Καλημέρα μία ερώτηση ένα σκυλί εννέα μηνών μπορεί να σέ μάθει για αφεντικό του? Και αν το πάρεις ποσό πρέπει νά το κρατήσεις στο κλουβί μέχρι νά σε μάθει?
Καλημέρα σας.Υπάρχουν πολύ παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν για κάτι τέτοιο.Πρώτα απ'όλα τι εννοούμε αφεντικό;Πως προσδιορίζεται αυτή η σχέση αυτός ο δεσμός;Που ζούσε πριν το σκυλί,σε τι συνθήκες,τι κοινωνικοποίηση έχει,τι χαρακτήρα,τι συμπεριφορές,τι συνήθειες,τι εκπαίδευση,έχει ξαναλλάξει 'χέρια';
Όσο για το κλουβί,υπήρχε και υπάρχει η αντίληψη, ότι πρέπει το σκυλί να μείνει στο χώρο κάποιο διάστημα να το ταίσουμε να μας συνηθίσει.Για να μην πω πως το θεωρώ λάθος θα πω πως είναι η μισή αλήθεια.Η φυσιολογική συμπεριφορά ενός σκυλιού που αλλάζει χέρια είναι να είναι επιφυλακτικό,διστακτικό,στρεσσαρισμένο ακόμα και φοβικό.Ακόμα και τα σκυλιά που φαινομενικά στα μάτια των περισσοτέρων δείχνουν το αντίθετο,να ξέρετε πως υπάρχουν συμπεριφορές που μας αποδεικνύουν την συμπεριφορά αυτή.Δεν αρκεί μόνο το τάισμαή λίγη ενασχόληση μαζί του για να γίνω αφεντικό του.Θα πρέπει να γίνει μέλος της οικογένειας ,είτε αυτό σημαίνει όλη την οικογένεια...είτε την οικογένεια που θα φτιάξω εγώ και ο σκύλος.Θα πρέπει να υπάρχει ιεραρχία,όχι για την υπακοή....αλλά για το σεβασμό,για τα όρια,για να νιώθει ασφάλεια.Θα πρέπει να υπάρχει αγάπη...όχι αγκαλιές και φιλιά μόνο...αλλά σκυλίσια αγάπη!Θα πρέπει να ιακνοποιούνται οι σωματικές και πνευματικές του ανάγκες.
Αν αυτά δεν εκπληρώνονται και 10 χρόνια να το έχουμε το σκυλί δεν θα έχουμε ποτέ καλή σχέση.
Για παράδειγμα πέρυσι έφερα έναν σκύλο από την Αγγλία 5 ετών.Αντιλαμβάνεστε ότι γεννήθηκε εκεί,μεγάλωσε,εκπαιδευτηκε,κυνήγησε....οπότε (θεωρητικά πάντα ) είχε δημιουργήσει μία πολύ καλή σχέση εκεί και ένιωθε αφάλεια.Ήρθε εδώ σε ένα άλλο κλίμα,που τα αυτιά του άκουγαν άλλη γλώσσα,πέρασε πόσες ώρες σε ένα αεροπλάνο,ήρθε σε ένα ξένο σπίτι.....η αλλαγή ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ!Φρόντισα να νιώθει ασφάλεια,να τρώει-πίνει-κοιμάται καλά.Να ενταχθεί στην ομάδα με τα άλλα δύο σκυλιά μου,να τους σέβεται και να τον σέβονται,να σέβεται εμένα,να νιώθει ότι τον σέβομαι και του φέρομαι ισάξια με τους άλλους.Δεν του ζητούσα πράγματα,δεν έκαν δοκιμές,δεν πήγα για κυνήγι...να τονίσω εδώ πως η απόκτηση έγινε εντός κυνηγετικής περιόδου και ο σκύλος ήταν πλήρως εκπαιδευμένος και σε εξαιρετική φόρμα όταν ήρθε.Πέρασε ένα διάστημα....και μετά ξεκίνησα ΣΤΑΔΙΑΚΑ να τον εντάσσω στην καθημερινότητα.
Ξέρω πολλούς που δεν το κάνουν αυτό,και είτε περιμένουν απλά λίγο είτε και καθόλου,και δεν είχαν κάποιο πρόβλημα.....ή δεν το κατάλαβαν ποτέ.