Μύθος ή Πραγματικότητα;

• Thread starter Thread starter HL Mod
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Περνει και γκαζια η τουφεκια αμα δηλαδη μετρας ενα φυσιγιι και βγαζει αρχικες 420 που χλομο το κοβω μετα που θα πιασει η πατινα θα μετρα 423 και θα σκωτωνεις και πανω απ τα απεναντι καρτερια αλλα δε θα περνεις το πουλι θα το δινεις ωια να μη μαλωνετε αχαχαχαχχαχα
Τόλη είναι το γυάλισμα του εσωτερικού της κάννης; Αυτό λες νομίζω ε;
Έχω διαβάσει ότι αν γίνει καλή δουλειά από οπλουργό το τουφέκι "μεταμορφώνεται"! ( προς το καλύτερο... )
Και ειδικά έχω ακούσει για το γυάλισμα στους κώνους ότι είναι πολύ "ευεργετικό"...
Έχεις κατ΄ ιδίαν άποψη;

Έχω διαβάσει ότι αν γίνει καλή δουλειά από οπλουργό το τουφέκι "μεταμορφώνεται"! ( προς το καλύτερο... )
Και ειδικά έχω ακούσει για το γυάλισμα στους κώνους ότι είναι πολύ "ευεργετικό"...
Έχεις κατ΄ ιδίαν άποψη;
Ναι το γυαλισμα ειναι και η πατινα γινεται με τον καιρο στις αχρωμιωτες κανες, ισχυουν αυτα που εχεις διαβασει, μειωνονται οι τριβες και οι παραμορφωσεις των σκαγιων

Δεν παθαινει ρε τιποτα με το ντρεμελ, την ειχα γυαλισει πιο παλια, ειδικα τον κωνο που ειχε ενα δαχτυλιδι βρωμας που δεν εβγαινε με τιποτα χωρις ντρεμελ.
Ενταξει δεν ειναι βεβαια να το κανεις συνεχεια...λες απ το γυαλισμα να εχω τετοιες τουφεκιες;;; .yel.
Ρε δε μασαει απλα ειναι πιο σωστο η ευθεις κινισεις εσυ με τοσο γυαλισμα μπωρει να το εχεις φτασει και 10 Gauge με τετιες τουφεκιες αλιως θα βγαζενε και οι αλλες αχαχαχαχ

Έχεις κατ΄ ιδίαν άποψη;
Το τελοικο γυαλισμα γινετε μονο απο τη χρηση και το σψστο καθαρισμα

Ναι το γυαλισμα ειναι και η πατινα γινεται με τον καιρο στις αχρωμιωτες κανες, ισχυουν αυτα που εχεις διαβασει, μειωνονται οι τριβες και οι παραμορφωσεις των σκαγιων
Εσύ το 'κάνες μόνος σου με το εργαλείο το ηλεκτρικό της Dremel απ΄ ότι καταλαβαίνω...και ήταν Ο.Κ!
Επειδή το 16αρακι μου είναι παλιό ( αρχωμίοτο βέβαια ) μη γίνει καμιά πατάτα με το εργαλείο (με τις κάννες δηλαδή , γιατί μετά κλάφτο!), ο οπλουργός θα το κάνε καλύτερα νομίζω...

Ρε δε μασαει απλα ειναι πιο σωστο η ευθεις κινισεις εσυ με τοσο γυαλισμα μπωρει να το εχεις φτασει και 10 Gauge με τετιες τουφεκιες αλιως θα βγαζενε και οι αλλες αχαχαχαχ
Το τερματισες... .sarcastic.
Εσύ το 'κάνες μόνος σου με το εργαλείο το ηλεκτρικό της Dremel απ΄ ότι καταλαβαίνω...και ήταν Ο.Κ!
Επειδή το 16αρακι μου είναι παλιό ( αρχωμίοτο βέβαια ) μη γίνει καμιά πατάτα με το εργαλείο (με τις κάννες δηλαδή , γιατί μετά κλάφτο!), ο οπλουργός θα το κάνε καλύτερα νομίζω...
Δεν γινεται πατατα αλλα αφου μπορεις πηγαινε το σε οπλουργο, εγω ειχα βαλει την ορειχαλκινη με λιγο ψιλο συρμα για πιατα και αλοιφη γυαλισματος, μετα πανακι με λαδι και εγινε τζαμι.

Οχι βρε ατσαλομαλο για κατσαρολες νο 0000 τεσερα μηδεν ψιλο λαδακι και ντρεμελ χαμξλες στροφες και δουλεμα μεσα εξω και εισαι ετοιμος δε παθενει τπτ αν φτασεις εκει πουβθες εισαι οκ αλλα δε τελειωνεις και σε 1 λεπτο θελει χρονο

Το τερματισες... .sarcastic.

Δεν γινεται πατατα αλλα αφου μπορεις πηγαινε το σε οπλουργο, εγω ειχα βαλει την ορειχαλκινη με λιγο ψιλο συρμα για πιατα και αλοιφη γυαλισματος, μετα πανακι με λαδι και εγινε τζαμι.
Εγω βαζω παντα σαλτσα αλλα πιος αλλος ρεμινγκτονακιας βγαζει τετιες τουφεκιες????

Πανε και τα ρεστα μοσχαρακι με σαλτα αχαχαχαχα μονο παπατσαρουχας εχει μηχανιμα εσυτερικης λειανσης
Για εκεί σκόπευα , έχω και κατι αλλα "ψιλολοίδια" για φτιάξιμο...ξέρω "αλμυρούτσικος" είναι ... θα βάλω βρε αδελφέ λιγότερο.... αλατάκι στο μοσχαράκι!.sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Για εκεί σκόπευα , έχω και κατι αλλα "ψιλολοίδια" για φτιάξιμο...ξέρω "αλμυρούτσικος" είναι ... θα βάλω βρε αδελφέ λιγότερο.... αλατάκι στο μοσχαράκι!.sarcastic..sarcastic..sarcastic.
Οχι μη χρειαζετε γτ περιεχει ιοδιο που βοηθα στο μεταβολισμο να σε ζεστενει στο καρτερι δηλαδη αμα κρυωνεις τι να την κανεις την κανη καθρεφτη αχαχαχαχα

Οχι μη χρειαζετε γτ περιεχει ιοδιο που βοηθα στο μεταβολισμο να σε ζεστενει στο καρτερι δηλαδη αμα κρυωνεις τι να την κανεις την κανη καθρεφτη αχαχαχαχα
Χωρίς πλάκα, ανεξάρτητα πως το κάνεις, νομίζω αξίζει τον κόπο....

Ρε παιδιά κάθε πότε πρέπει να καθαρίζω τη αχρωμιωτη κάνη και πως κάνει τη λεγόμενη πατίνα και το στρώσιμο.
Να και ένα ωραίο θέμα που ταιριάζει εδώ.....

Τόσο κυνηγοί όσο κ αρθρογράφοι μας λένε ότι δεν αρκεί να είναι αχρωμιοτη μια κάννη για να μας δώσει καλες τουφεκιές, αλλά μετραει κ η σωστή λείανση που έρχεται με την πάροδο του χρόνου δλδ την συχνή χρήση κ με ένα σωστό καθαρισμό αποκταται η λεγόμενη πατινα....

Προσωπικά δεν πιστευω σε "νεα βλητικα δεδομένα" που μπορει να προκυψουν από μια τέτοια ενέργεια, Η εν παση περιπτωση, να μπορουμε να δουμε κ στο κυνήγι την διαφορά....

Σε αυτό που δίνω μεγάλη βάση στην αχρωμιωτη(της moss) είναι να την καθαρίζω άμεσα μετά το κυνήγι γιατί η οξείδωση καραδοκεί...
Ενώ πχ στα baikal δεν αγχώνομαι καθόλου λόγω χρωμιομενης καννης.......
Βέβαια κ τα δυο καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο που περιγραφει ο Νικήτας παρακατω,και με ορειχαλκινη βουρτσα, αλλά χωρίς αλοιφές κλπ....

Οπλογνωσια:

Καλησπερα σας κ Νικητα!
Θα ηθελα την αποψη σας σχετικα με μια νεα remington v3 που αγορασα. Πως πρεπει να καθαριζω σωστα την καννη για να αποκτησει πατινα και να μην δημιουργηθει ζημια στην λειανση?
Μεχρι τωρα χρησιμοποιω break free και περναω την μαλλινη βουρτσα με πανι αρκετες φορες.Να παρω μια βουρτσα τυπου bisley; Ποιες βουρτσες να αποφυγω ωστε να μην “γδαρω” το εσωτερικο της καννης?
Να σαι γερός!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το καθάρισμα είναι απλή υπόθεση.

Πρώτο στάδιο είναι να “αγριέψουμε” τα κατάλοιπα που έχουν μείνει στην κάννη- πυρίτιδα, μολυβδώσεις και πλαστικό- ώστε να αυξηθει η επιφάνεια τους και να απορροφήσει το καθαριστικό λάδι. Αυτό γίνεται με την ορειχάλκινη βούρτσα.

Στη συνέχεια ψεκάζουμε λάδι στην κάννη, ή αν το λάδι μας δεν έχει ψεκαστικό στόμιο ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι και το απλώνουμε σε όλη την κάννη με την ορειχάλκινη βούρτσα.

Αφήνουμε το λάδι να διεισδύσει στα κατάλοιπα για μερικά λεπά. Μετά τυλίγουμε πανάκια βαμβακερά ή χαρτί κουζίνας στη βούρτσα ώστε να εφαρμόζουν σφιχτά στην κάννη και τα περνάμε από τη θαλάμη προς το στόμιο. Αλλάζουμε πανάκι ή χαρτί και επαναλαμβάνουμε μέχρι τα χαρτιά να βγαίνουν καθαρά.

Η κάννη τώρα είναι καθαρή και το μέταλλο εκτεθειμένο στον αέρα. Για προστασία βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι σε ένα πανάκι ή χαρτί και περνάμε την κάννη για προστασία.

Τα παραπάνω καθαρίζουν και προστατεύτουν την κάννη. Η πατίνα θα δημιουργηθεί με το καιρό. Αλλά, αν θέλουμε να επισπεύσουμε την πατίνα τότε υπάρχει η δυνατότητα λείανσης της κάννης μετά το καθάρισμα και πριν το λάδωμα. Σε πανί ή χαρτί κουζίνας τυλιγμένο στην ορειχάλκινη βούρτσα βάζουμε λίγη λειαντική αλοιφή. Η αλοιφή Glanol είναι εξαιρετικά καλή και πωλείται σε λογική τιμή σε χρωματοπωλεία και σε καταστήματα εργαλείων.

Περνάμε τη βούρτσα κατά μήκος της κάννης αρκετές φορές. Αλλάζουμε πανάκι και επαναλαμβάνουμε την κίνηση κατά μήκος της κάννης. Θα εκπλαγείτε με το τι βγάζει στο πανάκι μια καθαρή κάννη! Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγαίνουν τα πανάκια καθαρά και μετά λαδώνουμε όπως περιγράφεται πιο πάνω.

Η αλοιφή δεν είναι σμυρίδγι, είναι πολύ απαλή λειαντική αλοιφή και στρώνει την εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου, δεν το φθείρει. Η λείανση της κάννης μειώνει την επικάθιση καταλοίπων και κάνει κάθε νέο καθάρισμα πιο εύκολο. Λείανση χρειάζεται μια δυό φορές κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται όπως το καθάρισμα μετά κάθε χρήση του όπλου.

Απόλυτα εμπειρικά, το τονίζω διότι δεν έχω μετρήσιμα στοιχεία, η λείανση μειώνει (τουλάχιστον στα δικά μου όπλα!) το αισθητό κλώτσημα. Αυτό το έχουν διαπιστώσει και συνεργάτες σε δοκιμές στον πίνακα.

Η επιλογή καθαριστικών είναι εύκολη. Χρειάζεται μια σταθερή βέργα, ξύλινη ή αλουμινένια που δεν θα γδάρει την κάννη αν την ακουμπίσει. η οεριχάλκινη βούρτσα είναι το μόνο εργαλείο που χρειάζεται και για αυτό αξίζει να επιλέξουμε μια που είναι αρκετά πυκνή και καλοφτιαγμένη ώστε να μην μαδάει σύρματα. Το πρόβλημα με τις ορειχάλκινες βούρτσες είναι ότι ο κάθε κατασκευαστής θέλει να οδηγήσει τον πελάτη στα δικά του προϊόντα υιοθετώντας ειδικά σπειρώματα στη βούρτσα για να ταιριάζει μόνο στις δικές του βέργες. Οταν λοιπόν αγοράζετε βουρτσα έχετε μαζί τη βέργα για να είστε βέβαιος ότι ταιριάζει.

Οι βούρτσες της Briley είναι καλές αλλά από ότι βλέπω η ίδια αντιπροσωπεία, η Τουρής ΑΕ έχει και τις πυκνές βούρτσες Napier που είναι μεν 19 Ευρώ, αλλά κάνουν καλή δουλειά, αν βεβαια έχουν κατάλληλο σπείρωμα για τη βέργα σας.

Η λεγόμενη πατίνα μια ματ τέλεια λεινση δηλ ,στην αχρωμιωτη γίνεται μετά από πολλές τουφεκιές και σωστό καθάρισμα μετά χωρίς περιστροφές και σκληρά εργαλεία που μπορεί να χαράξουν για οποιονδήποτε λόγο την κανη .Θέλει πολλά φυσίγγια για να γίνει με φυσικό τρόπο δουλεύοντας τώρα μπορείς να τη βάλεις και σε ένα τορνο την κανη και να παίζεις μπρος πίσω ρυθμίζοντας τις στροφές και να τις αλλάξεις τα πέταλα .Αλλά μιλάμε για τον κλασικό τρόπο διότι με τις τουφεκιές γίνεται απόλυτα ομοιμορφα το έργο και όπως πρέπει και παίρνεις και τα μέγιστα της σε αποδώσεις όσο και εάν είναι αυτό το ποσοστό 2/3/5%.Δεν έχει σημασία .Είναι σαν το αυτοκίνητο αλλιώς να το στρώσεις χαλαρά κάνοντας ταξίδι χωρίς ζόρια και αλλιώς σταματά ξεκινά μες στην πόλη η πλακωνοντας το στις γκαζιες .

Αν παρατηρήσουμε τα άρθρα σε όλα υπάρχει μια ομοφωνία σχετικά με τη λείανση όσο καλύτερο επίπεδο λείανσης τόσο καλύτερα αποτελέσματα .Άρα η χρωμιωμενη κανη μήπως λέω είναι καλύτερη από την αχρωμιωτη διότι αγγίζει το τελείο σε επίπεδο λείανσης και απλά όλο το έργο παίζεται σε κώνο ,αυλό με συνδυασμό τσοκ και ότι αν ταιριάξεις αυτά τα τρία θα έχεις μια χρωμιωμενη κανη καλύτερη από αχρωμιωτη στάνταρ.Λεω σκεπτόμενος.

Αν παρατηρήσουμε τα άρθρα σε όλα υπάρχει μια ομοφωνία σχετικά με τη λείανση όσο καλύτερο επίπεδο λείανσης τόσο καλύτερα αποτελέσματα .Άρα η χρωμιωμενη κανη μήπως λέω είναι καλύτερη από την αχρωμιωτη διότι αγγίζει το τελείο σε επίπεδο λείανσης και απλά όλο το έργο παίζεται σε κώνο ,αυλό με συνδυασμό τσοκ και ότι αν ταιριάξεις αυτά τα τρία θα έχεις μια χρωμιωμενη κανη καλύτερη από αχρωμιωτη στάνταρ.Λεω σκεπτόμενος.
Υποτίθεται ότι οι χρωμιομενες...δεν είναι σωστά λείες ...κ για αυτό η καλύτερα κ για αυτό πέφτει χρωμιο...η Μάβερικ που είχα αχρωμιωτη η λείανση ήταν για το Ντικ‼️

παίρνεις και τα μέγιστα της σε αποδώσεις όσο και εάν είναι αυτό το ποσοστό 2/3/5%.Δεν έχει σημασία .
Πως δεν έχει σημασία το ποσοστο...
Αν μιλάμε για καμιά διαφορά αξία λόγου να την δεχτώ......
Η ουσία είναι μια, ουδείς κατασκευαστής τόλμησε να μας πει πως κατασκευάσε την τέλεια κάννη που θα πηγαινει καλά με όλα τα φυσίγγια κ τις γομωσεις.....
Και κανεις δεν είπε πως το φυσίγγι που κατασκευάσε παει καλα με όλες τις κάννες.....

Να πουμε κ δυο "ακραίες" απόψεις....

Λέει καποιος το τάδε φυσίγγι το δοκίμασα στον πινακα κ ήταν άριστο, στο κυνήγι δεν....

Και λέει κ ο αλλος, εγώ είχα βρει ένα φυσιγγι που θερίζε κ οταν από περιεργεια εριξα στον πινακα κ δεν πιστευα σε ότι είδα...........

Φυσικά κ η δυο θα δεχτουν "επιπληξεις"....

Σκεφτήτε όμως...

Ναι!!!ολοι μας μπορουμε να δουμε τα αποτυπώματα από τα σκάγια μας στον πινακα!!!!
Αλλά κανείς δεν μπορεί να τα δει καθώς οδεύουν για να συναντήσουν το θήραμα, πανε πιο μπροστά του ? Πάνε πισω του? Πάνω του? Κάτω του? Κλπ....

Και γιατί τα βλεπουμε να διαφεύγουν "αρπαγμενα" από σκάγια?σε ποιο σημείο τελικά το "βρήκαν"? Μήπως δεν φταίει κ το φυσιγγι?

Όσο δεν μπορουμε να δουμε τα σκάγια μας στον αέρα, άλλο τόσο κ η φαντασία μας θα εξακολουθει να οργιάζει.........................

Back