Βλήματα αεροβολων

Που σημαινει οτι το αεροβολο εχει αρκετη δυναμη.Αλλα για σιγουρια θελει βολες σε πιο πολλα μετρα, 15 μετρα ειναι μικρη αποσταση για ασφαλες συμπερασμα.
Θαλη
Στο διαμετρημα σου φιλε οι καμπυλες εχουν μεγαλυτερο τοξο απο το κλασσικο διαμετρημα
Γιαυτο σου λενε τα παιδια ριχνεις κοντα
Στην ουσια στα 15 μετρα βλεπεις την τομη της καμπυλης βολης σου πολυ νωρις
Τουλάχιστον στα 15 μέτρα αν δω ποιο βλήμα έχει την καλύτερη συγκέντρωση, μπορώ να συμπεράνω ότι και σε μεγαλύτερες αποστάσεις παλι το ίδιο θα έχει καλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με ένα άλλο που δεν είχε στα 15 ή όχι;

Τουλάχιστον στα 15 μέτρα αν δω ποιο βλήμα έχει την καλύτερη συγκέντρωση, μπορώ να συμπεράνω ότι και σε μεγαλύτερες αποστάσεις παλι το ίδιο θα έχει καλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με ένα άλλο που δεν είχε στα 15 ή όχι;
Πρεπει να κανεις δοκιμες και σε πιο μεγαλη αποσταση, να δοκιμασεις και αλλα σφαιρακια, το οπλο ακουμπισμενο σε καποιο μαξιλαρακι, ετσι θα δεις με ποιο σφαιρακι εχεις τις πιο συγκεντρωμενες βολες, και οχι με μια φορα.

Πρεπει να κανεις δοκιμες και σε πιο μεγαλη αποσταση, να δοκιμασεις και αλλα σφαιρακια, το οπλο ακουμπισμενο σε καποιο μαξιλαρακι, ετσι θα δεις με ποιο σφαιρακι εχεις τις πιο συγκεντρωμενες βολες, και οχι με μια φορα.
Έχω δοκιμάσει ήδη 5 διαφορετικά βλήματα με το όπλο ακουμπισμένο σε μαξιλάρι και έχω δείξει τις συγκεντρώσεις.
Η απόσταση θα αλλάξει όταν μπορέσω, όχι τώρα, τώρα δεν μπορώ.

Τί είναι άραγε αυτό που κάνει τα βλήματα όσο πιο βαριά είναι τόσο πιο πάνω να πηγαίνουν, τουλάχιστον στα 15 που δοκιμάζω;;;

View attachment 92040

Αυτή είναι μία τυπική καμπυλοτροχιά του δικού μου αεροβόλου......όπως βλέπεις μέχρι τα 30m,η πορεία του βλήματος είναι ανοδική.Οταν θα ξεκινήσεις με το καλό να βάζεις μέτρα... θα μηδενίσεις την διόπτρα σου με το βλήμα που κάνει η κάνη τα καλύτερα group.....και θα είσαι οκ.

Οι συγκεντρώσεις όπως φαίνονται στις φωτό στα 15 κιόλας μέτρα δεν είναι καλές.
Δεν θέλω να τις χαρακτηρίσω απογοητευτικές αλλά καλές δεν είναι.
Σε μεγαλύτερες αποστάσεις το άνοιγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Το όπλο έχει κραδασμό ανάλογο της ισχύος που βγάζει και η σκανδάλη του (κάτι κρίσιμο σε ραβδωτά όπλα ακριβείας) είναι τουλάχιστον μέτρια.
Οι βολίδες θα πηγαίνουν μακριά και θα έχουν δύναμη αλλά το που θα καταλήγουν είναι ένα θέμα.

Ευχαριστώ @accuracy lover για τις σκέψεις σου.
Συμφωνώ μαζί σου.
Ελπίζω ότι είναι λόγο του ότι δεν το σταθεροποιώ εγώ καλά με το χέρι και όχι λόγο σκανδάλης. Ίσως αν ήταν τελείως σταθερό σε ένα ειδικό μαξιλάρι με άμμο και εγώ καθισμένος σωστά σε ένα καρεκλάκι και απλά τραβούσα τη σκανδάλη να ήταν καλύτερα.
Αν και σε κριτικές για το όπλο που είδα στο ίντερνετ κάποιος του άλλαξε τη σκανδάλη γιατί δεν του άρεσε. Δεν έδωσα πολύ σημασία γιατί οι Αμερικανοί αλλάζουν συνέχεια σκανδάλες σε ότι πιάσουν.
Πάντως, πιασμένο με το χέρι, το οποίο απλά ξεκουράζεται σε ένα μαξιλάρι, το όπλο δεν το σταθεροποιώ τελείως. Συνέχεια μου κουνιέται λίγο ο σταυρός και προσπαθώ να τραβήξω όταν πιστεύω ότι είναι κέντρο.

Σωστές οι διαπιστώσεις σου φίλε μου αλλά...
Άν η σκανδάλη είναι σκληρή και απρόβλεπτη το τράβηγμά της καταστρέφει την όλη προσπάθεια.
Λόγω της χαμηλής αρχικής ταχύτητας του βλήματος και των κραδασμών της βολής θέλει προσοχή στις κινήσεις μας και στην διατήρηση της στάσης σκόπευσης που έχουμε μέχρι σχεδόν να φτάσει το βλήμα στον στόχο.
Λόγω μηχανισμού λειτουργίας το όπλο δεν πρέπει να σταθεροποιηθεί "με το ζόρι" ασκώντας πίεση ώστε να μην κινείται εκεί που το έχουμε στημένο. Μόνο και μόνο η αλλαγή κρατήματος του τουφεκιού από βολή σε βολή μπορεί να αλλάξει δραματικά το σημείο που θα χτυπάνε οι βολίδες.
Το να "τραβάς" απότομα όταν πιστεύεις ότι είσαι κέντρο στην σκόπευση είναι συνταγή για καταστροφή - εγγυημένη.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές!
Σιγά-σιγά θα τα φτιάξω όλα μέχρι εκεί που θέλω.
Ας δω τώρα ποιές βολίδες βγάζουν μία σχετική αξιοπρέπεια ώστε να στοκάρω από αυτές και όταν το κατεβάσω στο χωριό που έχω ανέσεις θα τα κάνω όλα πιο σωστά.

Κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει επίσης είναι ο χρονογράφος.
Ρίχνεις και βλέπεις άν υπάρχει μια σχετική ομοιομορφία στις ταχύτητες με το κάθε βληματάκι.
Άν παρατηρούμε μεγάλες αποκλίσεις αυτό δεν είναι καλό για την ακρίβεια του όπλου με το συγκεκριμένο κάθε φορά βλήμα.
Επίσης κάποιες φορές είναι προτιμότερο να κατεβάσουμε την δύναμη ενός αεροβόλου ελατηρίου (ή gas ram) για να το "ηρεμήσουμε" τρόπον τινά και να κάνουμε πιό "πολιτισμένη" την λειτουργία του (άν μπορεί να σταθεί αυτός ο όρος) με όφελος στην καλύτερη διαχείριση της ανάκρουσης και καλύτερα αποτελέσματα στον στόχο.
Η ακρίβεια είναι το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει και η "δύναμη" πρέπει να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Το πρωτο πραγμα που προσεχουμε αν μας ενδιαφερει σοβαρα το θεμα αεροβολο, ειναι να αγορασουμε ενα ποιοτικο αεροβολο, τα ποιοτικα αεροβολα εχουν και καλη σκανδαλη και καλη κανη και σαν συνολο μας βοηθαει στο να μην ασχολουμαστε με το αεροβολο, αλλα με τις βολες μας.Αυτα τα αεροβολα ομως εχουν και μεγαλο κοστος που ξεφευγει απο το ποσό που φανταζομαστε και καταληγουμε σε λιγο πιο φθηνα σε τιμη, πανακριβα ομως στην πραγματικοτητα γι'αυτο που ειναι.Και αλλο τα αεροβολα που προοριζονται για κυνηγι στις χωρες που επιτρεπεται και αλλο αεροβολο για σκοποβολη ακριβειας.

Το πρωτο πραγμα που προσεχουμε αν μας ενδιαφερει σοβαρα το θεμα αεροβολο,
Ευτυχώς ΔΕΝ μας ενδιαφέρει! :)
Τουλάχιστον από αυτόν τον νταλκά γλυτώσαμε. :D
Με το ζόρι μου το έφερε ένας φίλος που έχει αρκετά και επιμένει να μου το χαρίσει. Θα παίξω λίγο μέχρι να βαρεθώ και μετά θα του το δώσω πίσω, ή θα του το αγοράσω για να μπορώ να το σπάσω με την ησυχία μου και να μη μου την πει :rolleyes:

Ευτυχώς ΔΕΝ μας ενδιαφέρει! :)
Τουλάχιστον από αυτόν τον νταλκά γλυτώσαμε. :D
Με το ζόρι μου το έφερε ένας φίλος που έχει αρκετά και επιμένει να μου το χαρίσει. Θα παίξω λίγο μέχρι να βαρεθώ και μετά θα του το δώσω πίσω, ή θα του το αγοράσω για να μπορώ να το σπάσω με την ησυχία μου και να μη μου την πει :rolleyes:
Ειναι λιγο επιφοβο να σου πω την αληθεια με το συγκεκριμενο....

Άς μισήσει κάποιον άλλο τότε.

Φίλε Θαλή τώρα είδα το μήνυμά σου σχετικά με το αεροβόλο που αναφέρεις ότι δανείστηκες και δοκιμάζεις.
Λυπάμαι που ίσως φανώ απόλυτος ή ξερόλας ή σκληρός ή "ελιτιστής" αλλά η μαύρη αλήθεια είναι ότι το αεροβόλο αυτό είναι ένα υπερτιμημένο ΣΚΟΥΠΙΔΙ.
Τζάμπα χαλάς τον χρόνο σου, την διάθεση και την υπομονή σου και επίσης τα λεφτά σου αγοράζοντας βολίδες.
Άν θές να παίξεις μαζί του έχει καλώς αλλά για σκοποβολή σοβαρή ΔΕΝ κάνει ούτε θα κάνει ποτέ ότι κι άν του αλλάξεις πάνω του.
Γνώμη μου επίσης (ταπεινή) είναι να μην το αγοράσεις σε οποιαδήποτε τιμή - ούτε κάν για χάρισμα δεν αξίζει.

Άς μισήσει κάποιον άλλο τότε.

Φίλε Θαλή τώρα είδα το μήνυμά σου σχετικά με το αεροβόλο που αναφέρεις ότι δανείστηκες και δοκιμάζεις.
Λυπάμαι που ίσως φανώ απόλυτος ή ξερόλας ή σκληρός ή "ελιτιστής" αλλά η μαύρη αλήθεια είναι ότι το αεροβόλο αυτό είναι ένα υπερτιμημένο ΣΚΟΥΠΙΔΙ.
Τζάμπα χαλάς τον χρόνο σου, την διάθεση και την υπομονή σου και επίσης τα λεφτά σου αγοράζοντας βολίδες.
Άν θές να παίξεις μαζί του έχει καλώς αλλά για σκοποβολή σοβαρή ΔΕΝ κάνει ούτε θα κάνει ποτέ ότι κι άν του αλλάξεις πάνω του.
Γνώμη μου επίσης (ταπεινή) είναι να μην το αγοράσεις σε οποιαδήποτε τιμή - ούτε κάν για χάρισμα δεν αξίζει.
Θα ζητήσω 100 ευρώ αποζημίωση στο φίλο που μου το έφερε. Τί με πέρασε! 🥸

Το έχεις δοκιμάσει; Φαίνεται να το γνωρίζεις καλά.
Ποιά ελαττώματα είδες οτι έχει;

Back