Φυσίγγια για τσίχλες - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Lambro Trap νο 8½

Δε νομιζω να εχει διαφορετικο βυσμα απο το αντιστοιχο σκητ παντως
ετσι ακριβως , σχεδόν όλα τα σκητ και τραπ είναι πανομοιοτυπα με την μονη διαφορα στο ν των σκαγιων , την υπερβολικη συγκεντρωση στα τραπ την διμιουργει το υπερβολικο τσοκαρισμα που εχουν τα οπλα τραπ
 
Να εχεις στο μυαλο σου οτι ενα φυσιγγι 28 γρ δεν σημαινει οτι ειναι και συγκεντρωτικο. Αλλο 28γρ σκοπευτικο και αλλο κυνηγετικο φυσιγγι...
επειδή εχω ριξει όλα τα φυσίγγια 28 γρ που κυκλοφορουν στο ελληνικο εμποριο και εχω αποψη να σ επληροφορησω φιλε ότι εκτος καποιων πολύ ακριβων ιταλικων σχεδόν όλα τ αελληνικα εχουν την ιδια αποδοση , πολύ καλα φυσίγγια στα 28 γρ είναι τα ισπανικα Imperial , τα made in spain Ιmperial , τρομερα φυσίγγια
 
Για να μπορέσουμε να άρουμε κάποιες ανασφάλειες που υπάρχουν όσων αφορά τα 3 ή τα 4 γραμμάρια μικρότερης γόμωσης από αυτήν που χρησιμοποιούμε, ίσως θα έπρεπε να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα την κίνηση των σκαγιών από την στιγμή που θα βγούν από το στόμιο της κάννης και θα ταξιδέψουν προς τον στόχο. Ίσως μας έχει δημιουργηθεί εσφαλμένα μια εντύπωση ότι τα σκάγια κινούνται σε μια επιφάνεια επίπεδη η οποία μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και η γόμωση. Δεν είναι όμως έτσι. Τα σκάγια θα κινηθούν στον χώρο σαν ένα σύννεφο με τρεις διαστάσεις, μήκος, πλάτος και ύψος. Το πουλί και στην συγκεκριμένη περίπτωση η τσίχλα, την στιγμή που τα σκάγια θα ταξιδεύουν προς αυτήν, κινείται και η ίδια. Ένα λάθος που κάνουμε πολλές φορές βλέποντας ένα αποτύπωμα στον πίνακα είναι να νομίζουμε πως από ένα μικρό κενό θα μπορέσει να περάσει αλώβητο το πουλί. Δεν σκεφτόμαστε όμως το παραπάνω, ότι αυτό το κενό που μπορεί να είναι μικρότερο από το σώμα μιας τσίχλας, δεν θα συμβεί ποτέ να τύχει να περάσει μέσα από αυτό το πουλί γιατί απλά το πουλί εκείνη την στιγμή κινείται και έρχεται σε σύγκρουση με ένα τρισδιάστατο σύννεφο. Φανταστείτε οτι πετάτε ένα μπαλάκι του τένις στον αέρα και κάποιος άλλος να προσπαθεί να περάσει επίσης στον αέρα το μπαλάκι μέσα από μια σωλήνα ένός μέτρου για παράδειγμα. Ακόμα και αν θεωρήσουμε εύκολο να περάσει το μπαλάκι στην αρχή του στομίου του σωλήνα, σκεφτείτε αν μπορεί να εξέλθει από το πίσω μέρους του σωλήνα χωρίς να ακουμπήσει στα τοιχώματα του. Έτσι ακριβώς θα συμβεί και με τα σκάγια.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που μπορούμε να σκεφτούμε για να αφήσουμε στην άκρη τις ανασφάλειες που μας ταλαιπωρούν. Ένας από αυτούς είναι το νούμερο των σκαγιών. Αποδεδειγμένα η τσίχλα σκοτώνεται ακαριαία ακόμα και μετά τα 40 μέτρα με 2-3 σκάγια ν.9. Ας πάρουμε λοιπόν το όριο των 40 μέτρων ως την πιο μακρινή μας τουφεκιά στην τσίχλα και ας δεχτούμε αυτό που ισχυρίζονται πολλοί ότι η τσίχλα στα 50 μέτρα δεν φαίνεται. Ένα λοιπόν πουλί που πετάει στα όρια, του να μπορούμε να το δούμε ή όχι, γιατί θα πρέπει να του ρίξουμε πιο χοντρό σκάγι από αυτό που χρειάζεται για να καταβληθεί; Για σκεφτείτε λοιπόν, ακόμα και μαθηματικά να το πάρουμε, πόσα σκάγια σε νούμερο 8 έχει ένα φυσιγγι 32γρ και πόσα σκάγια σε νούμερο 9 έχει αυτό των 28γρ;

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε είναι τα όρια στο πλάτος του νέφους των σκαγιών και έχει να κάνει με αυτό που έγραψα στην αρχή για το τρισδιάστατο νέφος και την λανθασμένη εντύπωση της οριζόντιας επιφάνειας. Αν νομίζετε ότι ένα φυσίγγι 32γρ που βάλλεται με την ίδια σύσφιξη από το ίδιο όπλο με ένα φυσίγγι 28γρ, έχουν εκείνη την διαφορά στο αποτύπωμα του νέφους στον αέρα (shot pattern), που το πρώτο να διορθώνει σκοπευτικά λάθη σε σχέση με το δεύτερο, είναι λάθος. Όλα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του φυσιγγιού και πως αυτό λειτουργεί στο ταξίδι του προς τον στόχο. Άλλο φυσίγγι βγάζει στενή τουφεκιά, άλλο ανοίγει περισσότερο κτλ, γιαυτό πριν επιλέξουμε τι φυσίγγι θα χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να ρίξουμε μερικές τουφεκιές στον πίνακα για να δούμε την διάσταση της "ροζέτας".

Ένα ακόμα επιχείρημα έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των φυσιγγίων 28γρ από τους κατασκευαστές. Τα φυσίγγια 28γρ είναι σκοπευτικά, απευθύνονται λοιπόν σε ένα άθλημα με πολλές απαιτήσεις από αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Σωστές αναλογίες, σωστά σκάγια, σωστά νούμερα κτλ. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για να ρισκάρει ένας κατασκευαστής εκπτώσεις στην ποιότητα ενός τέτοιου φυσιγγίου. Φανταστείτε να βγει η "βρώμα" στους σκοπευτικούς κύκλους ότι ο τάδε κατασκευαστής χάλασε το φυσίγγι που μέχρι τότε είχε ευχαριστημένους αθλητές. Το σκοπευτικό φυσίγγι αγοράζεται 12 μήνες τον χρόνο και όχι δύο μήνες στην αρχή της κυνηγητικής περιόδου και έναν στο τέλος, όπου το κυνήγι των μικρών φτερωτών βρίσκεται στην κορύφωση του.

Φέρνουμε το όπλο στα μέτρα μας, μαθαίνουμε τις προσκοπεύσεις των αποστάσεων που ρίχνουμε, χρησιμοποιούμε πάντα το ψιλότερο σκάγι που απαιτείται για την καταβολή του εκάστοτε θηράματος, αποφεύγουμε υπερβολικές συσφίξεις, δεν αλλάζουμε φυσίγγι κάθε εβδομάδα και η τσάντα γεμίζει ανεξάρτητα με 28 ή 32 γραμμάρια.

ΑΠΛΑ... ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ!!! ΑΨΟΓΟΣ!!!
 
Για μαυρες πρωινες, ή και για απογευματινα, καλο επισης φαινεται και το 24αρι τραπ, το 8½ που εβγαλε τωρα

Καλύτερα σε 9 μισό Βίκτωρα το 24άρι, διότι έχει σαφώς περισσότερα σκάγια η γόμωση και είναι πιο πυκνή η τουφεκιά μας...! Έχω ρίξει μερικά κουτάκια σε απογευματινά και είναι "κομπλέ"...! Τα 24άρια σε 9 μισό νούμερο περιέχουν περίπου 500 σκάγια έκαστο! Είναι υπέρ-αρκετά νομίζω για την τσίχλα...!
 
Να εχεις στο μυαλο σου οτι ενα φυσιγγι 28 γρ δεν σημαινει οτι ειναι και συγκεντρωτικο. Αλλο 28γρ σκοπευτικο και αλλο κυνηγετικο φυσιγγι...

Τα πράγματα είναι πολύ απλά! Μην το κουράζουμε το πράμα χωρίς λόγο...!
Όλα τα φυσίγγια με βύσμα συγκεντρωτήρα είναι συγκεντρωτικά και ενδείκνυνται για μεσαίες έως μακρινές αποστάσεις! Όλα τα φυσίγγια που έχουν βύσμα μισόταπα ή μάλλινη τάπα δεν είναι συγκεντρωτικά και ενδείκνυνται για κοντινές έως μεσαίες αποστάσεις! Όλα τα φυσίγγια με βύσμα διασπορέα ή αποκεντρωτήρα δεν είναι καθόλου συγκεντρωτικά - μάλλον το αντίθετο - και ενδείκνυνται για κοντινές αποστάσεις!
Τέλος, σημαντικότατο ρόλο στη συγκέντρωση ή διασπορά για το κάθε φυσίγγι παίζει και ο βαθμός σύσφιγξης της κάννης μας (τσοκάρισμα)...!
 
Last edited:
Αρα Νικολαε ο πινακας που γραφεις πιο πανω δεν μας λεει την αληθεια. Συμφωνώ και εγω με τον Altair.

Θα σου δώσει έναν (καλό) μπούσουλα όμως συνονόματε...! Κάποιο συμπέρασμα θα βγάλεις...! Τα υπόλοιπα επί το έργον στον κυνηγετικό στίβο...!
Εντάξει... την απόλυτη αλήθεια μπορεί να μην μας τη φανερώνει ο πίνακας, αλλά δεν έχουμε και κανένα άλλο πιο αξιόπιστο εργαλείο για μία εκτίμηση της ποιότητας κατανομής της τουφεκιάς μας...! Κάνε τον πίνακα... κάτι θα πάρεις...! Και μετά στο κυνήγι βέβαια...!
 
Last edited:
η απόφαση πάρθηκε προχωράω σε παραγγελία
μισή κούτα 28γρ Κένταυρος 8αρια και μισή κούτα 28γρ κίτρινα alectoris για αρχή και μέχρι Οκτώβρη...μετά βλέπουμε αναλόγως πόσες τσίχλες θα βλέπουμε ;)
υπάρχουν και 6 κουτιά aquila με 170Χ32 από πέρυσι για τα πρωινά μισάωρα μετά τα μέσα Οκτώβρη που πιθανόν να κάνει λίγο κρύο
οπότε αστακός θα να μαι...οι τσίχλες θα μας κάνουν την χάρη;;;;; .sarcastic.
 
η απόφαση πάρθηκε προχωράω σε παραγγελία
μισή κούτα 28γρ Κένταυρος 8αρια και μισή κούτα 28γρ κίτρινα alectoris για αρχή και μέχρι Οκτώβρη...μετά βλέπουμε αναλόγως πόσες τσίχλες θα βλέπουμε ;)
υπάρχουν και 6 κουτιά aquila με 170Χ32 από πέρυσι για τα πρωινά μισάωρα μετά τα μέσα Οκτώβρη που πιθανόν να κάνει λίγο κρύο
οπότε αστακός θα να μαι...οι τσίχλες θα μας κάνουν την χάρη;;;;; .sarcastic.
Θα έχει σίγουρα κοτσύφια Μάκη!
 
Εγω γνωμη μου, οτι λογο τις τσιχλας δεν δινουμε σημασια σκοπευσης -παμε για αλλες-. Ενω σε μεγαλα θηραματα γινομαστε
ποιο προσεκτικοι.Ολα τα φυσιγγια ειναι καλα αναλογα το τι θηραμα θελεις.Εγω 28 γρ 8,5 και ο νεοτερος 24 τραπ ε νεοτερο ειναι,
χρονια , για καλα θηραματα αλαγη τσοκ ΜΒ classic 32/7 υγρασια sipe παραγκελια απο ΠΥΡΓΟ ΤΡΙΜΗ.καλες τιμες΄΄
 
απο δορκά ήμουν ευχαριστήμένος με τα express 32 και τα bior. Tώρα που τα πήγαν 7€ καραμανίδης και άγιος ο θεός. Σκέφτομαι και για τα σπορτινγκ του κενταυρου μιας και οι συντοπίτες μου καθώς και άλλα μέλη του forum γράφουν καλές κριτικές.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top