Όταν κτίζεις ένα σπίτι και στο τέλος ανακαλύπτεις πως δεν είχε σχέδιο και δεν έκτισες ότι σου ταιριάζει, τα ίδια παθαίνεις. Πρώτα λοιπόν βάζεις προδιαγραφές και μετά αγοράζεις όπλο. Το 90% αγοράζει όπλο με ενθουσιασμό και ανακαλύπτει την ΑΜΕΡΙΚΗ. Από μέρους μου έχω δώσει αρκετές φορές τη μεθοδολογία και όποιος φυσικά επιθυμεί την ακολουθεί.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΛΕΙΟΚΑΝΝΟΥ
(Δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος)
Η επιχειρησιακή έρευνα είναι μια μεθοδολογία που σου μαθαίνει ένα βασικό κανόνα: Να καταγράφεις και να ιεραρχείς τις απαιτήσεις σου, να βρίσκεις τα κρίσιμα σημεία και να συνυπολογίζεις τους περιορισμούς πριν φθάσεις στις λύσεις που προκύπτουν.
Με την ανάλογη μεθοδολογία, ας προσπαθήσουμε να γράψουμε ορισμένες απαιτήσεις και περιορισμούς. Αυτές θα είναι διαφορετικές για τον καθένα μας, απλά όσοι παραλείπουν απαιτήσεις και περιορισμούς, συνήθως κάνουν επιλογές στη τύχη. Οι απαιτήσεις πηγάζουν από την επιδιωκόμενη χρήση του όπλου και έτσι αρκετές φορές τίθενται ως ερωτήματα.
ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ
- Τι σκοπεύω να κάνω με το όπλο; Κυνήγι με σκύλο φέρμας; Κυνήγι στο καρτέρι; Κυνήγι σε τριχωτό; Σκοπευτήριο σε άθλημα trap; Σκοπευτήριο σε άθλημα skeet; Τακτική σκοποβολή; Άλλη χρήση;
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
- Ποιό βάρος όπλου με βολεύει καλύτερα; (Ελαφρύ μέχρι 3000γρ, Μέτριο από 3000-3400; Βαρύ πάνω από 3400γρ)
- Ποιό μήκος κάννης με βολεύει καλύτερα; Μήπως το θέλω αποκλειστικά για μονόβολα;
- Ποιό διαμέτρημα, ποιά θαλάμη και ποιός αυλός με βολεύει καλύτερα;
- Ποιός τύπος όπλου (αυτογεμές, επαναληπτικό, πλαγιόκαννο, αλληλεπίθετο, μονόκαννο, εμπροσθογεμές, κλπ.) με βολεύει καλύτερα;
- Πρέπει το όπλο μου να είναι απόλυτα ζυγισμένο;
- Πρέπει το όπλο μου να έχει δυνατότητα εναλλαγής τσοκ είτε συγκεκριμένο τσοκάρισμα στην/στις κάννη/κάννες;
- Μία ή 2 σκανδάλες; Εξωλκέας απλός ή αυτόματος;
- Τι φάρδος η ρίγα; Χρειάζομαι ρίγα;
- Με πλαστικά μέρη ή με ξύλινα;
- Με σύστημα αερίων, αδρανείας, ελατηρίου, χειροκίνητο επαναληπτικο;
- Πόσα χρόνια εγγύηση και τι καλύπτει;
- Τι αξία μεταπώλησης ελπίζω να έχει μετά από 5-10 χρόνια;
- Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιώ και πόσο συχνά θα το συντηρώ (Για παράδειγμα: Μια αχρωμίωτη κάννη που δεν συντηρείται επιμελώς, θα καταστραφεί γρηγορότερα από μια χρωμιωμένη);
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
- Πόσα χρήματα είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω;
- Ποιες είναι οι ανελαστικές μου απαιτήσεις διότι έτσι μου αρέσει;
- Σε πόσο χρόνο πρέπει να βρω το όπλο και τι θα συμβεί αν δεν το βρω έγκαιρα;
- Πόσο θα μου κοστίσει επιπλέον η προσαρμογή του κοντακίου στα μέτρα μου, πιστοποιημένη και με τεστ Churchill; (Προσωπικά θεωρώ ως σκουπόξυλο οποιοδήποτε όπλο δεν είναι πιστοποιημένο επάνω μου, ανεξάρτητα αν είναι Westley Richards ή Boito. Απλά το 1ο θα το προσαρμόσω, ενώ το 2ο δεν θα το επιλέξω
)