Ο οδηγός του
@jnp είναι απίστευτα καλός σε βαθμό υπερβολής.
Εγώ πλέον έχω χάσει τον λογαριασμό πόσα σετ καθαρισμού έχω. Καταναλωτική μανία βλέπετε. Το πιο πλήρης σετ καθαρισμού που έχω αγοράσει είναι το παρακάτω.
stil crin
Έχει ότι μπορεί να χρειαστείς για τον καθαρισμό σε αγγλικό σπείρωμα όπου μπορείς να βιδώσεις και τις βούρτσες της Napier ή της Bisley , έχει και ελικοειδή και τριχωτή βούρτσα από βρούντζο και όχι από ατσάλι, και έχει και το καλύτερο jag για πανάκια που υπάρχει για καθαρισμό σε 12 cal. Το λαδάκι που το συνοδεύει μαζί με το γράσο δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν είναι καλό γιατί χρησιμοποιώ Βalistol , Εd's red και άλλα πιο γνωστά προιόντα που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά.
Εκτός από το παραπάνω σετ έχω άλλο ένα απλό φθηνό ιταλικό της ίδιας μάλλον εταιρείας με τις 3 κλασικές βούρτσες που τα συνοδεύουν με ξύλινες βέργες, έχω την χοντρή αλουμινένια της napier με το βουρτσάκι της και το πλαστικό μακρύ jag για πανάκια (δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη). Εχω 5-6-7 (έχω χάσει το μέτρημα) σχινοκαθαριστές, έχω 2 σετ καθαρισμού από κίνα που είναι αντίγραφα της ίδιας ποιότητας γνωστών αμερικάνικων εταιρειών (το πιο πιθανόν οι αμερικάνει να τα προμηθεύονται απο τους κινέζους τεσπα) και συγκεκριμένα τα παρακάτω
https://www.aliexpress.com/item/100....order_list.order_list_main.77.7aec1802SnbBIK
https://www.aliexpress.com/item/100...promoteWysiwyg_4000000491954.1005003217112778
τα οποία είχα πάρει για να τα έχω μαζί μου στο κυνήγι λόγο ότι πιάνουν λιγότερο χώρο μήπως χρειαστεί κάποια στιγμή καθάρισμα η κάννη σε περίπτωση που μπει κανένα φύλλο ή κλαδάκι μέσα σε αυτήν κλπ. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ακόμη, αλλά φαίνονται ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Τέλος έχω δυο σετ απλές βέργες από ατσάλι μία από τον παππού μου (μάλλον παλιά Λαναρά) με την οποία καθάριζα και καθαρίζω ακόμη όλα τα όπλα μου και φέτος αγόρασα άλλη μία σχεδόν ίδια από Λαναρά που το μόνο που αλλάζει είναι το χερούλι πίσω για να την δώσω του πατέρα μου που καθαρίζει την beneli με αυτοσχέδιο σχινοκαθαριστή
. Προσωπικα αυτές τις βέργες του Λαναρά τις θεωρώ τις καλύτερες και πιο ανθεκτικές από κάθε άλλη. Ψάχνω να βρω να αγοράσω και αυτήν με μασίφ αλουμινιο βέργα την οποία πριν απο 1-2 μήνες δεν είχε διαθέσιμη ο ίδιος ο Λαναράς .
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη για τον καθαρισμό του όπλου σε εργαλεία δεν χρειάζεστε τίποτα παραπάνω από μία βέργα σαν αυτή
Βέργα αλουμινίου ΣΕΤ με 3 βούρτσες σε κασετίνα
1 μπρούτζινη ελικοειδή βουρτσα σαν αυτή
Βούρτσα μπρούτζου ελικοειδής CAL.12
η οποία θεωρώ ότι είναι πιο αποτελεσματική από την αντίστοιχη μπρούντζινη τριχωτή είτε είναι Napier είτε Bisley είτε όποιαδήποτε άλλη γιατί ασκεί περισσότερη πίεση στα τοιχώματα της κάννης την οποία την καταλαβαίνεις από την αντίσταση στην τριβή. Επίσης μία σκληρή οδοντόβουρτσα ή ένα πινελάκι με σκληρές τρίχες και μπόλικες μπατονέτες για τα αυτιά και πανάκια ή χαρτί κουζίνας και είσαστε οκ από εργαλεία.
Όσο για το ατσαλόμαλο εγώ του ρίχνω μεγάλο Χ. Εγώ ατσαλομαλλο χρησιμοποίησα μία φορά και μετά ήθελα πιο πολύ ώρα να καθαρίσω τις τρίχες που μαδάει και αφήνει πίσω με κίνδυνο να μπουν στον υπόλοιπο μηχανισμό του όπλου και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζημιά. Οπότε με το ατσαλόμαλο μακριά και αγαπημένοι όση καλή δουλειά και αν κάνει. Το θεωρώ ακατάλληλο για τον καθαρισμό των όπλων. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα υλικά που μπορούν να το αντικαταστήσουν και να κάνουν την ίδια και καλύτερη δουλειά. Ουσιαστικά σκληρό τρίψιμο χρειάζεται μόνο το εσωτερικό της κάνης για να καθαρίσει όπου οι βούρτσες παραπάνω κάνουν καταπληκτική δουλειά καθώς και το πιστόνι στα αυτογεμή αερίων που αφήνουν κατάλοιπα καύσης. Τα υπόλοιπα μέρη του όπλου χρειάζονται απλά ένα clp για να μαλακώσουν και μετά με ένα πανάκι ή πινελάκι ή μπατονέτα στα πιο δύσκολα σημεία για να καθαριστούν και τίποτα άλλο.
Από λάδια-clp και άλλα χημικά καθαριστικά προσωπικά χρησιμοποιώ Ed's Red για τα μεταλικά μέρη του όπλου όπως εσωτερικό της κάννης κλείστρο ελατήρια κλπ και για τα υπόλοιπα μέρη καθώς και για μακροχρόνια λίπανση χρησιμοποιώ Ballistol που είναι φιλικό και με τα ξύλα και με τα πλαστικά και με τις βαφές τους. Για τα σπειρώματα στα τσοκ και όχι μόνο δεν υπάρχει καλύτερο από το permatex anti seize και για λίπανση clp ballistol ή κάποιο λαδάκι όπως singer για ραπτομηχανές , ή ακόμη και atf 3 που μου περισεύει απο το Eds red. Αλλά προτειμώ το ballistol όπως είπα επειδή είναι κατάλληλο και για ξύλα και για πλαστικά οπότε δεν φοβάμαι μην πάθουν ζημιά σε περίπτωση που τρέξει σε αυτά.
Σε κλειδιά δικάνων λίγο καλής ποιότητας γράσο λιθίου και τέλος. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Για τα ξύλα εγώ προς το παρών τα περνάω μόνο με balistol. Στο τέλος της σεζόν βάζω λίγο overlay για καθαρισμό με ένα πανάκι και μετά αφού τα σκουπίσω καλά και στεγνώσουν τα περνάω πάλι με Balistol. Αυτό όμως θα το αλλάξω σύντομα αφού βρω ένα καλό λινέλαιο για να τα περνάω που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για καρυδιά με βαφή λινέλαιου. Για ξύλινα με άλλου τύπους βαφές όπως φιλμ υδροβαφές κλπ θα πρέπει να ψαχτείτε για πιο εξειδικευμένα προιόντα.