Καλημέρα, ο Burrard και οι άλλοι μεγάλοι του παρελθόντος τα έλεγαν αυτα και σωστά, αναφορικά με τις επιλογές της εποχής και του τόπου τους. Στις χώρες του βορρά και στην αμερικη οι επιλογές σκαγιων είναι κάτι σαν παράδοση και λίγοι ξεφεύγουν από τον κανόνα. Τι εννοώ, στην αμερικη για Παράδειγμα στα φυσίγγια με μολυβδινα για ορτυκια, πέρδικες κλπ,χρησιμοποιούν νούμερο 7 1/2 και σπάνια 9αρια ή 6αρια. Η ποικιλία σε νούμερα σκαγιων και σε προτίμηση του ενός ή του άλλου δεν υπάρχει, ειδικά τα ψιλά όπως τα 10αρια. Το ίδιο οι Άγγλοι. Όταν λοιπόν ριξουμε 7,5 σε ορτυκια ή μπεκάτσα, πάντα ή πυκνότητα γίνεται ανεπαρκής πολύ πριν την διάτρηση. Το αντίθετο αν ριξουμε 7,5 νούμερο στην φασα. Εμείς με την ιταλική νοοτροπία στην επιλογή σκαγιων ψάχνουμε το κατάλληλο σκαγι για το θηραμα που κυνηγάμε . Κατάλληλο σκαγι για ένα συγκεκριμένο θηραμα είναι εκείνο που είτε έχει την ελάχιστη απαιτούμενη διάτρηση στην μεγαλύτερη απόσταση που τουφεκαμε, είτε είναι το χοντρυτερο σκαγι με την ελάχιστη απαιτούμενη πυκνότητα σκαγιων στην ίδια απόσταση. Και οι δύο επιλογές είναι πολύ κοντά ( μάξιμουμ ένα νούμερο διαφορά ή συχνά ταυτίζονται), οπότε το μόνο που μένει για να αισθάνεσαι άνετα με το φυσίγγιο είναι οι λεπτομέρειες του σεταπ.
Φίλε Λευτέρη,
Οι "επιλογές της εποχής και του τόπου" των πατέρων της βλητικής του λειόκαννου,
ισχύουν εν πολλοίς και σήμερα διότι όσο και να προχώρησε η τεχνολογία, ζούμε στον ίδιο πλανήτη, η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι ίδια, το ειδικό βάρος του μολύβδου είναι ίδιο και η δερματική αντίσταση των θηραμάτων δεν αυξήθηκε από μετάλλαξη του πτερώματος ή τριχώματος σε κέβλαρ!
Οι επιλογές των σκαγιών είναι ΚΑΙ προσωπική υπόθεση του καθενός, πλην όμως υπόκεινται σε κανόνες!
Σε όλο τον κόσμο πάνω - κάτω χρησιμοποιούν τα ίδια μεγέθη για τα ίδια θηράματα, εκτός από εμάς που πάμε να μιμηθούμε του ιταλούς που είναι παράδειγμα προς αποφυγήν! Αν μιλήσετε με Σέρβους, Βούλγαρους και άλλους πρώην Γιουγκοσλάβους κυνηγούς (υποτιθέμενους "υπανάπτυκτους") που γνωρίζουν τι εστί μέσος ιταλός "κυνηγός" θα δείτε την γνώμη που έχουν!
τα αμερικάνικα ορτύκια είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας συνεπώς τα #8 και #7,5 που χρησιμοποιούν είναι μια χαρά μεγέθη
η ευρωπαϊκή μπεκάτσα έχει προβαλλόμενη επιφάνεια περίπου 100 cm2, το κιρκίρι και το αγριοπερίστερο 90 cm2 η πέρδικα 110 cm2, εάν
"πάντα ή πυκνότητα γίνεται ανεπαρκής πολύ πριν την διάτρηση" για την μπεκάτσα με #7,5 τότε με τι μέγεθος σκαγίων πρέπει να κυνηγάμε το κιρκίρι και το αγριοπερίστερο, που και πιο μικρά είναι και σε μεγαλύτερες αποστάσεις τα κυνηγάμε;;;; με 8αρια ή με 9αρια;;;; θα μου πεις τα κυνηγάμε με στενότερα τσοκ, έλα μου που και με 1/4 τσοκ με 7αρια έχουμε ικανές κατανομές για τις αποστάσεις της μπεκάτσας ακόμα και για το τρυγόνι των 70 cm2 !
η φάσσα θέλει 2 Joule για να καταβληθεί, αυτή την ενέργεια μας την δίνουν 3 εφταμισάρια στα 55 μ ή 2 μόλις εφταμισάρια στα 45 μ θα έχουμε όμως την κατανομή;
Για τους δύο κανόνες που γράφεις έχω τις _ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΕΣ_ αντιρρήσεις μου, όχι ότι διαφέρουν πολύ από τον "ισχύοντα", αλλά
"την ελάχιστη απαιτούμενη διάτρηση στην μεγαλύτερη απόσταση" θα την έχει το
"χοντρυτερο σκαγι με την ελάχιστη απαιτούμενη πυκνότητα σκαγιων" γιατί απλά το ψιλό δεν θα έχει την απαιτούμενη ενέργεια ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (Θα την έχει όμως πολύ κοντά) συνεπώς έχεις δίκιο που λες ότι οι 2επιλογές ταυτίζονται!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ έχουν επικρατήσει 2 το πολύ 3 νούμερα σκαγίων για γομώσεις 28 έως 36 γρ, ακολουθώντας τον κανόνα:
Επιλέγουμε πάντα το χοντρότερο σκάγι που θα μας δώσει την ελάχιστη απαιτούμενη κατανομή, στις αντιξοότερες συνθήκες χρήσης!
π.χ. αν η τουφεκιά μου, μου δίνει επαρκή αριθμό σκαγίων #7,5 στα 45μ σε κυνήγι τσίχλας δεν έχω λόγο να πάω στα (αγαπημένα μου προσωπικά 9αρια ή 8,5αρια!) αφού με το 7,5 θα τις "κόβω" και πιο μακρυά!!!! αρκεί να έχω την πυκνότητα που θέλω γιατί αν πάω με τραποφύσιγγο 24γρ #7,5 από τα κενά θα χωράει να περάσει στρουθοκάμηλος (τρόπος του λέγειν) κι όχι μόνον τσίχλίτσα.