Ερώτηση για τους κατόχους Vinci ή Super Vinci.
Η Benelli διατείνεται ότι τα όπλα αυτής της σειράς έχουν κάννη free floating.
Ένα μικρό "λαμάκι" στο κάτω μέρος της κάννης λίγο μπροστά από τη θαλάμη τι ρόλο παίζει;
Η απουσία δαχτυλιδιού δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι η κάννη είναι free floating. Κάτι μου λέει ότι εκείνο το λαμάκι παίζει κάποιο ρόλο σ' αυτό. Το "τεστ του χαρτονομίσματος" μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.
Λευτέρη, υποθέτω ότι επειδή η "πάπια" δεν είναι ενιαία με το κοντάκι (όπως συνήθως στα ραβδωτά bolt-action), θα πρέπει να στηρίζεται και κάπου αλλού εκτός από το πίσω μέρος της που κουμπώνει στο κοντάκι. Πόσο μάλλον αφού περιέχει και την αποθήκη και το μηχανισμό της σκανδάλης, οπότε μάλλον θα ήταν τεχνικά πιο δύσκολο να στηριχτεί στη βάση (receiver) του όπλου.
Τέλος πάντων, η ύπαρξη αυτού του λαμακιού - στηρίγματος ίσως πράγματι να μη δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό free-floating, με την απόλυτη και κυριολεκτική έννοια που τον γνωρίζουμε στα ραβδωτά, αλλά ... από την άλλη, επειδή η θέση του είναι αρκετά πίσω κοντά στη θαλάμη, όπου η κάννη είναι αρκετά πιο παχιά, κατά τη γνώμη μου δεν επηρεάζει και τόσο τη "φυσική συχνότητα ταλαντώσεων" της κάννης, οπότε ίσως να μην είναι και τελείως "λάθος" ο χαρακτηρισμός "free-floating" ... .xm.
Με την προϋπόθεση βέβαια, η κάννη να μην ακουμπάει στην πάπια και σε κάποιο άλλο σημείο, πέρα από το αναφερόμενο λαμάκι ...
Αλλά ... εγώ προσωπικά δεν έχω τέτοιο όπλο (vinci), για να το τσεκάρω με το "τεστ του χαρτονομίσματος" ...

Εν πάση περιπτώσει, η free floating κάννη σε λειόκαννο όπλο πιστεύω ότι είναι καθαρά διαφημιστικό τρυκ και δεν έχει καμιά πρακτική σημασία. Δεν νομίζω να έχει καμία επίδραση στην ποιότητα της τουφεκιάς με σκάγια ... Αλλά ούτε με μονόβολα, για τις αποστάσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται, δεν θα περίμενα καμιά σημαντική διαφορά στην ακρίβεια ...