ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, είναι μεγάλη ηλιθιότητα.
Βέβαια τίποτα πια δεν μπορεί να με εκπλήξει σε αυτή την χώρα ....
Εδώ το ξαναγύρισαν στο λιγνίτη οι Γερμανοί και σταμάτησαν τα πολλά πολλά με τις ανεμογεννήτριες τις οποίες πουλούν σε εμάς για να τις τοποθετούμε όπου κατακαιμε το τόπο και να κόβουν βόλτα με οδηγό και Μερσεντές οι κατέχοντες που είναι δεδομένο ότι έχουν κονομησει μόνο και μόνο από την τοποθέτηση πριν αρχίσουν να αποδίδουν ακόμη .Αν ψάχνεται Προκοπη μάλλον ψάχνεται σε λάθος χώρα ότι κάνει ο κάθε ένας μόνος του είναι εδώ και όποιος κλέβει περισσότερο ο μάγκας της υπόθεσης.
Εθνική κυριαρχία σημαίνει και ΣΙΓΟΥΡΗ εξασφάλιση ενεργειακών πόρων! Αυτή η εξασφάλιση γίνεται κυρίως με δύο τρόπους:
- Αποθήκευση ενεργειακών αποθεμάτων. Αυτό μπορεί να εκφρασθεί σε
- Διαχείριση, εκμετάλλευση και αποθήκευση ιδίων κοιτασμάτων, π.χ. ορυκτών όπως πετρέλαιο, αέριο, λιγνίτης κλπ.
- Αποθήκευση εισαγομένων υλών για την παραγωγή ενέργειας, π.χ. αργού πετρελαίου.
- Συμβολαιακή εξασφάλιση παροχής ενέργειας από άλλες χώρες.
Όλες οι χώρες που σέβονται τον εαυτόν τους διατηρούν αποθεματικά για μιά πλήρη κατανάλωση ενέργειας (όλα τα νοικοκυριά, όλο το δημόσιο και όλα τα σώματα στρατού και ασφαλείας) για ένα ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρονικό διάστημα τριών μηνών. Ετσι μπορεί ένα κράτος να επιβιώσει σε περίπτωση εμπάργκο ή πολέμου ή κάποιας δύσκολης χρηματοπιστωτικής κρίσεως - όπως σήμερα με την ακριβή ενέργεια, αν το ίδιο το κράτος είχε τα ανάλογα αποθέματα για να τα ρίξει στην αγορά, θα δρούσε εναντια στην τοκογλυφική τάση παραγωγών πχ. φυσικού αερίου. Αυτό έγινε πριν λίγες εβδομάδες στις ΗΠΑ αλλά και εν μέρει στην Γερμανία και Γαλλία - για να υποστηρίξουν πρωταρχικά την βιομηχανία τους, αλλά και το ίδιο το κράτος τους (μείωση εξόδων, όχι άλλα δανεικά!).
Το κάλλιστο είναι η διαχείριση, εκμετάλλευση και αποθήκευση ιδίων κοιτασμάτων.
Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα μεταβαίνει από την διαχείριση και εκμετάλλευση ιδίων κοιτασμάτων στην απόλυτη συμβολαιακή εξασφάλιση παροχής ενέργειας από άλλες χώρες, π.χ. Αίγυπτο, Βουλγαρία, Τουρκία, χωρίς να έχει πλάνο για εξασφάλιση ενέργειας, ιδιαίτερα στην λεγομενή μεταβατική περίοδο. Ετσι δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για πολυποίκιλους εκβιασμούς από "φίλιες" χώρες, άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου.
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκα πάρκα παράγουν ενέργεια κυρίως για άμεση κατανάλωση και για τζόγο με τα CO2 certificates. Αυτη τη στιγμή δεν υπάρχει παραγωγικά εφαρμόσιμος τρόπος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των τεραστίων πάρκων μπαταριών. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο πλουσιότερος σήμερα ανθρωπος, ο Elon Mask, επενδύει δισ. δολλάρια (Γερμανια, Τουρκία, Νότια Αμερική, Austin (USA), κλπ) για την παραγωγή μπαταριών; Οχι βέβαια για τα αυτοκίνητα της Tesla, τα οποία είναι ζημιογόνα για την εταιρία (πουλήθηκαν μόνο 500.000 φορές το 2020), αλλά για τα CO2 certificates που θα αντιστοιχούν σε διάφορες "ηλεκτρικές τράπεζες ενέργειας".
Τα έσοδα της Tesla από τα CO2 certificates ξεπέρασαν το 2020 τα
1,6τρις δολλάρια (αγοραστές ήσαν μεταξύ άλλων και οι άλλες αμερικάνικες εταιρίες αυτοκινητων, πχ. General Motors και Fiat Chrysler)
Εν ολίγοις (η προσωπική μου άποψη): στην Ελλάδα δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, σε τίποτα απολύτως. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ή σωστότερα, οι εκάστοτε κυβερνώντες, γλύφουν εκεί που φτύνουν ή χειραγωγούνται από παράγοντες που δεν είναι συμβατοί με μία μακροβιώσιμη, ελληνική προοπτική. Ο λόγος που μπορούν και το κάνουν αυτό, είναι εμφανής σε όλους μας, σε έναν καθρέπτη.
Μερικές πηγές:
1)
Department of Energy, USA, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ άλλων στα
Battery Storage in USA και
Why long-duration energy storage matters.
2)
Tesla battery fabric in Australia
3)
Lithium-Ion Batteries Grid Energy Storage
4)
Stern.de: Teslas geheime Geldmaschine, Τεσλας μυστική μηχανή τύπωσης χρημάτων. Εδώ γράφει, πως παρόλο που η Τεσλα έχει οικονομικές ζημιές με την πώληση αυτοκινήτων, βγάζει στο τέλος σημαντικό κέρδος από την εμπορία με CO2 certificates.