Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Για να μην το ξεχειλωνουμε το θέμα , είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψη του και καλά κάνει και την υποστηρίζει. Όμως όταν μια επίσημη επιστημονική έρευνα μου παρουσιάζει ένα είδος σε αύξηση δεν έχω λόγο να μην την πιστεψω. Γιατί να πουν ψέματα? Η ίδια κουβέντα γινόταν και πριν το 16-17. Και τότε οι τσιχλες ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης και αφαντες. Εκείνη την χρονιά σταμάτησε η εξαφάνιση τους για να αρχίσει από την επόμενη χρονια που δεν ηρθαν και να ξανασταματησει όταν ξανά έχουμε πλούσια χρονιά. Τελειώνοντας θα ήθελα αν καποιος έχει γνώση για το πόσα τσιχλοκοτσυφα είχε φέτος στην αχιονη Βουλγαρία να μας το πει!!! Γιατί απο αυτά που έλεγαν οι φορτηγατζηδες στη δουλειά πρέπει να είχε παρα πολλα!

Τελειώνοντας θα ήθελα αν καποιος έχει γνώση για το πόσα τσιχλοκοτσυφα είχε φέτος στην αχιονη Βουλγαρία να μας το πει!!! Γιατί απο αυτά που έλεγαν οι φορτηγατζηδες στη δουλειά πρέπει να είχε παρα πολλα!

Το 2016 είχα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, αρχές Δεκέμβρη, 2 Δεκέμβρη συγκεκριμένα και ήταν ήδη καταχιονη
από μέρες (παγωμένα χιόνια) η επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ. Την επόμενη χρονιά, μέσα Δεκέμβρη που ξαναπήγαν κάποιοι φίλοι δεν υπήρχε χιόνι για δείγμα. Άρα; ;)
Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τότε γινόταν ο χαμός από τσιχλοκοτσυφα θυμάμαι, στα οργωμένα απ' τη μεριά της Βουλγαρίας οι τσαρτσαρες ήταν κοπαδιαστες, πιο μέσα καθώς άρχιζαν τα χιόνια δεν υπήρχε ψυχή πετούμενη, σε τρεις μέρες είχα δει ένα θηλυκό κότσυφα και μια τσαρτσαρα μόνο.
Τα πουλιά ήταν όλα Ελλάδα, γτ πολύ απλά, από πολύ νωρίς, βορειότερα είχε ρίξει χιόνια και είχε παρατεταμένους πάγους.

Το 2016 είχα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, αρχές Δεκέμβρη, 2 Δεκέμβρη συγκεκριμένα και ήταν ήδη καταχιονη
από μέρες (παγωμένα χιόνια) η επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ. Την επόμενη χρονιά, μέσα Δεκέμβρη που ξαναπήγαν κάποιοι φίλοι δεν υπήρχε χιόνι για δείγμα. Άρα; ;)
Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τότε γινόταν ο χαμός από τσιχλοκοτσυφα θυμάμαι, στα οργωμένα απ' τη μεριά της Βουλγαρίας οι τσαρτσαρες ήταν κοπαδιαστες, πιο μέσα καθώς άρχιζαν τα χιόνια δεν υπήρχε ψυχή πετούμενη, σε τρεις μέρες είχα δει ένα θηλυκό κότσυφα και μια τσαρτσαρα μόνο.
Τα πουλιά ήταν όλα Ελλάδα, γτ πολύ απλά, από πολύ νωρίς, βορειότερα είχε ρίξει χιόνια και είχε παρατεταμένους πάγους.
Αυτό ακριβώς που λέω στον headhunter. Το φθινόπωρο του 16 είχε ακριβώς τα καιρικα χαρακτηριστικά που θέλουμε για πλούσια τσιχλοχρονια. Και με την αλλαγή του χρόνου ήρθε η Αριάδνη και έδεσε το γλυκο. Τα τελυταια 3 χρονια γινεται ακρκβως αυτο που δεν θελουμε καιρικα. Πάρτε το χαμπάρι ότι τα πουλια είναι ακραιοι οπορτουνιστές. Αν δεν ζοριστουν δεν το κουνάνε ρούπι. Και μην πείτε για ένστικτα αποδημίας γιατί από την Ρωσία ως την Βουλγαρία μια χαρα αποδημία κάνουν και δεν πρέπει σώνει και καλά να φτάσουν στο Μαρόκο όλα για να θεωρηθεί αποδημια!

Μάνο μπορείς σε παρακαλω να μου εξηγήσεις πιο είναι το πραγματικο νόημα αυτης της συζητησης κ γιατι θα πρεπει να κάνουμε γκάλοπ??

Όπως γνωρίζεις παρα πολυ καλα(αφου μας δηλώνεις πως είσαι κυνηγός) το κυνήγι περναει πολυ μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια....και το μέλλον μας είναι αβέβαιο....

Δηλαδη τι θες να πουμε οτι μειώθηκε ο πλυθησμος της τσιχλας(εσυ αυτό πιστευεις) για χάρη μας???
Γιατί κ από τα προηγουμενα ποστ που έχεις γράψει βλεπω οτι εχεις κάποιο "κόλλημα".

Αυτό που έχουμε να κανουμε κάθε χρόνο είναι να συμπληρώνουμε το ερωτηματολόγιο Άρτεμις(με αληθή στοιχεία) που θα το βρουμε στον ΚΣ που ανηκουμε...
Και από εκεί κ περα, συμφωνα κ με τις μελέτες τον ειδικών θα ξέρουμε που βαδίζουμε......
και έτσι θα μπορούμε να αντικρουσουμε κ τον κάθε "Οικολογο" που θα αναφέρει ότι καρπωνομαστε "τρέλα" νουμερα.........

Οχι να καθόμαστε εδώ μέσα κ να γράφουμε αρλούμπες...
και να προσπαθουμε οι ίδιοι να παρουμε το κατσαβίδι κ να βγάλουμε τα ματάκια μας...........

Με το συμπαθειο κιόλας κ με κάθε σεβασμό στο προσωπο σου!!
Τάσο και εγώ συμφωνώ ότι το κυνήγι περνάει κρίση τα τελευταία χρόνια και για αυτό τον λόγο κάνω αυτή την συζήτηση, γιατί εκτός της διαπίστωσης, πρέπει να δούμε, γιατί περνάει κρίση και τι πρέπει σαν κυνηγοί να κάνουμε, έτσι ώστε να κυνηγάμε για πάντα και να έχουμε θηράματα.
Δεν έχω κάποιο "κόλλημα" με το τι θέλω να πείτε σχετικά με την μείωση των πουλιών , απλά γιατί αυτό, ήδη ,συμβαίνει στους κυνηγότοπους εδώ και πολλά χρόνια πλέον, είτε αυτό οφείλεται στους πληθυσμούς είτε στις καιρικές συνθήκες είτε σε οτιδήποτε άλλο..
Το πρόβλημα μου είναι ,ότι δεν πρέπει σε περιόδους επάρκειας θηραμάτων να ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ αυτό και μόνο και προσπαθώ να μεταδώσω ειδικά στους νέους κυνηγούς .

Το πρόγραμμα Άρτεμις τα τελευταία χρόνια βλέπω να έχει ατονίσει (τουλάχιστον εδώ στο σύλλογο Ψαχνών δεν μου δίνουν το βιβλιαράκι μαζί με την άδεια ) δεν νομίζω λοιπόν ότι ,όλοι οι κυνηγοί σταματούν στο όριο, όταν έχει επάρκεια θηραμάτων , ούτε ότι καταγράφουν την κάρπωση άνω του ορίου.(Τα αληθή στοιχεία που γράφεις έγκειται στην συνήδηση του κάθε κυνηγού και όχι ότι ισχύει σαν αντικειμενική παραδοχή), έτσι λοιπόν για να μή γράφουμε "αρλούμπες" όπως λες, κανένα βιβλιαράκι και κανένας περιορισμός δεν σώζει την κατάσταση, αν δεν υπάρχει συνείδηση του κυνηγού που πρέπει να σταματήσει, όταν οι συνθήκες είναι θετικές σχετικά για υπέρβαση του ορίου.

Δεν ασχολούμε δε με την γνώμη των αντικυνηγών (όχι οικολόγων, γιατί οι κυνηγοί είναι οι πρώτοι οικολόγοι) , γιατί αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν μέσα από την αντικυνηγετικό τους μένος να εξασφαλίζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα , γιαυτό υπάρχουν και για τίποτε άλλο.
Από την στιγμή που η ΕΕ επιτρέπει το κυνήγι , δεν νομίζω ότι μπορούν να υπερισχύσουν οι Ελληνες αντικυνηγοί και να σταματήσει το κυνήγι , τόσο από πολιτικό κόστος , όσο και από πλευράς παραδοσιακών προτύπων , που είναι πολύ ισχυρά όπως πχ Γαλλία , Ιταλία κλπ.

Τέλος τα ματάκια μας δεν τα βγάζουμε , όταν λέμε την αλήθεια αλλά, όταν στρουθοκαμιλίζουμε ,πιστεύοντας ,ότι όλοι ακολουθούν τους κανόνες και τα όρια.
Αυτά είχα να πω.-Τέλος_

Τάσο και εγώ συμφωνώ ότι το κυνήγι περνάει κρίση τα τελευταία χρόνια και για αυτό τον λόγο κάνω αυτή την συζήτηση, γιατί εκτός της διαπίστωσης, πρέπει να δούμε, γιατί περνάει κρίση και τι πρέπει σαν κυνηγοί να κάνουμε, έτσι ώστε να κυνηγάμε για πάντα και να έχουμε θηράματα.
Δεν έχω κάποιο "κόλλημα" με το τι θέλω να πείτε σχετικά με την μείωση των πουλιών , απλά γιατί αυτό, ήδη ,συμβαίνει στους κυνηγότοπους εδώ και πολλά χρόνια πλέον, είτε αυτό οφείλεται στους πληθυσμούς είτε στις καιρικές συνθήκες είτε σε οτιδήποτε άλλο..
Το πρόβλημα μου είναι ,ότι δεν πρέπει σε περιόδους επάρκειας θηραμάτων να ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ αυτό και μόνο και προσπαθώ να μεταδώσω ειδικά στους νέους κυνηγούς .

Το πρόγραμμα Άρτεμις τα τελευταία χρόνια βλέπω να έχει ατονίσει (τουλάχιστον εδώ στο σύλλογο Ψαχνών δεν μου δίνουν το βιβλιαράκι μαζί με την άδεια ) δεν νομίζω λοιπόν ότι ,όλοι οι κυνηγοί σταματούν στο όριο, όταν έχει επάρκεια θηραμάτων , ούτε ότι καταγράφουν την κάρπωση άνω του ορίου.(Τα αληθή στοιχεία που γράφεις έγκειται στην συνήδηση του κάθε κυνηγού και όχι ότι ισχύει σαν αντικειμενική παραδοχή), έτσι λοιπόν για να μή γράφουμε "αρλούμπες" όπως λες, κανένα βιβλιαράκι και κανένας περιορισμός δεν σώζει την κατάσταση, αν δεν υπάρχει συνείδηση του κυνηγού που πρέπει να σταματήσει, όταν οι συνθήκες είναι θετικές σχετικά για υπέρβαση του ορίου.

Δεν ασχολούμε δε με την γνώμη των αντικυνηγών (όχι οικολόγων, γιατί οι κυνηγοί είναι οι πρώτοι οικολόγοι) , γιατί αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν μέσα από την αντικυνηγετικό τους μένος να εξασφαλίζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα , γιαυτό υπάρχουν και για τίποτε άλλο.
Από την στιγμή που η ΕΕ επιτρέπει το κυνήγι , δεν νομίζω ότι μπορούν να υπερισχύσουν οι Ελληνες αντικυνηγοί και να σταματήσει το κυνήγι , τόσο από πολιτικό κόστος , όσο και από πλευράς παραδοσιακών προτύπων , που είναι πολύ ισχυρά όπως πχ Γαλλία , Ιταλία κλπ.

Τέλος τα ματάκια μας δεν τα βγάζουμε , όταν λέμε την αλήθεια αλλά, όταν στρουθοκαμιλίζουμε ,πιστεύοντας ,ότι όλοι ακολουθούν τους κανόνες και τα όρια.
Αυτά είχα να πω.-Τέλος_
Αυτοί που δεν τηρούν τα όρια το διαφημίζουν κιόλας με την φάτσα τους και το ονοματεπώνυμο τους. Να πανε να τους πιάσουν λοιπον.

Αυτά είχα να πω.-Τέλος_
Στο να μην γίνεται ξεκλήρισμα σε κανενα θήραμα είναι κάτι που θα συμφωνήσω απόλυτα....
Και δεν πιστευω να υπάρχει κυνηγός που να αρνείται πως υπάρχουν λαθροθηρες η ότι κάποιοι δεν ξεπερνάνε το όριο οταν τους δωθεί η ευκαιρια..............

Εμείς όμως τι δουλειά έχουμε με αυτους?

Ουτε μπορω να κάθομαι να μαντευω η να κάνω υπολογισμους για το αν ένας λαθροθηρας μπορεί να χτυπήσει 30,40,50 τσίχλες σε κάθε έξοδο η αν στο τέλος θα επιστρεψει με 10 πουλια.......

Αυτό που ξέρω είναι ότι το οριο των 25 πουλιων που ορίζει ο νόμος ουτε ευκολη υπόθεση ειναι κ ουτε είναι κάτι εφικτό σε κάθε έξοδο που θα κάνει ο κυνηγός............
Και τολμω να πω ότι υπάρχουν κ κάποιοι δεν το έχουν "πιασει" ποτέ.......

Κ για να μην το κουραζω, δεν θεωρώ ότι η τσίχλα κινδυνευει η έχει μειωθεί ο πλυθησμος της, κ αν συμβεί αυτο καποτε( το απευχομαστε όλοι) τοτε το ποσοτικό όριο θα κατέβει, οχι μονο στην χώρα μας αλλά παντου μιας κ ειναι αποδημητικο είδος....

Μέχρι τότε θα την κυνηγάμε(οι νομιμοι) όπως ακριβώς οριζει ο νομος....

Από εκεί κ περα στο χέρι του κ στη κρίση του καθενός είναι να πει ότι πχ 10 πουλακια με φτάνουν δεν θέλω παραπάνω κ θα σταματησω για σημερα....

Last edited:
Σωστά αυτά που λέτε κ τα υποστηρίζω στο έπακρο για τη σωστή διαχείριση θηραμάτων.... ΑΛΛΑ πόσοι είναι αυτοί που το τηρούν κ δεν τους νοιάζει η φωτό των like στο FB κτλ;;;;
Σίγουρα υπάρχουν άτομα εδώ μέσα που δν τους νοιάζει η κάρπωση...αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κ το αντίθετο....
Το FB κ Mark Zungenberg ήταν η μεγάλη ζημιά για την οθόνη,το κυνήγι,το ψάρεμα κ όλα τα συναφή....το κάθε τσουτσέκι που έποιασε όπλο πέρισυ,βγαίνει προκλητικά κ προκαλεί δημόσια τα κατορθώματά του,που από βραδύς με τις ηχομημιτικές συσκευές στα τριφύλια της Κωπαΐδας
(τυχαία την αναφέρω) βγαίνει το πρωί κ λιανίζει τα ορτύκια....με τις φύντες στα υδρόβια κ τα κασετόφωνα,το παίζει υδρόβιος κ πάει λέγοντας...δν μιλάω για "μπεκατσάδες"....ενώ έχουν σκυλιά τη κάνουν το χάραμα κ το σούρουπο....τέλος πάντων...έχω πολλά παραδείγματα από τα μέροι μου,όπως κ εσείς από τα δικά σας μέροι.
Με λίγα λόγια.....ΑΝ ο πατέρας θέλει να ενώση το παιδί του στο κυνήγι,τότε είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να του μάθει τα ΠΡΕΠΕΙ κ τα ΜΗ...αν το παιδί μάθει στην παραβατικότητα,τότε καλά κρασιά τν Αύγουστο...δν θα σταματήσει ΠΟΤΕ αυτή η "πανδημία" του κυνηγετικά αχόρταγου.

Σωστά αυτά που λέτε κ τα υποστηρίζω στο έπακρο για τη σωστή διαχείριση θηραμάτων.... ΑΛΛΑ πόσοι είναι αυτοί που το τηρούν κ δεν τους νοιάζει η φωτό των like στο FB κτλ;;;;
Σίγουρα υπάρχουν άτομα εδώ μέσα που δν τους νοιάζει η κάρπωση...αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κ το αντίθετο....
Το FB κ Mark Zungenberg ήταν η μεγάλη ζημιά για την οθόνη,το κυνήγι,το ψάρεμα κ όλα τα συναφή....το κάθε τσουτσέκι που έποιασε όπλο πέρισυ,βγαίνει προκλητικά κ προκαλεί δημόσια τα κατορθώματά του,που από βραδύς με τις ηχομημιτικές συσκευές στα τριφύλια της Κωπαΐδας
(τυχαία την αναφέρω) βγαίνει το πρωί κ λιανίζει τα ορτύκια....με τις φύντες στα υδρόβια κ τα κασετόφωνα,το παίζει υδρόβιος κ πάει λέγοντας...δν μιλάω για "μπεκατσάδες"....ενώ έχουν σκυλιά τη κάνουν το χάραμα κ το σούρουπο....τέλος πάντων...έχω πολλά παραδείγματα από τα μέροι μου,όπως κ εσείς από τα δικά σας μέροι.
Με λίγα λόγια.....ΑΝ ο πατέρας θέλει να ενώση το παιδί του στο κυνήγι,τότε είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να του μάθει τα ΠΡΕΠΕΙ κ τα ΜΗ...αν το παιδί μάθει στην παραβατικότητα,τότε καλά κρασιά τν Αύγουστο...δν θα σταματήσει ΠΟΤΕ αυτή η "πανδημία" του κυνηγετικά αχόρταγου.

Κώστα συμφωνώ σε όλες σου τις τοποθετήσεις.....

Άλλο κυνηγός και άλλο λαθροθηρας..
Άλλο αλιείς και αλλο λαθραλιεις...

Άλλη νοοτροπία ο ένας κ άλλη ο άλλος...

Ουτε μπορουμε να έχουμε σχέσεις μαζί τους, ουτε κ αυτοί με εμάς....

Ένας νόμιμος κυνηγός που ακολουθεί κατά γράμμα τους νόμους κ τα "ποσοτικα" όρια του κάθε θηράματος ποτε δεν έβλαψε το οικοσυστημα....

Και δεν γίνεται κάθε φορά οι νόμιμοι κυνηγοι να επωμίζονται τα "κατορθώματα" των λαθροθηρων......

Και πρεπει όλοι κάποτε, και εμείς οι ίδιοι να μάθουμε να κάνουμε να κάνουμε αυτόν τον (απλό κ ευκολο) διαχωρισμό......

Ποιος χτυπησε 40 τσίχλες? Ο κυνηγός

Ποιος βάρεσε 6 κεφάλια λαγους το βράδυ? Ο κυνηγός...

Και απο που κ ως που λέγεται κυνηγός κ οχι ο λαθροθηρας?

Μα και οι δυο τους όπλο κρατάνε,δεν μπορώ να ξεχωρίσω.........

Τουλάχιστον μην κοροϊδευόμαστε κ αναμεταξυ μας.......

Last edited:
Άλλο κυνηγός και άλλο λαθροθηρας..
Τασο ο Κωστης μιλαει για τον ωραιοπαθη μικροφαλικο κυνηγο
που τρεφεται απο την ιντερνετικη του παραμυθα και το like
το εχει για βιαγκρα οταν πουλαει εικονα.Μην τα μπερδευεις.....

Τασο ο Κωστης μιλαει για τον ωραιοπαθη μικροφαλικο κυνηγο
που τρεφεται απο την ιντερνετικη του παραμυθα και το like
το εχει για βιαγκρα οταν πουλαει εικονα.Μην τα μπερδευεις.....
Αλέξη ξέρω γιατί μιλάει ο κωστας....
Δεν απευθυνομαι σε αυτόν.....

Οι συνειρμοί είναι ότι πιο άδικο για οποιαδήποτε θέμα . Γενικότητες που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα .Τα όρια υπάρχουν και πάντα στηρίζονται σε μελέτες.
Ορια στις τσιχλες νομίζω ότι υπάρχουν μόνο εδώ και καλώς υπαρχουν. Αν κάποιος δεν ικανοποιείται με 25 τσιχλες και θέλει να τουφεκισει κι άλλο υπάρχουν καρακαξες και κουρουνες χιλιάδες. Αλλά από τους κυνηγαραδες του φεισμπουκ δεν βλέπω να ανεβαίνει καμία φωτογραφία με επιβλαβή. Δεν πουλάνε ρε παιδί μου....

Ορια στις τσιχλες νομίζω ότι υπάρχουν μόνο εδώ και καλώς υπαρχουν. Αν κάποιος δεν ικανοποιείται με 25 τσιχλες και θέλει να τουφεκισει κι άλλο υπάρχουν καρακαξες και κουρουνες χιλιάδες. Αλλά από τους κυνηγαραδες του φεισμπουκ δεν βλέπω να ανεβαίνει καμία φωτογραφία με επιβλαβή. Δεν πουλάνε ρε παιδί μου....
Δημήτρη είναι προφανές και το γνωρίζουμε όλοι, οι πραγματικοί κυνηγοί παίρνουν ευχαρίστηση από την διαδικασία του κυνηγίου και φυσικά η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει επαφή με το θήραμα μετά από θεμιτή διαδικασία, σωστές τουφεκιές και με αποτέλεσμα την κάρπωση αλλά και την κατανάλωση του θηράματος. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που η ικανοποίηση τους προέρχεται από την επίδειξη θηραμάτων, εξοπλισμού, life style, και η επίδειξή αυτή "πιάνει" όχι στους κυνηγούς αλλά σε διάφορους φίλους και ακόλουθους γνωστούς και αγνώστους του fb που δεν ξέρουν καν τι είναι κυνήγι. Δυστυχώς με την τακτική αυτή διαστρεβλώνουν την εικόνα του κυνηγού στην κοινή γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση αγαπούν την επίδειξη και τη φιγούρα περισσότερο από το κυνήγι...

Last edited:
σε μια πεζοπορεια απογευματινη στης 70 και τσιχλες σταματησα να μετραωωωωω .sarcastic. μαλων της αρεσαι εδω σε εμας και κανουνε διακοπες;)
Σάκη και σε εμάς κάτω απ' το αυλάκι το ίδιο έργο παίζει ακόμα με τις τσίχλες!!!

Δημήτρη είναι προφανές και το γνωρίζουμε όλοι, οι πραγματικοί κυνηγοί παίρνουν ευχαρίστηση από την διαδικασία του κυνηγίου και φυσικά η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει επαφή με το θήραμα μετά από θεμιτή διαδικασία, σωστές τουφεκιές και με αποτέλεσμα την κάρπωση αλλά και την κατανάλωση του θηράματος. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που η ικανοποίηση τους προέρχεται από την επίδειξη θηραμάτων, εξοπλισμού, life style, και η επίδειξή αυτή "πιάνει" όχι στους κυνηγούς αλλά σε διάφορους φίλους και ακόλουθους γνωστούς και αγνώστους του fb που δεν ξέρουν καν τι είναι κυνήγι. Δυστυχώς με την τακτική αυτή διαστρεβλώνουν την εικόνα του κυνηγού στην κοινή γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση αγαπούν την επίδειξη και τη φιγούρα περισσότερο από το κυνήγι...
Όπως τα λες είναι. Υπάρχουν και τα λιμοταγαρα που δεν χορταίνουν με τίποτα. Τον Γενάρη του 17 έχω πέσει σε ένα ονειρικό απογευματινό με τα κοτσύφια να περνάνε σε απίστευτους αριθμους. Τουφεκαω μόνο σίγουρα πουλιά γιατί το μέρος είναι ζαβο και δεν θέλω με τιποτα να τα χανω. Σε 1 ωρα είμαι στο όριο με 25 πουλιά χωρίς κανένα χαμενο αφου διάλεγα αυτά που θα έπεφταν κοντά μου. Μετράω , μαζευω κάλυκες και κατηφοριζω για το αμάξι. Πιο κατω είναι ένας άλλος και έχει ρίξει χωρίς υπερβολές 4 κουτία. Με βλέπει και μου λέει που πας ρε μλκα? Αλλά 50 θα πάρεις άμα καθισεις! Μου φτάνουν αυτά του λέω. Και μεθαύριο που θα έρθω παλι θα έχει. Η τελευταία του κουβέντα ήταν , τι μλκας είσαι ρε. Αυτή η λογική του τωρα που τα βρήκα θα τα κάψω εντελώς είναι που θα μας κάψει όλους στο τελος.

Καλησπέρα λατρες της λατρεμενης και για μένα τσίχλας. Θά μπορουσα και εγώ νά γράψω ένα Πολυσελιδο βιβλίο για αυτό τό θήραμα που λατρεύω και κάποια στιγμή ελπίζω νά το κανω, λόγω εμπειρίας, αντιληψεις και κυρίως εξόδων που μόνο για αυτό το θήραμα περνάνε τίς 100 τον χρόνο, εδώ και 30 χρόνια (1991). Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν έχω δει καμιά ουσιαστική μείωση τής τσίχλας, τι εννοω, από τά πρωτα χρόνια που άρχισα νά κυνηγάω, υπήρξαν καλες, πολυ καλες, κακές, μέτριες αλλά και πολυ κακές χρονιές, (καταγεγραμενα στο προσωπικο μου αρχείο, που ανανεωνω κάθε χρόνο ανελλιπώς). Γνώμη μου είναι ότι απόλυτος ρυθμιστής είναι ο καιρός, οχι για όλη τήν σεζόν αλλά για μεγάλα διαστήματα τής, δηλαδή όταν ο Οκτώβριος τών περασματων έχει κατά κυρίως βοριάδες θα δούμε πολλα πουλια, επομένως αυτό θα συνεχιστεί και στους δυό επόμενους μήνες με μικρότερη ένταση περιμενοντας τοπικές μετακινήσεις και εναλλαγές του καιρού με έναν ενδεχόμενο χιονιά που θα ξανά κατεβάσει τα πουλιά που είναι λογκομενα στα ημιορεινα εδάφη που έχουν κατά φυγει για κυρίως διατροφικούς λόγους, αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του Γενάρη που από τις Αλκυονίδες αρχίζουν τα επιστροφια και εδώ τώρα παλι ο καιρός είναι ο ρυθμιστής αφού οι ηπιοι νοτιαδες θα ευνοεισουν μαζώξεις καί μετακινήσεις των πουλιων. Ενδεχομένως χιονιαδες που θα προκύψουν από μέσα Γενάρη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα δείξουν παλι τον όγκο των ντόπιων πουλιων και προσθέτοντας των πουλιων που έχουν μετακινηθεί. Όλα αυτά μέχρι τα μέσα του Γενάρη έρχονται ανάποδα αν ο Οκτώβριος δεν είναι ευνοϊκός. Κάποια ακραία παραδειγματα που έζησα πολυ καλών χρονών είναι το 1991-92 το 1997-98 το 2000-2001 και η καλύτερη χρονιά όλων 2004-05 (αυτή την χρόνια εριξα και τα πιο πολλα φυσίγγια τής κυνηγετικής μου ζωής 8500!!! σε110 εξόδους τσίχλας) 2011-12και τέλος την χρονιά 2016-17. Στον αντίποδα οι χειρότερες 2001-02( που ήταν και η χειρότερη όλων με μολις 1100 φυσίγγια σε 95 εξόδους) το 2012-13 και 14 και τέλος 2019-20. Οι πολυ καλες και πολυ κακές χρονιές είχαν Αντίστοιχα τις ίδιες καιρικές συνθήκες με φοβερά ίδια μεγάλη ακρίβεια. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον Οκτώβριο του 2001 πολλοι λέγανε για την "λεγόμενη" μείωση του πληθυσμού της τσίχλας, που ηρθε το 2004 να τους διαψευσει. Ελπίζοντας να μήν σας κουρασα, θέλω να προσθέσω ότι έχω κυνηγήσει ότι νόμιμα επιτρέπεται στην Ελλάδα ( εκτός Φασιανού ακόμα) την τσίχλα τήν λατρεύω και για χάρη τής εχω αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, αν κάτι με πείραζε παντα ήταν οι συμπεριφορές κάποιων ευτυχώς λίγων συναδέλφων άλλων θηραμάτων που την Απαξιωναν λόγω του μεγέθους τής. Απάντηση σε αυτους είναι το νοστιμότατο κρέας της όπως και επίσης δεν είναι τυχαίο κάτι που παραδέχονται όλοι,τα καλυτερα Τουφέκια ειναι οι τρυγονοτσιχλαδες, γιατί αν δεν το έχεις άντε γεια.

Status
Not open for further replies.
Back