Κυνήγι & Πολιτική

Λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα λίγο στη θέση τους.
  • Υπάρχουν Βιωματικές Δράσεις (project) που υλοποιούνται εντός σχολικού ωραρίου και
  • προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιούνται εκτός σχολικού ωραρίου με εθελοντική συμμετοχή μαθητών.
Και για τις δυο περιπτώσεις υπάρχει πρώτα η διαδικασία της έγκρισης για την υλοποίησή τους από τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης και από τους Υπευθύνους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και έπειτα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης.
Στο θέμα μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν επιχειρήθηκε προσηλυτισμός για την κυνηγετική δραστηριότητα, ούτε έγινε ποτέ αναφορά σε χρήση όπλων. Ποιον ενοχλεί άραγε η απλή ενημέρωση για την δραστηριότητα του κυνηγιού, μήπως ξεστραβωθούν κάποιοι και καταλάβουν ότι οι κυνηγοί πρώτα φροντίζουν και προστατεύουν τη φύση, σέβονται τα ζώα, εκτελούν μια νόμιμη δραστηριότητα και είναι κατά της λαθροθηρίας; Είναι κακό οι μαθητές να πληροφορηθούν για τις ενέργειες των κυνηγών για την προστασία του περιβάλλοντος;
Όλοι μας γράφαμε και γράφουμε για την κυνηγετική παιδεία. Αν δεν αλλάξουμε την εικόνα του "κακού" κυνηγού από τα παιδιά στα σχολεία τότε από που πρέπει να αρχίσουμε; Πως θα αναπτύξουμε μια στοιχειώδη κυνηγετική παιδεία για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το κυνήγι; Και δεν μιλάω για τη χρήση όπλων αλλά για όλα τα υπόλοιπα. Τα όπλα ας τα αφήσουμε έξω. Εμένα θα με ενδιέφερε να μάθουν τα παιδιά ότι οι κυνηγοί δεν είναι "τέρατα" και αγαπούν και σέβονται το περιβάλλον και να πληροφορηθούν για το έργο που επιτελούν. Μακριά από αναφορές για όπλα κ.τ.λ.
Το ξαναλέω: Όχι προσηλυτισμός, όχι αναφορά στα όπλα, απλή πληροφόρηση.
Παραθέτω το link με την επίμαχη εγκύκλιο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης ο οποίος προέρχεται από τον χώρο των ΑΝΕΛ. Κάνοντας και λίγο χιούμορ, διαβάζοντας την εγκύκλιο αυτό που συμπεραίνει κανείς, είναι ότι απαγορεύει στον πρόεδρό του Πάνο Καμμένο να μπει σε σχολεία αφού όπως είναι γνωστό έχει δηλώσει και ίδιος ότι είναι κυνηγός.... .sarcastic.

http://static3.zoosos.gr/wp-content/uploads/2016/02/EgkykliosKeramariAdeiaEisodouSxolikesMonades.pdf

Στην συνέχεια του θέματος που είχε παραθέσει ο Κώστας υπάρχει ενημέρωση και σχόλια. Τα άλλα δεν τα μάθατε, οι κυνηγοί είναι αλκοολικοί, ψεύτες, ντουβάρια και κατεστραμμένοι ... .very funny..very funny.

https://www.efsyn.gr/arthro/kynigi-exoikeionei-ta-paidia-me-ti-kai-ti-hrisi-oplon

Δεν ξέρω πόσοι παρακολουθούν την συζητηση στο efsyn.
Αν την παρακολουθούν μόνο αυτοί που συμμετέχουν τότε πραγματικά είναι μάταιη η οποιοιαδηποτε προσπάθεια για σοβαρό διάλογο με ανθρώπους που απλά μισούν τους κυνηγούς .Αλλη μια συζήτηση λοιπον θα κλείσει με ανόητους χαρακτηρισμους αφού αδυνατούν να συζητήσουν με επιχειρήματα.

Αν ομως παρακολουθούν και αλλοι τότε αξίζει τον κόπο

Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι όλοι μα όλοι παραθέτουν τα ίδια επιχειρήματα που στο τέλος μολις στριμωχτουν καταλήγουν σε ύβρεις και ειρωνίκα σχολια
Δεν ξέρω μηπως οι ΜΚΟ τους μοιραζουν τιποτα φυλλάδια που περιεχουν τις δεκα απαντησεις όταν βρεθούν σε διάλογο με Κυνηγούς όπως πχ οι δέκα εντολές των οδηγων στην διοιμηρια συντηρήσεως στο στρατό γρασσαρισμα-ελεγχος ελαστικών κτλ
Περίεργο πράγμα .xm..xm.

Δεν τιθεται θεμα φυλλαδιου, απλα ολοι αυτοι, οι περισσοτεροι τουλαχιστον εχουν καποια στερεοτυπα στο μυαλο τους. Πχ, ο κυνηγος ειναι αμορφωτος. Αν τυχουν σε μορφωμενο, θα προσπαθησουν με καθε τροπο να επιβεβαιωσουν το στερεοτυπο που εχουν στο μυαλο τους, γιατι αλλιως τα επιχειρηματα τους πανε στο βροντο. Οποτε πασει θυσια ο κυνηγος πρεπει να βγει αξεστος, αλλιως, οτι λεμε δεν εχει βασει.

Να υποθέσω πως εσύ είσαι ο κούκος ; .sarcastic.

Πάντως υπάρχει και άλλη εκδοχή του 3 και ο κούκος .....

3_kai_o_koykos.jpg

Μπηκα ελαχιστα το ΣΚ κ τωρα ειδα τις απαντησεις στα σχολια του Γιωργου... Φιλε δυστυχως ολοι αυτοι οι πολουσια ενημερωμενοι κ γεματοι επιχειρηματα προστατες της φυσης που μπαινουν με εξισου "εξυπνα" παρατσουκλια το μονο που ξερουν παραδοσιακα σε τετοιες συζητησεις ειναι να εκνευρισουν κ να προσβαλλουν... Η σταση που κρατησες και οι απαντησεις ειναι πολυ καλες... Αν μου φυγει ο θυμος θα γραψω κ εγω δυο-τρια πραγματα...
Μου θυμιζει οταν πριν καποια χρονια πηρα την φωτ.μηχανη μου κ οντας ασχετως αναζητουσα πληροφοριες στο Internet και επεσα σε ενα φορουμ με φωτογραφιες φυσης και πτηνων... Εγγραφηκα λοιπον και εγω, παρουσιαστηκα ως ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ μιας κ το θεωρω τιμη μου κ καμαρι μου τον τροπο που αντιλαμβανομαι την επαφη με τη φυση και φυσικα επεσαν ολοι να με φανε... Απειρες συζητησεις και επιθεσεις, χωρις σοβαρα επιχειρηματα σε αντιθεση με τη δικη μου πλευρα και δυστυχως το συμπερασματα ειναι αυτο που προκυπτει και απο την εν λογω κατασταση... Δεν αντιπαθουν το κυνηγι η τους κυνηγους γιατι το εχουν σκεφτει κ εχουν επιχειρηματα να δικαιολογησουν την αποψη τους, τους αντιπαθουν γιατι ετσι...γιατι ειναι αλκοολικοι, ψευτες, μικροτσουτσουνοι, αμοφωτοι και χιλια δυο αλλα παρομοια...
Διονυση δυσκολα γινεται διαλογος ταν το μονο που ξερουν ειναι να σε προσβαλουν χωρις να τους δινεις δικαιωμα...

Τα όπλα αν δεν κάνω λάθος στην σύγχρονη ιστορία παραδόθηκαν για ένα διάστημα μετά το πραξικόπημα της Χούντας και μετά επιστράφηκαν και πάλι όμως το γράφω με επιφύλαξη, δεν είμαι σίγουρος.
Έχεις δίκιο, πράγματι έτσι έγινε. Λίγο μετά το πραξικόπημα της 21-4-1967 ζητήθηκε να παραδοθούν τα όπλα. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου πήγε το 16αρι μονόκαννο στο κοντινό χωριό Έλος Κισάμου όπου ήταν ο Σταθμός Χωροφυλακής. Μάλιστα ο ενωμοτάρχης, διοικητής του Σταθμού μόλις το είδε το έβαλε στο μάτι και έκανε φοβερό ψηστήρι στον πατέρα μου να του το πουλήσει. Ακόμη και στο σπίτι μας είχε έρθει 1-2 φορές για να τον πείσει. Το επιχείρημά του: ... Εσένα δεν θα σου ξαναχρειαστεί. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τα ξαναπάρετε ποτέ πίσω. Προκειμένου να το χάσεις τελείως, πούλησε το σε μένα να βγάλεις κάτιτις ... .ha ha. .big smile.
Φυσικά ο πατέρας μου δεν δέχτηκε με τίποτα να το πουλήσει, και πράγματι μετά από λίγο καιρό (δεν θυμάμαι πόσο, αλλά μάλλον σε λίγους μήνες) τα όπλα επιστράφηκαν στους κατόχους τους, θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έβγαζε άδεια και κυνηγούσε κάθε χρόνο, και κατά τη διάρκεια της χούντας και μετά.

Έτσι είναι Γιώργο μου το είχε πει παλιός κυνηγός τα παρεδιδαν στην αστυνομία και τους τα έδιναν πάλι πίσω για κυνήγι κάτι είχε αναφέρει για μολυβοσφραγιδες αλλά δεν θυμάμαι καλά.

Έμενα μου είχε πει ο παππούς μου οτι παλιά μόλις τελείωνε το κυνηγι τα οπλα σφραγιζοντουσαν με μολυβοσφραγιδα και τα επερναν πάλι πίσω.
Μόλις το κυνηγι άρχιζε πάλι τα πηγεναν για να τα αποσφραγισουν.
Και ο Τάσος όπως το λέει, έτσι γινόταν τότε. Το σφράγισμα δεν είχε να κάνει με τη χούντα, μάλλον γινόταν και πριν και συνεχίστηκε για λίγα χρόνια και μετά την πτώση της και γινόταν από το δασαρχείο.
Όταν πέθανε ο πατέρας μου (1976), το όπλο το πήρε ένας αδερφός της μάνας μου για 3-4 χρόνια και κυνηγούσε με αυτό (κυρίως λαγό, ήταν φοβερός λαγοκυνηγός). Όταν μας το επέστρεψε ήταν φυσικά σφραγισμένο: λυμένο και με ένα σύρμα τυλιγμένο γύρω από το κλειδί της κάννης και τον εξολκέα και σφραγισμένο με μολυβδοσφραγίδα. Δεν άντεξα στον πειρασμό πάνω από 1-2 χρόνια να το βλέπω έτσι και να μη μπορώ να το "δέσω" ... και κάποια στιγμή πήρα την πένσα κι έκοψα το σύρμα ... και άρχισα να πηγαίνω πότε-πότε για καμιά τσίχλα εκεί κοντά στη γειτονιά μου ... Ευτυχώς δεν μου το ζήτησαν ποτέ, ούτε από το δασαρχείο ούτε από την αστυνομία, για επιθεώρηση! Εν τω μεταξύ μάλλον είχε καταργηθεί και η διαδικασία σφραγίσματος ...

Μπηκα ελαχιστα το ΣΚ κ τωρα ειδα τις απαντησεις στα σχολια του Γιωργου... Φιλε δυστυχως ολοι αυτοι οι πολουσια ενημερωμενοι κ γεματοι επιχειρηματα προστατες της φυσης που μπαινουν με εξισου "εξυπνα" παρατσουκλια το μονο που ξερουν παραδοσιακα σε τετοιες συζητησεις ειναι να εκνευρισουν κ να προσβαλλουν... Η σταση που κρατησες και οι απαντησεις ειναι πολυ καλες... Αν μου φυγει ο θυμος θα γραψω κ εγω δυο-τρια πραγματα...
Μου θυμιζει οταν πριν καποια χρονια πηρα την φωτ.μηχανη μου κ οντας ασχετως αναζητουσα πληροφοριες στο Internet και επεσα σε ενα φορουμ με φωτογραφιες φυσης και πτηνων... Εγγραφηκα λοιπον και εγω, παρουσιαστηκα ως ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ μιας κ το θεωρω τιμη μου κ καμαρι μου τον τροπο που αντιλαμβανομαι την επαφη με τη φυση και φυσικα επεσαν ολοι να με φανε... Απειρες συζητησεις και επιθεσεις, χωρις σοβαρα επιχειρηματα σε αντιθεση με τη δικη μου πλευρα και δυστυχως το συμπερασματα ειναι αυτο που προκυπτει και απο την εν λογω κατασταση... Δεν αντιπαθουν το κυνηγι η τους κυνηγους γιατι το εχουν σκεφτει κ εχουν επιχειρηματα να δικαιολογησουν την αποψη τους, τους αντιπαθουν γιατι ετσι...γιατι ειναι αλκοολικοι, ψευτες, μικροτσουτσουνοι, αμοφωτοι και χιλια δυο αλλα παρομοια...
Διονυση δυσκολα γινεται διαλογος ταν το μονο που ξερουν ειναι να σε προσβαλουν χωρις να τους δινεις δικαιωμα...

Δεν μπορούμε να στείλουμε ως μια ομάδα κυνηγών ένα e-mail στο site και να παραπονεθούμε ότι δεν τηρήθηκε η πρώτη και βασική αρχή της δημοσιογραφίας και όχι μόνο, του δικαιώματος της έκφρασης και της άλλης πλευράς; Θα τους υπενθυμίσουμε ότι θα μπορούσαν να ρωτήσουν και την άποψη κάποιου επίσημου κυνηγετικού φορέα...

Αυτο με το σφραγισμα οπλων το θυμαμαι και εγω. Τα σφραγιζες με τη ληξη της κυν. περιοδου και ξανα απο την αρχη Απριλιο με το τρυγονι. Στο δικαννο θυμαμαι ο πατερας μου κουβαλουσε μονο το κοντακι και του περνουσαν σφραγισμα στη βαση εμπρος απο τους επικρουστηρες. Τωρα τους λογους του σφραγισματος ποτε δεν καταλαβα, αν ηταν δηλαδη για το φοβο των Ιουδαιων η για παταξη λαθροθηριας, η οποια μεσουρανουσε εκεινες τις εποχες.

Πιθανολογώ ότι το σφράγισμα αφορουσε το δεύτερο..Δλδ την Πάταξη της λαθροθηρίας..
Γιατί αν ηταν για τον φόβο των ιουδαίων τότε οτιδήποτε μπορούσε να γίνει θα γινόταν και εντός του κυνηγιου πιστεύω.

Δεν μπορούμε να στείλουμε ως μια ομάδα κυνηγών ένα e-mail στο site και να παραπονεθούμε ότι δεν τηρήθηκε η πρώτη και βασική αρχή της δημοσιογραφίας και όχι μόνο, του δικαιώματος της έκφρασης και της άλλης πλευράς; Θα τους υπενθυμίσουμε ότι θα μπορούσαν να ρωτήσουν και την άποψη κάποιου επίσημου κυνηγετικού φορέα...

Μπορουμε, αλλα δεν θα το δεις δημοσιευμενο ποτε. Η θα το δεις με τετοιο τροπο που να αλλαζει εντελως το νοημα ή να ευτελιζεται η σημασια. Και στην τελικη δεν εχει νοημα να προσπαθησεις να αλλαξεις τη γνωμη ανθρωπων που εχουν ηδη πειστει οτι δεν θελουν να αλλαξει η γνωμη τους. Κοιτα γυρω σου, σε διαφορες κοινωνικες ομαδες, και θα δεις ενα σωρο τετοιους. Πεπεισμενους οτι κατεχουν την μοναδικη αληθεια, και φυσικα οτι οι αλλοι στερουνται εντελως επιχειρηματων. Αφου ειμαστε Ελληνες ρε, τι ξερουν οι αλλοι....

Συγνωμη δηλαδη, αν το σφραγισμα δεν αφορουσε τη λαθροθηρια, πιστευετε οτι ενας οποιοσδηποτε εγκληματιας θα σταματουσε στη σφραγιδουλα για να μην εγκληματισει;

Τωρα τους λογους του σφραγισματος ποτε δεν καταλαβα, αν ηταν δηλαδη για το φοβο των Ιουδαιων η για παταξη λαθροθηριας, η οποια μεσουρανουσε εκεινες τις εποχες.
Για τη λαθροθηρία και μόνο τα σφράγιζαν Παύλο! Αν έκοβες το σύρμα για να το συναρμολογήσεις (και να το χρησιμοποιήσεις), δεν μπορούσες μετά να το ξανασφραγίσεις ...
Η οπλοφοβική υστερία ήταν άγνωστη και ανύπαρκτη τότε, τόσο στις "αρχές" όσο και στον απλό κόσμο. Η θέα του κυνηγού με το όπλο κρεμασμένο στον ώμο ήταν συνήθης τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε κατοικημένες περιοχές, χωριά, κωμοπόλεις, σε λεωφορεία κλπ. και δεν σόκαρε κανέναν.

Οπλοφοβικη υστερια ναι, δεν υπηρχε στο μετρο που υπαρχει σημερα, μην ξεχνατε ομως οτι η χουντα ηταν εκεινη που καταργησε ουσιαστικα τα ραβδωτα στην Ελλαδα. Αν δε κανω λαθος ως τοτε επιτρεποταν το 22αρι (και μονο)

Οπλοφοβικη υστερια ναι, δεν υπηρχε στο μετρο που υπαρχει σημερα, μην ξεχνατε ομως οτι η χουντα ηταν εκεινη που καταργησε ουσιαστικα τα ραβδωτα στην Ελλαδα. Αν δε κανω λαθος ως τοτε επιτρεποταν το 22αρι (και μονο)

Aν η χουντα κακως καταργησε το 22αρι γιατι ομως η μεταπολιτευση δεν το διορθωσε? Εχω την εντυπωση οτι κοβεται δεν ξαναερχεται. Η μονη εξαιρεση που θυμαμαι ηταν το κυνηγι του κοτσυφα που ειχε κοπει καποιες χρονιες και επανηλθε.

Το είχα ακούσει αυτό για τον κότσυφα..
Με ποια λογική δεν ξέρω όμως,Δεν νομίζω να ηταν υπό εξαφάνιση..

Tασο ηταν 2-3 χρονιες αν θυμαμαι καλα. Ακολουθουσα τον πατερα μου στο κυνηγι. Υπολογιζω 77 με 80 καπου εκει, ισως καποιος απο δω μεσα να ξερει καλυτερα. Ο λογος ηταν αν θυμαμαι καλα λογω πληθυσμου κοτσυφιων που τοτε σε αναλογια ηταν πραγματι λιγοτερα απο σημερα.

Back