Σε όλα τα αυτογεμή για να πυροβολίσουν απαιτείται να έχει κουμπώσει η κεφαλή του κλειστρου με την κάννη. Αν δεν έχει κουμπώσει τότε είναι επικίνδυνο να πυροβολίσει οπότε για λόγους ασφαλείας κάνει κλικ.
Σε όλα τα αυτογεμή με περιστροφική κεφαλή ο λόγος για να μην έχει κουμπώσει το κλειστρο στην κάννη είναι είτε από ελλιπή καθαρισμό στο σημείο που κουμπώνει η περιστροφική κεφαλή με τα αυτάκια στην κάννη είτε από ελλιπή λίπανση στο ίδιο σημείο είτε απο υπερβολικά αδύναμο ελατήριο επαναφοράς είτε από λάθος του χρήστη όπως πχ να συγκρατει με το χέρι του το κλειστρο ώστε να πέσει απαλά χωρίς δύναμη με αποτέλεσμα να μην κουμπώνει το κλείστρο. Αυτό μπορεί να συμβεί στο κάθε αυτογεμή όπλο ανεξαρτήτου εταιρίας.
Στα Benelli και ειδικότερα στα αδράνειας επειδή το κλειστρο ξεκλειδώνει λόγο αδράνειας από την απότομη-βίαιη κίνηση του όπλου προς τα πίσω χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να πυροβολίσει το όπλο όπως συμβαίνει στα αερίων υπάρχει πιθανότητα ειδικά σε παλιότερα όπλα που είναι και πιο αδύναμο το ελατήριο επαναφοράς να ξεκλειδώσει το κλειστρο από την κάννη με αποτέλεσμα να έχουμε κλικ για λόγους ασφαλείας. Οπότε θέλει προσοχή και έλεγχο που και που για να βεβαιωνόμαστε ότι το κλειστρο είναι σωστά κλειδομένο στην κάννη.
Προσωπικά 10 χρόνια που κυνηγάω με benelli δεν μου έχει τύχει ποτέ ούτε έχω δει σε συγκυνηγό μου να τύχει, ούτε ο πατέρας μου μου έχει αναφέρει κάτι στα 38 χρόνια που κυνηγάει αποκλειστικά με Benelli. Οπότε σε όποιον το παθαίνει πιστεύω ότι είτε κάνει κάτι λάθος είτε κάτι έχει το όπλο του, είτε κάπου χτύπησε-τράνταξε το όπλο ή σύρθηκε το κλείστρο κάπου από απροσεξία του χρήστη πριν το κλικ με αποτέλεσμα να ξεκουμπώσει από την θαλάμη χωρίς να το καταλάβει. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει σε κάθε αυτογεμή βέβαια.