D
DrV
Ναι, γιατί ως γνωστόν όταν πλένεις το αμάξι με το λάστιχο, τη μάνικα δεν την μισοκλείνεις μπροστά για να στείλει με μεγαλύτερη ταχύτητα το νερό, αλλά την ανοίγεις...Δηλαδή υπήρχαν μεταξύ των όπλων εμφανείς διαφορές στη διάτρηση;
Το καλοκαίρι ένας μ....ς περιέγραφε πως τουφέκισε τον συγκυνηγό του σε περπατητό τσίχλας. Ο συγκυνηγός (ευτυχώς) επέζησε, με επιπόλαιο σκαγιασμό της πλάτης, τα δε σκάγια αφαιρέθησαν με τσιμπιδάκι, τόσο ελάχιστα τρύπησαν. Το όπλο ήταν Benelli Montefeltro, άλλη μια απόδειξη κύριοι ότι δεν σκοτώνουν. Ήταν τυχερός που δεν είχε καμιά Α400 να γινόταν φονιάς ο άνθρωπος στα καλά καθούμενα
-
Οι θετικές επιστήμες είναι απόλυτες και αυστηρές. Αυτό κάνει όσους απλά αναφέρουν τους νόμους τους να φαίνονται άτεγκτοι. Δεν φταίνε αυτοί. Έτσι είναι η Επιστήμη.
Εν προκειμένω, μεγαλύτερη διάτρηση θα έχει ένα σκάγι που έχει μεγαλύτερη ορμή. Η ορμή είναι ένα (διανυσματικό) μέγεθος που υπολογίζεται (το μέτρο του) από το γινόμενο της μάζας επί τη ταχύτητα του σκαγίου p=m*u δηλαδή. Επομένως σε δύο ίδια σκάγια (ίδιας μάζας δηλαδή) μεγαλύτερη ορμή, άρα και διάτρηση θα έχει το σκάγι με την μεγαλύτερη ταχύτητα.
Μεταξύ δύο καννών, μιας 1 με στενό αυλό και μιας 2 με διευρυμένο, ποιο σκάγι θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα (άρα και διάτρηση); Με δεδομένο κοινό εννοείται την ίδια γόμωση και στις δύο κάννες. Θα έχει η 1 και εξηγώ.
Η καύση της πυρίτιδας παράγει αέρια τα οποία πιέζουν/προωθούν τα σκάγια προς το στόμιο της κάννης. Σε ποια από τις δύο κάννες θα είναι μεγαλύτερη η πίεση; Σύμφωνα με τον τύπο της πίεσης από τη Φυσική είναι Ρ=F/A όπου F η δύναμη που ασκούν τα αέρια προς τα σκάγια και Α το εμβαδόν της επιφάνειας που πιέζουν τα αέρια. Η κάννη 2 με τον διευρυμένο αυλό έχει μεγαλύτερο εμβαδόν από την κάννη 1, οπότε αναπτύσσει μικρότερη πίεση από την 1, άρα τελικά μικρότερη προώθηση και εν τέλει ταχύτητα και διάτρηση των σκαγίων.
Όλα αυτά είναι νόμοι της Φυσικής, δεν είναι προσωπικές μου απόψεις, ούτε τα έβγαλα μόλις από το κεφάλι μου. Και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Όποιος τα αμφισβητεί ας βγει δημόσια να πει ότι τόσοι αιώνες και μελέτες έρευνας και προόδου με μαθηματικές αποδείξεις στις επιστήμες είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ. Και αν δεν τον πουν τρελό εμένα να μου τρυπήσετε τη ρίνα!
Γι΄αυτό και ξεκίνησα με το παράδειγμα του λάστιχου και του νερού, γιατί ακόμα και οι θιασώτες του διευρυμένου αυλού, "εκμεταλλεύονται" αυτό το φυσικό φαινόμενο που λέγεται πίεση που αυξάνεται σε στενό(τερο) αυλό και ας μην το καταλαβαίνουν!
-
Τι γίνεται όμως εν τέλει όταν έχουμε να κάνουμε με μια τουφεκιά, άρα με ένα σύννεφο σκαγίων που εκτοξεύεται και από τις δύο κάννες; Ωραία θα μου πεις η 1 θα έχει μεγαλύτερη διάτρηση, άρα είναι και καλύτερη; Ή είναι ψεύτες και μυθομανείς οι άνθρωποι που σκοτώνουν με διευρυμένους αυλούς και ισχυρίζονται ότι σκοτώνουν μια χαρά πουλιά και μάλιστα διατείνονται ότι το κάνουν και καλύτερα από ότι με στενότερους αυλούς; Ούτε καλύτερη είναι η 1 από την 2 κάννη, ούτε και το αντίστροφο βέβαια. Ούτε είναι ψεύτες οι άνθρωποι. Γιατί σε μια τουφεκιά δεν μας νοιάζει μόνο η διάτρηση. Υπάρχει μια λεπτή (και αντίρροπη θα έλεγα εγώ) ισορροπία μεταξύ διάτρησης και πυκνότητας του νέφους των σκαγίων, όσο αυξάνουμε τη γόμωση (την ποσότητα των σκαγίων). Γιατί ναι μεν η στενότερη κάννη θα σου βγάλει ταχύτερα σκάγια, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες παραμορφώσεις τους, οπότε λιγότερο πυκνό σύννεφο σκαγίων, αραιότερες κατανομές και πιο μεγαλό μήκος ατράκτου σε σχέση με έναν καθαρά διευρυμένου αυλό ο οποίος μπορεί να βγάλει λίγο πιο αργά σκάγια, αλλά η τουφεκιά θα είναι πιο συμπαγής. Εκεί οφείλονται και τα φαινομενικά καλύτερα σκοτώματα που αναφέρονται συχνά πυκνά. Αλλά όχι ότι τα μεν ή τα δε δεν σκοτώνουν. Τις διαφορές αυτές θα τις δεις έντονα σε μεγάλες γομώσεις και σε φυσίγγια με αυξημένες πιέσεις, όπου ένας διευρυμένος αυλός θα τα διαχειριστεί καλύτερα από έναν στενό!
Τουτέστιν για τα κύρια αποδημητικά πτηνά (τσιχλοκότσυφα, τρυγόνι, ορτύκι, φάσσα) που θα ρίξει ένας μέσος κυνηγός μέχρι 36γρ το πολύ, μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του και θα σκοτώνει χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα με έναν στενό αυλό και δεν χρειάζεται κάτι φαρδύτερο.
Όταν πάμε σε θηράματα που απαιτούν αυξημένα φορτία σε σκάγια, εκεί θα έχει καλύτερα βλητικά αποτέλεσμα με έναν πιο φαρδύ αυλό. Δε σημαίνει όμως ότι αν έχει στο καρτέρι δύο όπλα μαζί του και του μπαίνουν οι πάπιες και ρίχνει πχ 42γρ σκάγια, με το μεν ένα όπλο με στενό αυλό αυτά θα φεύγουν αλώβητα, ενώ με το φαρδύ ξαφνικά θα πέφτουν ως διά μαγείας.
-
Παν μέτρον άριστον αφενός! Αφετέρου ο καθένας βγαίνει για κυνήγι με το τουφέκι που νιώθει ότι ! Και η ψυχολογία παίζει μεγάααλο ρόλο, όχι γιατί βελτιώνει τις δυνατότητες του όπλου, αλλά βελτιώνει κατακόρυφα τη δικιά μας απόδοση! Το καλύτερο τουφέκι του κόσμου και το καλύτερο φυσίγγι να πάρεις (που λέει ο λόγος! ), αν πειστείς από πριν για κάποιο λόγο ότι είναι τα χειρότερα που υπάρχουν, δύσκολα θα πιάσεις καλά στάνταρ απόδοσης! Πρέπει να είσαι πολύ ψύχραιμος-έμπειρος και να διαχωρίζεις απόλυτα συναίσθημα και λογική!
Τέλος για την ακρίβεια και την πιστότητα δοκιμής διάτρησης το μέσο που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι το βαλλιστικό τζελ.