Το πρωί είναι αγουροξυπνημένος ο Λάμπης και δεν ρίχνει καλά.Γιατί πάει καλύτερα το απόγευμα?
Το πρωί είναι αγουροξυπνημένος ο Λάμπης και δεν ρίχνει καλά.Γιατί πάει καλύτερα το απόγευμα?
Δεν τέμνονται πουθενά, αν οι παραμορφώσεις είναι ίδιες.Δεν είναι έτσι τα πράγματα. 10 ή 20 m/s διαφορά είναι μικρή ΑΛΛΑ ένα 400m/s με ένα 340m/s έχουν μεγάλη διαφορά παρόλο που το γρήγορο θα επιβραδύνει πιο γρήγορα οι γραφικές παραστάσεις των ενέργειων τους δεν θα τέμνονται πουθενά. Ακόμα και στα 60 -70 μέτρα το γρήγορο θα είναι ακόμα γρηγορότερο του αργού. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή.
Δεν έχει πλέον άδεια για κατασκευή φυσιγγιων.Δουλεύει για άλλον? Νομίζω τα πήγαινε περίφημα γιατί σταμάτησε?
Ο λόγος είναι στα εμπορικά λόγω του set up να μην τραβάνε το πρωί άμα έχει πάγο και δεν είναι επαρκή ούτε το ενιαρι για να σε σώσει, οπότε αυξανεις γραμμάρια και νούμερο σκαγιου, τόσο απλά. (Ο καθένας ανάλογα τον τόπο καιρό και τρόπο που κυνηγάει πρατει ανάλογα)Παραθέτω αυτό τον πίνακα στην ομάδα σχετικά με την κουβέντα που έγινε για τα 32 γρ τα 28 και τα 24.....28 και 24 προσωπικά προτιμώ να κυνηγώ εγω...
Και ρωτάω τώρα εγώ ποιος ο λόγος να μην βάλω 24γρ νούμερο 9....πχ στο περπατητο της τσίχλας από το να βαλω 32 γρ νούμερο 8......αν όντως ισχύουν αυτά που αναγράφονται στον πίνακα....είναι προφανές τι αξίζει να κάνουμε ...
View attachment 53475ρ
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.Παραθέτω αυτό τον πίνακα στην ομάδα σχετικά με την κουβέντα που έγινε για τα 32 γρ τα 28 και τα 24.....28 και 24 προσωπικά προτιμώ να κυνηγώ εγω...
Και ρωτάω τώρα εγώ ποιος ο λόγος να μην βάλω 24γρ νούμερο 9....πχ στο περπατητο της τσίχλας από το να βαλω 32 γρ νούμερο 8......αν όντως ισχύουν αυτά που αναγράφονται στον πίνακα....είναι προφανές τι αξίζει να κάνουμε ...
View attachment 53475
Παιδιά, καταρχάς Χρόνια Πολλά σε όλους!!!
Μην στέκεστε καθόλου μα καθόλου στις μικροδιαφορές των αρχικών ταχυτήτων της τάξεως των 10-20m/s από φυσίγγι σε φυσίγγι...! Kαμία απολύτως σημασία δεν έχουν επί του πρακτέου...! Μόνο θεωρητικές είναι...! Τέτοιες απειροελάχιστες κι αμελητέες μικροδιαφορές στην αρχική ταχύτητα μπορούν κάλλιστα να προκύψουν κι αναμεταξύ φυσιγγίων από το ίδιο κουτάκι...! Το επαναλαμβάνω: στην πράξη είναι αμελητέες αυτές οι μικροδιαφορές...! Ούτε και είναι δυνατόν να γίνουνε αντιληπτές από εμάς τους ίδιους...! Μόνον οι ταχογράφοι είναι ικανοί να τις καταγράψουν...! Το να (νομίζουμε ότι) νιώθουμε ένα φυσίγγι "γρήγορο" ή "αργό" όταν το χρησιμοποιούμε, είναι μάλλον "αστείο"...! Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για το ψυχολογικό φαινόμενο της λεγόμενης "αυθυποβολής"...!
Αυτό που έχει σημασία είναι οι λεγόμενες "μένουσες" ταχύτητες, οι οποίες σημειώνονται δεκάδες μέτρα μακριά από τη μπούκα του ντουφεκιού μας...! Αυτές είναι που θα χτυπήσουν το εκάστοτε θήραμα και θα πρέπει να είναι επαρκείς για την καταβολή του...! Και να είστε σίγουροι πως όλα τα σωστά και τίμια φυσίγγια εμφανίζουν τις ίδιες, πάνω-κάτω, μένουσες ταχύτητες...! Ακόμη και τα όντως "αργά" φυσίγγια, που συνήθως είναι και "υποηχητικά", καθότι η αρχική τους ταχύτητα κυμαίνεται οριακά κάτω από το φράγμα του ήχου (343m/s) και δεν το σπάνε, ώστε ν' ακουστεί ο χαρακτηριστικός, εκκωφαντικός κρότος του "μπαμ" της ντουφεκιάς...! Παρά ταύτα όμως, ακόμη και αυτά τα "αργά", ηποηχητικά φυσίγγια είναι ικανά να καταβάλλουν το θήραμα εντός του ωφέλιμου βεληνεκούς του λειόκαννου με τις μένουσες ταχύτητες που διαθέτουν...! Και το τονίζω, ότι στην πράξη, δεν έχουν καμία απολύτως ουσιαστική διαφορά αυτά τα υποηχητικά φυσίγγια σε σύγκριση με τα "κανονικά" ή "γρήγορα", διότι απλούστατα, οι μένουσες ταχύτητες (κι όχι οι αρχικές), οι οποίες σκοτώνουν το θήραμα στα 20, 30 ή 40 μέτρα από το στόμιο της κάννης, είναι περίπου όμοιες, είτε το φυσίγγι έχει αρχική ταχύτηταkal ~400m/s, είτε έχει ~340m/s...!!
Y.Γ.: Κάποια στιγμή στο μέλλον, θα σας ποστάρω ένα σχετικό και κατατοπιστικότατο άρθρο του Νικήτα Κυπρίδημου, με εμπεριστατωμένα στοιχεία ερευνών και ακριβείς μετρήσεις ταχυτήτων, όσον αφορά στα "αργά" και τα "γρήγορα" φυσίγγια, για να δείτε ότι γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα...!! Στην κυριολεξία...!!
Η διαφορά στις παραμενουσες +τοις άλλοις έχει να κάνει κατά ποοοοοοολυ με την παραμορφωσηκ κατά πολύ με την ταχύτητα η οποια συμβάλλει στην παραμόρφωση(βάρβαρη διέλευση από κώνο,αυλό,τσοκ)Δεν τέμνονται πουθενά, αν οι παραμορφώσεις είναι ίδιες.
Αν δεν είναι, τέμονται και παρατέμνονται.
Το θεωρούμε δεδομένο αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν νοείται σύγκρισηΔεν τέμνονται πουθενά, αν οι παραμορφώσεις είναι ίδιες.
Αν δεν είναι, τέμονται και παρατέμνονται.
Δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω φίλε μου αλλά τα μάτια μου έχουν δει αλλα....τα συγκεκριμένα μπεκατσινια π.χ τα έχω χτυπήσει σε Βαρη χιονιά με πολύ αέρα και μειον.....με rc 24gr 7.5.....και πίστεψέ με το φυσίγγι δεν είχε απολύτως κανενα θεμα....Ο λόγος είναι στα εμπορικά λόγω του set up να μην τραβάνε το πρωί άμα έχει πάγο και δεν είναι επαρκή ούτε το ενιαρι για να σε σώσει, οπότε αυξανεις γραμμάρια και νούμερο σκαγιου, τόσο απλά. (Ο καθένας ανάλογα τον τόπο καιρό και τρόπο που κυνηγάει πρατει ανάλογα)
Προσωπικά για την τσίχλα έχω καταργήσει χρόνια τώρα τα 32γρ. Με 9,5 στα 24 και 9 στα 28 κάνω ότι έκανα παλιά με τα 8 στα 32. Ακόμη και με τα 7,5 στα 24 ή 28γρ με σφιχτά τσοκ αν έχεις σωστό κοντάκι κάνεις δουλειά σε θηράματα μεγέθους τρυγονιου κυργιαρινων ή επιβλαβών.Παραθέτω αυτό τον πίνακα στην ομάδα σχετικά με την κουβέντα που έγινε για τα 32 γρ τα 28 και τα 24.....28 και 24 προσωπικά προτιμώ να κυνηγώ εγω...
View attachment 53475ρ
Ωραίο το μπεκατσινιαν η τσίχλα είναι σχολειό ,αυτό είναι γυμνάσιοΔεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω φίλε μου αλλά τα μάτια μου έχουν δει αλλα....τα συγκεκριμένα μπεκατσινια π.χ τα έχω χτυπήσει σε Βαρη χιονιά με πολύ αέρα και μειον.....με rc 24gr 7.5.....και πίστεψέ με το φυσίγγι δεν είχε απολύτως κανενα θεμα....
Και στα μεσόγεια που μένω εχουμε αρκετές αλλαγές σε θερμοκρασίες υγρασία κτλπ....
View attachment 53477
Και για τον σκύλο μεταπτυχιακό!Ωραίο το μπεκατσινιαν η τσίχλα είναι σχολειό ,αυτό είναι γυμνάσιο
Ειδικά για όσους κυνηγούν κυρίως τσίχλα και κάθε φορά φεύγουν αμέτρητα φυσίγγια....28 και 24 πλέον είναι μονόδρομος......έχω προσωπικά τα έχω απολαύσει στο κυνήγι...Προσωπικά για την τσίχλα έχω καταργήσει χρόνια τώρα τα 32γρ. Με 9,5 στα 24 και 9 στα 28 κάνω ότι έκανα παλιά με τα 8 στα 32. Ακόμη και με τα 7,5 στα 24 ή 28γρ με σφιχτά τσοκ αν έχεις σωστό κοντάκι κάνεις δουλειά σε θηράματα μεγέθους τρυγονιου κυργιαρινων ή επιβλαβών.
Ειδικά εκείνη την ημέρα τα μπεκατσινια ήταν κοπάδια...τα είχε κατεβάσει ο χιονιάς και σε μια λίμνη που σχηματίζεται γινόταν χαμός...θυμάμαι την ποιντερινα μου να φερμαρει και να σηκώνονται 15 μαζί.... πρώτη φορά έβλεπα τέτοιο πράγμα....Ωραίο το μπεκατσινιαν η τσίχλα είναι σχολειό ,αυτό είναι γυμνάσιο
κ Γιώργο τι εννοείται όταν λέτε "κάψιμο καλύτερο των σκαγιων"??? Μια διαφορά ταχύτητας της τάξης των 40m/s εμένα δεν μου είναι καθόλου αδιάφορη όσον αφορά την προσκοπευση. Τρανό παράδειγμα το 30αρι φυσιγγιο του ρουμελιωτη που πολλοί συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να το βρουν σκοπευτικα καθώς ήταν φωτοβολιδα με ταχύτητα κοντά στα 430m/s ενώ οι ίδιοι συνάδελφοι δεν είχαν κανένα θέμα με την προσκοπευση με τα 28αρια και 32αρια του ίδιου που έβγαζαν πιο συνηθισμένες ταχύτητες της τάξης των 390m/s.Καλησπέρα σε όλους.Μια παρατήρση παιδιά. Σχετικά με την προσκόπευση δεν παιζει και μεγάλο ρόλο η ταχύτητα εξόδου. Στην τουφεκιά όμως τεράστιο. Και αυτό γιατί οι υψηλότερες ταχύτητες έχουν πολύ καλύτερη διάτρηση και το πιό βασικό , κάψιμο καλύτερο των σκαγιών. Αυτός είναι ο λόγος που τα γρήγορα φυσίγγια έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Προσωπικά κυνηγάω πουλιά με Super Pose Beretta , και φυσίγγια μάλλινη τάπα (που είναι και πιο ακριβά) 32-36 γραμμάρια. Ευχαριστώ
Απόλαυση το κυνηγι μπεκατσινιου με σκύλο φερμας. Αλλά θέλει μάγκα σκύλο με ευαίσθητη μυτούλαΕιδικά εκείνη την ημέρα τα μπεκατσινια ήταν κοπάδια...τα είχε κατεβάσει ο χιονιάς και σε μια λίμνη που σχηματίζεται γινόταν χαμός...θυμάμαι την ποιντερινα μου να φερμαρει και να σηκώνονται 15 μαζί.... πρώτη φορά έβλεπα τέτοιο πράγμα....
Προσωπικά για την τσίχλα έχω καταργήσει χρόνια τώρα τα 32γρ. Με 9,5 στα 24 και 9 στα 28 κάνω ότι έκανα παλιά με τα 8 στα 32. Ακόμη και με τα 7,5 στα 24 ή 28γρ με σφιχτά τσοκ αν έχεις σωστό κοντάκι κάνεις δουλειά σε θηράματα μεγέθους τρυγονιου κυργιαρινων ή επιβλαβών.
Συμφωνώ απολύτως κι επαυξάνω!!!Ειδικά για όσους κυνηγούν κυρίως τσίχλα και κάθε φορά φεύγουν αμέτρητα φυσίγγια....28 και 24 πλέον είναι μονόδρομος......έχω προσωπικά τα έχω απολαύσει στο κυνήγι...