Ήθελα καιρό να γράψω ενα post για το σωστό κυνηγετικό κοντάκι.
Ακούμε συχνά απο συναδέλφους ότι ''εκανα κοντάκι φωτιά'', ''ειμαι πολύ ικανοποιημένος'', και ''μου το κανε ο ταδε και γαζώνει''.
Αλήθεια όμως, πόσοι απο εμάς πηγαίνοντας σε έναν μάστορα κοντακά γνωρίζουμε τι
πραγματικά χρειαζόμαστε και
πως θα ελέγξουμε αν αυτο που πήραμε είναι ενα πραγματικά σωστό κοντάκι για κυνηγετική χρήση;
Δεδομένου ότι το νέο μας ''απόκτημα΄΄ εκτός απο αισθητικά όμορφο θα πρέπει να είναι και σωστό σε μέτρα, θα πρέπει να το ρίξουμε σε πίνακα κάνοντας Τσώρτσιλ Τέστ και μετέπειτα (ασχέτως των μικροδιαφορών που είναι λογικό να υπάρχουν) θα πρέπει να το ρίξουμε στο κυνηγετικό τεραίν για να δούμε την ποιότητα των καταβολών/σπασιμάτων των δίσκων, αν ρίξουμε στο σκοπευτήριο.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να στήσουμε ενα κοντάκι ( και ιδιαιτερα εμεις οι κυνηγοι, που δεν εχουμε την τεχνικη καταρτιση ενος σκοπευτη) μόνο αφου μας εχει δει ο μάστορας σε ένα δωμάτιο 10χ10 μέτρων .
Η σωστή διαδικασία σεταρίσματος ενός κοντακίου απαιτεί χρόνο και μεράκι και απο τις δύο πλευρές. Και απο τον μάστορα και απο τον κυνηγό. Καμιά επίκληση στην αυθεντία του ''ονόματος'' του μάστορα δεν μπορεί να εγγυηθεί στο ακέραιο και το σωστό σετάρισμα του κοντακίου απο την μία και μοναδική φορά που συναντηθήκαμε με τον κοντακά μας....
Θα πρέπει επομένως να
γνωρίζουμε τι πραγματικα χρειαζόμαστε, να απευθυνθούμε σε κάποιον που μπορεί να ακούσει τις επιθυμίες μας και τέλος, το πιο σημαντικο να διατίθεται να μας ξαναδεί και να διορθώσει οτι χρειάζεται για να έρθει το κοντάκι κέντρο
και να μην προσαρμοστούμε εμείς σε εκείνο.
Πέρυσι τα Χριστούγεννα ξεκίνησα μαζί με τον Γιάννη το project ενός νέου κοντακιού.Πράγματι ο Μάστρογιάννης ακουσε τι ήθελα και τι πραγματικά χρειαζόμουν και με καθοδήγησε στον βαθμό που ενας μάστορας οφείλει να καθοδηγεί χωρίς να επιβάλλεται...
Το κοντάκι στήθηκε και μονώθηκε επιφανειακά, χωρίς να κοπούν οι ψαθες.
Δεδομένου ότι τα πραγματικά custom κοντάκια στήνονται στα terrain, το κοντάκι πήρε πολλές ευκαρίες σε κυνήγι και σκοπευτήριο, ενω παράλληλα
με προσοχή και μέτρο γινόντουσαν οι μικροεπεμβάσεις στο cast και στο ύψος της ράχης.
Αρχική μορφή του κοντακιού.
Το κοντάκι αρχικά δοκιμάστηκε σε κυνηγια και σε σκοπευτηρια μεταπειτα, με αρκετες βολες αυθόρμητες και έπειτα σε καρτερια, και εγιναν μικρες τροποποιήσεις..
Αφου , εγιναν αλλαγες μικρες κάθε φορά, επιβεβαιώθηκε η αρτιότητα των μέτρων σε βολές μακρυνες που απαιτούνται κέντρα και σε απαιτητικά θηράματα τόσο σε σκόπευση όσο και σε καταβολή.
Το κοντάκιο , πηγε ξανα στα χερια του μάστορα για να κοπούν ψάθες και να γίνου οι τελικές αλλαγες του ''αψεγάδιαστου''
Πλέον μένει να ολοκληρωθεί το παραδοσιακο φινίρισμα λινελαίου που ανέλαβα προσωπικά.
Γιάννη όσα ευχαριστω και να σου πώ θα είναι λίγα.
Εκτός απο ενα σωστό κοντάκι μου έμαθες και πώς θα ξεχωρίζω απο εδώ και πέρα μια ποιοτική κατασκευή.
Να είσαι γερός να κάνεις αυτό που αγαπάς!
Υγ.
ΦΤΟΥ να μην μου το ματιάξετε!