Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ρε Μάριε αντιλαβου,για πλάκα το είπα, μη με κάνεις να αναφωνήσω και εγώ ως άλλος αυτοφωτος. Αυτά τα καρτουνιστικα που βάζετε, που θα πάει θα τα μάθω. Μια και το ξεκίνησες, για ποιο είδος λυγκα πρόκειται ;
ειδος: gatonius me petala .yelling.

μάλλον καναδέζικος είναι, τον έχω κάνει σημα κατατεθέν μου
έχω δει και στη φύση έναν!!!!!

Βόρεια Ελλάδα
μην ζητάς συντεταγμένες.... μας παρακολουθούν οι εχθροί! ;)
Αν όντως υπάρχει λύγκας στην Ελλάδα, τότε πρέπει να χαιρόμαστε:) και σαν κυνηγοί να τον προστατεύουμε. Σε αντίθεση με τους λύκους που ζουν σε αγέλη, ο λύγκας ως μοναχικό ζώο δεν είναι ανταγωνιστικός με τους ανθρώπους. Βέβαια θα φάει καμιά πέρδικα ή κανα λαγό, αλλά το δικαιούται - μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, μία ξεχασμένη σε μας, αλλά < ιερή > πρακτική σε βόρειες χώρες και Αμερική, είναι οι μεγάλες σε βάρος σκαγιων και χαμηλές σε ταχύτητα γομώσεις. Στην Βρετανία πχ, όταν θέλουν μεγαλύτερο μέγεθος σκαγιων χωρίς να μειώσουν τον αριθμό τους, και ταυτόχρονα χαμηλό λάκτισμα ,αυξάνουν το βάρος της γόμωσης και ανάλογα το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί μειώνουν την ταχύτητα ,κάποιες φορές μάλιστα προτιμούν υπό ηχητικές ταχύτητες .Στο διάγραμμα φαίνεται πως η ταχύτητα επηρεάζει το λάκτισμα πιο καθοριστικά από το βάρος σκαγιων. Για παράδειγμα μία γόμωση με αρχική 320 μ/δ και 42 γραμμάρια, έχει ίδιο λάκτισμα με μία 32γρ και αρχική 400 μ/δ. Όπως μια 32γρ και 320 μ/δ ,έχει ίδιο λάκτισμα με μια 24γρ και 400 μ/δ. Τα γράφω αυτά με αφορμή μία ανάρτηση παλιά στο θέμα όραση νομίζω, που έλεγε για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδους, κάτι σοβαρό και συχνό στον χώρο μας. Και εγώ όταν σηκώνομαι νύχτα και ανοίγω ξαφνικά τα μάτια βλέπω λάμψεις, λες ;

Attachments

• 20220227_132803.jpg
    20220227_132803.jpg
    406,6 KB · Προβολές: 22
Πάρα πολύ ωραίο θέμα άνοιξε ο Λευτέρης!:)

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες παραμέτρους...

Ένα ντουφέκι πλαγιόκαννο 12αρι ζυγίζει 2700 γρ. , ελαφρύ και καλοζυγισμένο.

Με την χρήση του συντελεστή 96 ( 2700/96 ) βρίσκουμε 28 γρ. ιδανική γόμωση...

Με αρχική ταχύτητα 385 μ/δλ (αρκετή για να κάνει δουλεία με ένα ισορροπημένο φυσίγγιο με σκληρά σκάγια ) θα έχουμε ταχύτητα ανάκρουσης περίπου 13 πόδια / δλ., ανεκτή, ευχάριστη, που δεν θα προκαλεί δυσφορία ...

Υ.Γ: με 32 γρ και 400 μ/δλ θα φτάσουμε στα 16 πόδια /δλ. ταχύτητα ανάκρουσης , που για πολλούς θεωρείται το όριο στο όποιο η ανάκρουση προκαλεί πλέον δυσφορία...

Ακριβώς για να ρίχνουν πιο βαριά φυσίγγια με ελαφριά δίκανα, βρήκαν αυτή την λύση για χαμηλό λάκτισμα. Ένα νούμερο πιο χοντρό σκαγι έχει παραπάνω διάτρηση σε μεγάλες αποστάσεις από ένα πιο μικρό με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, και η απαιτούμενη προσκοπευση είναι πολύ μικρότερη από όσο νομίζουμε.

ένα σκάγι #4 από 2 καλογεμισμένα φυσίγγια:
Α) με αρχική 420 μ/δ έχει μένουσα στα 50 μ ίση με 190 μ/δ κι ενέργεια 3,11 j
B) με αρχική 320 μ/δ έχει μένουσα στα 50 μ ίση με 162 μ/δ κι ενέργεια 2,28 j

αν το (B)το κάνουμε #2 θα έχει μένουσα στα 50 μ ίση με 174 μ/δ κι ενέργεια 3,78 j!!!!!!

το ζήτημα είναι να έχουμε την απαραίτητη πυκνότητα κατανομές, το χοντρό σκάγι ΠΑΝΤΑ υπερτερεί....

Status
Not open for further replies.
Back