιλαμε;
Αυτό που έδειξα, προφανώς είναι σχέδιο, όχι φωτογραφία, αλλά κάπως έτσι γίνεται όταν η πίεση που του ασκείται είναι σαν να το συμπιεζεις σε μία πρέσα με πίεση 2 τόνων. Η διόγκωση της κάννης ( σε αυτό το φαινόμενο στηρίζεται η λειτουργία του pressure trace), είναι της τάξης του 1/100 του χιλιοστού στο ύψος της θαλαμης όπου και οι μεγαλύτερες πιέσεις, στον αυλό κάποια χιλιοστά του χιλιοστού, πχ το 18,400 μπορεί να φτάσει στο 18,405.

Έχοντας πάρει 2 ςς οι ντουφέκιες ήταν πολύ ανώτερες από την centro και την πρώτη becacia που είχα αλλά και από τις παλαιότερες 123 special.Η becacia βιώνοντας το τσοκ της ςς έπαιρνε πολύ τα πάνω της .
Άλλο όπλο με πορτινγ και αλλα τσοκ μεγαλύτερα

Κάντε μία απλή δοκιμή, σπρώξτε ένα οποιοδήποτε βύσμα σε μία κάννη 18,2 ή 18,3 ή και 18,4 με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για καθαρισμό της κάννης, και αν έχετε την δυνατότητα καντε το ίδιο σε μία έστω και 1/10 του χιλιοστού φαρδύτερη δηλαδή 18,5 +. Ακόμη και αν δεν έχετε δεύτερη κάννη δείτε την διαφορά στην αντίσταση ( ίσως να μην μπορέσετε να βγαλετε καν το βύσμα από την κάννη), όταν αυτό φτάνει στην στένωση του τσόκ.
Δεν είναι ίδιες οι τριβές αν το σπρώξεις με το χέρι και την ώρα της τουφεκιας που έχουμε διόγκωση του βύσματος και ακτινικές δύναμεις. Αυτό που προτείνεις ειναι ένας πολύ μπακαλιστικος τρόπος που δεν βγάζει κανένα ασφαλή συμπερασμα. Γιατί το βύσμα από τις πιέσεις που δέχεται θα διογκωθεί τόσο όσο είναι και η διάμετρος της κάννης. Ακόμη και 19.5mm διάμετρο κάννη να ειχαμε και πάλι το βύσμα θα διογκωνοταν και θα γινόταν 19,5mm. Δεν μιλάμε για μονοβολο που δεν διογκώνεται. Μιλάμε για βύσμα με σκάγια μέσα τα οποία θα διογκωθούν και θα φτασουν καθε φορά στην διάμετρο της κάννης. Για αυτό και ξαναλέω δεν κερδίζεις τόσο πολύ όσο νομίζετε σε τριβές σε έναν διευρυμένο αυλό. Περισσότερη ζημιά κάνεις με τις πιέσεις πάρα το κέρδος από τις μειωμένες τριβές. Για αυτό έχουμε και λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια επειδή έχουμε λιγότερες πιέσεις και όχι λόγο τριβών και στενού αυλού. Γιατί δεν τρίβονται τα σκάγια αλλά το βύσμα και τα τοιχώματα του ποτηριού που έχουν μέσα τα σκάγια.
Σου παραθέτω μια υπόθεση που δεν είναι υπόθεση αλλά αλήθεια.Φτανουν στην 100 σελίδα 50 σκακια από διευρυμένο και στην 105 σελίδα φτάνουν μόνο σκακια του στενού αυλού αλλά σε σύνολο στην 100 έχεις 40 σκακια του στενού αυλού.Δηλ μεγ διάτρηση ο στενός στο μέγιστο αλλά λιγότερα σκακια σε καλή διάτρηση .Αυτό σημαίνει περισσότερα παραμορφωμένα από τον στενό .Αυτό είναι το ρεζουμε των αμερικανικών όπλων ακριβώς να ξέρεις όταν ρίχνεις με διευρυμένο μπορεί να μην φτάσεις το μέγιστο της δύναμης των λίγων σκαγιων στο όριο του βεληνεκούς αλλά έχεις περισσότερα δυναμικά σκακια στη υπόλοιπη χαμηλότερη γκάμα μέτρων πριν τα τελικά σου όρια.Και αυτό σημαίνειονο στα νορμάλ γρ όσο ανεβαίνεις ειδικά από 38/40+ δεν τον πιάνεις το διευρυμένο.θα σου αυξάνει ακόμη το ποσοστό φονικοτερων σκαγιων .Γι'αυτό και δε βλέπεις υπερσυγκεντρωσεις σε κανες με διευρυμένους.
Ασφαλώς. Αλλά όπως γράφω και παραπάνω τα λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια και η μικρότερη διάτρηση αυτών ευθύνεται στις μικροτερες πιέσεις που θα αναπτυχθούν για αυτό και έχει λιγότερη κινητική ενέργεια και άρα μικροτερη διάτρηση στα μη παραμορφωμένα σκάγια στο διευρυμένο αυλό σε σχέση με τον στενό αυλό όπου τα μη παραμορφωμένα σκάγια έχουν μεγαλύτερη διάτρηση δηλαδή μεγαλυτερη κινητική ενέργεια που συνεπάγεται μεγαλύτερες μενουσες ταχύτητες. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη. Το αν κάποιος προτειμαει όπλο με διευρυμένο αυλό ώστε να έχει λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια και μεγαλύτερη συγκέντρωση δεν το θεωρώ λαθος. Αυτά είναι τα θετικά του διευρυμένου αυλού. Αλλά θα έχει και λίγο μικρότερη διάτρηση γιατί θα έχει μικρότερες πιέσεις που συνεπάγεται μικρότερες ταχύτητες και αυτο είναι το αρνητικό του διευρυμένου που κανείς οπαδός του δεν το αναφερει. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα θα πάρεις και από έναν μη διευρυμένο αυλό αν μειώσεις λίγο την γόμωση και τις πιέσεις ώστε να πετύχεις την ίδια αναλογία ογκομετριας και πιέσεων όπως στον διευρυμένο.

Last edited:
Γιάννη συμφωνώ στα περισσότερα που λες αλλά θα διαφωνήσω στην επιλογή Προτιμώ ένα όπλο που είναι αξιόπιστο παρά ένα με καλύτερη Τουφεκιά και λόγο το ότι είμαι και παπιοκυνηγος αλλά και παθών με μια fabarm την να την κάνω την βλητική υπέροχη όταν τα παπιά έμπαιναν ασταμάτητα και εγώ έριχνα σαν μονόκανο. Χίλιες φορές να είχα λίγο χειρότερα βλητικά αποτελέσματα και ας έριχνα συνέχεια. Στο άλλο που γράφεις ποιο πάνω για της crio κάνες εγώ που της είχα δεν είδα καμία διαφορά από της απλές μάλιστα ήταν ποιο ιδιότροπες στα φυσίγγια τους και δεν το λέω μόνο εγώ αλλά αρκετοί στην παρέα. Είναι άποψη μου λόγο ότι τα μη αξιόπιστα όπλα μου έχουν στοιχίσει κυνήγια που τυχαίνουν και σπάνια ποια αλλά και ψυχική ηρεμία.
3 παιδιά αγωρασαμε κριό με το που βγήκαν στον χρόνο απανο εφηγαν και η τρεις!!!!!! Ποιο παράξενο οπλο δεν έχω βρει στην ζωη μου (δεν είμαι ο μόνο που το λέει εδω) η μαντσινο που είχα ήταν πολύ καλό βλητικά οπλο

Δεν είναι ίδιες οι τριβές αν το σπρώξεις με το χέρι και την ώρα της τουφεκιας που έχουμε διόγκωση του βύσματος και ακτινικές δύναμεις. Αυτό που προτείνεις ειναι ένας πολύ μπακαλιστικος τρόπος που δεν βγάζει κανένα ασφαλή συμπερασμα. Γιατί το βύσμα από τις πιέσεις που δέχεται θα διογκωθεί τόσο όσο είναι και η διάμετρος της κάννης. Ακόμη και 19.5mm διάμετρο κάννη να ειχαμε και πάλι το βύσμα θα διογκωνοταν και θα γινόταν 19,5mm. Δεν μιλάμε για μονοβολο που δεν διογκώνεται. Μιλάμε για βύσμα με σκάγια μέσα τα οποία θα διογκωθούν και θα φτασουν καθε φορά στην διάμετρο της κάννης. Για αυτό και ξαναλέω δεν κερδίζεις τόσο πολύ όσο νομίζετε σε τριβές σε έναν διευρυμένο αυλό. Περισσότερη ζημιά κάνεις με τις πιέσεις πάρα το κέρδος από τις μειωμένες τριβές. Για αυτό έχουμε και λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια επειδή έχουμε λιγότερες πιέσεις και όχι λόγο τριβών και στενού αυλού. Γιατί δεν τρίβονται τα σκάγια αλλά το βύσμα και τα τοιχώματα του ποτηριού που έχουν μέσα τα σκάγια.

Ασφαλώς. Αλλά όπως γράφω και παραπάνω τα λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια και η μικρότερη διάτρηση αυτών ευθύνεται στις μικροτερες πιέσεις που θα αναπτυχθούν για αυτό και έχει λιγότερη κινητική ενέργεια και άρα μικροτερη διάτρηση στα μη παραμορφωμένα σκάγια στο διευρυμένο αυλό σε σχέση με τον στενό αυλό όπου τα μη παραμορφωμένα σκάγια έχουν μεγαλύτερη διάτρηση δηλαδή μεγαλυτερη κινητική ενέργεια που συνεπάγεται μεγαλύτερες μενουσες ταχύτητες. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη. Το αν κάποιος προτειμαει όπλο με διευρυμένο αυλό ώστε να έχει λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια και μεγαλύτερη συγκέντρωση δεν το θεωρώ λαθος. Αυτά είναι τα θετικά του διευρυμένου αυλού. Αλλά θα έχει και λίγο μικρότερη διάτρηση γιατί θα έχει μικρότερες πιέσεις που συνεπάγεται μικρότερες ταχύτητες και αυτο είναι το αρνητικό του διευρυμένου που κανείς οπαδός του δεν το αναφερει. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα θα πάρεις και από έναν μη διευρυμένο αυλό αν μειώσεις λίγο την γόμωση και τις πιέσεις ώστε να πετύχεις την ίδια αναλογία ογκομετριας και πιέσεων όπως στον διευρυμένο.
Καλημέρα, διαβάζοντας όλα τα παραπάνω αυτό που θα ήθελα να αναφέρω, επειδή κατέχω και κυνηγάω με όπλα με συμβατικους(18.4) αλλά και διευρυμένους (18.7) θα συμφωνήσω ότι στο διευρυμένο μειώνονται λίγο οι πιέσεις αλλά το ερώτημα που θέτω πάντα και στον εαυτό μου είναι ότι σε μια θεωρητικά σύγκριση όπως το παράδειγμα με τις σελίδες που αναφέρθηκε παραπάνω και θεωρώντας απόσταση-φυσίγγι σταθερά, το ζητούμενο είναι ότι αν ένα θήραμα όπως πάπια-φασσα χρειάζεται 90 π.χ σελίδες για να βληθεί ακαριαία τοτε με ποιο αυλό θα έχω την ευκολότερη κάρπωση;
Η απάντηση για εμένα έγκειται στο ότι επειδή η παράμετρος όπλο έχει πολλές ιδιαιτερότητες ( κατανομή, βάρους, ανάκρουση κτλπ) το θέμα αυλου είναι και κατά μία έννοια και λίγο μάρκετινγκ εταιριών. Η δική μου εκτίμηση, λόγω του ότι δεν είναι και ριχταρης, είναι ότι ο μεγαλύτερος αυλός(με πολύ μικρή διαφορά) λόγω πιο ομαδοποιημενης κατανομής εξυπηρετεί λίγο καλύτερα άτομα σαν και εμένα.

Πάλι στο ίδιο λάθος πέφτεις γιατί δεν υπολογίζεις ότι στο διευρυμένο αυλό υπάρχουν μειωμένες τριβές άρα μεγαλύτερη ταχύτητα........
Εξ άλλου το πείραμα το έχω κάνει αρκετές φορές.......
Βρες ένα φίλο σου με χρονογράφο,πάρε δύο όπλα το ένα με στενό αυλό και το άλλο με διευρυμένο και θα δεις........
Πάντα κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις.
Οι διαφορές μεταξύ κανών δεν είναι σημαντικές ούτε για την απόδοση ούτε για την κάρπωση.
Η αρχική ταχύτητα ΔΕΝ είναι σημαντικός παράγοντας.
Κοινώς ... ασχολούμαστε με μαλακίες.
Για όλους, όχι για εσένα Βαγγέλη.

Το Α και το Ω για όσους θέλους πολύ σφιχτές τουφεκιές είναι η ποιότητα δηλ. σφαιρικότητα και σκληρότητα σκαγιών ή φυσίγγι με buffer και το στήσιμο.
Καμία κάνη δεν μπορεί να συναγωνιστεί άλλη που ρίχνει το ίδιο σωστά στημένο φυσίγγι με buffer.

Last edited:

Μανώλη ή δεν θέλεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις, τα έχω γράψει όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται και αν ανατρέξεις σε ότι έγραψα θα βρεις τις απαντήσεις, βαριέμαι να επαναλαμβάνω. Η φυσική που επικαλείσαι συχνά, είναι στοιχειώδης και δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δεδομένων, θυμίζει τους επιστήμονες του παρελθόντος που στην συντριπτική τους πλειοψηφία διακωμωδουσαν όσους υποστήριζαν πως μπορούν να κατασκευαστουν μεταλλικά οχήματα που θα ιπτανται ( αεροπλάνα). Δεν προσπαθώ να πείσω πάση θυσία κανέναν, καταθέτω την άποψή μου, αλλά με εντυπωσιάζει αρνητικά ή δυσπιστία πολλών απέναντι σε κάθε αλήθεια που ανατρέπει τα πιστεύω τους, ενώ την οποιαδήποτε ανοησία τους χαϊδεύει τα αυτιά την υιοθετούν και την υπερασπιζονται με πάθος

Νομίζω πως η κουβέντα γίνεται για να ακούγονται απόψεις και να συζητάμε όχι να πείσει κάποιος τον αλλο που δεν θέλει να πειστεί.Εχοντας κυνηγήσει και αλλάξει όπλα με όλων των ειδών τους αυλούς έχω καταλάβει ότι οι δυερυμενοι έχοντας πιο ομαλή κατανομή βοηθάνε να έχεις καλύτερες καταβολές σε γκάμα αποστάσεων δεν καταλαβαίνω γιατί κοιτάμε πάντα την ταχύτητα και την αναφέρουμε αφού και από τους δύο αυλούς είναι εξίσου ικανή να καταβάλει το θήραμα.Εχω μόνο την ένσταση ότι στη πλειοψηφία των φυσιγγίων που ρίχνω επειδή είναι μεσαία γρ και δεν είμαι και κακός σκοπευτής η βοήθεια που θα μου προσφέρει ο διερυμενος είναι πολύ μικρή κάτι που μπορώ να πετύχω με ένα τσοκ ποιο ποιοτικό.Οπως και η μειωμένη ανάκρουση όταν έχεις σωστό κοντάκι και δεν ρίχνεις φουρνελα δεν έχεις και ανάκρουση τέτοια που να ψάχνεις κανη να στην ελάττωση.Θα επιμείνω πάντως σε αυτό που έχω ξαναγράψει ότι ο ιδανικός για μένα αυλός είναι ο 18.5 και ο κώνος που λάθος το γράφουμε με εκ γιατί το μήκος δημιουργείται από τις μοίρες είναι διαμορφωμένος ,θα γράψω το μήκος γύρω στα 3/4 εκ είναι ικανοποιητικός για τα φυσίγγια που ρίχνει η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δηλ 30- 36/38 γρ.Οταν θέλεις να δουλεύεις 28/30 η 38+ Κατά αποκλειστικότητα πήγαινε σε σκοπευτικό όπλο για τα λίγα ή σε διερυμενο για τα πολλά .Απόλυτη απόδοση με εμπορικά φυσίγγια από μια κανη για όλα δεν γίνεται κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις .Αυτό βέβαια που προτιμώ πάντα αν και σιγά σιγά εξαλείφεται από τις εταιρίες για τα όπλα της σειράς είναι η αχρωμιωτη και καλά λειασμενη κανη .Όλα τα υπόλοιπα μήκη τσοκ ακόμη και αυτά που συζητάμε έχουν τόσες επιλογές που είναι όσες και το στυλ και ο τρόπος και η αποστάσεις και το θήραμα που κυνηγά ο κάθε ένας.Αναλογα τα γούστα και τις προσωπικές τακτικές διαλέγεις.Τιποτε καλύτερο από αυτό που σε ικανοποιεί στο πραγματικό τερέν.

Back