Μύθος ή Πραγματικότητα;

• Thread starter Thread starter HL Mod
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Λοιπόν σε ένα δρόμο με μεγάλη ευθεία μια μπαγαζιερα από πίσω με ένα ταμπλα 2x4 μέτρα τη τραβάς με το αυτοκίνητο με όσα χιλιόμετρα θες και ο άλλος κάθεται στα πλάγια και ντουφεκαει εννοείται το τζαμί του οδηγού αλεξίσφαιρο .Μου θυμιζει βολές κινούμενου στόχου με άρματα στη πλαγιά βουνού μόνο που εκεί κινούταν ο στοχος επάνω σε ράγες.Ετσι θα έβλεπες την αποτύπωση μια χαρά .

Λοιπόν σε ένα δρόμο με μεγάλη ευθεία μια μπαγαζιερα από πίσω με ένα ταμπλα 2x4 μέτρα τη τραβάς με το αυτοκίνητο με όσα χιλιόμετρα θες και ο άλλος κάθεται στα πλάγια και ντουφεκαει εννοείται το τζαμί του οδηγού αλεξίσφαιρο .Μου θυμιζει βολές κινούμενου στόχου με άρματα στη πλαγιά βουνού μόνο που εκεί κινούταν ο στοχος επάνω σε ράγες.Ετσι θα έβλεπες την αποτύπωση μια χαρά .
Έτσι το έχουν κάνει παλαιότερα δε θυμάμαι πως τον λένε ένας βλητικος με την γυναίκα του. Ένα κόντρα πλακέ στο παραθυρο και είσαι κομπλέ

Ειναι πολυ απλο....Κοντερ να βλεπεις τα χιλιομετρα που θελεις να κινειται ( τοποθετειται πολυ ευκολα )...
ειτε ηλεκτρικο ειτε μηχανικο....
Σημαδευεις στα μετρα που θελεις και ριχνεις....
Το χαρτονι 4 μετρα μηκος ωστε να μην ψαχνεις προσκοπευση.
Αυτο που φτιαχνω....υπολογιζω θα εχει μεχρι και τα 60 χιλιομετρα ταχυτητα.
Λιγη υπομονη...θα το δεις και αυτο φιλε !!! :)
Πολύ μικρή η ταχύτητα Νίκο .... περιμένετε να σας δείξω ...

Τα παραπάνω θα δεις Νικόλα ...
Δεν θα μπορέσεις να βγάλεις μήκος ατράκτου έτσι.
Θέλεις τεράστια ταχύτητα για να το πετύχεις ...
Με φωτογραφίες δουλεύουν σήμερα απ' όσο ξέρω πχ
LowrySparkShadowgraphs.jpg

Εκτός αν θέλεις να μετρήσεις κάτι άλλο και δεν κατάλαβα εγώ ...

Ποιο ευκολα ενα χαρτονι κινουμενο πανω σε συρματοσχοινο με ραουλα με αποσταση 50 μετρων
να πηγαιοερχεται με την ταχυτητα που θελεις... με ενα μοτερ και μπαταρια.
Το εχω στα ''σκαρια'' για φτιαξιμο !!! ;)
Έλα ρε συ Νίκο μου εμπειροτέχνη!!!.... θα λαλήσουμε εδώ με τα βαρέλια και τις γραμμικές .....hair..sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Θα δειξει Βασιλη μου !!!
Αυτο το φτιαχνω για κανω εξασκηση με μονοβολα σε κινουμενο στοχο....πιστευω οτι θα βγαλει και την
αποτυπωση της ατρακτου....

ΥΓ, Για πες...τι ταχυτητα χρειαζεται για την ατρακτο ???

Last edited:
Αρα η ταχύτητα της μπαγκαζιέρας του γιαννη κυνηγού με πόσα χλμ πρέπει να πηγαίνει για να αποτυπώσει 2,5 μ άτρακτο και τι προσκόπευση θέλουμε στα 36.5μ??
Η ερώτηση είναι η εξής !!!!
2.5μ άτρακτο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σκάγι ΣΕ ΠΟΣΟ ΜΗΚΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ???
Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα αλλά και πιο δύσκολο γιατί χρειάζεσαι μεγαλύτερη ταχύτητα !!!

Η ερώτηση είναι η εξής !!!!
2.5μ άτρακτο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σκάγι ΣΕ ΠΟΣΟ ΜΗΚΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ???
Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα αλλά και πιο δύσκολο γιατί χρειάζεσαι μεγαλύτερη ταχύτητα !!!
πχ 4μέτρα

Γιαννη ακου οταν ημουν φανταρος το 93 στη Χιο εχω ριξει ολους του ιδους βολες με πραγματικα πηρα γιατι ειμουν χειριστης στα ΠΑΟ, ηρθαν με ενα φουσκοτο και σε μεγαλι αποστασει τραβουσαν μια σχεδια με στοχο εριχνες πρωτα το τροχοδιοκτικο με το πενινταρι για να βρης την προσκοπευση και εισαντε ολα οκ τοτε εριχνες το βλημα. Κανονιστε να δω φουσκοτο με ροδες να τραβαει στοχο για το λιοκανο..sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Βρε Βασιλη μου.....ποσο χρονο θελουν τα σκαγια απο το πρωτο μεχρι το τελευταιο για να πεσουν
στον στοχο....Ελαχιστος...ουτε 1 δευτερο....
Μεσος ορος ταχυτητα της φασσας ειναι τα 60 χιλιομετρα....αντε να πω 80 χιλ.
Τι παραπανω σε ταχυτητα θα χρειαστω εγω ???

Θα με ζουρλάνετε σήμερα !!!

Χ το μήκος του χαρτιού πάνω στο οποίο θέλουμε την αποτύπωση της ατράκτου σε m
V η ταχύτητα του χαρτιού σε m/s
S το μήκος της ατράκτου σε m
u η ταχύτητα της ατράκτου σε m/s

Ο τύπος είναι V=(u*X) / S

Χ = 4 m
S = 2.5 m
u = 185 m/s
Άρα
V = 296 m/s δηλαδή 1065 km/h !!!!!!!!!!

πάμε τώρα
Χ = 1 m
S = 2.5 m
u = 185 m/s
Άρα
V = 74 m/s δηλαδή 266 km/h !!!!!!!!!!

πάμε τώρα ανάποδα
V = 70 km/h = 19.5 m/s
S = 2.5 m
u = 185 m/s
Άρα
X = 0.26 m ή 26 cm
Τα 26 cm είναι πολύ λίγα για να μετρήσεις μήκος ατράκτου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις μόνο είναι να δεις την αραίωση στην κατανομή, ότι έκανε δηλαδή ο τύπος παραπάνω.

ps
Κερνάς καφέ όταν βρεθούμε που σε έβγαλα από τον κόπο !!!

Αλλά δεν μου απαντήσατε ... φτιάχνετε ένα σούπερ ντούπερ σύστημα και μετράτε όποιο μήκος ατράκτου θέλετε, με όση ακρίβεια θέλετε ...

Τι θα το κάνετε αυτό το νούμερο ????
Τι θέλετε να πετύχετε ????

Και η κοντή και η μακρυά άτρακτος σκοτώνει ...

=======================

Κοντή άτρακτος είναι καλή για μακρινές αποστάσεις.
Μακρυά άτρακτος είναι καλή για κοντινές αποστάσεις.
Αυτά τα τελευταία τώρα μου ήρθαν ... δεν ξέρω αν είναι σωστά :)
Μάλλον είναι .....
.pray to God.

Αυτό που έβαλε ο Βασίλης είναι όλα τα λεφτά: δε θες να έχεις ένα μέσο αποτύπωσης με την ταχύτητα των σκαγίων, αλλά με την ταχύτητα του θηράματος ή του δίσκου! (το μυαλό δούλευε και στα 1900, παρόλα τα λιγότερα μέσα!)

Ουσιαστικά δεν μετράμε κύκλο, αλλά μια έλλειψη με ύψος ίδιο με τον κύκλο, ελαφρα πεπλατυσμένη στις εστίες, σαν τη γη ένα πράγμα.

Συνεπώς οι τουφεκιές μας είναι ελαφρά πιο αραιές από αυτό που αποτυπώνεται στο χαρτί, αλλά όχι δραματικά.

Άρα είναι πο εύκολο να πάρεις σε υλικό την αποτύπωση, γιατί μιλάμε για ταχύτητες 35-70km/h ή 10-20m/sec, όσο πιάνει ένα θήραμα ή το δισκάκι δηλαδή και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

Για την ακριβή κατανομή της ατράκτου στον αέρα, θέλουμε σύστημα με τις ταχύτητες που υπολογίστηκαν πριν, αλλά δεν μας προσφέρει τίποτε το πρακτικό, παρά μόνο τη χαρά της ενασχόλησης με τη φυσική!

Συνεπώς οι τουφεκιές μας είναι ελαφρά πιο αραιές από αυτό που αποτυπώνεται στο χαρτί, αλλά όχι δραματικά.
Και αυτό που είπες εσύ Γιάννη είναι όλα τα λεφτά ... έτσι είναι.
Και προσέξτε ... μόνο για τις πολύ γρήγορες τραβέρσες ...

Αν υπάρχει γωνία σφίγγουν οι πραγματικές κατανομές !!!
Αν τουφεκάμε ευθεία δεν υπάρχει διαφορά.

Από τα σκάγια που βλέπετε στον κύκλο (στο χαρτί) αφαιρέστε ένα 5% και είστε σχεδόν μέσα σε σχεδόν όλες τις τραβέρσες και σε σχεδόν όλα τα θηράματα !!!!

Και προσέξτε τι γίνεται με το βαρέλι ... τα παραπάνω νούμερα 1770 στροφές το λεπτό, είναι για να καταγράψουμε την άτρακτο σε όλη την περίμετρο του βαρελιού με διάμετρο 2μ.

Και που θα ξέρετε που αρχίζει και που τελειώνει η άτρακτος ;;;;
Άρα θέλουμε η άτρακτος να καταγραφεί πχ στην μισή περίμετρο του βαρελιού άρα θα πρέπει να διπλασιάσουμε την ταχύτητα περιστροφής δηλαδή 3540 στροφές το λεπτό !!!

Είναι αδύνατο να γίνει με ασφάλεια !!!!
Σε τέτοιες ταχύτητες το βαρέλι θα εκσφεδονιστεί χωρίς να το καταλάβετε.
Θέλει ειδική κατασκευή, ζυγοσταθμισμένη κτλ

Last edited:
ουκ εν τω πολλώ το ευ
ο μακαρίτης ο Μπρίστερ το έψαξε το ζήτημα, έβαζε τη γυναίκα του να οδηγεί αμάξι που έσερνε πίνακα δοκιμών έτσι λέει τουφεκισε κατά λάθος την πεθερά του (το τελευταίο το λέω με κάθε επιφύλαξη αν και το έχω διαβάσει σε διάφορες πηγές)
οι θεωρίες του περί κρισιμότητας της ουράς της ατράκτου κατέπεσαν πανηγυρικά από μελέτες των Λώρυ, Δρ. Τζόνσον και άλλων

Νίκο μην ασχολείσαι, τζάμπα θα χάσεις τον καιρό σου

θ.γ. κάποιοι μου είχαν πει πριν καμια 15αρια χρόνια ότι έκαναν πειράματα με .......................κάδο πλυντηρίου λέει .......... στην αττική λέει........... και μετρήσαν την ουρά των σκαγίων λέει............ όταν ζήτησα λεπτομέρειες... γκουχ, γκουχ, γκουχ

Back