Τι σημαίνει "καλή κάννη";

Εγω φιλε θα βγαλω τον κωνο με τη μια και κατω απο 2 μοιρες το περιμενω το προβλημα στα ελαφρα φυσιγγια .Θελω μονο τελευταιες λεπτομεριες απο που να τον ξεκινησω βρηκα κοπτικο οπως το θελω απλα.Θέλω οσο γινεται να ελαχιστοποιησω τις εμπλοκες για να μην αλαξω ελατηριο κλειστρου και παω σε μαλακοτερο

Κ είχα την εντύπωση ότι θα έχει πιο μικρή γωνιά λόγω αυλού‼️καλά βρε 3.5 εγώ με 18.8 3.5 κ η m2 με 18.4❓❓❓❓
Σόρρυ....έχει προφανώς μακρύτερο κώνο‼️
Αυτη ειναι η μια γωνια ο βαθμος συγκλησης ειναι διπλασιος για 1.2 εκ κωνο το κοπτικο εχει κωνικοτητα 7 μοιρών

Βασίλη αυτό που δειχνεις είναι η μιση γωνία . 10,5 ° είναι η μέγιστη γωνία ( της κορυφής) του κωνου και απο saami και cip. Η benelli δεν κατεβαίνει κατω απο 6°γιατί ο μηχανισμός της δυσλειτουργει με χαμηλές γομωσεις και μακριους κωνους ,( η ανακρουση που συζητάγαμε). Γιαννη το γυαλισμα απο μονο του ισως δεν αντέξει στην χρήση, με την διανοιξη της κάνης θα φύγει η σκληρημενη επιφάνεια και χωρίς επαναχρωμιωση θα έχει μειωμένη αντοχή στις τριβές. Τα πιο ψαγμένα τσοκ ανέκαθεν ηταν δυο διαφορετικων γωνιωσεων με την δεύτερη στις 2° συνηθως.
Γιατί να μην αντέξει το γυαλισμα εδω αποχρωμιωνουν ολοκληρες κανες και τις γυαλίζουν .Απλα θελει πολυ καλη δουλειά και αφου ο τορνος δεν κουραζεται θα την κάνει.

Κάποιοι κακοπροαίρετοι...(αστειεύομαι)είπαν ότι είναι 1.2cm εγώ την αισθάνομαι σαν 3 3.5 τόσο νόμιζα....
Johnny , άσε την gold όπως είναι κι μην ψάχνεις τπτ . Browning . Τώρα κώνοι κι άυλοι δεν εχουν καμία σημασία σε κοινούς θνητούς σαν εμάς . είναι για να έχουμε κάτι να συζηταμε να περνάει η ώρα .

Johnny , άσε την gold όπως είναι κι μην ψάχνεις τπτ . Browning . Τώρα κώνοι κι άυλοι δεν εχουν καμία σημασία σε κοινούς θνητούς σαν εμάς . είναι για να έχουμε κάτι να συζηταμε να περνάει η ώρα .
Έτσι ακριβώς φίλε μου‼️

γιατί ο μηχανισμός της δυσλειτουργει με χαμηλές γομωσεις και μακριους κωνους ,( η ανακρουση που συζητάγαμε).
Εγώ Λευτέρη είμαι της παρακάτω άποψης (γι' αυτό έχω αλλεργία με τις πιέσεις και την ανάκρουση).
Καταρχήν το κλείστρο ξεκλειδώνει (στις benelli ... δεν ξέρω για τα άλλα αδράνειας) όταν τα σκάγια έχουν βγει από την κάνη.
Άρα ξεχνάμε τις πιέσεις στον κώνο, πέριξ αυτού και εντός της κάνης.
Η ενέργεια ανάκρουσης δεν έχει πουθενά μέσα της πιέσεις (τύπος από SAAMI).
Γιατί λοιπόν με μεγαλύτερο κώνο οι benelli μπορεί να μην κάνουν επαναφορά σε φυσίγγια με χαμηλές γομώσεις ενώ έκαναν πριν ;
Διότι τα φυσίγγια αυτά τώρα βγάζουν μικρότερες ταχύτητες, επειδή αυξάνεις τον χώρο καύσης.
Βλητικός δεν είμαι αλλά αυτό πιστεύω.

Από το manual της benelli ...
Untitled 2.jpg
Untitled 3.jpg

Untitled 1.jpg

Πάντως χαλάλι σας ωραία κουβέντα κάνετε και την έχετε πάει και σε υψηλό επίπεδο μάλιστα άσχετα αν μας έχετε κάψει το μυαλό τουλάχιστον σε ορισμένους που δεν το κατέχουμε το αντικείμενο
Και δεν κάνω πλάκα ούτε το λέω ειρωνικά

Πάντως χαλάλι σας ωραία κουβέντα κάνετε και την έχετε πάει και σε υψηλό επίπεδο μάλιστα άσχετα αν μας έχετε κάψει το μυαλό τουλάχιστον σε ορισμένους που δεν το κατέχουμε το αντικείμενο
Και δεν κάνω πλάκα ούτε το λέω ειρωνικά
Τα είπαμε και πολύ πιο απλά Γιώργο με μια πρόταση ...
η "καλύτερη κάνη" είναι το καλό κοντάκι, το καλό φυσίγγι και η εξάσκηση στο σκοπευτήριο. :) :) :)
το ξαναγράφω γιατί αυτό πρέπει να μείνει σε όλους μας (ή τουλάχιστον στους περισσότερους) ...

Όσο "καλή κάνη" και να έχει το όπλο σου, αν δεν ξέρεις να σημαδεύεις, δεν έχεις καλό φυσίγγι και το όπλο δεν σου "έρχεται" σωστά ... βράστα.

Η Καλή κάννη είναι αυτή που ρίχνει καλά ότι φυσίγγι και να της βάλεις!
Είναι η κάννη που ένα φυσίγγι θα το πάει μπάλα όταν όλες οι άλλες το σκορπάνε! Η κάννη που δίνει την ίδια δύναμη στο κέντρο ΚΑΙ στην περιφέρεια!
Όσο για το κοντάκι, μέτρα, εξάσκηση,κ.τ.λ. είναι άλλου Παππά ευαγγέλιο!

Η Καλή κάννη είναι αυτή που ρίχνει καλά ότι φυσίγγι και να της βάλεις!
Είναι η κάννη που ένα φυσίγγι θα το πάει μπάλα όταν όλες οι άλλες το σκορπάνε! Η κάννη που δίνει την ίδια δύναμη στο κέντρο ΚΑΙ στην περιφέρεια!
Όσο για το κοντάκι, μέτρα, εξάσκηση,κ.τ.λ. είναι άλλου Παππά ευαγγέλιο!
Αν υπήρχε τέτοια κάνη το εργοστάσιο... θα έκανε μονοπωλιακές πωλήσεις‼️ονομάτισε αυτό το εργοστάσιο...

Αν υπήρχε τέτοια κάνη το εργοστάσιο... θα έκανε μονοπωλιακές πωλήσεις‼️ονομάτισε αυτό το εργοστάσιο...
Τζόνυ η κανη αυτή που αναφέρεις είναι η βελτιωμένη σε όλα κανη ανεξάρτητου εργοστασιου

Το νέφος το σκαγιων έχει άτρακτο κάποιου μήκους, ανάλογα την απόσταση από το στόμιο. De facto.
Το να λέμε ότι μία κάννη (η καλή-καλυτερη) βγάζει ένα νέφος σκαγιων που έχει την ίδια δύναμη και στο κέντρο και στην περιφέρεια, είναι σα να λέμε ότι δεν έχει άτρακτο. Άτοπο.
Πάμε πάλι λοιπόν :)

Το νέφος το σκαγιων έχει άτρακτο κάποιου μήκους, ανάλογα την απόσταση από το στόμιο. De facto.
Το να λέμε ότι μία κάννη (η καλή-καλυτερη) βγάζει ένα νέφος σκαγιων που έχει την ίδια δύναμη και στο κέντρο και στην περιφέρεια, είναι σα να λέμε ότι δεν έχει άτρακτο. Άτοπο.
Πάμε πάλι λοιπόν :)
Βασίλη από τι πιστεύεις ότι καθοριζεται το μέγεθος της ατράκτου;

Βασίλη από τι πιστεύεις ότι καθοριζεται το μέγεθος της ατράκτου;
Μέγεθος σκαγιων
Σκληρότητα σκαγιων
Κεκτημένη παραμόρφωση σκαγιων μόλις βγουν απ' το στόμιο
Είδος τσοκ
Βαθμός σύσφιξης τσοκ
Αρχική ταχύτητα σκαγιων

Αυτά μου έρχονται πρόχειρα, η σειρά τυχαία, όχι με κάποια βαρύτητα.

Μέγεθος σκαγιων
Σκληρότητα σκαγιων
Κεκτημένη παραμόρφωση σκαγιων μόλις βγουν απ' το στόμιο
Είδος τσοκ
Βαθμός σύσφιξης τσοκ
Αρχική ταχύτητα σκαγιων

Αυτά μου έρχονται πρόχειρα, η σειρά τυχαία, όχι με κάποια βαρύτητα.
Για την αρχική ταχύτητα δε ξέρω.
Δεν αναφέρεις την γεωμετρία κάννης.
Όσο πιο προοδευτική τόσο λιγότερη παραμόρφωση έχουν τα σκάγια.
Όσο λιγότερη παραμόρφωση τόσο μικρότερη η διακύμανση της ταχύτητας αναμεσα τους.
Επίσης τόσο πιο ενεργά τα ακροσκαγα.
Μια καλή κάννη έχει πιο φονικη περιφερεια και για τον παραπάνω λόγο.

*Είναι πολύ εύκολα εμπειρικά κατανοητό στο θήραμα αυτό.

Για την αρχική ταχύτητα δε ξέρω.
Δεν αναφέρεις την γεωμετρία κάννης.
Όσο πιο προοδευτική τόσο λιγότερη παραμόρφωση έχουν τα σκάγια.
Όσο λιγότερη παραμόρφωση τόσο μικρότερη η διακύμανση της ταχύτητας αναμεσα τους.
Επίσης τόσο πιο ενεργά τα ακροσκαγα.
Μια καλή κάννη έχει πιο φονικη περιφερεια και για τον παραπάνω λόγο.

*Είναι πολύ εύκολα εμπειρικά κατανοητό στο θήραμα αυτό.
Σου έδωσα πάσα ;)
Άρα λογικά πιο κοντή άτρακτο, όχι μηδέν άτρακτο.
Δηλαδή σε στείρα αντιπαραβολή περιφερειών κάποια θα υπερτερεί και κάποια θα υστερήσει.
Αλλά κάθε περιφέρεια δε γίνεται να σκοτώνει το ίδιο από οποιοδήποτε κέντρο.
Το κέντρο πάντα θα σκοτώνει.
Ένα τσοκ φρένου, που δημιουργεί κοντύτερη άτρακτο, θα βοηθήσει μία κάννη που θα το έχει ανάγκη. Άλλος θα θέλει να τη σκαλίσει και εσωτερικά. Άλλος θα ιδιογομωσει.
Εγώ θα προτιμούσα να αγόραζα απευθείας αυτή που θεωρώ καλύτερη και όχι να πάρω μια υποδεέστερη και να τη σκαλίσω.
Αλλά όπως είπα το κέντρο είναι κέντρο, άρα πρώτα θα πρέπει να κοιτάμε να είμαστε εμείς κέντρο. Επειδή φυσικά το κυνήγι δεν είναι σκοποβολή και δε γίνεται να φτάσουμε ποτέ σε απόλυτες επιτυχίες βλέπω φυσιολογικό να ψάχνεται κάποιος για να μπορεί να σκοτώνει με όλη τη ροζέτα του . Αλλά το σώφρον και ηθικό απέναντι στο θήραμα είναι να κοιτάμε πρώτα τη δική μας βελτίωση και όχι μόνο του εξοπλισμού και να επαναπαυομαστε σε αυτόν.
Επίσης δεν πιστεύω ότι αυτή την ανάγκη υπερτερης περιφέρειας την καταλαβαίνει ο μέσος κυνηγός. Γτ πολύ απλά ο μέσος κυνηγός δεν έχει φροντίσει να αποκλείσει όλους τους παράγοντες που ξεκινούν από αυτόν στις αστοχίες, αλλά πάει αμέσως στο φυσίγγι, το τσοκ και το όπλο. Είναι ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός, ποτέ δε φταίμε εμείς, αλλά κάτι άλλο ή κάποιος άλλος (το κακό το μάτι ε; ) πάντα. Όπως επίσης δεν πιστεύω ότι όλα τα θηραματα έχουν ανάγκη για τη σούπερ περιφέρεια, διότι είτε είναι εκ φύσεως πιο ευάλωτα στα τραύματα είτε/και τα τουφεκαμε σε πολύ πολύ λογικές αποστάσεις, που εκ των πραγμάτων ολόκληρη η τουφεκιά είναι άκρως φονική.

1. Αν υπήρχε η καλύτερη κάνη όλοι θα έφτιαχναν την ίδια ή τουλάχιστον οι διαστάσεις τα τελευταία 100 χρόνια θα έπρεπε να συγκλίνουν προς τις ιδεατές αντί να αποκλίνουν.
2. Κάθε εσωτερική διαμόρφωση ευνοεί συγκεκριμένα βλητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά αυτός ο έρμος ο σχεδιαστής πρέπει να δώσει μια και μόνο μια διαμόρφωση για κάθε τύπο όπλου, για κάθε φυσιγγάρα ή κολοφύσιγγο και για κάθε κυνήγι.
3. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει διαφορές σε κάνες που να μην μπορούν να ξεπεραστούν από αλλαγή φυσιγγίου. Όταν δω θα σας το πω.
4. Δεν σκοτώνουν οι κάνες, σκοτώνουν τα φυσίγγια. Βρείτε μου την καλύτερη κάνη ... είμαι σίγουρος ότι κάποιος μπορεί να φτιάξει φυσίγγι που να την κάνει χειρότερη από κάποια άλλη.
5. Για εμένα η κάνη φτάνει μέχρι την αρχή του τσόκ. Σύγκριση κανών με διαφορετική διαμόρφωση ή διαστάσεις τσόκ δεν γίνεται. Βγάλτε λοιπόν ή κόψτε τα τσόκ και δοκιμάστε στα 36μ, αν θέλετε να συγκρίνετε κάνες.
6. Καλή κάνη λοιπόν (και μαγική) είναι αυτή που χωρίς τσοκ ότι φυσίγγι πχ νο6 28γρ και να της βάλω ανεξαρτήτως πυρίτιδας, βύσματος, αλευριών, σκληρότητας σκαγιών, πυκνότητας σκαγιών και εγώ δεν ξέρω τι άλλο θα μου βγάζει πάντα την ίδια κατανομή και διάτρηση στα 36μ. Το ίδιο και στα 50 γρ. Ποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει αυτό.
7. Όποιος νομίζει ότι κατέχει την γνώση της καλύτερης κάνης ή έστω της σωστότερης εσωτερικής διαμόρφωσης, αυτής που έχει συγκριθεί με εκατοντάδες άλλες, με διαφορετικές γομώσεις, πυρίτιδες, ταχύτητες, βύσματα, buffer, # σκαγιών κτλ και ήταν πάντα η καλύτερη βλητικά ας το πει και σε εμάς για να αγοράσουμε την ίδια ή παραπλήσια.
(Σκεφτείτε δύο φορές πριν το πείτε ... είδατε το ξύλο που έφαγε ο θρύλος από την μερέντα)

Δεν υπάρχει η τέλεια κάνη.
Τα πάντα είναι ένα συνονθύλευμα αναγκαίων παραχωρήσεων και συμψηφισμών, μάρκετινγκ, αστικών μύθων, ψεμάτων, αληθειών και φυσικά $$$$.

Γι αυτό έγραψα παραπάνω ότι η "καλύτερη κάνη" δεν είναι η κάνη αυτή καθαυτή.

Πάρτε λοιπόν το οπλάκι σας, το σκυλάκι σας και τους φίλους σας και ευχαριστηθείτε το κυνήγι.
Αν δεν έχετε την καλύτερη κάνη "τφεκάτε πιο σιμά".
Αν ο διπλανός σας κατεβάζει τις φάσσες από το κοπάδι στα 150μ είναι πιθανότερο να ρίχνει με δράμια παρά να έχει καλύτερη κάνη από την δική σας :)

Last edited:
Back