Πλαστικά κυάθια, συγκεντρωτήρες και παραδοσιακές βυσματώσεις.

Πάχος χρωμίου ή κράμα ;;;
Τίποτα από τα 2! Απλά πέρνουν σφραγίδα στην τράπεζα δοκιμής για 1370μπαρ, κάτι που αν πάμε τις παλιές μας καννες από 1200μπαρ σφραγίδα και πάνω, θα πάρουν ολες!
Δυστυχώς οι καννες θα είναι αυτες οι οποίες θα βγαλουν τα περισσότερα όπλα άχριστα παρότι θα μπορούν να ρίξουν αλλά δεν θα έχουν την σφραγιδούλα. Ποιος θα στείλει το όπλο του στην Ιταλία με 500 ευρώ μεταφορικά και άλλα 100 περίπου η δοκιμή? Κανείς που το τουφέκι του δεν τα αξίζει. Σε λίγα χρονια δεν θα είναι προς χρήση τα μη πιστοποιημένα τουφέκια.
Η Σουηδία χρησιμοποιεί σε όλα της τα κυνήγια ατσάλινα σκάγια εδώ και 30 χρόνια και δεν έχουν αντιμετοποίσει προβλήματα με τα τουφέκια τους. Το ίδιο και όλοι οι βαλτοκυνηγοί των ξένων χωρών. Εμείς εδώ μαλλον ακόμα να τα βάλουμε στα υδρόβια γιατί κανείς δεν τα θελει.

Τίποτα από τα 2! Απλά πέρνουν σφραγίδα στην τράπεζα δοκιμής για 1370μπαρ, κάτι που αν πάμε τις παλιές μας καννες από 1200μπαρ σφραγίδα και πάνω, θα πάρουν ολες!
Δυστυχώς οι καννες θα είναι αυτες οι οποίες θα βγαλουν τα περισσότερα όπλα άχριστα παρότι θα μπορούν να ρίξουν αλλά δεν θα έχουν την σφραγιδούλα. Ποιος θα στείλει το όπλο του στην Ιταλία με 500 ευρώ μεταφορικά και άλλα 100 περίπου η δοκιμή? Κανείς που το τουφέκι του δεν τα αξίζει. Σε λίγα χρονια δεν θα είναι προς χρήση τα μη πιστοποιημένα τουφέκια.
Η Σουηδία χρησιμοποιεί σε όλα της τα κυνήγια ατσάλινα σκάγια εδώ και 30 χρόνια και δεν έχουν αντιμετοποίσει προβλήματα με τα τουφέκια τους. Το ίδιο και όλοι οι βαλτοκυνηγοί των ξένων χωρών. Εμείς εδώ μαλλον ακόμα να τα βάλουμε στα υδρόβια γιατί κανείς δεν τα θελει.
Νικηφορε θυμαμαι παλια που είχε φέρει ο Διονύσης μπόλικα κουτια clever mirage steel 32γρ με ψιλά σκάγια(για ποιο σκοπο τα έφερε κ αυτός δεν ξέρω) κ του τα εξαφάνισαν για τις τσίχλες.....
Και σιγά να μην τα έριχναν από καννες πιστοποιημενες για ατσαλινα η όλοι τους με ανοιχτά τσοκ.....

Αν δεν απατώμαι μέχρι 3* τα ρίχνουν κ καννες χωρίς πιστοποιηση....
Βασικά δεν το έχω ψάξει κ ουτε με ενδιαφέρει, γιατί αν γίνουν υποχρεωτικα τα ατσαλινα για όλα τα κυνηγια,εδώ στο νησί μας.....
.......Αντε γεια.........

...φίλε Καλημέρα!:)

Αν και είναι άσχετο με το θέμα που είμαστε , πιστεύεις ότι πρέπει να έρθουν τα ατσάλια?

Δεν γνωρίζω αλλά ακούω ότι υπάρχουν βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες που κατάργησαν την υποχρεωτική χρήση η είναι και υπό συζήτηση...

Δεν έχω εμβαθύνει αν αξίζουν για τον κυνηγό στον κυνηγότοπο (από πλευράς κάρπωσης, χρήσης γενικά) νομίζω όμως ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι βαρύς για την τσέπη του κυνηγού υδροβίων...και ίσως για αυτό δεν τα θέλουν…δεν ξέρω…

Και αυτά τα οπλα στη Σουδία Νικηφορε υποχρεωθηκαν να τα περασουν δοκιμή και να παρουν σφραγίδα;

Και αυτά τα οπλα στη Σουδία Νικηφορε υποχρεωθηκαν να τα περασουν δοκιμή και να παρουν σφραγίδα;
Όχι. Κανένα ακόμα όπλο δεν εχει υποχρεωθεί να περάσει απο έλεγχο για ατσάλινα. Θα γίνει όπως με τους σκύλους, θες ζευγάρωμα? στείλε dna αλλιώς στείρωση! Κάπως έτσι θα γίνει μία ωραία πρωία!

...φίλε Καλημέρα!:)

Αν και είναι άσχετο με το θέμα που είμαστε , πιστεύεις ότι πρέπει να έρθουν τα ατσάλια?

Δεν γνωρίζω αλλά ακούω ότι υπάρχουν βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες που κατάργησαν την υποχρεωτική χρήση η είναι και υπό συζήτηση...

Δεν έχω εμβαθύνει αν αξίζουν για τον κυνηγό στον κυνηγότοπο (από πλευράς κάρπωσης, χρήσης γενικά) νομίζω όμως ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι βαρύς για την τσέπη του κυνηγού υδροβίων...και ίσως για αυτό δεν τα θέλουν…δεν ξέρω…
Εγώ έχω μάθει με το μολύβι και μου αρέσει. Έχω ρίξει και αρκετά ατσάλινα όχι σε κυνήγια υδροβίων και δεν είδα καμία διαφορά σε θέμα κάρπωσεις απλά σίγουρα καταλαβένεις μία μακρινή τουφεκιά ότι αργεί να φτάσει και θέλει πιο μεγάλη προσκόπευση.
Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις όπου εχουμε εντονη χρήση φυσιγγίων μολύβδου και κοντά υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας καλό είναι να επιτρέπονται μόνο τα ατσάλια ή αλλα μη τοξικα. Για φανταστείτε πόσοι τόνοι μολύβδου πέφτουν ή έχουν πέσει στα τόσα χρόνια σε κάποια έντονα καρτέρια ή σκοπευτήρια. Βέβαια η γενική μόλυνση από άλλα πραγματα είναι πολύ πιο επιζήμια αλλά εμάς μας ενδιαφέρει ο μόλυβδος!

Νικηφορε θυμαμαι παλια που είχε φέρει ο Διονύσης μπόλικα κουτια clever mirage steel 32γρ με ψιλά σκάγια(για ποιο σκοπο τα έφερε κ αυτός δεν ξέρω) κ του τα εξαφάνισαν για τις τσίχλες.....
Και σιγά να μην τα έριχναν από καννες πιστοποιημενες για ατσαλινα η όλοι τους με ανοιχτά τσοκ.....

Αν δεν απατώμαι μέχρι 3* τα ρίχνουν κ καννες χωρίς πιστοποιηση....
Βασικά δεν το έχω ψάξει κ ουτε με ενδιαφέρει, γιατί αν γίνουν υποχρεωτικα τα ατσαλινα για όλα τα κυνηγια,εδώ στο νησί μας.....
.......Αντε γεια.........
Τάσο πρέπει απλα να σου πουν για λόγους ασφαλείας μην ρίχνεις ατσάλι από τσοκ κλειστότερο του 3. Ειδικά από πμευράς συγκέντρωσης τα ατσάλινα δεν θέλουν κλειστότερα από το 3 τσοκ όπως δεν θελουν και τα τουνγκστενίου.

Έχει δει κάποιος, διαφήμιση απο μεγάλη εταιρεία, του στυλ: "ειδικό κράμα χάλυβα κατάλληλο για ατσάλινα σκάγια" ή " κατάλληλο πάχος επιχρωμίωσης που να υποστηρίζει βολές με ατσάλινα". Αν άλλαζε κάτι στην κατασκευή κανών, οι εταιρείες, δεν θα το διαφήμιζαν; Δεν νομίζω, ότι δεν θα ευλογούσαν τα γένια τους. Η άποψη του φίλου PPV, μου φαίνεται λογική.

Μερικές φορές ούτε ο ίδιος δεν πιστεύω τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγω ... :cool:
Έβαλα java στο εφεδρικό PC και κοίταξα τα αποτελέσματα του Jones για τις πιθανότητες καταβολής σε σχέση με την πυκνότητα της κατανομής για να δω αν έχω κάνει λάθος ...
Δεν έχω κάνει.

1. Μήπως τελικά τα φυσίγγια που δεν τους αρέσει το χαρτί :) αλλά σκοτώνουν, το κάνουν γιατί τα οδηγούν κωλόχερα κοντά στα κέντρα ?
Το συζητούσα το απόγευμα με τον Τόλη (@Tolis SBE1 Τόλη, sorry που δεν σε πήρα μετά ... έμπλεξα ...)

2. Μήπως τελικά η έκφραση "το χαρτί δεν λέει όλη την αλήθεια" οφείλεται στο 1 ?
Αραιές κατανομές δηλαδή, που σκοτώνουν καλύτερα από τις πυκνές που δεν έχουν διάτρηση ?
(Το χαρτί λέει όλη την αλήθεια για εμένα μαζί με την διάτρηση ... και η υπερβολική και η ελλιπής είναι πρόβλημα)

3. Μήπως τελικά τα μεγάλα ποσοστά δεν σκοτώνουν όσο φανταζόμαστε ότι σκοτώνουν και τα τσοκ τα αγοράζουμε τζάμπα ?

4. Μήπως τελικά τα μόνα που μετράνε είναι η ισοκατανομή και τα κενά ? (ααα ρε @Prowler® )

5. Μήπως τελικά το 70% που γράφουν τα βιβλία είναι μεγάλο ποσοστό και το 60% που λέει ο Μάριος (με ισοκατανομή και κενά) το ιδανικό ? Ακόμα και το 55% ή το 50% για ένα μέσο θήραμα όπως η πέρδικα ?

6. Μήπως τελικά αρκούν μόνο τα απαιτούμενα σκάγια ανά θήραμα ?

Και πολλά άλλα μήπως ...
Μήπως τελικά δεν ξέρουμε τίποτα και φανταζόμαστε πολλά ??? .sarcastic.

Θαυμάστε ποσοστά στα κίτρινα ...

Υπάρχει ένα ΑΛΛΑ ... οι τραβέρσες ... οπότε ένα 50-55% νομίζω ότι είναι αρκετό ...

View attachment 46279
View attachment 46280
View attachment 46281
μήπως λέω ΜΗΠΩΣ τζάμπα παιδεύεσαι Βασίλη;
μας παρουσιάζεις αναλύσεις, στοιχεία απτά, αριθμούς αναμφισβήτητους, υπολογισμούς κ.λ.π. και μόνο ο Τζώνης σχολιάζει....
ίσως κάποιοι φίλοι να μην πολυκαταλαβαίνουν τι εννοείς και να ντρέπονται να ρωτήσουν, κακώς βέβαια ... συζήτηση κάνουμε και καλοδεχούμενες οι καλόπιστες απορίες...

Εν πάση περιπτώσει
σας προτρέπω φίλοι, να προσέξετε το συμπέρασμα του καλού μας φίλου του άοκνου Βασίλη:

Δώσε ένα όπλο με 40% σε σκοπευταρά και πάρε εσύ ή εγώ το καλό με το 70% και βγείτε για κυνήγι ...
Θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ !!!

Πείτε μου εσείς ποια είναι η διαφορα μεταξύ της καινούριας και της παλιάς καννης?
Απλά μία σφραγίδαμ μήπως?
Μάλλον έτσι είναι.
Σε μπενελλι του 90 με μομπιλ το φουλ κ 2 άστρα γράφουν no steel. Αρα???
Με τα υπόλοιπα τσοκακια ρίχνει ατσαλια.
Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο παίζουν τα βύσματα για ατσάλινα σκάγια κ όχι τα μέταλλα των όπλων.
Από εκεί κ πέρα νομίζω ότι καθε όπλο με μεγαλύτερο αυλο θα αντέξει περισσότερο στη χρήση ατσάλινων σκαγιων.

μήπως λέω ΜΗΠΩΣ τζάμπα παιδεύεσαι Βασίλη;
μας παρουσιάζεις αναλύσεις, στοιχεία απτά, αριθμούς αναμφισβήτητους, υπολογισμούς κ.λ.π. και μόνο ο Τζώνης σχολιάζει....
ίσως κάποιοι φίλοι να μην πολυκαταλαβαίνουν τι εννοείς και να ντρέπονται να ρωτήσουν, κακώς βέβαια ... συζήτηση κάνουμε και καλοδεχούμενες οι καλόπιστες απορίες...

Εν πάση περιπτώσει
σας προτρέπω φίλοι, να προσέξετε το συμπέρασμα του καλού μας φίλου του άοκνου Βασίλη:

Δώσε ένα όπλο με 40% σε σκοπευταρά και πάρε εσύ ή εγώ το καλό με το 70% και βγείτε για κυνήγι ...
Θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ !!!
Όπλο με 40% δεν χρειάζεται να το πάρει σκοπευταρας. Όλοι σκοτώνουν με αυτό τουλάχιστον τα κοντινά θηραματα.
Εννοείται αυτά τα ποσοστά είναι τα πιο αποδοτικά σε νορμαλ- κοντινες αποστάσεις κ η πλειοψηφία τα προτιμά

Όπλο με 40% δεν χρειάζεται να το πάρει σκοπευταρας. Όλοι σκοτώνουν με αυτό τουλάχιστον τα κοντινά θηραματα.
Εννοείται αυτά τα ποσοστά είναι τα πιο αποδοτικά σε νορμαλ- κοντινες αποστάσεις κ η πλειοψηφία τα προτιμά
άλλο εννοεί ο Βασίλης, φίλε Στέλιο

θα σΕ πω ένα τετριμμένο κλισέ:
"στην κυνηγετική βολή κυρίαρχο ρόλο παίζει κατα 95% τι υπάρχει πίσω από το κοντάκι και κατά 5% τι υπάρχει μπροστα από το κοντάκι"
τουτέστιν: σκοπευτική ικανότητα ίσον 95% της επιτυχίας

εγώ θα πω κατά 85% σκοπευτική ικανότητα
14% συνδυασμός τσοκ - φυσιγγίου και 1% όλα τα άλλα
εννοείται όπλο στα μέτρα μας

και θα μΕ πεις και καθεσαι και αναλώνεσαι με δοκιμές και σουξου μουξου βλητικές για το 14%;;;;

εμ κι αυτό χόμπυ είναι, ευχάριστη απασχόληση για μένα....

Δεν ξέρω αν είναι επίτηδες έτσι, πάντως, δεν έχουν το ίδιο ύψος στο κλείσιμο.
Ο ένας είναι κομμένο 65 και ο αλλος ακοπος 68.50 για να βγει η ογκομετρια...
Εβαλα φελο και όχι κατσε.. γιατι πατάει στραβά το ποτηράκι.. το ένα είναι 2.08γρ και το αλλο με φελό 2.50γρ το βύσμα.

Last edited:
Ο ένας είναι κομμένο 65 και ο αλλος ακοπος 68.50 για να βγει η ογκομετρια...
Εβαλα φελο και όχι κατσε.. γιατι πατάει στραβά το ποτηράκι.. το ένα είναι 2.08γρ και το αλλο με φελό 2.50γρ το βύσμα.
Πιθανολογώ οτι αυτό με τον φελλό θα έχεις πιο ανοιχτή τουφεκιά και καλύτερη για πιο κοντά...η άλλη για πιο μακρυά...μόνο αν δοκιμάσεις όμως θα δεις...:)...στα 20-25 μέτρα θα ξεκινούσα...και θα έβγαζα συμπεράσματα...νομίζω...

Back