Σκάγια

Βασιλη να σου δειξω και την πραξη γιατι σας βλεπω ειστε πολυ επιφυλακτικοι ,την ολλη δουλεια τιν κανει το αντιμονιο με το αρσενικο που εχει μεσα το κραμα IMG_20220318_194440_3.jpgIMG_20220318_194423_0.jpg
Το ενα ειναι σκληριμενο και το αλλο οχι συμπερανε εσυ πιο ειναι τι !! ;);)

Είχα βρει από έναν παλιό αυτό το 15κιλο Πουλάκης οποίο είναι ανακατεμένα από 2.45 εως 2.30 οποία έχω ρίξει και σε κυνήγι και πήγαν καλά... σήμερα μου έδωσε ένας άλλος κάτι μικρά 2χιλ εως 1.90χιλ αλλά αυτά αφήνουν μαυρίλα στα χέρια αξίζει να τα ρίξω; ;

Η βλακια μου....το ειπα ''κομψα''.....για να μην το πω αλλιως.....Οταν επιασα και εφτιαχνα σκαγια...
σκαγια καλα σε ψιλα νουμερα που ηθελα ( Ν8 -9 ) δεν μπορουσα να βγαλω....Εβγαζα πολυ καλη
ποιοτητα και σε σκληροτητα βολια...
Ειναι αρκετα χρονια πισω....Απελπιστηκα απο τα σκαγια ...και τα παρατησα....Το χειροτερο χαλασα και
την ''μηχανη'' που ειχα φτιαξει τοτε για τα σκαγια....
Εαν την ειχα ακομα....θα εσωνα πολλους φιλους απο τα βολια που θα τους χαριζα....

'' Στερνη μου γνωση να σε ειχα πρωτα''.... :confused:
Νίκο για 8,5 νούμερο τι διάμετρο πρέπει να έχει η έξοδος....και από τι ύψος πρέπει να πέφτουν στο νερό?

Είχα βρει από έναν παλιό αυτό το 15κιλο Πουλάκης οποίο είναι ανακατεμένα από 2.45 εως 2.30 οποία έχω ρίξει και σε κυνήγι και πήγαν καλά... σήμερα μου έδωσε ένας άλλος κάτι μικρά 2χιλ εως 1.90χιλ αλλά αυτά αφήνουν μαυρίλα στα χέρια αξίζει να τα ρίξω; ;
Η μαυρίλα είναι γραφίτης που βοηθάει και βλητικά.Στα παλιά τα ρίχναν λίγο γραφίτη, τώρα κάνουν οικονομία.

Βασιλη να σου δειξω και την πραξη γιατι σας βλεπω ειστε πολυ επιφυλακτικοι ,την ολλη δουλεια τιν κανει το αντιμονιο με το αρσενικο που εχει μεσα το κραμα View attachment 44684View attachment 44685
Δημήτρη σε πιστεύω ...
Το γράφουν και αυτοί ...
Δεν τα διάβασα όλα να σου πω την αλήθεια αλλά κάποιος έγραφε ότι σε κράμα μολύβδου με αντιμόνιο κάτω από 5% κάνει δουλειά.
Πάνω από 5-6% δεν κάνει.

Νίκο για 8,5 νούμερο τι διάμετρο πρέπει να έχει η έξοδος....και από τι ύψος πρέπει να πέφτουν στο νερό?

Καλημερα Τακη....Δεν ειναι ''απλο''.....Το πρωτο πραγμα που πρεπει να προσεξεις ειναι οι αναθυμιασεις
ειδικοτερα στο αντιμονιο...Εαν εισαι σε κλειστο χωρο θελεις πολυ δυνατο απορροφητηρα....
Τωρα οπως εγραψα και ποιο πανω.....δεν αγορασα ''μηχανη'' την εφτιαξα μονος μου χρησιμοποιωντας
μπεκ απο γκαζακι.
Ειχα μπεκ σε διαμετρο απο 0,3 του χιλιοστου μεχρι και 1,5 χιλιοστο που εβγαζα τα βολια.
Το υψος ειναι αναλογο με την θερμοκρασια που εχει το μολυβι....( και εκει εχασα το παιχνιδι εγω ).
Δεν ειχα οργανο θερμοκρασιας του υλικου......με αποτελεσμα να μην εχω σταθερη διαμετρο και
σφαιρικοτητα στα σκαγια...
Απο δοκιμες που εκανα...ειδα οτι απο μπεκ 0,4 χιλιοστα εβγαλα Ν4 σκαγια με διαμετρο 3 χιλιοστα !!!
Τωρα οσον αφορα την σφαιρικοτητα....αλλοι κατασκευαστες εχουν μεγαλο υψος...που δεν μπορουμε
να εχουμε οι ερασιτεχνες....εγω επανω στην ΄΄γλυστρα'' που επεφταν τα σκαγια ειχα ενα πανακι ωστε
να μην γινεται πλακε το σκαγι.....κυλαγε επανω στο πανι για 10 εκατοστα περιπου επαιρνε μια
σφαιρικοτητα και κατεληγε στο δοχειο με το νερο ή με το αντιψυκτικο ( το δοκιμασα και αυτο ).
Το μεγαλυτερο υψος που δοκιμα ηταν απο 10 εκατοστα εως μισο μετρο....
Καταφερα να βγαλω σκαγια σε χοντρα νουμερα....ειδικοτερα τα βολια ....ειχαν πολυ καλη σφαιρικοτητα
και σκληροτητα...
Τοτε ομως ψαχνομουν για νουμερα 8 και 9.....ηταν οι καλες εποχες που εριχνα στον τσιχλοκοτσυφα
3000- 4000 φυσιγγια.
Τετοια νουμερα δεν καταφερα να βγαλω....και τα παρατησα...Οσο ποιο ψιλο νουμερο τοσο χειροτερα...
το τελικο αποτελεσμα ηταν να εχω σταγονες και οχι σφαιρικα σκαγια.....
Βεβαια μου εμεινε η ικανοποιηση της εμπειριας... ;)

ΥΓ. Εαν το επιχειρησεις....απαραιτητο το οργανο θερμοκρασιας...Και καλη επιτυχια φιλε !!!! :)

Βασιλη να σου δειξω και την πραξη γιατι σας βλεπω ειστε πολυ επιφυλακτικοι ,την ολλη δουλεια τιν κανει το αντιμονιο με το αρσενικο που εχει μεσα το κραμα View attachment 44684View attachment 44685
Πόση ώρα θέλει να κάτσουν στο φούρνο και πόση στο παγωμένο νερό?

Γιατί κάποιοι τα βάφουν ,κυρίως τα μονόβολα ?
Είναι ειδικό χρώμα η σαν προστασία μέχρι να βγει από την κάνη?
συνηθως τα βαφουν με σκονη βαφη που θελει και ζεσταμα σε φουρνο για να υγροποιηθει και να καλυψει ειναι κατι σαν την επιμεταλωση , ειναι μαλον σκληρη μπογια και βοηθαει να μην εχεις παραμορφωσεις ,δυστηχος τετοιες μπογιες δεν μπορω να βρω εδω να δοκιμασω να δουμε αν κανει δουλεια !

Είχα κάτι παλιά σκαγια 7αρια λεει το κουτάκι και είναι από 2.40mm-2.45mm και είναι στο γραμμάριο 1.00gr-1.03gr 14 σκαγια
Και σήμερα πειρα 8αρια μετ πλαστ και είναι από 2.30mm-2.35mm και πάλι είναι 14 σκαγια στο 1.00gr-1.30gr ...πως γίνεται αυτο;;;; λόγο αντιμονιο 2%στα καινούρια; ;;;

Είχα κάτι παλιά σκαγια 7αρια λεει το κουτάκι και είναι από 2.40mm-2.45mm και είναι στο γραμμάριο 1.00gr-1.03gr 14 σκαγια
Και σήμερα πειρα 8αρια μετ πλαστ και είναι από 2.30mm-2.35mm και πάλι είναι 14 σκαγια στο 1.00gr-1.30gr ...πως γίνεται αυτο;;;; λόγο αντιμονιο 2%στα καινούρια; ;;;
Τα καινούρια είναι μάλλον σωστά, εκεί πρέπει να είναι, γύρω στα 14 σκάγια στο γραμμάριο.
Στα πρώτα κάτι δεν πάει καλά. Αν είναι 2,40-2,45mm όπως λες, δεν δικαιολογείται να βγουν παραπάνω από 12 στο γραμμάριο. Ακόμη κι αν είναι φουλ στο αντιμόνιο (5-6%) και διαμέτρου αυστηρά 2,40mm (Νο 7,5 ιταλικό) και πάλι το πολύ να βγουν 12,5 σκάγια στο γραμμάριο, αλλά όχι 14 !!!
Το ποσοστό αντιμονίου όσο αυξάνεται, μειώνει την πυκνότητα των σκαγιών (και επομένως αυξάνεται ο αριθμός τους ανά γραμμάριο, αλλά η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Σε αυτά τα νούμερα η διαφορά είναι το πολύ μισό σκάγι ανά γραμμάριο (12 - 12,5 ή 14 - 14,5)

Τα καινούρια είναι μάλλον σωστά, εκεί πρέπει να είναι, γύρω στα 14 σκάγια στο γραμμάριο.
Στα πρώτα κάτι δεν πάει καλά. Αν είναι 2,40-2,45mm όπως λες, δεν δικαιολογείται να βγουν παραπάνω από 12 στο γραμμάριο. Ακόμη κι αν είναι φουλ στο αντιμόνιο (5-6%) και διαμέτρου αυστηρά 2,40mm (Νο 7,5 ιταλικό) και πάλι το πολύ να βγουν 12,5 σκάγια στο γραμμάριο, αλλά όχι 14 !!!
Το ποσοστό αντιμονίου όσο αυξάνεται, μειώνει την πυκνότητα των σκαγιών (και επομένως αυξάνεται ο αριθμός τους ανά γραμμάριο, αλλά η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Σε αυτά τα νούμερα π.χ. 7 ή 8 η διαφορά είναι το πολύ μισό σκάγι ανά γραμμάριο (12 - 12,5 ή 14 - 14,5)
Μήπως είναι με καθαρό μόλυβδο τα παλια...
Ίσως είναι ο γραφίτης που είπε ποιο πάνω ο @Στέφανος

Μήπως είναι με καθαρό μόλυβδο τα παλια...
Αν είναι με σκέτο μόλυβδο, δεν έπρεπε να βγουν ούτε 12 στο γραμμάριο, αλλά γύρω στα 11,5.
Τη διάμετρο τη μέτρησες εσύ ή έτσι γράφουν ;;; Μήπως είναι κι αυτά γύρω στα 2,30-2,35mm ??? Ή μήπως έχουν μεγάλη ανομοιομορφία, από 2,30 - 2,45 ???
Πάντως κάποτε, πριν χρόνια, είχα πάρει ένα κουτί ροτβάιλ της Δορκάς 16άρι σε νο 7 (γιατί δεν βρήκα σε 8 ή 9 που έπαιρνα συνήθως) και είχα σφάξει ένα και μου έβγαλε κι εμένα 14 σκάγια στο γραμμάριο. Δεν είχα μετρήσει τότε διάμετρο σκαγιών, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν εκεί γύρω στο 2,30mm (δηλαδή 8αρι ιταλικό).

Αν είναι με σκέτο μόλυβδο, δεν έπρεπε να βγουν ούτε 12 στο γραμμάριο, αλλά γύρω στα 11,5.
Τη διάμετρο τη μέτρησες εσύ ή έτσι γράφουν ;;; Μήπως είναι κι αυτά γύρω στα 2,30-2,35mm ??? Ή μήπως έχουν μεγάλη ανομοιομορφία, από 2,30 - 2,45 ???
Πάντως κάποτε, πριν χρόνια, είχα πάρει ένα κουτί ροτβάιλ της Δορκάς 16άρι σε νο 7 (γιατί δεν βρήκα σε 8 ή 9 που έπαιρνα συνήθως) και είχα σφάξει ένα και μου έβγαλε κι εμένα 14 σκάγια στο γραμμάριο. Δεν είχα μετρήσει τότε διάμετρο σκαγιών, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν εκεί γύρω στο 2,30mm (δηλαδή 8αρι ιταλικό).

1.03 το 7αρι και 1.02 το 8αρι
Τα παλιά σε παχυμετρο παίζουν λίγο παραπάνω
Ας πούμε 2.39mm-2.46mm
Και ποιο σταθερά τα 8αρι παντός με το μάτι ξεχωρίζεις ότι είναι ποιο χοντρό το 7αρι...
Το 7αρι απλά έχει θαμπάδα..
Εχω και 7αρι μετ πλαστ και παίζει 2.48mm-2.55
Και είναι 11-12 σκαγια στο γραμμάριο..

Λοιπόν σήμερα τα πέρασα από παχυμετρο διάλεξα όλα άνω το 2.40mm και βγαίνει 13 στο γραμμάριο... τα ποιο πολλα είναι 2.37mm- 2.40mm στο κουτί... κάπου διάβασα σε μια φωτογραφία το έδινε ανάμεσα από το 8αρια και τα 7½άρια και τα έγραφε ( 7¾ ) τώρα λογικά αυτά είναι κάτι σαν ανακατεμένα 8αρια και 7½
Θα τα ρίξω και τέλος...

Back