Δεν το είχα σκεφτεί. Ευχαριστώ πολύ!Θαλή μάλλον έχει να κάνει με την εποχή που το μαζεύεις και την ποσότητα γύρης που έχει.
Δεν το είχα σκεφτεί. Ευχαριστώ πολύ!Θαλή μάλλον έχει να κάνει με την εποχή που το μαζεύεις και την ποσότητα γύρης που έχει.
Νομίζω ότι παίζει ρόλο και η ποιότητα του λαδιού , που πάντα μιλάμε για ελαιόλαδο , συγνώμη αν κάνω λάθος , και αυτό που αναγράφω δεν είναι βάσιμο , μου το είπε ένας παππούς που έφτιαχνε χρόνια δικό του .Σπαθόχορτο στη Μακεδονία μας, βαλσαμόχορτο στο νότο.
Εμένα γιατί μου βγαίνει κιτρινο και όχι κόκκινο το λάδι;
Όταν βλέπω να πωλείται είναι όντως κόκκινο, εμένα όμως 2-3 φορές που το έχω φτιάξει μου βγαίνει πάντα κίτρινο.
To πρώτο δεν μοιάζει για σπαθόχορτο...Δεν γνωρίζω τι εποχή πρέπει να μαζευτεί αλλά παρατηρώντας σε φωτογραφίες μου που είναι διαφορετικής εποχής, βλέπω ότι σε πλήρη άνθιση οι χρωστικές που κυριαρχούν είναι οι κίτρινες, ενώ όταν είναι πριν την πλήρη άνθιση φαίνονται οι κοκκινωπές χρωστικές στα φύλλα που περιβάλλουν τα άνθη.
Η μια είναι Φεβρουάριο η δεύτερη Μάιο ...( ελπίζω πως δεν έχω φωτογραφήσει λάθος φυτό!)
Μιλάμε για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο κανονικά δεν πρέπει να βάλουμε στον ήλιο γιατί οξειδώνουμε το λάδι και καταστράφουμε τις δικές του επουλωτικές ουσίες και βιταμίνες. Πολλές παραδοσιακές συμβουλές και συνταγές λένε να τοποθετηθεί στον ήλιο, αλλά σημερα αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο μειώνει τελικά την αποτελεσματικότητά του καθώς το λάδι έχει και αυτό βασική συμβολή στις θεραπευτικές ιδιότητες.Νομίζω ότι παίζει ρόλο και η ποιότητα του λαδιού , που πάντα μιλάμε για ελαιόλαδο , συγνώμη αν κάνω λάθος , και αυτό που αναγράφω δεν είναι βάσιμο , μου το είπε ένας παππούς που έφτιαχνε χρόνια δικό του .
Χρήστο καλησπέρα, για ρίξε μια καλή ματιά στην πρώτη φωτό που έβαλα μήπως γνωρίζεις τί είναι; (για σπαθόχορτο το είχα φωτογραφήσει!)Κόκκινο βγαίνει και σε εμάς και κάνει θαύματα, μαζεύεται αυτόν τον καιρό.Οπότε του συνάδελφου που βγαίνει κίτρινο ή το μαζεύει νωρίς ή τίποτα άλλο κατά την παρασκευή.
Το σίγουρο είναι οτι σπαθόχορτο δεν ειναι.Χρήστο καλησπέρα, για ρίξε μια καλή ματιά στην πρώτη φωτό που έβαλα μήπως γνωρίζεις τί είναι; (για σπαθόχορτο το είχα φωτογραφήσει!)
Καλησπέρα Γιώργο,δεν μπορώ να διακρίνω με απόλυτη σιγουριά αλλά και εμένα για σπαθόχορτο μου κάνει.Χρήστο καλησπέρα, για ρίξε μια καλή ματιά στην πρώτη φωτό που έβαλα μήπως γνωρίζεις τί είναι; (για σπαθόχορτο το είχα φωτογραφήσει!)
Και εγώ κόκκινο έχω.Το σίγουρο είναι οτι σπαθόχορτο δεν ειναι.
Πάντως κι εγω που βαζω σε λάδι, κόκκινο γίνεται.
Ευχαριστώ, μπορεί να είναι κάποιο συγγενικό του (?) κάποιο άλλο Hypericum sp.Καλησπέρα Γιώργο,δεν μπορώ να διακρίνω με απόλυτη σιγουριά αλλά και εμένα για σπαθόχορτο μου κάνει.
Το σίγουρο είναι οτι σπαθόχορτο δεν ειναι.
Πάρτε μια απόφαση μην πάθουμε καμία δηλητηρίαση επιτέλους!!εμένα για σπαθόχορτο μου κάνει.
Δεν μαζεύω! ...Πάρτε μια απόφαση μην πάθουμε καμία δηλητηρίαση επιτέλους!!
Κίτρινος μπάφος είναι τελικάΠάρτε μια απόφαση μην πάθουμε καμία δηλητηρίαση επιτέλους!!
Γιώργος ακούει?Σου στέλνω σακούλες!!Κίτρινος μπάφος είναι τελικά![]()
Ευχαριστώ Νίκο, ούτε το ένα ούτε το άλλο;Γιώργο το φυτό στις φωτό σου δεν είναι βαλσαμόχορτο.
Τώρα στο ότι μπορεί να μην κοκκινίσει ο μόνος λόγος είναι ότι έχει συλλεχθεί νωρίς (άγουρο).
Για το λάδι, κλασσικά παρθένο ελαιόλαδο.
Πάντως είναι νωρίς ακόμα , τουλάχιστον Πελλοπονήσο.
Σε εμάς Νίκο επειδή είχε τόση ανομβρία ξεβγήκαν κιόλας. Είναι όλα σποριασμένα πια...Γιώργο το φυτό στις φωτό σου δεν είναι βαλσαμόχορτο.
Τώρα στο ότι μπορεί να μην κοκκινίσει ο μόνος λόγος είναι ότι έχει συλλεχθεί νωρίς (άγουρο).
Για το λάδι, κλασσικά παρθένο ελαιόλαδο.
Πάντως είναι νωρίς ακόμα , τουλάχιστον Πελλοπονήσο.
Γιώργο, δυστυχώς, κανένα από τα δυο δεν είναι σπαθόχορτο (Υπερικό).(για σπαθόχορτο το είχα φωτογραφήσει!)