Κυνηγετική Γωνιά - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλησπέρα σας.
Δημήτρη περίμενε ρε φίλε να έρθω επάνω να σου κάνω τον εργάτη....sarcastic.
Σπύρο, η σωστή λέξη είναι ... πουργός (υπουργός) !!! .sarcastic.
Δεν ξέρω αν την έχετε ξανακούσει αυτή τη λέξη, κι εγώ έχω να την ακούσω πολλά χρόνια, αλλά στα παιδικά μου ήταν αρκετά συνηθισμένη, αφού τότε ακόμη μερικοί χτίζανε με πέτρες και λάσπη (από άμμο, λίγο τσιμέντο και ασβέστη).
Πουργός, από το υπουργός (υπό + έργο) = ο εργάτης που βοηθούσε το μάστορα (χτίστη, σοβατζή), κουβαλώντας τα υλικά (λάσπη, πέτρες κλπ.) - Και το ρήμα "πουργεύω".
... "Δεν είν' άξιος να κάμει άλλο πράμα, παρά μόνο να (υ)πουργεύει" ... ;)

Συνεχίζοντας την προπόνηση για να είμαι σε φόρμα το φθινόπωρο.
Νομίζω πως και καποιιος άλλος εκανε επίσης τον σοβαντζή .Μήπως ειναι εύκαιρος ;

free jpeg images

Γεια σου μαστορα Δημητρη ποσο το τετραγωνικο δωσε προσφορα.................

Καλησπέρα σας.

Δεν ξέρω αν την έχετε ξανακούσει αυτή τη λέξη, κι εγώ έχω να την ακούσω πολλά χρόνια, αλλά στα παιδικά μου ήταν αρκετά συνηθισμένη, αφού τότε ακόμη μερικοί χτίζανε με πέτρες και λάσπη (από άμμο, λίγο τσιμέντο και ασβέστη).
Πουργός, από το υπουργός (υπό + έργο) = ο εργάτης που βοηθούσε το μάστορα (χτίστη, σοβατζή), κουβαλώντας τα υλικά (λάσπη, πέτρες κλπ.) - Και το ρήμα "πουργεύω".
Πρώτη φορά την ακούω Στέλιο αλλά είναι σωστή και μ' αρεσει....well done.

Καλησπέρα σας.

Κ μεις το χουμε φιλε.
Ζητα ο μάστορας εναν μισταρκο (ΒΟΗΘΟΣ) να του πουρτζιεφκει:)

Καλησπερα παιδες..!!!!!!!!!!
Μολις που το γλυτοσα απο τα δοντια της γατας , ........κοτσιφακος .ha ha ha. εφυγε απο καποια φωλια μετα απο λιγο ηρθε και το βρηκε η μανα του....cool.
drmQqM6.jpg

Last edited:
Καλησπέρα στη παρεα. Τη ηθελα και είπα χθες μήπως ειχε πιο λιγη δουλειά, μαμηθηκε παλι σημερα. Να'χεις και αυτην την υγρασία και να μη μπορείς να ανασανεις. Τέλος παντως του φουστη, καλοκαίρι ειναι θα περάσει και αυτο.

Καλησπερα παιδες..!!!!!!!!!!
Μολις που το γλυτοσα απο τα δοντια της γατας , ........κοτσιφακος .ha ha ha. εφυγε απο καποια φωλια μετα απο λιγο ηρθε και το βρηκε η μανα του....cool.
drmQqM6.jpg
Μπράβο Αργυρη, σωτηρα.......sarcastic.
Η γάτα ας παει να πιασει κανα ποντικα....

Πρώτη φορά την ακούω Στέλιο αλλά είναι σωστή και μ' αρεσει....well done.

Κ μεις το χουμε φιλε.
Ζητα ο μάστορας εναν μισταρκο (ΒΟΗΘΟΣ) να του πουρτζιεφκει:)
http://ntopiolalieselladas.blogspot.gr/2016/06/blog-post_72.html
Ο "πουργός"
===================
Λέξη σχεδόν ξεχασμένη ο "πουργός", είναι ο βοηθός του χτίστη, ο πηλοφόρος που κουβαλάει λάσπη και πέτρες. Προέρχεται από τον "υπουργό", όχι τον σημερινό που έχει πενήντα παρατρεχάμενους να τον υπηρετούν, παρά τον αρχαίο. Στην αρχαιότητα, "υπουργός" (από το υπό + έργον ) ήταν ο υπηρέτης, ο βοηθός. "Πουργώ" ή "πουργεύω" σημαίνει βοηθώ τον χτίστη, μεταφέροντας τα υλικά και φτιάχνοντας τον ασβέστη. Ακουγόταν στην Κρήτη, στα νησιά και στην Κύπρο.
Στον "Πατούχα" του Κονδυλάκη, ο Σαϊτονικολής αναθέτει στον ακοινώνητο γιο του "να πουργεύει, να βοηθά δηλαδή τούς κτίστας, παρασκευάζων την λάσπην και τον ασβέστην". Και στο "Νούμερο 31328" του Βενέζη, ο αφηγητής, αιχμάλωτος, επιδιώκει να πάει για "πουργός" μήπως και βρει καλύτερη τροφή.

Όταν με την Επανάσταση του 1821 σχηματίστηκε η Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος, δεν είχε υπουργούς, αλλά "μινίστρους". Για παράδειγμα ο Κωλέττης ήταν Μινίστρος Εσωτερικών. Όταν έπαψε το ντουφεκίδι, βρήκαν οι λόγιοι τον καιρό να "καθαρίσουν" τη γλώσσα από τα ξένα δάνεια, κι έτσι ανάστησαν την παλιά λέξη "υπουργός" - και επειδή επρόκειτο για θεσμική λέξη, ο "καθαρισμός" έπιασε. Το ενδιαφέρον είναι ότι και το λατινικό "minister" αρχικά σήμαινε τον υπηρέτη.

Άραγε το θυμούνται αυτό οι υπουργοί και οι μινίστροι σήμερα, πως δουλειά τους είναι να υπηρετούν;;;;
Ν. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
:) ;) :) ;)

Ξερεις τι σκεφτομαι ? ...τι δροσια που εχεις τωρα εκει εεεε..ρε να ριξεις κατι υπνους .sleepy.
Αργύρη και δω που ειμαι δεκαοκτώ μέρες τώρα,τα βραδυα είναι πολύ δροσερά και σκεπαζόμαστε πότε με σεντόνι και πότε με κουβερτούλα.

Μιλανε οι Γιαγκοι Δρακοι Σιλιβιστρας,Καλαματιανος και Αντωνακος...
Γκουσγκου με το μαλακο κ με σεβασμο...
Σεβας διατι το μ@@νι δεν ειναι αρνι να το βαλεις στο παχνι...
το νινι θελει παιχνιδια με τον γιουτσο και τα ιδια για να συμπληρωσω το ρητο φιλτατε πανο . βασικα καλησπερα σας

Status
Not open for further replies.
Back