Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πρώτα απ’ όλα ποιος ειρωνεύτηκε? Το ότι τα φόρουμ είναι για να μαθαίνουμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις δεν το γνωρίζετε ? ο Παύλος έκανε μια απλή ερώτηση και ο φίλος Δημήτρης «ανετά και πανεύκολα» φτιάχνει φυσίγγι που δεν πρέπει να ξανά έχει φτιαχτεί παγκόσμιος …. Και εγώ είμαι αυτός που ειρωνεύεται?

Ε τοτε να λεει ο καθενας ότι θελει, και ειδικα εδώ που αφορά ιδιογομωση .. να τα πραξει και κανας συναδελφος και να του σκαει το οπλο!!

δεν εγραψα συνταγή ουτε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε συνταγή που μπορει να υπερβει καποια ορια , ουτε προετρεψα οποιονδηποτε να κανει ότιδηποτε , απλως ανεφερα ότι ειδικα στα 24 γρ φορτιο μπορει να φτιαχτει τοσο γρηγορο φυσιγγι και αυτό μονο για το ιδιογομωτικο μερος και τιποτα άλλο και χωρις κανεννα κυνηγητικο η άλλο ενδαιφερον , οποιος αμφισβητει αυτά που γραφω μπορει να μου στειλει ένα προσωπικο μυνυμα να βρεθουμε και να δουμε τελικα αν γινεται η όχι

tolis. αυτη ειναι που λεμε ιδ. ανοτερου επιπεδου.Ακου τους πιο εμπιρους. Δεν εχεισ να χάσης κατι. Ειμουνα μπροστα στις δοκιμες..shake hands.;)

Γιωργο το 1940 f/s = 591 m/s ..... απεχει απο το 700 m/s ΠΑΡΑ ΠΛΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ... αλλα μαλλον δεν ξερουν το κολπο στη remington!

φιλε skyfall φυσικα και ακουω ... αλλα αφου ησουν μπροστα στην δοκιμη, τα 700m/s πως τα μετρησατε με το ματι?? Βαλτε videaki να δουμε ? τα παιδια στο idiogomosis εχουν ολες τις προσπαθεις ... κ φυσικα δεν επιασαν 700m/s .... επισης να δουμε και στα 35μ , τι κανουν τα σουπερ φυσιγγια

Αφού μια εταιρία μαζικής παραγωγής φυσιγγίων παράγει ευρέως ένα φυσίγγι κοντά στα 600μ/δ, τότε θεωρώ πολύ πιθανόν, εξειδικευμένοι και έμπειροι ιδιογομωτές να έχουν πετύχει το 700μ/δ. Πόσο μάλιστα την στιγμή που λένε ότι δεν είναι ένα φυσίγγι για γενική χρήση αλλά για ειδικούς σκοπούς, το οποίο μπορεί να μην έχει καμία εφαρμογή στο κυνήγι και να αποτελεί μόνο ένα επίτευγμα.
Προσωπικά όντας άσχετος από ιδιογόμωση θα σου δώσω ένα παράδειγμα μήπως και καταλάβεις αυτό που θέλω να πω. Αν για παράδειγμα κατασκευαστεί ένα φυσίγγι με ατσάλινα σκάγια στα 24γρ και νούμερο 1, με ταχύτητα περίπου 700μ/δ, τι να το κάνω ρε Τόλη; Να το πάρω να πάω να σκοτώσω πάπιες; Ποιος είμαι; Ο Λούκυ Λούκ; Δεν θα παύει όμως να είναι ένα φυσίγγι, εκτός και αν θες να το βαφτίσουμε αλλιώς.

Last edited by a moderator:
αυτα που γραφη ο δημητρησ για τα 700/m/s ειναι απολυτα αληθής εγω τον ξερω πολλα χρονια γραφοντασ σε διαφορα φορουμ και ενα εχω να πω το παιδι ειναι δασκαλοσ οποιοσ τον ακούσει δεν εχει τιποτα να χαση παρα μονο να κερδίσει.οποιοσ ξέρει απο ιδιογομωσι καλητερα μπορι να καταλάβει οτι μπορι να φτιαξει παπαδεσ. πχ εχω δει με φυσηγγι ιδιογομοσησ 34grδιασπορασ.με a1 και σκαγια αναμηχτα 6/4.να βαρανε με μια ντουφεκια στα 25 μετρα σε κοπαδι 30 κοματια μαρτελια /παπια μικρα/. και να πεφτουν 5 αν το δεισ αυτο σε φυσηγγια εμποριου γραφτε μου.η ιδιογομωση δεν εχει καμια σχεσει με τα βλητικα δεδομενα τον εμπορικόν φυσηγγιον οποιοσ το καταλαβη θα βγει κερδισμενοσ.

Ρε συ Τολη γιατι να σου βαλουν βιντεακι ακριβως, για να ακουσουν μπραβο? Καποια παιδια υποστηριζουν οτι γινεται κ γραφουν ξεκαθαρα οτι ειναι ενα φυσιγγι που δεν ειναι για κυνηγετικη χρηση, ειναι απλα ιδιογομωτικο επιτευγμα, τι σε προβληματιζει τοσο πολυ?
Ειναι διαφορετικο πραγμα το δεν μπορω να κανω κατι κ διαφορετικο το δεν γινεται... Για καποιο λογο τα εχεις βαλει λιγο με την ιδιογομωση, δεν μπορεις να συγκρινεις ενα φυσιγγι που φτιαχνεται με ρισκο για ειδικη χρηση με ενα φυσιγγι εμποριου μαζικης παραγωγης....Ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα...Το πρωτο στοχευει στην προσωπικη ικανοποιηση, το δευτερο στο κερδος... Αλλοι στοχοι, αλλη διαδικασια, αλλα κινητρα...
Πολλες ιδιογομωτικες πατεντες δεν μπορουν να υιοθετηθουν απο τις μεγαλες εταιριες γιατι μπορει απλα η κατασκευη τους να μην μπορει να συγχωνευτει στην παραγωγικη διαδικασια η να μην συμφερει....
Γενικα καλα κανεις κ εισαι δυσπιστος σε πολλα θεματα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ολοι εχουν σκοπο να σε κοροιδεψουν... Οπως λεει κ ο πατερας μου, ακου ολες τις αποψεις, κ αυτων που θεωρεις πιο εγκυρες κ αυτων που θεωρεις πιο ακυρες, κρατησε τες στο μυαλο σου κ καποια στιγμη θα ερθει η ωρα που θα τις ξεκαθαρισεις βαση των εμπειριων σου... Θα ανακαλυψεις οτι πολλες που θα απερριπτες ηταν πολυ πιο εγκυρες τελικα...;)

εχω δει με φυσηγγι ιδιογομοσησ 34grδιασπορασ.με a1 και σκαγια αναμηχτα 6/4.να βαρανε με μια ντουφεκια στα 25 μετρα σε κοπαδι 30 κοματια μαρτελια /παπια μικρα/. και να πεφτουν 5 αν το δεισ αυτο σε φυσηγγια εμποριου γραφτε μου.
Ηλία γιατί ειναι δύσκολο να συμβεί σε φυσιγγι του εμπορίου?Τα 25μ δεν την λες μεγάλη απόσταση ειδικά αν ο διασπορεας ήταν με πτερυγια.Εκτος αν εννοείς κατι άλλο.Το μονο σίγουρο ειναι οτι διασποράς 4-6 δεν υπαρχει πουθενά στο εμπόριο.

Last edited:
Οπως λεει κ ο πατερας μου, ακου ολες τις αποψεις, κ αυτων που θεωρεις πιο εγκυρες κ αυτων που θεωρεις πιο ακυρες, κρατησε τες στο μυαλο σου κ καποια στιγμη θα ερθει η ωρα που θα τις ξεκαθαρισεις βαση των εμπειριων σου... Θα ανακαλυψεις οτι πολλες που θα απερριπτες ηταν πολυ πιο εγκυρες τελικα...
Σοφή κουβέντα!!!
απ' αυτές που θα πρέπει να τις κάνει βίωμα και να τις έχεις οδηγό στη στράτα της ζωής.
Γενικώς μιλάω και όχι αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα.
Συγγνώμη για το.off topic.

Καποια παιδια υποστηριζουν οτι γινεται κ γραφουν ξεκαθαρα οτι ειναι ενα φυσιγγι που δεν ειναι για κυνηγετικη χρηση, ειναι απλα ιδιογομωτικο επιτευγμα, τι σε προβληματιζει τοσο πολυ?
εδώ κάνεις λάθος Άρη, ξαναδιάβασε το αρχικό μήνυμα " Παιδιά για σας που γεμίζετε μια θεωρητική πάντα ερώτηση, για κάτι που εμένα προσωπικά πολύ θα μου άρεσε να ρίξω σε υδρόβια.
Ζητούμενο. Αρχική ταχύτητα 520 με 540 m/s
Σκάγια. Ατσάλινα (Οχι Tungsten, Hevi Shot, Χαλκο, TSS) 24 γρ "

Όπως διαβάζεις ο άνθρωπος δεν ζήτησε ιδιογομωτικο επίτευγμα ,απλά κάτι γρήγορο που θα του άρεσε να ρίξει σε υδρόβια!!!
οπότε μιλάμε καθαρά για φυσίγγι που θα χρησιμοποιηθεί σε κυνήγι και όχι για το ΑΝ μπορούμε για πειραματικό σκοπό να το φτιάξουμε.

Δεύτερον ΔΕΝ κατακρίνω τίποτα , απλά επειδή τα εμπορίου έχουν μετρό σύγκρισης και μπορεί να τα δοκιμάσει ο καθένας, οπότε βγάζουμε άκρη, στα λογία του κάθε δήθεν τρομερού πατεντιάρει ιδιογομωτη που μπορεί να γραφεί και να λέει οτιδήποτε για να ανεβάσει το είναι του και ότι είναι ο γαμηστεροτατος .... πως μπορούν να δοκιμαστούν και να συγκριθούν??? Αρά λογία μόνο φιλέ πολλές φορές.
Τελειώνοντας έχω να σου πω ότι τα καλυτέρα φυσίγγια βάλτου τα έχω ρίξει από φίλο και πασίγνωστο σκοπευτή και όντως μαμαγαν ... το συγκεκριμένο άτομο ποτέ δεν έχει βγει να λέει ότι κάνει παπάδες!!

ΕΠΙΣΗΣ από άλλο φίλο ... που ζητήσαμε να μας φτιάξει φυσίγγια για την Ρουμάνια 38αρια .... και μας ζήτησε 22 ευρώ το κουτί φιλικά και χαριστικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! γιατί ήταν μαγικά και αυτά φιλέ!!!

Ηλία γιατί ειναι δύσκολο να συμβεί σε φυσιγγι του εμπορίου?Τα 25μ δεν την λες μεγάλη απόσταση ειδικά αν ο διασπορεας ήταν με πτερυγια.Εκτος αν εννοείς κατι άλλο.Το μονο σίγουρο ειναι οτι διασποράς 4-6 δεν υπαρχει πουθενά στο εμπόριο.
Ειδεσ τασο που κανεισ λαθοσ εγω μιλαω για ιδιογομωση και πατανταρισμενο φυσηγγι. κοψε τα πτέρυγια η βαλε σταυρο μεσα στο ποτιρακη και ελα πεσ μου μετα αν κανει η οχι αν δεν εχεισ κυνηγιση υδροβια δεν μπορισ να καταλαβησ ποσο δισκολο ειναι να κοψησ 5μικρα με μια ντουφεκια.και τη ομοιομορφί διασπορα πρεπει να εχει το φυσηγγι.

Τόλη, να σε ρωτήσω κάτι, επειδή βλέπω έχεις ένα πάθος με την αναζήτηση καλών φυσιγγίων για το υδρόβιο και καλά κάνεις, μιας και κάνεις κυνήγια στο εξωτερικό. Τι πρόβλημα έχεις αντιμετωπίσει ακριβώς με τα φυσίγγια του εμπορίου και ψάχνεις το ... κάτι διαφορετικό; Από τις φτωχές μου εμπειρίες στο κυνήγι αυτό και λέω φτωχές γιατί δεν μπορεί να συγκριθεί ένα κυνήγι στον Έβρο, με ένα κυνήγι στο Αζερμπαϊτζάν για παράδειγμα, δεν μου έχει μείνει η εντύπωση ότι τα φυσίγγια ήταν ο λόγος που δεν πέτυχα την προσδοκώμενη κάρπωση.

Από αυτά που διαβάζω, επιλέγεις ακριβά και επώνυμα φυσίγγια, γνωστών εταιριών. Εμένα να σου πω την αλήθεια, εκτός από μία φορά που ήταν όντως προβληματικά τα φυσίγγια λόγο συγκεκριμένων καταστάσεων, δεν μου έχει τύχει ποτέ πρόβλημα με αυτά. Μπορεί να είχα αστοχίες όταν ήμουν νέος και τουφέκαγα τα παπιά όπως τουφέκαγα την τσίχλα. Μπορεί να είχα αστοχίες γιατί δεν είχα ασχοληθεί να φέρω το όπλο στα μέτρα μου. Μπορεί να είχα αποτυχίες επειδή δεν είχα την εμπειρία να καλυφθώ σωστά ή να επιλέξω το κατάλληλο μέρος, αλλά να μου έχει μείνει η εντύπωση ότι πάνε τα σκάγια πάνω στο πουλί και δεν πέφτει, δεν μου έχει μείνει. Θα συμβεί βέβαια και αυτό αλλά μιλάω για τον μέσο όρο. Ακόμα και σε άκρως εχθρικές καιρικές συνθήκες για ένα φυσίγγι, ζέστη, υγρασία κτλ, τα πουλιά μπορεί να το σκεφτόντουσαν λίγο αλλά πέφταν.

Αντίθετα από τότε που "ξύπνησα" λίγο και έμαθα τα βασικά, όπως σκόπευση, κάλυψη, υπομονή να σε "πατήσει" το πουλί και να μην σηκώνομαι από την φυλάχτρα όταν είναι ακόμα 50 μέτρα μακριά, αέρας και επιλογή θέσης, κτλ κτλ δεν μπορώ να πω ότι μου φταίνε τα φυσίγγια. Μάλιστα θα παρακαλούσα την τύχη μου να τύχω σε μέρα που να μπαίνουν πουλιά και ας είχα 32γρ 5άρια μαζί μου από κάποιον τοπικό κατασκευαστή φυσιγγίων... :)

Μην με παρεξηγήσεις, δεν θέλω να υπονοήσω ότι δεν είσαι έμπειρος κυνηγός, προσπαθώ όμως να καταλάβω. Τι είναι αυτό το τόσο εξαιρετικά καλύτερο θα σου προσφέρει ένα φυσίγγι ιδιογώμοσης, σε βάθος χρόνου 3-5 ημερών που διαρκεί ένα κυνήγι στην Ρουμανία, σε σχέση π.χ με το winter ή το mythos της Β&P, που σε κάνει να απευθύνεσαι σε ιδιογωμωτές για φυσίγγια;

Τολη εγω δεν μπαινω στη διαδικασια να δω αν ο καθε ιδιογομωτης ειναι ο καλυτερος κτλ γιατι απλα δεν με ενδιαφερει... Δεν εξεταζουμε προσωπικοτητες, καταστασεις εξεταζουμε... Η ιδιογομωση ειναι καλυτερη απο τη στιγμη που φτιαχνεται μετα απο επιμονη προσπαθεια πανω σε ενα οπλο κ εναν κυνηγο... Η αληθεια ειναι οτι ουτε κ εγω ξεκινησα την ιδιογομωση γιατι δεν με καλυπτε το εμπορικο φυσιγγι, δεν εχω πεσει ποτε σε θηραματα κ να πω οτι δεν τα πηγα καλα γιατι τα φυσιγγια ηταν χαλια... Ξεκινησα την ιδιογομωση απο μερακι κ για προσπωπικη ευχαριστηση, κ τα πηγα πολυ χαλια στην αρχη... Αλλα η χαρα της δημιουργιας κ η σκεψη κ το διαβασμα εξελιξαν την πρωτη αποτυχια κ καταφερα να φταιξω καποια αξιοπρεπεστατα φυσιγγια... Με καποια απο αυτα εχω κανει καποιες τουφεκιες που δεν ειχα ξαναδει με του εμποριου αλλα αυτο ειναι καθαρα γιατι τα προσαρμοσα στα δικα μου γουστα...
Για να μην ξεφευγουμε απο το θεμα παντως, στην ερωτηση του Παυλου σκεψου λογικα... Αν μια εταιρια μπορει να παραξει μαζικα φυσιγγι κυνηγετικης γομωσης με ταχυτητα καπου στα 600 μετρα, τοτε αν πεσουμε σε γραμμαρια, φτασουμε στα 24, μπορει ανετα να επιτευχθει η ταχυτητα που θελει ο Παυλος (540) με κυνηγετικη προοπτικη... Πιθανως θα μπορουσε να φτασει πειραματικα κ τα 700 αλλα αν δεν εχει κυνηγετικη εφαρμογη τι νοημα θα ειχε...
Απλα κανενας δεν θα γραψει ποτε δημοσια τον τροπο που θα γινει αυτο γιατι το κατασκευαστικο κομματι θα απαιτει πολυ εμπειρια κ θα ηταν ακρως επικυνδινο να γραφτει δημοσια...

Τόλη, να σε ρωτήσω κάτι, επειδή βλέπω έχεις ένα πάθος με την αναζήτηση καλών φυσιγγίων για το υδρόβιο και καλά κάνεις, μιας και κάνεις κυνήγια στο εξωτερικό. Τι πρόβλημα έχεις αντιμετωπίσει ακριβώς με τα φυσίγγια του εμπορίου και ψάχνεις το ... κάτι διαφορετικό; Από τις φτωχές μου εμπειρίες στο κυνήγι αυτό και λέω φτωχές γιατί δεν μπορεί να συγκριθεί ένα κυνήγι στον Έβρο, με ένα κυνήγι στο Αζερμπαϊτζάν για παράδειγμα, δεν μου έχει μείνει η εντύπωση ότι τα φυσίγγια ήταν ο λόγος που δεν πέτυχα την προσδοκώμενη κάρπωση.

Από αυτά που διαβάζω, επιλέγεις ακριβά και επώνυμα φυσίγγια, γνωστών εταιριών. Εμένα να σου πω την αλήθεια, εκτός από μία φορά που ήταν όντως προβληματικά τα φυσίγγια λόγο συγκεκριμένων καταστάσεων, δεν μου έχει τύχει ποτέ πρόβλημα με αυτά. Μπορεί να είχα αστοχίες όταν ήμουν νέος και τουφέκαγα τα παπιά όπως τουφέκαγα την τσίχλα. Μπορεί να είχα αστοχίες γιατί δεν είχα ασχοληθεί να φέρω το όπλο στα μέτρα μου. Μπορεί να είχα αποτυχίες επειδή δεν είχα την εμπειρία να καλυφθώ σωστά ή να επιλέξω το κατάλληλο μέρος, αλλά να μου έχει μείνει η εντύπωση ότι πάνε τα σκάγια πάνω στο πουλί και δεν πέφτει, δεν μου έχει μείνει. Θα συμβεί βέβαια και αυτό αλλά μιλάω για τον μέσο όρο. Ακόμα και σε άκρως εχθρικές καιρικές συνθήκες για ένα φυσίγγι, ζέστη, υγρασία κτλ, τα πουλιά μπορεί να το σκεφτόντουσαν λίγο αλλά πέφταν.

Αντίθετα από τότε που "ξύπνησα" λίγο και έμαθα τα βασικά, όπως σκόπευση, κάλυψη, υπομονή να σε "πατήσει" το πουλί και να μην σηκώνομαι από την φυλάχτρα όταν είναι ακόμα 50 μέτρα μακριά, αέρας και επιλογή θέσης, κτλ κτλ δεν μπορώ να πω ότι μου φταίνε τα φυσίγγια. Μάλιστα θα παρακαλούσα την τύχη μου να τύχω σε μέρα που να μπαίνουν πουλιά και ας είχα 32γρ 5άρια μαζί μου από κάποιον τοπικό κατασκευαστή φυσιγγίων... :)

Μην με παρεξηγήσεις, δεν θέλω να υπονοήσω ότι δεν είσαι έμπειρος κυνηγός, προσπαθώ όμως να καταλάβω. Τι είναι αυτό το τόσο εξαιρετικά καλύτερο θα σου προσφέρει ένα φυσίγγι ιδιογώμοσης, σε βάθος χρόνου 3-5 ημερών που διαρκεί ένα κυνήγι στην Ρουμανία, σε σχέση π.χ με το winter ή το mythos της Β&P, που σε κάνει να απευθύνεσαι σε ιδιογωμωτές για φυσίγγια;
Γιωργο κανενα θεμα δεν εχω με τα φυσιγγια μου ... απλα ρε φιλε οπως ολοι αλλαζουμε φυσιγγια για το γαμωτο, ετσι και εμενα μου αρεσει να δοκιμαζω, με το Winter ειμαι πολυ ευχαριστημενος ... αλλα θα ηθελα να δοκιμασω και ενα διαφορετικο μιας και με αυτο εχω ριξει κανα 1500 φυσιγγια ετσι για την διαφορα!
Αφρικη που ηθελα παπιοφυσιγγα .. εεε δεν πας με τα 38αρια!!!

Αφρική ρε φίλε από ότι έχω ακούσει, στα παπιά σου δίνουν δύο-τρία κουτιά φυσίγγια και σε 20 λεπτά να έχεις ρίξει και κάθεσαι και χαζεύεις :) Τι να την κάνεις την ρουφιάνα την ιδιογόμωση; .very funny.

Αφρική ρε φίλε από ότι έχω ακούσει, στα παπιά σου δίνουν δύο-τρία κουτιά φυσίγγια και σε 20 λεπτά να έχεις ρίξει και κάθεσαι και χαζεύεις :) Τι να την κάνεις την ρουφιάνα την ιδιογόμωση; .very funny.
Και όμως Γιώργο γι’αυτό ακριβώς τα πήρα , γιατί εκεί σου δίνουν 4 κουτιά φυσίγγια και ΔΗΘΕΝ τα αδειάζεις σε 2 ώρες , οπότε πήρα αλλά 4 ποιο σπέσιαλ «λαθραία» για να είχα 2 παραπάνω την ημέρα … μιας κ δεν θα ήξερε γη αυτά ο Αφρικανός διοργανωτής!
….. ΑΜ δε όμως φιλέ … τα παπιο-χηνα ελάχιστα και ούτε τα 4 στο 2ημερο δεν έριχνες αχαχαχα!!!

για να φυγουμε λιγο από νεα της Αφρικης και να πουμε για αυτό που λεει το τοπικ , για την ιδιογομωση δηλαδή , το φορτιο των σκαγιων συνδέεται αναλογα με τις πιεσεις και την ανακρουση που παραγει και αντιστροφως αναλογα με τις αρχικες ταχύτητες , όλα αυτά σε γενικα πλαισια , επιλεχθηκε δηλαδή επίτηδες το φορτιο των 24 γρ σκαγιων που σην ουσια προκειται για ενα σκοπευτικης χρησης φορτιο για να μην ανεβουν ανεξέλεγκτα οι πιεσεις αλλα και για να βγουν σχετικα ευκολα οι επιθυμητες τρομερες ταχύτητες , εχει ριξει καποιος σε κυνυγι υδρόβιων σκοπευτικο φυσιγγι 24 γρ ? απλο εμπορικο σκοπευτικο φυσιγγι η μια απλη συνταγή ιδογομωσης στα 24 γρ ?

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back