Έψαξα στα αποθέματά μου και είδα ότι έχω τα 25, 30, 83, 84. Απ' αυτά χρησιμοποιώ το 25 και θυμάμαι ότι το 83 ήταν αυτό που δεν στέγνωνε με τίποτα. Το κράτησα για να το θυμάμαι και να το αποφεύγω. Συνέχισε με το 27 σιγά τις διαφορές. Στην ανάγκη αραίωσέ το λίγο.
Να σημειώσω κάτι που ήδη κατάλαβες. Οι 1-2 σταγόνες που λέει ο Νικήτας και άλλοι έμπειροι κοντακάδες σαφώς και δεν φτάνουν για ολόκληρο το κοντάκι. Το λένε για να υπογραμμίσουν το πόσο τσιγκούνης πρέπει να είσαι με το λινέλαιο. Το ότι τραβάει το ξύλο λάδι δεν είναι κακό. Όταν θα αρχίσει να μην το ρουφάει θα πρέπει να σταματήσεις. Το λινέλαιο στεγνώνει με τον αέρα. Όταν δεις ότι το ξερνάει σκουπισέ το με χαρτί κουζίνας ,άστο να στεγνώσει μία δύο μέρες και όταν στεγνώσει προχωρά στα υπόλοιπα , καλό τρίψιμο με μαλακό πανί, κεριά, πάλι τρίψιμο, τρίψιμο, και τρίψιμο .
Με τι να το αραιώσω και τι θα εξυπηρετήσει αυτό?
Όταν λες ότι το λινέλαιο στεγνώνει με τον αέρα τι εννοείς? το 027 πάντως που το άφησα 10 ημέρες πάνω σε τζάμι δεν στέγνωσε καθόλου.
Έκανα ένα πείραμα. Σε ένα σφυρί έτριψα το ξύλο και το πέρασα 3-4 χέρια λινέλαιο 027. Από την μια πλευρά του μόνο , συνέχισα να βάζω
λινέλαιο ξεχειλίζοντας το κάθε φορά τρεις φορές την ημέρα επί μια βδομάδα.
Αυτό που παρατήρησα είναι:
α) ότι ενώ πραγματικά το λούζω στο λινέλαιο σε σημείο να στάζει , αυτό τραβάει τόσο γρήγορα
που μετά από 3-4 ώρες έχει στεγνώσει στην αφή και ξαναβάζω.
β) Από την μεριά αυτή το ξύλο έχει σκουρύνει πολύ.
Εξακολουθώ να βάζω να δω πότε θα σταματήσει να τραβάει...
Αν τραβάει έτσι και το ξύλο καρυδιάς του 525 , βάζοντας ελάχιστη ποσότητα , δεν έχω κλείσει και τους πόρους με
βλέπω να βάζω καμιά 10ετία....