Είναι σε περιοχή που δεν επιτρέπεται το κυνήγι για αυτό δεν είχα όπλο μαζί μου.Η διάρκεια της έρευνας ενός σκύλου γενικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διατροφή του,η καθημρινή γυμναστική του(όχι βόλτα...γυμναστική),ο χώρος που κοιμάται και ξεκουράζεται και το αν προσέχουμε τους τραυματισμούς.Επιπρόσθετα και πολύ σημαντικά,το πως έχει εκπαιδευτεί να διαχειρίζεται τις δυνάμεις του.Έπειτα ο ψυχισμός του και το ταπεραμέντο του,αυτά είναι καθαρά γενετικά!Για αυτό πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε ζώα από καταξιωμένες γραμμές αίματος αμιγώς εργασιακές.Όλα αυτά προηγούνται από το λύσιμο του σκύλου.Έπειτα από το λύσιμο...σίγουρα εξαρτάται και από την ποσότητα των θηραμάτων που βρίσκει και από τις κλιματολογικές συνθήκες εκείνη την στιγμή.Για παράδειγμα έχει τύχει με ζέστη και απίστευτη υγρασία (που τα σκυλιά ήταν λαχανιασμένα πριν καν λυθούν) στην μισή ώρα να ξαπλώσουν,σε κανονικές συνθήκες τα κυνήγια μου διαρκούν 3-4-5 ώρες και διατηρούν χαρακτηριστικό ρυθμό.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με το άσκοπο τρέξιμο,ακόμα και αν το βάλατε σε εισαγωγικά.Δεν είναι άσκοπο,δεν είναι τρέξιμο.Είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος έρευνας ενός εργασιακού σπάνιελ ,είτε κόκερ είτε σπρίνγκερ.Έτσι είναι κατασκευασμένα να ερευνουν.Δεν τρεχουν απλά για να τρεξουν...και αν βρουν κατι...βρηκαν.Αυτός είναι ο τρόπος εργασίας ενός σπάνιελ,με αυτό το ταπεραμέντο,ταχύτητα,ψυχισμό.
Εάν δεν κάνουν έρευνα με αυτό τον τρόπο τότε για εμένα δεν είναι εργασιακά σκυλιά.Τα περισσότερα βίντεο που βλέπω με σπάνιελ από κυνήγι στην Ελλάδα παρουσιάζουν είτε σκυλια να συμπεριφέρονται σαν ιχνηλάτες,είτε σκυλιά τα οποία απλά γυρίζουν στο χώρο και θα ανεβεί η ενταση τους όταν τουφεκιστεί το θήραμα ή αντους πετάξουμε πέτρα.