Μπορεί να είναι και έτσι25 με 30, βαριά βαριά στα 40 μέτρα με καλό μολύβι πάντα.
Δεν με ενδιαφέρει το κυνήγι του γουρουνιού και δεν έχω ψαξει το θεμα οπλο-φυσιγγι για γουρουνια...περα απο καποιες δοκιμες που εχω κανει σε δραμια-μονοβολα και οτι εχω διαβασει περι βλητικης αυτων...
Αλλά εδώ μέσα διαβάζω ότι γονατίζουν γουρούνια με δράμια -επαναλαμβανόμενα- στα 50 μέτρα
Είχα διαβάσει παλαιοτέρα σε αμερικάνικο περιοδικό ότι για την άμεση καταβολή αγριόχοιρου 80-90 κιλών απαιτείται βολή με 800 ποδόλιβρες (ft/lbs) ενέργεια στο στόχο...
800 ft/lbs=1085 joules...
Βλέποντας τις πληροφορίες που παρέχει στο site της η Baschieri&Pellagri σχετικά με τα μονόβολα της...μια βολίδα 32 γρ. με 450 μ/δ διατηρεί το 77% (347 μ/δ) της ταχύτητας της στα 50 μ. και το 65% (292 μ/δ) στα 100 μ.
Λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της Μεταφορικής Κινητικής Ενέργειας Ε=m*v2/2 οπου m=βάρος βολίδας σε κιλά και V2=ταχύτητα βλήματος σε μ/δ στο τετράγωνο...
Μια βολίδα 32γρ. με 420 μ/δ αρχική και 273 μ/δ (65% επί αρχικής) στα 100 μ. δινει 1192 joules κινητική ενέργεια...καθόλα επαρκή για γουρούνι 80 κιλών...
Έχεις δίκιο Νίκο κάπου 440-470 μ/δ βγαίνουν τα νορμαλ εμπορικά 32-34γρ. μονόβολα...Σπυρο δεν νομιζω να υπαρχει εμπορικο μονοβολο με κατω απο το V1,5-430-440m/s.
Αυτα τα λιγα εμπορικα που εχω δοκιμασει εκει επαιζαν...βεβαια υπαρχουν και με μεγαλυτερες ταχυτητες.
Αυτο που εχω δει μεσα απο τις δοκιμες μου ειναι οτι στα 70 πραγματικα μετρα...τα μονοβολα που εχουν
χαμηλη ταχυτητα ειχαν και μεγαλυτερη αποκλιση απο το κεντρο του στοχου και παντα προς τα κατω.
Εχουν αποκλιση λογω χαμηλης ταχυτητα και βαρους....
Τα 420μ/δ τα θεωρω λιγα.....για 32 γραμμαρια μονοβολο....Εντελως διαφορετικη συμπεριφορα τα 420-430μ/δ
σε μονοβολο 40 γραμμαριων...
Εχω δοκιμασει 40 γραμμαρια μονοβολα με 430-440 ταχυτητα....και ''κλεινουν σπιτια''.....
Εχω χαρησει μερικα σε φιλους γουρουνοκυνηγους....και ξερω τι κανουν...εκτος απο τις δοκιμες μου
Αυτο το μονοβολο φιλε , και ο χαρος το φοβηθηκε !!!
View attachment 71469
View attachment 71470
View attachment 71471
Με λιγα λογια....συμφωνω με τα γραφομενα σου...μονο στο 420μ/δ στα 32 γραμ. διαφωνω...φιλε !!!
Και αυτο δεν σημαινει οτι το δικιο το εχω εγω....
Και όσο πιο αργό τόσο απώλεια ύψους στην τροχιά τους έχουν...για τον ίδιο τύπο μονόβολου πάντα...σε διαφορετικά παίζει ρόλο και η αεροδυναμική τους...
Το 40αρι σου γονατίζει ελέφαντα...αν είναι και "διαχειρίσιμη" η ανάκρουση του και έχεις γρήγορη 2η ντουφεκιά (σημαντικο σε γουρούνι στη φυγή της παγάνας) ειναι "χάρος" όπως το λες...
Αυτό είναι το θέμα...η διεθνής κυνηγετική πρακτική μιλάει για βολές λειόκανου με μονόβολο στα 50 μέτρα για έναν καλό σκοπευτή....τα 70 μέτρα είναι για πολύ λίγους....και μιλάω για επαναλαμβανόμενες βολές...Το θέμα είναι στα 100 μέτρα μπορείς να στείλεις το μολύβι επάνω στο γουρούνι;