Σχετικά με Αορτήρες

Το δεύτερο σημείο που θέλει έλεγχο για να μην μας τύχει η "στραβή" είναι η κατάσταση των αορτηριούχων του όπλου μας.
Ειδικά σε δίκαννα που ο εμπρός αορτηριούχος βιδώνει στην ρίγα της κάννης και δεν είναι κολλημένος μασσίφ στη βάση του με αυτή.

Μιάς και το 'φερε η κουβέντα και μιλάμε για αορτήρες υπήρχαν κάποτε κάποιοι ελαστικοί με μεταλλικά κλίπ στην άκρη τους αντί για αγκράφες - δερματάκια κλπ που "κούμπωναν" ταχύτατα στους αορτηριούχους - κάτι σαν τα κλίπ του αορτήρα του G3 περίπου.
Ξέρουμε άν κυκλοφορούν ακόμα τέτοιοι;
Νομίζω πως ναί

Είναι κάποιοι που κρεμάνε το όπλο στον ώμο με την κάννη προς τα κάτω τι μ@λ@κι@ είναι πάλι αυτό;
Επιρρεασμένοι από το αγγλικό σύστημα όπου τις θήκες τις κουβαλάνε με τις κάνες προς τα κατω στον ώμο. Πολλοί πιστεύουν έτσι ότι δε θα μπουν και σκουπίδια στη κάνη.

Ετοιμάζοντας το Baikal για την άλλη βδομάδα , βάζω το αορτηρα του και δοκιμάζοντας την αντοχή του μου έμεινε η αγκραφα στο χέρι .Είναι του Τοξότη και τις έχω αρκετά χρόνια . Αυτές που έχουν πρόβλημα είναι από κάποιο κράμα ,ενώ οι γερές είναι από χοντρό σύρμα και έχουν σωληνάκι στη κορυφή

Είμαστε ΟΚ ! (νομίζω) :)

20230930_204203.jpg

Το οπλο στον ώμο με τις κάννες προς τα πανω η προς τα κάτω(συνήθως σε βροχή η χιονόπτωση), η χιαστί δεν είναι κάτι που δεν μας απασχολεί..
Γιατί το σωστό σε αυτή την περίπτωση είναι να μεταφέρεται άδειο.....
Οποτε κ να σπάσει ο αορτηρας( καλό είναι να ελέγχονται συχνά όσο ποιοτικοι κ αν είναι) θα έχουμε μόνο τον... τραυματισμό του όπλου κ κανέναν άλλο κίνδυνο...

Όταν πέφτει στο έδαφος ένα γεμάτο όπλο ειναι μεγάλο ρίσκο ακόμα κ αν δεν εκπυρσοκροτησει από μόνο του..
Αν το θέλει ο...διάολος ένα κλαδακι η μια μικρή πετρα μια χαρά παταει την σκανδάλη.......

Το ρισκάρεις; Εμένα πριν χρόνια μου έπεσε το Baikal από τα χέρια ..... χωρίς αορτηρα.... κάπου σκονταψα σε περπατητο τσίχλας.... και έριξε κανονικά..... ευτυχώς δεν υπήρχε άλλος κοντά μου..... έριξε μόνο τη μία κάνη.....
Κι εγώ μια απ΄τα ίδια αλλά με αυτογεμές . Μια φορά έγινε , μία έριξε . 100% .
Επίσης μια φορά μου έχει σπάσει ο αορτήρας με το όπλο στην πλάτη αλλά το πρόλαβα πριν πέσει . Ήταν γεμάτο .
Από τότε όταν το έχω έτσι , βγάζω το φυσίγγι και το βάζω όρθιο στο κλείστρο .
Στο δίκανο δεν έχω αορτήρα . Σπασμένο στον ώμο , άδειο , πολύ πιο ξεκούραστο .

Δεν θα ξεχάσω τον συχωρεμενο πατέρα ενός φίλου, που κάποιες στιγμές στη μέρα έσκυβε και μάζευε χόρτα με το όπλο στην πλάτη , φεύγεις 200 μέτρα μακριά η δεν φεύγεις γιατί από λόγια ,σε κοιτάνε λες και είσαι εξωγήινος.

δεν εχω βάλει ποτέ αορτήρα στα οπλα μου το κρατάω πάντα στα χερια και κανω και τζάμπα γυμναστική 🤣 εχω δει περιστατικο να σπαει να πεσει κάτω το οπλο να μην εχει γίνει τίποτα και μετα από ντουφεκιά η κάννη να εχει γίνει γαρούφαλλο μάλλον πηρέ λίγο χωμα

Επιρρεασμένοι από το αγγλικό σύστημα όπου τις θήκες τις κουβαλάνε με τις κάνες προς τα κατω στον ώμο. Πολλοί πιστεύουν έτσι ότι δε θα μπουν και σκουπίδια στη κάνη.

Τό ενδεχόμενο να σε πιάσει κατακλυσμός στο βουνό με κεραυνούς και να πρέπει να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα για χίλιους δυο λόγους , τόν έχετε σκεφτεί; Δηλαδή θα έχεις το όπλο για αλεξικέραυνο;

Τό ενδεχόμενο να σε πιάσει κατακλυσμός στο βουνό με κεραυνούς και να πρέπει να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα για χίλιους δυο λόγους , τόν έχετε σκεφτεί; Δηλαδή θα έχεις το όπλο για αλεξικέραυνο;
Σωστό και αυτό. Χιονοπτώσεις- βροχοπτώσεις όπως αναφέρθηκε κρέμεται προς τα κάτω η κάνη.

Ο αορτήρας -η αλήθεια είναι- είναι βολικός σε κάποιες περιπτώσεις, όταν χρειάζεσαι και τα δυο χέρια...
Όπως να περάσεις ένα εμπόδιο, να κρατήσεις τα σκυλιά για να τα μεταφέρεις σε μια απόσταση, ακόμα και για να ξεκουράσεις τα χέρια σου...

Η σωστή-ασφαλή χρήση...το όπλο πάντα κενό φυσιγγίων και έλεγχος των καννών κατά την γέμιση...

Σε πέρδικα και μπεκάτσα που χρειάζεται να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα είτε να ανέβεις ένα δύσκολο σημείο είτε να πρέπει να κρατάς τα σκυλιά πώς θα γίνει? Το εκνευριστικό είναι στην μπεκάτσα που κρατάς το όπλο και συνέχεια σου μπλέκει ο αρτηρίας στα βάτα.

Ετοιμάζοντας το Baikal για την άλλη βδομάδα , βάζω το αορτηρα του και δοκιμάζοντας την αντοχή του μου έμεινε η αγκραφα στο χέρι .
Το δεύτερο σημείο που θέλει έλεγχο για να μην μας τύχει η "στραβή" είναι η κατάσταση των αορτηριούχων του όπλου μας.
Υπάρχει ακόμα ένα "ευαίσθητο" σημείο (... μάλλον δύο), πάνω στον αορτήρα ... Είναι στις άκρες του, εκεί που διπλώνει και αγκαλιάζει τον αορτηριούχο. Ειδικά αν ο αορτήρας είναι μονίμως στο όπλο, το δέρμα στο σημείο αυτό λεπταίνει, από το βάρος του όπλου και την τριβή από την κίνηση. Και με τα χρόνια, και αν δεν συντηρείται σωστά, ξεραίνεται και σκάει, και κάποια στιγμή κόβεται.
Το έπαθα στο 16αρι μονόκαννο του πατέρα μου, πριν μερικά χρόνια. Είχε ένα ωραίο δερμάτινο αορτήρα πλεκτό, από τότε που του το έστειλαν τα αδέλφια του από τον Καναδά (αρχές δεκαετίας του '60). Ποτέ δεν συντήρησα το δέρμα (δεν ήξερα και πώς) ... και κάποια στιγμή "έκοψε" στον κάτω αορτηριούχο (του κοντακιού). Ευτυχώς δεν έγινε στο κυνήγι, αλλά στο σπίτι, και με άδειο το όπλο, στην προσπάθειά μου να τον αφαιρέσω, γιατί τον είχα δει ότι κόντευε να κοπεί. Τον αντικατέστησα με ένα φτηνό αορτήρα από ιμάντα με δερμάτινα τελειώματα, παρόμοιο με αυτόν που έχω και στο Baikal ...

Ειπώθηκε σε προηγούμενα ποστ... αορτηρα στο όπλο μόνο όταν χρειάζεται.....στη μπεκατσα γιατί να βάλω αορτηρα.... για να σκαλωνει στα πυκνά; Ο αορτηρας βρίσκεται σε τσέπη του γιλέκου και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.....να τραβήξουμε ένα γουρούνι, να δέσουμε τα σκυλιά στους οδηγούς, να περάσουμε από ένα σημείο που χρειάζεται να κρατιόμαστε και με τα δύο χέρια..... προσωπικά δεν βάζω αορτηρα σε κανένα από τα όπλα μου.....τον έχω στην τσέπη όμως.....στη μπεκατσα που κυνηγάω με δίκανο αν χρειαστεί να μεταφέρω το όπλο το σπάω και το βάζω στον ώμο...

Προσωπικα ειχα αορτητα για καποια χρονια
Λογο των γρεμιων στην
Περδικα
Τον εβγαλα ομως γιατι για να σκοπευω σωστα έπρεπε να τον εχω πιασμενο στο χερι που κραταει την παπια του οπλου
Οταν κρεμοταν με εκανε αργο(ετσι ενιωθα τουλαχιστον)
Σε εμενα λειτουργουσε ετσι δεν λεω οτι ισχυει σε ολους
Πλεον κανω αυτο που ειπε ο βασιλη
Τον εχω μαζι εαν χρειαστει σε καποιο σκαρφαλωμα και αυτο μονο εαν ειναι εντελως απαραιτητο γιατι αντε κατσε περνα τον εκεινη την ωρα

Προσωπικα ειχα αορτητα για καποια χρονια
Λογο των γρεμιων στην
Περδικα
Τον εβγαλα ομως γιατι για να σκοπευω σωστα έπρεπε να τον εχω πιασμενο στο χερι που κραταει την παπια του οπλου
Οταν κρεμοταν με εκανε αργο(ετσι ενιωθα τουλαχιστον)
Σε εμενα λειτουργουσε ετσι δεν λεω οτι ισχυει σε ολους
Πλεον κανω αυτο που ειπε ο βασιλη
Τον εχω μαζι εαν χρειαστει σε καποιο σκαρφαλωμα και αυτο μονο εαν ειναι εντελως απαραιτητο γιατι αντε κατσε περνα τον εκεινη την ωρα

Το έχω πάθει σε γρήγορη επωμιση σε μπεκατσα αυτό που λες με τον αορτηρα. Καβάλησε πάνω στην Ρίγα του οπλου και δεν έβλεπα να σημαδεψω. Από τότε μόνο ελαστικό αορτηρα. Αυτος του τοξότη δεν ειναι καλός. Μου έχει κοπεί και εμένα

Last edited:
Ο αορτηρας χρειάζεται στις καραμπίνες.Το δίκανο το σπας και το βάζεις στον ώμο.Αλλιως ακουμπάς το όπλο σε δέντρα και πουρνάρια με ότι αυτό συνεπάγεται.Το κάθε τι θέλει έλεγχο και αντικατάσταση όταν φθαρεί.Μην φέρνουμε την καταστροφή για απλά πράγματα.

Back