Πλαστικά κυάθια, συγκεντρωτήρες και παραδοσιακές βυσματώσεις.

Kαλημερα Σταυρο,αυτο πρεπει να το απαντησει ο Στελιος που εχει ριξει καραβια σκοπευτικα φυσιγγια
και ειναι γνωστης.Εχει και το μικροβιο του ξεκοιλιασματος;)δεν εχει γλυτωσει σκοπευτικο φυσιγγι :D
Xαχαχαχαχαχαχαχααχ.
Στελιος ακουει?????

Άλεξ καλημέρα.
Σε σκοπευτικες γομωσεις (24-28γρ) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεσαίας έντασης καψυλλια πχ 686 η είναι κανόνας τα μεγάλης? Cx2000-688 κτλ?

Kαλημερα Σταυρο,αυτο πρεπει να το απαντησει ο Στελιος που εχει ριξει καραβια σκοπευτικα φυσιγγια
και ειναι γνωστης.Εχει και το μικροβιο του ξεκοιλιασματος;)δεν εχει γλυτωσει σκοπευτικο φυσιγγι :D
Γνώστης δεν είμαι ούτε ειδικός, μπορώ μόνο να πω τι έχω διαβάσει και τι έχω δει.
Γενικά συνιστάται, και συνηθίζεται, στις σκοπευτικές (ταχύκαυστες) πυρίτιδες η χρήση καψουλιών υψηλής ισχύος. H συντριπτική πλειοψηφία σκοπευτικών φυσιγγίων (24 - 28 gr) έχει τέτοια (Cx2000 - 688 - 616).
Όμως πιστεύω ότι δεν είναι απαγορευτική η χρήση του 686. Από αυτά που έχω δει, και θυμάμαι. Π.χ. το Lambro sporting (πράσινο) μια χαρά δούλευε με 686 τόσο με την Prima-V παλιότερα, όσο και με την 206-V και τελευταία με την AS. Όπως επίσης το sporting του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ (με CSB-5 και B&P Z2M 24) αλλά και το TRAP του (με CSB-6 και B&P T2).
Επίσης σε δικά μου, παρόλο που χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά Cx2000 (και ελάχιστα 688), όταν είδα τα παραπάνω δοκίμασα λίγο και το 686 και είχα επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Τόσο στα 24 γρ με CSB-6, όσο και στα 28 με CSB-5 (κατά σύμπτωση γέμιζα τις ίδιες συνταγές με του Κενταυρου, πριν γνωρίσω τα φυσίγγια του - με τα ίδια βύσματα, αλλά με Cx2000 ;)). Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι με το 686 τα φυσίγγια είναι λίγο πιο "μαλακά", υποθέτω ότι αλλάζει λίγο η καμπύλη καύσης (πιο ανοιχτή) με λίγο χαμηλότερη Pmax, και ίσως ελαφρώς μικρότερη ταχύτητα ... Με την ίδια δόση πυρίτιδας. Αλλά αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με μικρή αύξηση της πυρίτιδας.
Αλλά άλλο πρόβλημα, όπως ατελή καύση, υπολείμματα στις κάννες κλπ, εγώ προσωπικά δεν παρατήρησα, ούτε στα δικά μου ούτε στα εμπορικά που ανέφερα παραπάνω.

Last edited:
Θεωρο απο αυτα που εχω γεμίσει csb5 F2X28 και d20x 28 . Πήρα ποιο μαλακα σε Αίσθηση χωρίς να παρατηρήσω διάφορες στης ταχύτητες ήταν με το 615. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι έδινε και ποιο πυκνά κέντρα κρίνοντας απο τα συννεφάκια με τα πούπουλα. Πράγμα το οποίο δεν γίνονταν με τα γρήγορα καψούλια. Έκαναν τη δουλεια τους αλλα δεν ήταν το ιδιο, κατάλοιπα ούτε εγώ είδα ποτέ με 615. Στην f2 x28 με το cx2000 είχα δει. Η f2 λατρεύει το 615.

H d20x28 ειναι λίγο ζωηρή, με το 686 η με το 615 πάει καλύτερα αυτήν την εντυπωσει μου έδινε στα σκωτοματα. Θελω να πω πως δοκιμες στο χαρτί δεν είχα κανει με της παραπάνω αφού την δικιμη την εκανα σε ανοιχτό καρτέρι το 2014-15-16 και κάνοντας πολλές βολές σε διάφορες αποστάσεις κύριος απο 25 έως 40 μέτρα.

Αν και δεν της πάω της Ισπανίδες με τιποτα οφείλουν να πω πως η csb5 ειναι πολυ ωραια και ευκολοδουλευτη πύριτηδα και βγαζει ευκολα καλη Τουφεκιά. Οποίος την εχει ας την δοκιμάσει με βύσμα AQ. VZ η με μισοταπα σε 67αρι κάλυκα.

Από αυτά που έχω δει, και θυμάμαι. Π.χ. το Lambro sporting (πράσινο) μια χαρά δούλευε με 686 τόσο με την Prima-V παλιότερα, όσο και με την 206-V και τελευταία με την AS. Όπως επίσης το sporting του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ (με CSB-5 και B&P Z2M 24) αλλά και το TRAP του (με CSB-6 και B&P T2).
Λοιπόν, από τα Lambro δεν ήταν μόνο το πράσινο sporting με καψούλι 686, αλλά και τα γνωστά 24αρια του Skeet & Trap (με Prima-SV και βύσμα GT) ήταν και αυτά με 686 !!! Δεν τα ανέφερα το πρωί, αν και κάτι θυμόμουν αλλά δεν ήμουν 100% σίγουρος, έγραψε κι ο Βίκτωρας ότι σε 24αρια δεν είχε βρει ποτέ 686 και μ' έβαλε σε αμφιβολία :D, αλλά τώρα κοίταξα τις σημειώσεις μου και το επιβεβαίωσα !!!;)
Μόνο μια φορά (το 2016) βρήκα στο Lambro Skeet καψούλι 688 ...
Επίσης και στα Series 5, sporting και skeet που είχα πάρει όταν πρωτοβγήκαν, είχα βρει 686 (με πυρίτιδα 206-V και 206-SV αντίστοιχα).
Δεν έχω ξαναπάρει και δεν έχω σφάξει τα 2 τελευταία χρόνια από όλα αυτά, εκτός από το πράσινο sporting, κι έτσι δεν ξέρω αν είναι ακόμη με 686, ή αν το έχει αντικαταστήσει με το 688 όπως στα Series 2 .... Ελπίζω πως όχι !!!;)

Γνώστης δεν είμαι ούτε ειδικός, μπορώ μόνο να πω τι έχω διαβάσει και τι έχω δει.
Γενικά συνιστάται, και συνηθίζεται, στις σκοπευτικές (ταχύκαυστες) πυρίτιδες η χρήση καψουλιών υψηλής ισχύος. H συντριπτική πλειοψηφία σκοπευτικών φυσιγγίων (24 - 28 gr) έχει τέτοια (Cx2000 - 688 - 616).
Όμως πιστεύω ότι δεν είναι απαγορευτική η χρήση του 686. Από αυτά που έχω δει, και θυμάμαι. Π.χ. το Lambro sporting (πράσινο) μια χαρά δούλευε με 686 τόσο με την Prima-V παλιότερα, όσο και με την 206-V και τελευταία με την AS. Όπως επίσης το sporting του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ (με CSB-5 και B&P Z2M 24) αλλά και το TRAP του (με CSB-6 και B&P T2).
Επίσης σε δικά μου, παρόλο που χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά Cx2000 (και ελάχιστα 688), όταν είδα τα παραπάνω δοκίμασα λίγο και το 686 και είχα επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Τόσο στα 24 γρ με CSB-6, όσο και στα 28 με CSB-5 (κατά σύμπτωση γέμιζα τις ίδιες συνταγές με του Κενταυρου, πριν γνωρίσω τα φυσίγγια του - με τα ίδια βύσματα, αλλά με Cx2000 ;)). Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι με το 686 τα φυσίγγια είναι λίγο πιο "μαλακά", υποθέτω ότι αλλάζει λίγο η καμπύλη καύσης (πιο ανοιχτή) με λίγο χαμηλότερη Pmax, και ίσως ελαφρώς μικρότερη ταχύτητα ... Με την ίδια δόση πυρίτιδας. Αλλά αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με μικρή αύξηση της πυρίτιδας.
Αλλά άλλο πρόβλημα, όπως ατελή καύση, υπολείμματα στις κάννες κλπ, εγώ προσωπικά δεν παρατήρησα, ούτε στα δικά μου ούτε στα εμπορικά που ανέφερα παραπάνω.
Και την PSB+5, Στέλιο, που δουλεύω τρία χρόνια τώρα, σε 2 περιπτώσεις που τη γέμισα με 686, μου έβγαλε ωραίες ντουφεκιες και χωρίς κατάλοιπα στην κάννη...
Σε ένα στήσιμο 29γρ. ρελιαστό με CX2000, που δουλεύω κατά κόρον από Οκτώβρη και μετά , το έστησα για καλοκαίρι με 686 και ανταποκρίθηκε άψογα στα ''θέλω" μου...
Επίσης και σ' ενα στήσιμο στα 29 γρ. και αστέρι με 686, που δοκίμασα φέτος το χειμώνα μια χαρά ήτανε...φονικό και με ωραία, προοδευτική, ανάκρουση...

Ετσι κ ετσι για μενα... Την καλυτερη του αποδοση ο antigelo την εχει με συμβατικα τσοκ ανοιχτης συσφιξης... Δεν θελει ζορισμα στην εξοδο του απο την κανη...
Με αφορμή το παραπάνω ποστ στο "Fabarm Team", θυμήθηκα ότι πριν από καιρό, σε άλλο τόπικ, είχα εκφράσει την απορία μου από πού προκύπτει η ονομασία antigelo, αφού εγώ ποτέ δεν την είχα δει να αναφέρεται από την NSI-MAIONCHI, ούτε σε περιοδικά (διαφημίσεις), ούτε σε καταλόγους αγοράς (ABOUT, κλπ.), ούτε στην ιστοσελίδα της (που, παρεμπιπτόντως, έχει αλλάξει μορφή αρκετές φορές στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων) ... Πάντα αναφερόταν ως "2 pezzi" - ή "2 pieces" στα αγγλικά, και στα ελληνικά συνήθως ως "συγκεντρωτήρας αποσπώμενου πάτου" ...
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Συμβουλές-και-συνταγές-ιδιογόμωσης.34/page-453#post-349106
Προ καιρού, εντελώς τυχαία, κοιτάζοντας τα διάφορα φυσίγγια στο site της Baschieri & Pellagri, στη σειρά Mythos πρόσεξα το παρακάτω:
"Cartuccia caricata con 36 grammi di piombo nichelato e borra in plastica antigelo ..." !!!!!!!!!!!!!!! o_O :oops:
Λέω κι εγώ, πώς γίνεται η B&P να λέει antigelo ένα δικό της συγκεντρωτήρα
mg2_mythos_36_hv-4.jpg
... που είναι προφανές ότι δεν έχει καμμία σχέση με τον γνωστό - πατέντα της MAIONCHI / NSI ???????????
Αφού δεν ξέρω ιταλικά, έβαλα στο μεταφραστή Google τη λέξη antigelo ... και μου έβγαλε στα αγγλικά antifreeze ... και στα ελληνικά αντιψυκτικό !!!!! :oops:
Το συμπέρασμα λοιπόν,(ή αυτό που καταλαβαίνω εγώ) είναι ότι η λέξη αυτή απλώς περιγράφει μια ιδιότητα (του υλικού) των συγκεκριμένων συγκεντρωτήρων ... Εννοεί προφανώς ότι "... δεν παγώνει, δεν χάνει τις φυσικο - μηχανικές ιδιότητές του (αντοχή, ελαστικότητα κλπ.) στις πολύ χαμηλές - κάτω του 0 - θερμοκρασίες" ... ;)
Υποθέτω ότι η λέξη αυτή υπήρχε στην περιγραφή της πατέντας της Maionchi, από όπου απομονώθηκε και χρησιμοποιήθηκε (εντελώς καταχρηστικά) ως ονομασία του συγκεκριμένου βύσματος της NSI ...

Ισως κατι τετοιο να παιζει Στελιο..
Kαι στα κουτια των maionchi δεν υπηρχε η ονομασια antigelo αλλα σκετο borra maionchi..
antigelo max τον ανεφερε κ ο Αιγινητης σε παλιο αρθρο του για τα σκοπευτικα της maionchi..

Με αφορμή το παραπάνω ποστ στο "Fabarm Team", θυμήθηκα ότι πριν από καιρό, σε άλλο τόπικ, είχα εκφράσει την απορία μου από πού προκύπτει η ονομασία antigelo, αφού εγώ ποτέ δεν την είχα δει να αναφέρεται από την NSI-MAIONCHI, ούτε σε περιοδικά (διαφημίσεις), ούτε σε καταλόγους αγοράς (ABOUT, κλπ.), ούτε στην ιστοσελίδα της (που, παρεμπιπτόντως, έχει αλλάξει μορφή αρκετές φορές στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων) ... Πάντα αναφερόταν ως "2 pezzi" - ή "2 pieces" στα αγγλικά, και στα ελληνικά συνήθως ως "συγκεντρωτήρας αποσπώμενου πάτου" ...
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Συμβουλές-και-συνταγές-ιδιογόμωσης.34/page-453#post-349106
Προ καιρού, εντελώς τυχαία, κοιτάζοντας τα διάφορα φυσίγγια στο site της Baschieri & Pellagri, στη σειρά Mythos πρόσεξα το παρακάτω:
"Cartuccia caricata con 36 grammi di piombo nichelato e borra in plastica antigelo ..." !!!!!!!!!!!!!!! o_O :oops:
mg2_mythos_36_hv-4.jpg
... που είναι προφανές ότι δεν έχει καμμία σχέση με τον γνωστό - πατέντα της MAIONCHI / NSI ???????????
Αφού δεν ξέρω ιταλικά, έβαλα στο μεταφραστή Google τη λέξη antigelo ... και μου έβγαλε στα αγγλικά antifreeze ... και στα ελληνικά αντιψυκτικό !!!!! :oops:
Το συμπέρασμα λοιπόν,(ή αυτό που καταλαβαίνω εγώ) είναι ότι η λέξη αυτή απλώς περιγράφει μια ιδιότητα (του υλικού) των συγκεκριμένων συγκεντρωτήρων ... Εννοεί προφανώς ότι "... δεν παγώνει, δεν χάνει τις φυσικο - μηχανικές ιδιότητές του (αντοχή, ελαστικότητα κλπ.) στις πολύ χαμηλές - κάτω του 0 - θερμοκρασίες" ... ;)
Υποθέτω ότι η λέξη αυτή υπήρχε στην περιγραφή της πατέντας της Maionchi, από όπου απομονώθηκε και χρησιμοποιήθηκε (εντελώς καταχρηστικά) ως ονομασία του συγκεκριμένου βύσματος της NSI ...
Ωραίος Στέλιο, πότε δεν μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω αυτό... Μια ζωή "αποσπομενου πατου" τον ξέρω, έτυχε προχτές κ ξεγυλιζα ένα παλιό περιοδικό κ τον ανέφερε antigelo κ μου κόλλησε... Μάλλον από τέτοιες αναφορές έχει μείνει η όνομασια...

mg2_mythos_36_hv-4.jpg

Σωστό ειναι το συμπέρασμα σου Στέλιο. Ο συγκεντρωτήρας δοκιμάζεται απο την B&P στους -15C με την MG2 αν θυμάμαι καλά 2.45Χ46g με νικελ και tungsten σκάγια.

mg2_mythos_36_hv-4.jpg
Σωστός όπως πάντα ο Guru , gelo, gelato (παγωτό) hielo στα ισπανικά προφέρεται γιελο.

Back