Εγώ επίτηδες έβαλα την ερώτηση γιατί είχαμε ξεφύγει. Παρεμπιπτόντως χρόνια φοιτητής στην Θεσσαλονίκη, ήταν ερώτημα που μας βασάνιζε, ντόπιους και μη. Με πολλή αγάπη για την βόρεια Ελλάδα πάντα.
Αγαπητέ Βασίλη, χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπως λες, είναι δυνατόν να μην προσέξατε ούτε μια φορά τις διαφορές;
Όλα είναι διαφορετικά.
Το φύλλο. Η μπουγάτσα έχει ένα συγκεκριμένο φύλλο. Μοιάζει περισσότερο με μπακλαβά (χωρίς σιρόπια) το φύλλο της παρά με τυρόπιτα. Για αυτό και δεν μπορεί να γίνει εύκολα σπιτική μπουγάτσα αλλά την αγοράζουμε έτοιμη, είναι δύσκολο το φύλλο της.
Η γέμιση. Η μπουγάτσα έχει γέμιση κρέμα. Αυτή η κρέμα μπορεί να είναι γλυκιά, ή αλμυρή με βάση το τυρί, τον τελεμέ δηλαδή. Αλλά είναι πάντα κρέμα.
Το σερβίρισμα. Σερβίρεται σε πιάτο κομμένη σε τετράγωνα και με πιρούνι. Όχι στο χέρι όπως η τυρόπιτα.
Η κατανάλωση. Η μπουγάτσα τρώγεται σε πιάτο, καθισμένος σε τραπέζι με πιρούνι. Δεν είναι εύκολο να τη φας στο χέρι διότι τρέχουν οι κρέμες και γίνεσαι χάλια.
Τα αθηναϊκά κομμάτια που δίνονται στο χέρι ως μπουγάτσες δεν έχουν καμία σχέση με μπουγάτσες. Όσο χωριάτικο είναι το ψωμί που πουλάνε στην πόλη ως χωριάτικο, άλλο τόσο μπουγάτσα είναι αυτό που πουλάνε στην Αθήνα ως μπουγάτσα.
Οι μπουγάτσες με κιμά, σπανάκι και άλλα που πουλάνε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20-30 χρόνια, ούτε αυτά είναι πραγματικές μπουγάτσες.
Δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ Νότιας Ελλάδα και Θεσσαλονίκης για τη μπουγάτσα.
Η πραγματική διαμάχη είναι μεταξύ Σερρών και Θεσσαλονίκης. Εκεί τα πράγματα είναι hardcore στο θέμα της μπουγάτσας.