Ευρώπη, ένας παράλογος κόσμος αντιθέσεων:
Γερμανία: ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποδείξει ότι το σκυλί του πρέπει για έναν σπουδαίο λόγο να στειρωθεί. Ο νόμος απαγορεύει να τραυματίσεις, ή να κάνεις ανάπηρο ένα ζώο (αφαίρεση οργάνων), Νόμος για την προστασία των σπονδυλωτών ζώων § 6 Abs.1 S. 2 TierSchG, στον οποίο υπάγεται και η στείρωση.
Μόνο 3 εξαιρέσεις υπάρχουν:
- Ιατρικός λόγος, τον οποίο υπογραφει κτηνίατρος (§ 6 Abs. 1 S. 2 Nr. 1 lit. a), π.χ. λόγω χρόνιας πάθησης, τραυματισμού ή για την διατήρηση της καθαρότητας της ράτσας.
- για την αποφυγή ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής. Αυτή η εξαίρεση αφορά μόνο τα αδέσποτα (§ 6 Abs. 1 S. 2 Nr. 5 Alt.1) ή κυρίες που μαζεύουν αδέσποτα στη Μεσόγειο και τα πουλάνε σε άλλες ζωόφιλες κυρίες στη Γερμανία και αλλού
- για περαιτέρω χρήση και διατήρηση του ζώου (§ 6 Abs. 1 S. 2 Nr. 5 Alt.2). Αυτό αφορά κυρίως ζώα εργασίας όπως βόδια ή άλογα.
Για τα κυνηγετικά σκυλιά είναι πάρα πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν οι εξαιρέσεις 2. και 3. για στειρωση.
Κατά την στείρωση, προκαλείται μη αναστρέψιμη βλάβη στον σκύλο, δηλαδή η μόνιμη απώλεια της γονιμότητάς του. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης, ο σκύλος αισθάνεται επίσης πόνο στην πληγή και είναι ικανός να υποφέρει. Συγχρονες μελέτες σχετικά με τον ευνουχισμό, για παράδειγμα στον ευνουχισμό και τη συμπεριφορά του σκύλου, των Gansloßer και Strodtbeck (amazon:
Kastration und Verhalten beim Hund - Eine Entscheidungshilfe), δείχνουν τι μπορεί να "κάνει" ο ευνουχισμός σε ένα σκυλί. Οι πιθανές παρενέργειες του ευνουχισμού, ιδιαίτερα ο πρώιμος ευνουχισμός, υπερβαίνουν κατά πολύ την αύξηση βάρους, την ακράτεια και τις αλλαγές στο τρίχωμα. Οι ζημιές που κάνει η στείρωση στα σκυλιά είναι μεγάλες.
ΥΓ: στη Γερμανία όλοι οι κυνηγοί για να πάρουν το "δίπλωμα κυνηγού" περνούν και από εξετάσεις για το νομικό καθεστώς (175 σελίδες με πάνω από 400 ερωτήσεις). Ετσι ειναι πάντα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν λεκτικά και νομικά κάθε πονηρό πόνημα ή άτομο
ΥΥΓ: υποψιάζομαι ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν σχετικοί νόμοι, το θέμα είναι ποιός θα ασχοληθεί για να τους βρει και να τους προβάλει ενάντια στο προτιθέμενο νομοσχέδιο.
ΥΥΥΓ: κανονικά όλες οι ζωοφιλικές οργανώσεις πρέπει να είναι ενάντια στην στείρωση, η οποία είναι μία επέμβαση που πληγώνει ένα ζώο και που του προσδίδει μία μόνιμη αναπηρία.