Με την ευκαιρία που ξανάρθε στο προσκήνιο το θέμα ... Έχω δυο βολές από αυτά τα μονόβολα, Remington Slugger σε Cal. 16 (4/5 oz.) με το μονόκαννό μου, που τις έκανα όταν πήρα πρώτη φορά ένα κουτάκι για πλάκα, πριν 25 χρόνια περίπου !!!
Τότε δεν είχα ούτε φωτ. μηχανή, ούτε κινητά υπήρχαν ... Έτσι μόνο πρόσφατα σκέφτηκα και τις φωτογράφησα, ήθελα εδώ και καιρό να τις βάλω στο φόρουμ, αλλά τη μια φορά δεν είχα χρόνο ... την άλλη το ξεχνούσα κλπ ...
Η μια είναι η παρακάτω, στον κορμό καστανιάς, από απόσταση 36-38 μέτρα, από την μιά πλευρά μιας ρεματιάς στην απέναντι (επιβεβαιωμένο πρόσφατα με GPS, και μέσα από το Google Earth). Βλέπετε, μετά από τόσα χρόνια, με το μεγάλωμα της καστανιάς πώς άνοιξε η τρύπα προς τα έξω, και πως έθρεψε η "πληγή" γύρω-γύρω ... ενώ τότε η τρύπα ήταν σαν να ανοίχτηκε με τρυπάνι ...
Το βάθος, από ότι μπόρεσα να δώ βάζοντας ένα ξυλάκι μέσα, ήταν περίπου 15 πόντους ... !!!
Το "παράξενο" 'ή τουλάχιστον "θεωρητικά παράδοξο" στην παραπάνω βολή, που κι εγώ τότε δεν περίμενα το αποτέλεσμα και την ακρίβειά της (... κατάκεντρο, στο σημείο ακριβώς που είχα σημαδέψει) ... είναι, ότι το φυσίγγι το είχα "σφάξει" πριν για να δω τα υλικά.
Το είχα κόψει στην κορυφή ακριβώς στο ρέλι, έβγαλα το βλήμα, το μπάφερ που είχε από κάτω, την τάπα με ένα τιρμπουσόν, τον πλαστικό εμφρακτήρα, και την πυρίτιδα ... και μετά τα ξανασυναρμολόγησα στον ίδιο κάλυκα, χωρίς ρέλιασμα αφού δεν είχε πλέον το περιθώριο.
Να σημειώσω όμως ότι λόγω του πάχους του τοιχώματος του κάλυκα Rem. το βλήμα μπαίνει "σφηνωτά" και συγκρατείται αρκετά δυνατά, χωρίς να πέφτει αν αναποδογυρίσει, ούτε αν τον τινάξεις πάνω-κάτω. Αφού και αρχικά για να το βγάλω χρειάστηκα μυτοτσίμπιδο αλλιώς δεν έβγαινε (και δεν ήθελα να κόψω τον κάλυκα χαμηλότερα) ...
Άλλη φορά θα δείξω και την άλλη βολή, γιατί τις σχετικές φωτογραφίες τις έχω στο σπίτι - ήταν με το προηγούμενο κινητό ...
Ήταν την ίδια μέρα και ώρα, στο ίδιο μέρος, στον κορμό ένος νεαρού (τότε) πλατάνου ... αλλά με "κανονικό" φυσίγγι, όχι σφαγμένο και ξανασυναρμολογημένο !!!