Μύθος ή Πραγματικότητα;

• Thread starter Thread starter HL Mod
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Το καλοκαίρι στο σκοπευτήριο πριν τελειώσει η πούλα δεν δεχόταν χέρι πάνω της.
Ένα φυσίγγι στο δισκάκι ...
Έριχνα μόνος μου ...
Εκει θελουμε πιο ακριβη μετρηση, η κανη για να πουμε οτι ζεσταθηκε η θερμοκρασια υπερβαινει αυτη που αντεχει το χερι μας, στη δουλεια μου για να βαλω ρουλεμαν σε ενα αξονα το θερμαινω περιπου στους 180c. Καποιοι λενε οτι η αχρωμιωτη κανη υπερεχει γιατι μπορει και διαστελεται η κανη οταν ζεσταθει.

Καποιοι λενε οτι η αχρωμιωτη κανη υπερεχει γιατι μπορει και διαστελεται η κανη οταν ζεσταθει.
ΜΥΘΟΣ
όλα τα μέταλλα διαστέλλονται.

Οι συντελεστές γραμμικής διαστολής είναι αυτοί
5.9–7.5 Chromium molybdenum alloy steel
2.7–4.6 Pure Chromium (Cr)
Οι κατασκευαστές δεν είναι βλάκες ... επιλέγουν μέταλλα και κράματα με ίδιους περίπου συντελεστές διαστολής ... αν ήταν τόσο διαφορετικοί οι συντελεστές μετά από μερικές υπερθερμάνσεις της κάνης το χρώμιο θα έκανε ρωγμές.
Επίσης υπάρχει και ελαστικότητα στα μέταλλα μέχρι να φτάσουν στο σημείο θραύσης.

Πέρα από τα παραπάνω, η ρωγμή ή η αποκόλληση σε χρωμιωμένη κάνη είναι δυσάρεστη ... αλλά δεν βαριέσαι ... ρίχνει και έτσι με ασφάλεια, απλά χρειάζεται λίγο παραπάνω στοργή.

Εκει θελουμε πιο ακριβη μετρηση, η κανη για να πουμε οτι ζεσταθηκε η θερμοκρασια υπερβαινει αυτη που αντεχει το χερι μας, στη δουλεια μου για να βαλω ρουλεμαν σε ενα αξονα το θερμαινω περιπου στους 180c. Καποιοι λενε οτι η αχρωμιωτη κανη υπερεχει γιατι μπορει και διαστελεται η κανη οταν ζεσταθει.
Πολλες κ διαφορες εκδοχές ακουγονται..

Ο κοσκινας είχε γράψει σε μια παλια παρουσιαση όπλου με αχρωμιοτη κάννη(δεν σας λέω ποιο είναι, για να μην πει κανεις πως βλογαω τα.. μακριά μου γενια.....ααχαχαχα)

"Το όπλο δοκιμαστηκε με 32,34,36,40γρ οι κατανομές στον πινακα δοκιμών ήταν καλές κ το όπλο παρουσιασε σταθερότητα στην αποδοση, ακόμα κ μετα απο αρκετά φυσιγγια που ρίχτηκαν, και αυτό ωφειλεται στην αχρωμιοτη καννη του... "

ΥΓ Δεν ασχολουμαι με τέτοιες ιστορίες,να δω τι αληθευει κλπ, γιατί απο την μεριά μου δεν τα θεωρώ υψίστης σημασιας θέματα...
Αλλά ως γνωστόν μου αρέσει να περναω την ώρα μου διαβάζοντας.........

Καλησπέρα, πάλι θα αναγκαστώ να δείξω ασέβεια στα ιερά τέρατα και να στεναχωρήσω πολλούς. Βασίλη, αυτά τα περί τετραγωνης γόμωσης είναι ευχολόγια, είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνει η στήλη των σκαγιων μεγαλώνει η παραμόρφωση των κάτω στοιβαδων, δεν εξαλείφεται αυτό με την τετραγωνη, απλά μειώνεται, και μειώνεται ακόμη περισσότερο με υποτετραγωνη γόμωση, οπότε τι, να γεμίζουμε το 12αρι με 18 γραμμάρια ; Όλα αυτά τα άρθρα μου φαίνονται απλές μεταφράσεις, χωρίς παρεμβολή κριτικής σκέψης. Έως και τα νούμερα είναι λανθασμένα, αν τα 28 είναι τετραγωνη στο 12αρι τότε αυτά πού γράφει για τα υπόλοιπα είναι ανακριβή. Η ταλάντωση σε μια τουφεκια λειοκανου υφίσταται, την αγνοούμε γιατί δεν μας ακυρώνει την βολή όπως συμβαίνει συχνά στα ραβδωτα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των σκληρών ατσαλιων είναι οι μικρότερου εύρους ταλαντώσεις ,παρομοίωςτα παχυτερατοιχώματα ειδικά των αμερικανικων αυτογεμων. , άλλο πράγμα πολύ πιο καθοριστικό είναι η θερμική διαστολή τής κάνης παρουσία του δακτυλιδιού, σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και αποκόλληση ή σπασίματα, σε πιο νορμάλ καταστάσεις αλλαγή ( όχι μόνο πάνω- κάτω) της κατεύθυνσης τής βολής.

Τόλη τί είναι η πατίνα και σε τί χρησιμεύει;
πατίνα είναι Αρχιτεκτονικός όρος που πέρασε στα όπλα καθ' υπερβολήν
είναι η όψη της ΦΥΣΙΚΑ πεπαλαιωμένης επιφάνειας
είναι η όψη και η υφή που αποκτούν τα αρχιτεκτονήματα (και όχι μόνο αυτά) από την μακροχρόνια χρήση
σε ένα κτίριο οι φθορές του χρόνου δημιουργούν μια διαφορετική (ζεστή) αίσθηση στον επισκέπτη.....
......"επιμελώς ατημέλητο" ξάσπρισμα του χρώματος, κηλίδες και ύπαρξη λειχήνων στους λίθους, σκουριά υπό έλεγχο στις σιδεριές ή ακόμα χορταράκια ή βρύα που φυτρώνουν στους αρμούς λιθοστρώτων, το πρασίνισμα (οξείδωση) χάλκινων αγαλμάτων η επικαλύψεων στεγών.
όλα αυτά είναι πατίνα.

Στον κόσμο του λειόκαννου όπλου, σημαίνει αυτό που είπαν οι προλαλήσαντες: η λείανση του αυλού της κάννης λόγω συνετής μακροχρόνιας χρήσης. Υποτίθεται ότι βελτιώνει την απόδοση της κάννης.

υπάρχει και τεχνητή πατίνα άλλοτε πετυχημένη κι άλλοτε χμμμμ.....

τρεις ανθρώπινες κατασκευές αποκτούν καλύτερη λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου και την ορθή χρήση τους:
τα βιολιά
οι ξύλινες πίπες από τριανταφυλλιά
τα αχρωμίωτα λειόκαννα

Έχεις δίκιο..
Ωστόσο,το χαρτόνι που θα δουμε την κατανομή, συγκέντρωση είναι σταθερός(και πανευκολος) στόχος.....
Στο κυνήγι έχουμε να κάνουμε με κινουμενο στόχο κ αυτό προυποθετει πρωτα από όλα σωστή σκοπευση κ αν όχι.....τυχη,αλλιώς κ παλι θα έχουμε τραυματισμένα, κ ας έχουμε δει στον πινακα την καλυτερη τουφέκια, διάτρηση.......

Δυστυχώς στο κυνηγι δεν μπορουμε να αποφυγουμε αυτές τις δυσαρεστες καταστάσεις κ σε οποιοδήποτε θήραμα,αυτή ειναι πραγματικοτητα............

Αν υπάρχει κυνηγός που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι φοβερό τουφέκι, γιατι έχει τον καλυτερο.... εξοπλισμό κ ειναι μπαμ κ τέζα, αυτό δεν το ξερω........

Και ο τιτανομέγιστος(χωρίς καμια ειρωνία)Βig George, όλο κ καμια φασσα τραυματισμένη θα αφήνει πισω του...........
ακριβώς αυτό!
ο πίνακας μας λέει πάντα την αλήθεια
οι φίλοι που λένε ότι "δοκιμάζουν" στο κυνήγι τα φυσίγγια και "βγάζουν συμπέρασμα" αυταπατώνται
δες την τουφεκιά του Βασίλη πιο κάτω από το μήνυμά σου: έχει φύγει πάνω και αριστερά στον σταθερό πίνακα!
πόσες τουφεκιές μας φεύγουν αλλού για αλλού σε κινούμενο θήραμα ενώ πιστεύουμε ότι είμαστε "πάνω";;

ακριβώς αυτό!
ο πίνακας μας λέει πάντα την αλήθεια
οι φίλοι που λένε ότι "δοκιμάζουν" στο κυνήγι τα φυσίγγια και "βγάζουν συμπέρασμα" αυταπατώνται
δες την τουφεκιά του Βασίλη πιο κάτω από το μήνυμά σου: έχει φύγει πάνω και αριστερά στον σταθερό πίνακα!
πόσες τουφεκιές μας φεύγουν αλλού για αλλού σε κινούμενο θήραμα ενώ πιστεύουμε ότι είμαστε "πάνω";;
Μαριε
Σου εχει τυχει καποιο φυσιγγι που εριχνες παντα κυνηγετικα και εισουν τρελαμενος απο την αποδοση του να το δοκιμασεις μετα στον πινακα και να εκπλαγεις εφοσον αλλα περιμενες να δεις και αλλα ειδες;

Μαριε
Σου εχει τυχει καποιο φυσιγγι που εριχνες παντα κυνηγετικα και εισουν τρελαμενος απο την αποδοση του να το δοκιμασεις μετα στον πινακα και να εκπλαγεις εφοσον αλλα περιμενες να δεις και αλλα ειδες;
ναι συμβαίνει φυσίγγι που νομίζεις καλό στο κυνήγι (όχι τρελαμένος όμως) να βγει μέτριο στον πίνακα
το αντίθετο δεν συμβαίνει
φυσίγγι καλό στον πίνακα θα είναι καλό και στο κυνήγι αρκεί να είσαι πάνω στο θήραμα

ναι συμβαίνει φυσίγγι που νομίζεις καλό στο κυνήγι (όχι τρελαμένος όμως) να βγει μέτριο στον πίνακα
φυσίγγι καλό στον πίνακα θα είναι καλό και στο κυνήγι αρκεί να είσαι πάνω στο θήραμα
Δεν μπορω να το υποστηριξω εμπρακτος
Ωστε να σου φερω επιχειρηματα
Η αποδειξεις αν και νομιζω οτι εχω φυλαγμενες τις δοκιμες
Αλλα
Καποτε εριχνα ενα α φυσιγγιο με γκουαλαντι διασπορας και πειστικα να το αλλαξω με ενα αλλο επισης με γκουαλαντι διασπορας
Με αυτο που εριχνα δεν ειχα χασει θηραμα
Με το αλλο δεν ειχα ξανακυνηγησει
Στον πινακα ανωτερο ηταν το νεο φυσιγγι που δεν ειχα ξαναριξει κυμηγετικα
Του εδωσα πολλες ευκαιριες
Δεν πηρα μαζι του ουτε και ενα πουλι!!!!

Για εμενα ο πινακας ειναι ενας πολυ καλος μπουσουλας!
Αλλα αυτο ειναι το βιωμα μου

Ξανατονιζω οτι η βλητικη δεν ειναι το φορτε μου
Βλεπω καποια πραματα οκ μεχρι εκει

Αλλα μολις σου εχω περιγραψει ενα βιωμα μου που ειναι αντιστροφο αυτου που λες

Δεν μπορω να στο εξηγησω στο τονιζω
Ουτε να στο αποδειξω

Απλα το μοιραζομαι

πατίνα είναι Αρχιτεκτονικός όρος που πέρασε στα όπλα καθ' υπερβολήν
είναι η όψη της ΦΥΣΙΚΑ πεπαλαιωμένης επιφάνειας
είναι η όψη και η υφή που αποκτούν τα αρχιτεκτονήματα (και όχι μόνο αυτά) από την μακροχρόνια χρήση
σε ένα κτίριο οι φθορές του χρόνου δημιουργούν μια διαφορετική (ζεστή) αίσθηση στον επισκέπτη.....
......"επιμελώς ατημέλητο" ξάσπρισμα του χρώματος, κηλίδες και ύπαρξη λειχήνων στους λίθους, σκουριά υπό έλεγχο στις σιδεριές ή ακόμα χορταράκια ή βρύα που φυτρώνουν στους αρμούς λιθοστρώτων, το πρασίνισμα (οξείδωση) χάλκινων αγαλμάτων η επικαλύψεων στεγών.
όλα αυτά είναι πατίνα.

Στον κόσμο του λειόκαννου όπλου, σημαίνει αυτό που είπαν οι προλαλήσαντες: η λείανση του αυλού της κάννης λόγω συνετής μακροχρόνιας χρήσης. Υποτίθεται ότι βελτιώνει την απόδοση της κάννης.

υπάρχει και τεχνητή πατίνα άλλοτε πετυχημένη κι άλλοτε χμμμμ.....

τρεις ανθρώπινες κατασκευές αποκτούν καλύτερη λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου και την ορθή χρήση τους:
τα βιολιά
οι ξύλινες πίπες από τριανταφυλλιά
τα αχρωμίωτα λειόκαννα
αυτο ακριβως ειναι η πατινα . ειναι κατι που δημιουργειται και μενει πανω σε επιφανεια.
Οσο κι αν τριβεις καινουργιο αχρωμιωτο, πατινα δεν θα φτιαξει. Θα λειανθει , αλλα δεν θα φτιαξει πατινα. Η πατινα θελει χρονο και δημιουργειται απο αλλαγη στην χημικη συσταση της επιφανειας του μεταλλου, απο αληλλεπιδραση, χημικων υπολειμματων καυσης πυριτιδας - πλαστικων και μολυβδου- +θερμοκρασιας. +++++χρονος.
Προκειται (σοκ εε ) για μιας μορφης οξειδωση. Αλλα και η βαφη της κανης , μιας μορφης οξειδωση δεν ειναι ;

Ρε παιδιά κάθε πότε πρέπει να καθαρίζω τη αχρωμιωτη κάνη και πως κάνει τη λεγόμενη πατίνα και το στρώσιμο.
Κάθε φορά που θα βγεί στον κυνηγοτοπό το τουφέκι! Αν τουφεκίσεις να πρέπει να την καθαρίζεις τόσο καλά ώστε να μην μίνουν καθόλου υπολήματα μέσα στην κάννη ούτε από πλαστικό ούτε από σκάγια! Αν δεν ρίξεις και δεν βρέχει, ένα απλό πέρασμα με την βούρτσα την πάνινη ή χαρτί κουζίνας!
Για την πατίνα περίμενε χρόνια!

Μαριε
Ναι το Jordan κόκκινο 32γρ + 1187 + mod.
Το περίμενα πολύ πιο "καλό" στο χαρτί αλλά δεν ήταν.
Έχει φάει πάαααααρα πολλά τσιχλοκοτσύφια, τρυγόνια, ορτύκια αυτός ο συνδυασμός.
Το σημαντικότερο ποτέ δεν με πρόδωσε αλλά δεν κυνηγούσα με παγωνιές.

1187_Jordan_Red_νο8_32gr_MOD_μαμά1-1.jpg

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί και καλύτερο.
Απλά το βρίσκω εύκολα και εφόσον δούλευε δεν το άλλαζα.
Μην κοιτάς τις αξιολογήσεις, ... δεν ισχύουν ... κοίτα την κατανομή και πες μου πως σου φαίνεται για 8άρι στα 36μ με mod ;

View attachment 41022

Μην κοιτάς τις αξιολογήσεις, ... δεν ισχύουν ... κοίτα την κατανομή και πες μου πως σου φαίνεται για 8άρι στα 36μ με mod ;
αν το 100% των βολων σου ηταν 36,5 μ δεν θα ησουνα καθολου ευχαριστημενος. Το πιθανοτερο (οπως σε ολους ) το 85% ειναι εως 30 μ. Οπου το ν8 σου δινει εξαιρετικη ενεργεια (και πυκνοτητα) , αλλα να τι γινεται μετα.

@kurtzhaar
Χρύσανθε, έχω αφιερώσει χρόνο στις δοκιμές και στα προγράμματα.
Οι λόγοι ήταν 2.

Να δω αν το νέο όπλο μου είναι υποδεέστερο του παλιού (με αυτά που διάβαζα εδώ) και
Να βρω νέα φυσίγγια που να ταιριάζουν με αυτό.

Δεν άλλαζα φυσίγγια συχνά.
Δεν δοκίμαζα ποτέ φυσίγγι σε μεγάλο θήραμα αν δεν το είχα δει σε "τενεκέ" :)

Κατά 80% έριχνα rem express και λιγότερο rem nitro ακόμα και σε πέρδικες ενώ σε τσίχλες κατά 70% Jordan κόκκινο.

Φυσίγγι που δουλεύει δεν το αλλάζω.
Τώρα που άλλαξα όπλο είπα να κάνω μια έρευνα αγοράς και αποδόσεων ;)

Εγω το αναποδο
Αφιερωσα χρονο στο κοντακι
Πολυ χρονο

Προσπαθω αλλα πολυ λιγο στην σκοπευση
Πρεπει να προσπαθησω παραπανω να διατηρουμε

Οσο χρονο εχω τον αφιερωνω στα σκυλια στο θηραμα στον τοπο και στην φυσικη μου κατασταση

Με την βλητικη μου αρκει να εχω ενα μπουσουλα

Ειναι και μερακι καμια φορα

Ουτε οταν θα αρχισω οδιογομωση πιστευω οτι θα κανω στενα ραντεβου με τον πινακα

Οσο και αν ακουγετε παραδοξο

Η κατανομη που εβαλες μου αρεσε φιλε
Δεν με τρελανε αλλα δεν με απογοητευσε
Ωστοσο εφοσον με καλυπτε του φουσεκι κυνηγετικα δεν θα το εριχνα μετα στον πινακα
Ηταν λαθος που εκανα μια φορα!

αν το 100% των βολων σου ηταν 36,5 μ δεν θα ησουνα καθολου ευχαριστημενος. Το πιθανοτερο (οπως σε ολους ) το 85% ειναι εως 30 μ. Οπου το ν8 σου δινει εξαιρετικη ενεργεια (και πυκνοτητα) , αλλα να τι γινεται μετα.
Έτσι είναι Κωστή.

Αφιερωσα χρονο στο κοντακι
Προσπαθω αλλα πολυ λιγο στην σκοπευση
Οσο χρονο εχω τον αφιερωνω στα σκυλια στο θηραμα στον τοπο και στην φυσικη μου κατασταση
Τα σημαντικότερα είναι αυτά ... τα άλλα είναι λεπτομέρειες ...

Μάριε τώρα κατάλαβα!.exciting.

Έχει κατι φυσίγγια σαν .... τα μπενέλια ας πούμε!!!.. .sarcastic.

...πάνω δεν είσαι και κάνουν δουλεία! .sarcastic.

Υ.Γ: άμα είσαι και "κω@όφαρδος"!!!.sarcastic.

View attachment 41022

Δεν άφησες γκαντεμοπουλο για γκαντεμοπουλο μέσα‼️

Back