Μύθος ή Πραγματικότητα;

• Thread starter Thread starter HL Mod
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Να πω μερικά πράγματα ακόμη ...
1. Το μεγάλο σε μέγεθος σκάγι δεν κρατάει ταχύτητες σε μεγάλες αποστάσεις και δεν έχει μεγαλύτερη διάτρηση γιατί είναι μεγάλο σε όγκο. Ο όγκος του είναι αρνητικό στοιχείο και για τα 2 παραπάνω. Κρατάει ταχύτητες και έχει διάτρηση γιατί είναι πιο βαρύ.
2. Η αξιολόγηση μιας τουφεκιάς γίνεται στα μέτρα την οποία την χρειαζόμαστε. Δεν αξιολογούμε μια τουφεκιά στα 36μ όταν την χρειαζόμαστε μόνιμα στα 15μ ή 50μ.
3. Δεν αξιολογούμε φυσίγγι όπλο τσοκ μόνο με ένα φυσίγγι και δη εμπορικό. Με ένα φυσίγγι παίρνουμε απλά μια πολύ χονδρική εικόνα του που βρισκόμαστε.
Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και μάλιστα σημαντικό.
4. Ένας τέλειος συνδιασμός κάνης τσοκ φυσιγγίου θα πρέπει στην απόσταση που μας ενδιαφέρει να έχει τέλεια ισοκατανομή, λίγα κενά, ικανή διάτρηση, ικανή συγκέντρωση με την μικρότερη δυνατή γόμωση σκαγιών και τις μικρότερες αναπτυσσόμενες μέγιστες πιέσεις.
Αυτό είναι ένα τέλειο φυσίγγι για αυτά τα μέτρα.
5. Επειδή στο κυνήγι είναι αδύνατον να εκτιμήσουμε σωστά την απόσταση, ορίζουμε ένα λογικό εύρος και στις δοκιμές μας ή τουφεκάμε στο άνω όριο του εύρους και περιμένουμε τα μικρότερα ικανά ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουφεκιάς για καταβολή, ή στην μέση απόσταση του εύρους ή απλά για να μην το κουράζουμε στα 36μ.

Αυτά πιστεύω και προσπαθώ να εφαρμόζω.

3+3 φυσίγγια #6 με τα ΙΔΙΑ ΣΚΑΓΙΑ, με την ίδια αρχική 275μ/δ τα πρώτα με 28γρ και τα δεύτερα πχ με 30γρ ή 32γρ ή 34γρ, ριγμένα με το ίδιο όπλο και τσοκ πχ 3* στην ίδια απόσταση 36μ.
Ποιο θα έχει την καλύτερη ισοκατανομή τα λιγότερα κενά την μεγαλύτερη συγκέντρωση και την μεγαλύτερη διάτρηση.
Το κατάλαβα.
Σκάγια σκληρά ή ημίσκληρα ;

Τα κάνουμε όλα αυτά και βρίσκουμε ότι πάντα το άριστο φυσίγγι είναι αυτό των 28γρ #6 275μ/δ.

Ποιό είναι το συμπέρασμα από εκεί και μετά ;
Συμπερασμα:
Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσπαθεί να πεταλωσει ψύλλο με 28αρια 24αρια κ ότι άλλο θέλει στο κυνηγι.
Αυτός ο "καθενας" ας κυνηγήσει με cal 20 καλύτερα (αφού του αρέσουν τα δύσκολα) κ ας αφήσει εμάς που δεν κανευουμε παλέτα στα 20 μετρα να κυνηγάμε με 32++ γρ

Εγώ που μπορεί να είμαι ο συγκρατημένος κ σέβομαι την Πέρδικα μπορεί να νομίζω ότι μιλάτε για τα 35μ, κάποιος άλλος για τα 50μ........
Eπισης, κ λόγω του εδάφους μακρινή βολή σε πέρδικα, συνήθως σημαίνει μη ανεύρεση του θηράματος ακόμα κ αν έχει πέσει νεκρό...

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει...
Είχα γράψει στο Θέμα «Πέρδικα»…

Σελ. 132.

Παρασυρόμαστε πολλές φορές , και τουφεκάμε μακριά αυτό είναι...

Υ.Γ1: καμία φορά πέφτει και καμία και λες : "ήμουνα κέντρο"! .Εμ' δεν ήσουν , έτυχε και ήσουν...ποιος τα κάνει αυτά σε αποστάσεις άνω των 35 μέτρων , με αυτές τις συνθήκες...
Υ.Γ2: και όσοι το συνηθίζουν, πόσες παίρνουν και πόσες τραυματίζουν άσκοπα...αυτό μετράει!

Σελ. 133.

Εγώ με 16αρι τις κυνηγάω και είναι 4/10 & 7/10.Η αριστερή λοιπόν δυο άστρα , και με τα ρελιαστά φυσιγγάκια που γεμίζω, "ελαφρά" επί το πλείστον, έχω περίπου απόδοση 1/2 τσόκ. Παρότι έχει "καλά κέντρα" σαν διαμέτρημα και έχω πάρει και μακρινά πουλιά, προσπαθώ όσο μπορώ να μην τουφεκάω πάνω από τα 35 μέτρα ...σε σημείο που να μην ρίχνω και καθόλου, αρκετές φορές...
Το προτιμώ...
Ξεγελιέσαι εύκολα με τις αποστάσεις , νομίζω...

Και κατι τελευταίο...

Οι παλιοί κυνηγοί έλεγαν, ότι δεν πυροβολούσαν ένα πουλί που πετάει, αν δεν έβλεπαν καθαρά τα χρώματα, το ράμφος ή τα πόδια του. Ήταν ένας εμπειρικός τρόπος εκτίμησης της απόστασης, που έδινε θετικό αποτέλεσμα.

Αυτήν την "αρχαιολογία" εφαρμόζω και εγώ...στην Πέρδικα τουλάχιστον...

Υ.Γ: θα βάλω και "τραγιάσκα" που λέει ο φίλος μου ο Κώστας (Kostas Contra dosi)....sarcastic.

Καλό υπόλοιπο της μέρας να έχουμε όλοι!:)

Να πω μερικά πράγματα ακόμη ...
1. Το μεγάλο σε μέγεθος σκάγι δεν κρατάει ταχύτητες σε μεγάλες αποστάσεις και δεν έχει μεγαλύτερη διάτρηση γιατί είναι μεγάλο σε όγκο. Ο όγκος του είναι αρνητικό στοιχείο και για τα 2 παραπάνω. Κρατάει ταχύτητες και έχει διάτρηση γιατί είναι πιο βαρύ.
2. Η αξιολόγηση μιας τουφεκιάς γίνεται στα μέτρα την οποία την χρειαζόμαστε. Δεν αξιολογούμε μια τουφεκιά στα 36μ όταν την χρειαζόμαστε μόνιμα στα 15μ ή 50μ.
3. Δεν αξιολογούμε φυσίγγι όπλο τσοκ μόνο με ένα φυσίγγι και δη εμπορικό. Με ένα φυσίγγι παίρνουμε απλά μια πολύ χονδρική εικόνα του που βρισκόμαστε.
Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και μάλιστα σημαντικό.
4. Ένας τέλειος συνδιασμός κάνης τσοκ φυσιγγίου θα πρέπει στην απόσταση που μας ενδιαφέρει να έχει τέλεια ισοκατανομή, λίγα κενά, ικανή διάτρηση, ικανή συγκέντρωση με την μικρότερη δυνατή γόμωση σκαγιών και τις μικρότερες αναπτυσσόμενες μέγιστες πιέσεις.
Αυτό είναι ένα τέλειο φυσίγγι για αυτά τα μέτρα.
5. Επειδή στο κυνήγι είναι αδύνατον να εκτιμήσουμε σωστά την απόσταση, ορίζουμε ένα λογικό εύρος και στις δοκιμές μας ή τουφεκάμε στο άνω όριο του εύρους και περιμένουμε τα μικρότερα ικανά ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουφεκιάς για καταβολή, ή στην μέση απόσταση του εύρους ή απλά για να μην το κουράζουμε στα 36μ.

Αυτά πιστεύω και προσπαθώ να εφαρμόζω.
Κουσουρι από την προηγούμενη ζωή?

Είχα γράψει στο Θέμα «Πέρδικα»…

Σελ. 132.

Παρασυρόμαστε πολλές φορές , και τουφεκάμε μακριά αυτό είναι...

Υ.Γ1: καμία φορά πέφτει και καμία και λες : "ήμουνα κέντρο"! .Εμ' δεν ήσουν , έτυχε και ήσουν...ποιος τα κάνει αυτά σε αποστάσεις άνω των 35 μέτρων , με αυτές τις συνθήκες...
Υ.Γ2: και όσοι το συνηθίζουν, πόσες παίρνουν και πόσες τραυματίζουν άσκοπα...αυτό μετράει!

Σελ. 133.

Εγώ με 16αρι τις κυνηγάω και είναι 4/10 & 7/10.Η αριστερή λοιπόν δυο άστρα , και με τα ρελιαστά φυσιγγάκια που γεμίζω, "ελαφρά" επί το πλείστον, έχω περίπου απόδοση 1/2 τσόκ. Παρότι έχει "καλά κέντρα" σαν διαμέτρημα και έχω πάρει και μακρινά πουλιά, προσπαθώ όσο μπορώ να μην τουφεκάω πάνω από τα 35 μέτρα ...σε σημείο που να μην ρίχνω και καθόλου, αρκετές φορές...
Το προτιμώ...
Ξεγελιέσαι εύκολα με τις αποστάσεις , νομίζω...

Και κατι τελευταίο...

Οι παλιοί κυνηγοί έλεγαν, ότι δεν πυροβολούσαν ένα πουλί που πετάει, αν δεν έβλεπαν καθαρά τα χρώματα, το ράμφος ή τα πόδια του. Ήταν ένας εμπειρικός τρόπος εκτίμησης της απόστασης, που έδινε θετικό αποτέλεσμα.

Αυτήν την "αρχαιολογία" εφαρμόζω και εγώ...στην Πέρδικα τουλάχιστον...

Υ.Γ: θα βάλω και "τραγιάσκα" που λέει ο φίλος μου ο Κώστας (Kostas Contra dosi)....sarcastic.

Καλό υπόλοιπο της μέρας να έχουμε όλοι!:)
Μετα απο επυτιχημενη βολη φασσας στα 83 μετρα IMG-c824db20f0f914db5c9c71f9bde233af-V.jpg πηγα με το αμαξι και μετρησα την αποσταση γτ κανονιζω και με τη τουφεκια να πεφτει στο δρομο αχαααχαχααχαχαχαχαχ

Τελευταίο λοιπόν πόστ εδώ...
Προσωπικά δεν θα ξανανεβάσω άλλο εδώ...
Επ' ουδενί δεν εννοούσα ότι είναι...
Εκείνο όμως που καταλαβαίνω με τα λίγα που ξερω, είναι ότι όσο η κολόνα των σκαγιών μεγαλώνει, τόσο η ποιότητα της τουφεκιάς χαλάει...
Αυτό και μόνο το ΑΠΛΟ!
Εδώ έρχεται κ κάθεται ο διευρυμένος αυλός ‼️

Μετα απο επυτιχημενη βολη φασσας στα 83 μετρα View attachment 40608 πηγα με το αμαξι και μετρησα την αποσταση γτ κανονιζω και με τη τουφεκια να πεφτει στο δρομο αχαααχαχααχαχαχαχαχ
ΑΠΑΙΧΤΟΣ!!!.RESPECT..sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Υ.Γ: Τόλη δεν ειρωνεύομαι ε;(κάτσε...γιατί πολλά γίνονται!) το χιούμορ σου εννοώ!:)

Μετα απο επυτιχημενη βολη φασσας στα 83 μετρα View attachment 40608 πηγα με το αμαξι και μετρησα την αποσταση γτ κανονιζω και με τη τουφεκια να πεφτει στο δρομο αχαααχαχααχαχαχαχαχ
Με εννιαρια της έριξες ρε μπαγάσα;

Σας ευχαριστώ πολύ πρώτον για τις απαντήσεις δεύτερον ναι εννοείται θα κάνω και εκεί
Η πατινα γινετε με τουφεκιες... και Καθαρισμα με ψιλο συρμα μονο μεσα εξω σε ευθειας κινησεις οχι με ντρεμελ και περιστροφη και παντα μετα απο χρηση μπαρουτης tecna n καλο καθαρισμα

Τόλη τί είναι η πατίνα και σε τί χρησιμεύει;
Πατινα λενε το γυαλισμα που αποκτα η κανη απο φυσικο η τεχνιτο τροπο με τον πρωτο να ειναι καλυτερος και στην ουσια ειναι το γυαλισμα σε τετιο βαθμο που κλεινουν οι ποροθ του μεταλο και λειανουν τα σημαδια των κατεργασιων γυαλισματος της κανης

Ευχαριστώ !
Περνει και γκαζια η τουφεκια αμα δηλαδη μετρας ενα φυσιγιι και βγαζει αρχικες 420 που χλομο το κοβω μετα που θα πιασει η πατινα θα μετρα 423 και θα σκωτωνεις και πανω απ τα απεναντι καρτερια αλλα δε θα περνεις το πουλι θα το δινεις ωια να μη μαλωνετε αχαχαχαχχαχα

Η πατινα γινετε με τουφεκιες... και Καθαρισμα με ψιλο συρμα μονο μεσα εξω σε ευθειας κινησεις οχι με ντρεμελ και περιστροφη και παντα μετα απο χρηση μπαρουτης tecna n καλο καθαρισμα
Δεν παθαινει ρε τιποτα με το ντρεμελ, την ειχα γυαλισει πιο παλια, ειδικα τον κωνο που ειχε ενα δαχτυλιδι βρωμας που δεν εβγαινε με τιποτα χωρις ντρεμελ.
Ενταξει δεν ειναι βεβαια να το κανεις συνεχεια...λες απ το γυαλισμα να εχω τετοιες τουφεκιες;;; .yel.

Back