Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
παλιοτερα 30 και χρονια πισω μου εχουν πει για καποια μερη στη βορεια χιο παλιοι κυνηγοι οτι ερχοταν φασσες σε κοπαδια και τις κυνηγουσαν κυριως απο τουρκια καποτε...

Το κεφαλι του κοπαδιου ηταν Μυτιλινη κ η ουρα του τουρκια εγραφαν..
Ειχαν αφανισει ολες τις ελιες του νησιου..
Νομιζω το ειχα διαβασει σε βιβλιο του 1986..

Αυτα τα πουλια Αλεξ,τα ειδαμε τις τελευταιες μέρες που δεν ανεβήκαμε ψηλά λίγω παγου.
Δεν ειχαμε τετοια εικονα τις προηγούμενες μέρες. Δεν τα βλέπαμε αυτά τα κοπάδια εκει που κυνηγούσαμε .Σπαστά πουλια τουφεκούσαμε.Κι οταν ακόμη πέρναγε κανα 15αρι μια τουφεκιά σε σημαδευτό παντα.
Αυτα τα μεγαλα κοπάδια έμεναν ανεπηρέαστα απο τα γαμοτουφεκίδια . Τράβαγαν πορεία οπως στα μπασίματα.
Ειναι κρίμα να εχεις τέτοια κοπάδια δίπλα σου και αυτα να τραβάνε στο Τούρκικο .
Την πρωτελευταια μέρα που ανέβηκα,απο τις 8 εως 9 περίπου,πέρασαν πανω απο 30 κοπάδια. Οπου και κοιταζες στον ουρανο απο την πλευρα του απαγορευμένου , εβλεπες κοπαδια απο πουλιά.Τα 30αρια και τα 5αρια ήταν ελάχιστα.Κοπάδια απο 300 εως χιλιάδες. Καποια στιγμή οπως αγνάντευα μακρια,βλέπω ενα μαυρο σύννεφο. Δεν ταίριαζε στην ασπρίλα που υπήρχε αφου αρχιζε να ψιλοχιονίζει. Δεν ήθελα να το πιστεέψω .Κιομως ήταν φασσες.Χιλιαάδες πουλια.
Αν καποιος εβλεπε αυτο το σκηνικο ενα πρωί ή ένα απόγευμα ,θα ελεγε οτι μπαίνουν πιυλιά τωρα απο βορειότερα.Ομως αυτό το εργο που παιζόταν το πρωί ,επαναλαμβανόταν το απογευμα με αντίθετη φορά κάθε μέρα.
Ηταν άκρως εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.:D
Εννοειται Δημητρη παντα σημαδευτα ενα πουλι απ το κοπαδι και οι καλυτερες τουφεκιες κατα γνωμη μου ειναι οταν περνανε σπασμενα πουλια, δυο τρια πεντε μαζι αντε και δεκαδα,χιλαδες πουλια που λες ειχα δει στον καμπο φετος αλλα μονο τα κοιτουσαμε!

Ακουγα και εγω τοσες τουφεκιες σημερα και λεω αυριο να παω για φασες αλλα με εσωσες Δημητρη, σιγα μην παω να χαλαστω με ολους αυτους ,μπεκατσα και παλι μπεκατσα
Σήμερα και εγώ μπεκάτσα πήγα ,είχα αρκετές μέρες να πάω. Πήγε ο πεθερός μου για φασσες και κλάμα... Αύριο...

Κάτι έγινε τελικά! Μετά απο 45' πρωινό τσίχλας πήγαμε και στηθήκαμε με τον κουμπάρο για φασσόνια. Όταν κατηφόριζα να πιάσω το σημείο γύρω στις 8:20 εμφανίστηκε ένα μπουλουκάκι 6 κομμάτια έκανε ένα κύκλο στις λεύκες και τα πλατάνια και έφυγε. Μετά από ένα τέταρτο έρχονται άλλες 3 ρέμα ρέμα και κάθισαν αλλά δεν μπορούσα να πλησιάσω τελικά πιο κοντά από τα 100 μέτρα. Ρεματιά μεγάλη και βάτα στα πρανή (κατάλαβα τι σημαίνει καριόλες!). Έκανα υπομονή κάνα μισάωρο και εμφανίστηκε άλλο ένα 10ρι μπουλούκι αυτή τη φορά σε ευθεία στο τουφέκι μου. Διαλέγω μια από την άκρη και με μια τουφεκιά ξεράθηκε. Γυρίζω και ρίχνω στην τελευταία αλλά αυτή μου άφησε ενθύμιο μερικά πούπουλα. Μετά από 10 λεπτά ήρθανε πάλι καμία δεκαριά έκαναν ένα κύκλο στα δέντρα και έφυγαν πάνω από το κεφάλι μου. Έριξα σε μία αλλά δεν την κατάφερα. Λίγο ψηλωμένη και δεν τα βρήκα με την προσκόπευση. Τον κουμπάρο τον είχα βάλει από την αλλη πλευρά της ρεματιάς αλλά δεν τον πλησίασαν. Ύστερα καθίσαμε περίπου μια ώρα και δεν εμφανίστηκαν ξανά. Αυτά τα ολίγα! Έχω την εντύπωση ότι μπορώ να πάρω μερικές ακόμα σε εκείνο το μέρος αλλά το κακό είναι ότι δε χωράει δεύτερο τουφέκι. Ίδωμεν!
Και μερικές φωτό
aiZSKFZ.jpg

6bulYZr.jpg

3qdH0mN.jpg

Ορεινός βαλτός φέτος δεν είχε βελανίδι καθολου τωρα τις τελευταίες μερες που έριξε τα χιονια ανακατεύτηκαν λίγες φασσες στα μέρη μου τις πήρε ματι ο γέροντας και τις φυλούσε να μην τις παρει χαμπάρι κανένας τελικά χτες μετα τα γουρούνια κάναμε ενα ωραίο απογευματινό εγώ ο γέροντας και ο αδερφός μου + μπόνους μια μπεκάτσα που πήρα όταν πήγα να πιάσω μια Φασσα του γέροντα!!φυσιγγι ιδιογομωση ΑΟ νο4 οπλα beretta a-350 browning evolve fusion και browning gold

Κάτι έγινε τελικά! Μετά απο 45' πρωινό τσίχλας πήγαμε και στηθήκαμε με τον κουμπάρο για φασσόνια. Όταν κατηφόριζα να πιάσω το σημείο γύρω στις 8:20 εμφανίστηκε ένα μπουλουκάκι 6 κομμάτια έκανε ένα κύκλο στις λεύκες και τα πλατάνια και έφυγε. Μετά από ένα τέταρτο έρχονται άλλες 3 ρέμα ρέμα και κάθισαν αλλά δεν μπορούσα να πλησιάσω τελικά πιο κοντά από τα 100 μέτρα. Ρεματιά μεγάλη και βάτα στα πρανή (κατάλαβα τι σημαίνει καριόλες!). Έκανα υπομονή κάνα μισάωρο και εμφανίστηκε άλλο ένα 10ρι μπουλούκι αυτή τη φορά σε ευθεία στο τουφέκι μου. Διαλέγω μια από την άκρη και με μια τουφεκιά ξεράθηκε. Γυρίζω και ρίχνω στην τελευταία αλλά αυτή μου άφησε ενθύμιο μερικά πούπουλα. Μετά από 10 λεπτά ήρθανε πάλι καμία δεκαριά έκαναν ένα κύκλο στα δέντρα και έφυγαν πάνω από το κεφάλι μου. Έριξα σε μία αλλά δεν την κατάφερα. Λίγο ψηλωμένη και δεν τα βρήκα με την προσκόπευση. Τον κουμπάρο τον είχα βάλει από την αλλη πλευρά της ρεματιάς αλλά δεν τον πλησίασαν. Ύστερα καθίσαμε περίπου μια ώρα και δεν εμφανίστηκαν ξανά. Αυτά τα ολίγα! Έχω την εντύπωση ότι μπορώ να πάρω μερικές ακόμα σε εκείνο το μέρος αλλά το κακό είναι ότι δε χωράει δεύτερο τουφέκι. Ίδωμεν!
Και μερικές φωτό
aiZSKFZ.jpg

6bulYZr.jpg

3qdH0mN.jpg
Την έβαλες γλυκά για ύπνο!

Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάει ο καιρός τη γουστάρω όλο και περισσότερο. Και δεν έχω παίξει με πιο σφικτό τσοκ από 6/10 ακόμα...
Τουλάχιστον ξύπνησα και έφτιαξαν λίγο τον κώνο και έσφιξε η ντουφέκια της...σκέψου να την πήγαιναν και κοντά στους 4 πόντους...θα έψαχναν για τον δεύτερο!

Πηγα μια βολτα με τον αδερφο μου σημερα, επαιξαν λιγα πουλια και αποτελεσμα ηταν δυο εγω και μια ο ψηλος.
Πηγα με το goose και μου εδωσε δυο μακρινες φασσες με speed 34 gr no6, στη μια μαλιστα ανοιξε η γουσα της...
Φωτο ξεχασα να βγαλω με την κουβεντα που ειχα με τον αδερφο συνεχεια, γιατι ειχε καποιες αστοχιες απο χαζομαρα και ενω ειχε νευριασει εγω γελουσα, καλα εσυ λεει δεν νευριασες που εχασες εκεινες τις δυο; οχι ρε του λεω σιγα μη νευριασω...
Αυτες οι δυο που πηρα παντως ηταν με εναν ντουμπλε, μια αριστερα και μετα καρφι δεξια και επειδη τον γουσταρα πολυ τον ντουμπλε για αυτο δεν νευριασα, ειχε και ενα αερα του θανατα σε καποιες στιγμες και εμενες για πλακα πισω στην τουφεκια.
Ξεχασα την σελφι αλλα θα επανορθωσω την επομενη φορα:p

Πηγα μια βολτα με τον αδερφο μου σημερα, επαιξαν λιγα πουλια και αποτελεσμα ηταν δυο εγω και μια ο ψηλος.
Πηγα με το goose και μου εδωσε δυο μακρινες φασσες με speed 34 gr no6, στη μια μαλιστα ανοιξε η γουσα της...
Φωτο ξεχασα να βγαλω με την κουβεντα που ειχα με τον αδερφο συνεχεια, γιατι ειχε καποιες αστοχιες απο χαζομαρα και ενω ειχε νευριασει εγω γελουσα, καλα εσυ λεει δεν νευριασες που εχασες εκεινες τις δυο; οχι ρε του λεω σιγα μη νευριασω...
Αυτες οι δυο που πηρα παντως ηταν με εναν ντουμπλε, μια αριστερα και μετα καρφι δεξια και επειδη τον γουσταρα πολυ τον ντουμπλε για αυτο δεν νευριασα, ειχε και ενα αερα του θανατα σε καποιες στιγμες και εμενες για πλακα πισω στην τουφεκια.
Μπράβο Αλεξ !

Άψογοι ο κοντός και ο ψηλός :D

Νικολάε σκοτώνει το λειοκανο στα 50 μέτρα?ειδικά με τσοκακια 6/10?
Καταρχήν, τσοκάρισμα 6/10 σημαίνει, για την ακρίβεια, βελτιωμένο μισό, αλλά και με 5/10 (ακριβώς μισό τσοκ) είναι εφικτό...!
Όμως με χοντρά σκάγια (τα οποία διατηρούν ικανή κινητική ενέργεια σ' αυτήν την απόσταση) και σε μεγάλα θηράματα (λαγός, φάσσα, φασιανός, μεγάλα παπιά, χηνάρια)... Ναι λοιπόν, σκοτώνει, με πολύ σωστή προσκόπευση βέβαια, ώστε να σταλεί, όσο το δυνατόν, το (πάντα πιο φονικό) κέντρο της κατανομής στον στόχο...!
Ηλία αξίζει να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο, και θα καταλάβεις ότι το μισό τσοκ (3 άστρα) δίνει μία πιο ομαλή και επαρκή κατανομή στις μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και συγκρινόμενο με το φουλ τσοκ...!!!
http://oplognosia.com/?p=1895

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back