Φασιανός

Καλημέρα ! λοιπόν ξεκινάω το κυνήγι κατεβαινοντας την κατηφόρα που φαίνεται στο βίντεο με τα πόδια περνάω την ποταμια και τραβάω δεξιά καμιά 300 μέτρα για να βρω κάτι κουνέλια που έχουμε ανοιχτούς λογαριασμους ( μόνο σε αυτό το σημείο περνάς ) εκεί υπάρχει ένας ελαιωνας στα όρια του ποταμού οργωμενος από τα κουνέλια με πεσμενες ελιές και ένα μικρό άνοιγμα προς το εσωτερικό του ποταμού . Είμαι 50 μέτρα μακριά από τον ελαιωνα και ακούω ένα πολύ κοφτο κλάμα κατά 90% λέω φασιανος πλησιαζω σιγά σιγά είμαι έξω από τα βατα ακριβώς ακούω θόρυβο μέσα αρχίζω να ανεβάζω παλμους και προς έκπληξη μου βλέπω τον σκύλο να πιάνει μυρωδιά και να χάνετε στα δεξιά μου στα 15 20 μέτρα είμαι ακίνητος δεν ξέρω τι να κάνω ξαφνικά ακούω στα δεξιά το χαρακτηριστικο φτερουριγισμα του φασιανου τρέχω βλέπω τον σκύλο να έχει τρελαθεί . ....και σε ένα δεύτερο ακούω άλλο φτερουγισμα στην αρχική μου θέση .hair..smashfrak. ο δεύτερος πιστεύω πέταξε παράλληλα μέσα στον ποταμό με αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο (έχω και αυτή την φάση σε βίντεο ) .......απογοήτευση.......συνεχίζω το κυνήγι μου ακολουθώ το ποτάμι ανάποδα από την πορεία του φασιανου στο βίντεο για κάπου 2 ώρες πιάνω κάτι τσιχλες και επιστροφή το σουρουπο στον τόπο του εγκλήματος γιατι εχω παρατηρήσει ότι γυρνανε στα θαλαμια τους μερικές φορες... ψάχνω τα ίδια σημεία..... νέκρα( έχω ξεθεωσει τον σκύλο έχει ψάξει πολύ σε δύσκολα πυκνά ) όπως στεκομαι απογοητευμενος περνάει ενας αρσενικος από πάνω μου στα 100 μέτρα ύψος με πορεία περιπου τις καλαμιες που φαίνονται στο βίντεο αλλά χωρίς να έχω δει ακριβώς . .. Τρέχω αρχίζω βάζω τον σκύλο στις καλαμιες δεξιά αριστερά λίγο πριν λίγο μετα ψάχνω κανενα 15λεπτο ούτε μυρωδιά ....απογοήτευση . ......έχει σχεδόν νυχτωσει τελειώνει η μπαταρια λέω να αλλάξω να μην αλλάξω έχω περπάτημα 10 λεπτά μέχρι το αυτόκινητό λέω άλλαξε ... Για κακή του τύχη ο φασιανος προσγειώθηκε στο καθαρό και περπατησε προς τα πάνω δεν μπορούσε να γλιτωσει από τον διαβολο που έχω για σκύλο ....... πάμε μετά την βολή πέφτει μέσα στις καλαμιες που στις ρίζες είναι βατα .....τρέχω ακούω το πουλί να σπαρταραει δεν το βλέπω δεν μπορώ να μπω αφήνω κάμερα οπλο γιλεκο φτάνει και ο σκύλος μπαίνει μέσα απορώ πως χωρεσε τον πιάνει από το κεφάλι παλεύουν ακούω κρακ . ...όλα έχουν τελειώσει τον βάζει στο στόμα προσπαθεί να τον βγάλει έξω τον φέρνει 2 μέτρα και πλέον τον βλέπω . ....δεν χωρούσε για κανένα λόγο τραβουσε τραβουσε ο καημένος τπτ αρχίζω σπάω καλάμια τεντωνω το σώμα μου σκιζω το παντελόνι σε 3 σημεία γεμιζω γρατσουνιες φτάνω στο πουλί ... Τεράστιος ολόκληρος κοκκορας . Για την ιστορία με f2 classic 34 ΓΡ 7αρια είναι η βολή τσοκ carlsons skeet απίστευτα οριακή για 7αρια εναντίον φασιανου .
Μπράβο Νίκο!

Καλημέρα ! λοιπόν ξεκινάω το κυνήγι κατεβαινοντας την κατηφόρα που φαίνεται στο βίντεο με τα πόδια περνάω την ποταμια και τραβάω δεξιά καμιά 300 μέτρα για να βρω κάτι κουνέλια που έχουμε ανοιχτούς λογαριασμους ( μόνο σε αυτό το σημείο περνάς ) εκεί υπάρχει ένας ελαιωνας στα όρια του ποταμού οργωμενος από τα κουνέλια με πεσμενες ελιές και ένα μικρό άνοιγμα προς το εσωτερικό του ποταμού . Είμαι 50 μέτρα μακριά από τον ελαιωνα και ακούω ένα πολύ κοφτο κλάμα κατά 90% λέω φασιανος πλησιαζω σιγά σιγά είμαι έξω από τα βατα ακριβώς ακούω θόρυβο μέσα αρχίζω να ανεβάζω παλμους και προς έκπληξη μου βλέπω τον σκύλο να πιάνει μυρωδιά και να χάνετε στα δεξιά μου στα 15 20 μέτρα είμαι ακίνητος δεν ξέρω τι να κάνω ξαφνικά ακούω στα δεξιά το χαρακτηριστικο φτερουριγισμα του φασιανου τρέχω βλέπω τον σκύλο να έχει τρελαθεί . ....και σε ένα δεύτερο ακούω άλλο φτερουγισμα στην αρχική μου θέση .hair..smashfrak. ο δεύτερος πιστεύω πέταξε παράλληλα μέσα στον ποταμό με αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο (έχω και αυτή την φάση σε βίντεο ) .......απογοήτευση.......συνεχίζω το κυνήγι μου ακολουθώ το ποτάμι ανάποδα από την πορεία του φασιανου στο βίντεο για κάπου 2 ώρες πιάνω κάτι τσιχλες και επιστροφή το σουρουπο στον τόπο του εγκλήματος γιατι εχω παρατηρήσει ότι γυρνανε στα θαλαμια τους μερικές φορες... ψάχνω τα ίδια σημεία..... νέκρα( έχω ξεθεωσει τον σκύλο έχει ψάξει πολύ σε δύσκολα πυκνά ) όπως στεκομαι απογοητευμενος περνάει ενας αρσενικος από πάνω μου στα 100 μέτρα ύψος με πορεία περιπου τις καλαμιες που φαίνονται στο βίντεο αλλά χωρίς να έχω δει ακριβώς . .. Τρέχω αρχίζω βάζω τον σκύλο στις καλαμιες δεξιά αριστερά λίγο πριν λίγο μετα ψάχνω κανενα 15λεπτο ούτε μυρωδιά ....απογοήτευση . ......έχει σχεδόν νυχτωσει τελειώνει η μπαταρια λέω να αλλάξω να μην αλλάξω έχω περπάτημα 10 λεπτά μέχρι το αυτόκινητό λέω άλλαξε ... Για κακή του τύχη ο φασιανος προσγειώθηκε στο καθαρό και περπατησε προς τα πάνω δεν μπορούσε να γλιτωσει από τον διαβολο που έχω για σκύλο ....... πάμε μετά την βολή πέφτει μέσα στις καλαμιες που στις ρίζες είναι βατα .....τρέχω ακούω το πουλί να σπαρταραει δεν το βλέπω δεν μπορώ να μπω αφήνω κάμερα οπλο γιλεκο φτάνει και ο σκύλος μπαίνει μέσα απορώ πως χωρεσε τον πιάνει από το κεφάλι παλεύουν ακούω κρακ . ...όλα έχουν τελειώσει τον βάζει στο στόμα προσπαθεί να τον βγάλει έξω τον φέρνει 2 μέτρα και πλέον τον βλέπω . ....δεν χωρούσε για κανένα λόγο τραβουσε τραβουσε ο καημένος τπτ αρχίζω σπάω καλάμια τεντωνω το σώμα μου σκιζω το παντελόνι σε 3 σημεία γεμιζω γρατσουνιες φτάνω στο πουλί ... Τεράστιος ολόκληρος κοκκορας . Για την ιστορία με f2 classic 34 ΓΡ 7αρια είναι η βολή τσοκ carlsons skeet απίστευτα οριακή για 7αρια εναντίον φασιανου .
μπραβο ρε νικο και σενα για την επιμονη σου και στο σκυλο σου, επειδη εχω κυνηγησει αρκετες φορες φασιανο τα εζησα ολα μαζι σου σαν να μασταν παρεα φιλε;)

Μια φορά είχα βγάλει έναν εκεί που έφυγε μόνος του από τα 60 μετρα και από τότε έχω πάει δέκα φορές μια με τα φερμας μια με το κοκερ λες και είχε ανοίξει η γη αφαντος . .ε χθες ηταν η τυχερή μου μέρα .ha ha ha.

H επανεγκατάσταση του κολχικού φασιανού στην Καρδίτσα
Υποβλήθηκε από admin στις Πέμ, 27/04/2017 - 11:06.
Εκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με email
18076518_1311821172229087_4485640548833761063_o.jpg

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες, μία ακόμη φάση του σχεδίου της επανεγκατάστασης του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) στην περιοχή ευθύνης του. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μας μελέτη και σε συνεργασία με τη αρμόδια Δασική Αρχή, το Δασαρχείο Καρδίτσας, ο Σύλλογος εγκατέστησε ένα ικανοποιητικό αριθμό ενήλικων και άριστα προσαρμοσμένων ατόμων κολχικού φασιανού σε επιλεγμένες θέσεις στο πλέον κατάλληλο ενδιαίτημα για το είδος αυτό. Η ζώνη επανεγκατάστασης αποτελείται από ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος του ποταμού Καλλέντζη ο οποίος διαρρέει κυρίως δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες με πολύ μεγάλη ποικιλομορφία.

Υπογραμμίζουμε ότι ο κολχικός φασιανός αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και σπάνια είδη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πτηνοπανίδας. Το είδος, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρθηκε από την Κολχίδα της Γεωργίας στην Ελλάδα από τους Αργοναύτες περίπου το 1.300π.Χ. Το όνομά του πιστεύεται ότι προήλθε από τον ποταμό ‘’ Φάσι’’ της Κολχίδας. Σήμερα, ο τελευταίος αυτόχθων φυσικός πληθυσμός του είδους στην χώρα μας διαβιεί στο οικοσύστημα του δάσους Κοτζά Ορμάν στον ποταμό Νέστο και οι κυνηγοί με πρωτοπόρα την ΚΟΜΑΘ και το επιστημονικό τους δυναμικό έχουν αναλάβει το βάρος της διαχείρισης και διαφύλαξης του μοναδικού αυτού πληθυσμού.

18156552_1311822388895632_514107333288470369_o.jpg

Αναφορικά με το φιλόδοξο και πρωτοπόρο εγχείρημά μας και σύμφωνα με την έκβαση των αρχικών μας προσπαθειών, η διαδικασία επανεγκατάστασης του είδους θα επαναλαμβάνεται και τα επόμενα έτη, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσπάθεια για να έχει επιτυχία πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον την πενταετία. Καθίσταται αναγκαίο στα σημεία απελευθέρωσης να υπάρχει κάλυψη, νερό και τροφή και μειωμένη παρουσία αρπάγων και φυσικά ουδεμία ανθρώπινη όχληση.

Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης του κολχικού φασιανού υλοποιείται αποκλειστικά από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας με αρωγό την Δασική Υπηρεσία Καρδίτσας και την αμέριστη συνδρομή του επιστημονικού δυναμικού της και για τους λόγους αυτούς οφείλουμε δημόσια να τους ευχαριστήσουμε για την ανταπόκριση και την συμπαράσταση. Από την άλλη καλούμε τους φορείς του νομού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να στηρίξουν ενεργά και με κάθε τρόπο το πρωτοποριακό φιλοθηραματικό αυτό εγχείρημά μας που έχει τεράστια περιβαλλοντική σπουδαιότητα για την ευρύτερη περιοχή. Ζητούμε τόσο από τους κυνηγούς μας, όσο και από όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που έχουν πρόσβαση και συμφέροντα στις περιοχές του Καλλέντζη, αναλογιζόμενοι το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της προσπάθειας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διαφύλαξη και τη διαχείριση του πληθυσμού του κολχικού φασιανού.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας έχει τοποθετήσει ενδεικτικές πινακίδες σήμανσης στην περιοχή εγκατάστασης και θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες ενημέρωσης των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής και φυσικά θα υλοποιήσει όλες τις διαχειριστικές ενέργειες που απαιτούνται σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος – μελέτης που εφαρμόζει για το σπάνιο αυτό είδος.

πεταμενα λεφτα.θελη τον δικο του βιοτοπο,θελη να μην γινετε χαμος απο αρπαγες[αλεπουδεες κουναβια,νυφιτσες]και παιδεια,και σεβασμο στο θυραμα απο τον ελληννα που δεν την εχει.
αφησαν πριν λιγα χρονια ,παπαρια ....αφησαν και φετος,και το διαφημισαν κιολας σε κυνηγετικα σαιτ.
Του κ....απελευθερωσεις,
υπηρχε και μιλαω για την περιοχη μου, φασιανος ποτε;
ουτε πριν 50 χρονια που κυνηγαγε,ο πατερας μου,
αφηστε 10 ζευγαρια περδικες ,σε ΖΕΣ τουλαχιστον να εκπαιδευουμε κανενα σκυλι
που κανουμε 150 χιλλιομετρα να παμε μεσολογγι να σηκωσουμε 1-2 ορτυκια,οι φασιανοι σας μαραναν

Συμφωνώ ακι όχι μόνο για το φασιανό... Νομίζω πως το 90% των απελευθερώσεων όλων των θηραματικών ειδών είναι σίγουρη αποτυχία, αφού ακριβώς δεν γίνεται καταπολέμηση επιβλαβών και βελτίωση βιοτόπων... Καταδικασμένα τα απελευθερωμένα να γίνουν τροφή και να πεινάσουν ή διψάσουν του θανατά μέσα σε λίγες μέρες...

Βασικά αν γίνονταν καταπολέμηση επιβλαβών και βελτίωση βιοτόπων σωστά και εκτεταμένα και υπηρχε σύνεση λογικά οι απελευθερώσεις θα ήταν άχρηστες έτσι και αλλιώς αφού οι πληθυσμοί θα ανέκαπταν μόνοι τους...

Εδώ δεν μπορούν να γλιτώσουν τα θηράματα που υπάρχουν χιλιάδες χρόνια σε ένα τόπο, κάποιοι θέλουν και "εξωτικούς" εμπλουτισμούς...

Σίγουρα υπάρχουν και success stories απελευθερώσεων, αλλά έγιναν μεθοδικά και επιστημονικά. Οι πιο πολλές είναι για το θεαθήναι και χωρίς ουσία...

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους προλαλησαντες.κι εδώ έχουν γίνει πολλές φορές απελευθερώσεις ειδικά πέρδικας.αλλα όντως χωρίς να φροντίζεις για τροφή και νερό ειδικά στα δικά μας βουνά που επικρατεί η απόλυτη ξεραιλα τα νεαρά πουλιά είναι εκ των προτέρων καταδικασμενα

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους προλαλησαντες.κι εδώ έχουν γίνει πολλές φορές απελευθερώσεις ειδικά πέρδικας.αλλα όντως χωρίς να φροντίζεις για τροφή και νερό ειδικά στα δικά μας βουνά που επικρατεί η απόλυτη ξεραιλα τα νεαρά πουλιά είναι εκ των προτέρων καταδικασμενα

Εσυ μιλας για ανοργανωτη απελευθερωση,εδω εγεινε μεγαλη απελευθερωση σε φασιανους στην Κωπαιδα λιγες μερες πριν την εναρξη πριν χρονια.
Την ημερα εκεινη του κυνηγιου ελειπε ολη η ελιτ του κυνηγητικου συλλογου.Δεν εμεινε τιποτα,μονο καλυκες!

καλοί μου φίλοι να μην γίνονται απελευθερώσεις;;;;
λέω ότι ο σύλλογος που έκανε την απελευθέρωση αδιαφορεί μετά....
κάποια μέλη που αγαπούν το κυνήγι και τα θηράματα δεν μπορούν να κάνουν προσπάθεια συντήρησης;;;;
μην μου πείτε γιατί να πάω εγώ να κάνω κάποια έξοδα να χάσω χρόνο και μετά να τα κυνηγούν κι άλλοι;;;ακόμα και λαθροθήρες
πρίν 4 χρόνια έγινε μια προσπάθεια μαζεύτηκαν χρήματα μεταξύ γνωστών και φίλων αγοράστηκαν πέρδικες απελευθερώθηκαν όντως χωρίς πρόγραμμα αλλά και νερό υπήρξε και τροφή κάποιες φορές
πήγαν μαλάκες και τις κυνήγησαν λαθραία και παράνομα
παρ όλα αυτά αρκετά πουλιά επέζησαν και αυγάτισαν σε γύρω περιοχές
οι μαλάκες σχεδόν εξαφανίστηκαν γιατί τα πουλιά λιγόστεψαν και δυσκόλεψαν
όσοι όμως τις κυνηγούν με μεράκι κι έχουν πόδια και καλά σκυλιά κάνουν το κυνήγι τους
επίσης πριν 3 χρόνια ο σύλλογος απελευθέρωσε πέρδικες και την 1η μέρα κυνηγιού τις τουφεκούσαν καρτερίσια κάποιοι από τον κόσμο και τα σκυλιά που βγήκαν στο βουνό
κι απ αυτά τα πουλιά επέζησαν κι αυγάτισαν και οι κυνηγοί είναι πολύ λιγότεροι που τις κυνηγούν γιατί οι μαλάκες τα θέλουν εύκολα και με σκυλιά που όλο το καλοκαίρι τα τρώει το κλουβί ;)
συμμετείχα στη συλλογή χρημάτων και 2 φορές που ξέκλεψα χρόνο πήγα μ αυτούς που γέμιζαν τις ποτίστρες
δεν έχω πάει ποτέ να τις κυνηγήσω αλλά Μάρτη η σκυλίτσα μου σήκωσε 3-4 σε κάποιες εκπαιδευτικές εξόδους,χωρίς φέρμα,εγώ εχέστην από την χαρά μου
όσες φορές πήγα όμως τις άκουσα σε διάφορα σημεία που δεν μπορούσα να πάω λόγω κιλών και όχι έμπειρου σκύλου
η χαρά μου ήταν πολλή μεγαλύτερη όταν τις άκουγα αλλά δεν εχέστην .sarcastic.

Last edited:

Φίλε Μάκη παρουσίασες δυο παραδείγματα που ανήκουν στο 10% που είπα παραπάνω, αλλά ακόμα και αυτά βλέπεις πως έχουν επιτυχία επειδή εμπλέκεται κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία...

Η απάντησή μου λοιπόν είναι πως καλύτερα να σταματήσουν οποιεσδήποτε απελευθερώσεις όπως γίνονται και τα λεφτά καλύτερα να αφιερώνονται σε βελτιώσεις βιοτόπων και καταπολεμήσεις επιβλαβών ώστε τα θηράματα να εμπλουτιστούν από τους υπάρχοντες υγιείς, προσαρμοσμένους και φυσικά επιλεγμένους πληθυσμούς. Ούτε σπατάλες, ούτε γενετικές μολύνσεις και υβριδοποιήσεις, ούτε ανάγκη να τρέξει κάποιος... Απελευθερώσεις να γίνονται με φειδώ, επιστημονικά και με σύστημα και προεργασία σε περιοχές όπου τα θηράματα για οποιοδήποτε λόγω έχουν εκλείψει ή μπορούν να εμπλουτιστούν με νέα είδη χωρίς επιβάρυνση και ανταγωνισμό με τα υπάρχοντα.

Για τον φασιανό που είναι και το θέμα του thead, η απλή απελευθέρωση χωρίς μελέτη και προεργασία μοιάζει ως προσπάθεια να γεμίσει το πιθάρι των Δαναΐδων (η αιώνια τιμωρία των θυγατέρων του Δαναού στον Άδη να προσπαθούν να γεμίσουν ένα τρύπιο πιθάρι, ο απόλυτος συμβολισμός της ματαιοπονίας για τους αρχαίους)...

λέω ότι ο σύλλογος που έκανε την απελευθέρωση αδιαφορεί μετά....
κάποια μέλη που αγαπούν το κυνήγι και τα θηράματα δεν μπορούν να κάνουν προσπάθεια συντήρησης;;;;
μην μου πείτε γιατί να πάω εγώ να κάνω κάποια έξοδα να χάσω χρόνο και μετά να τα κυνηγούν κι άλλοι;;;ακόμα και λαθροθήρες
πρίν 4 χρόνια έγινε μια προσπάθεια μαζεύτηκαν χρήματα μεταξύ γνωστών και φίλων αγοράστηκαν πέρδικες απελευθερώθηκαν όντως χωρίς πρόγραμμα αλλά και νερό υπήρξε και τροφή κάποιες φορές
πήγαν μαλάκες και τις κυνήγησαν λαθραία και παράνομα
παρ όλα αυτά αρκετά πουλιά επέζησαν και αυγάτισαν σε γύρω περιοχές
οι μαλάκες σχεδόν εξαφανίστηκαν γιατί τα πουλιά λιγόστεψαν και δυσκόλεψαν
όσοι όμως τις κυνηγούν με μεράκι κι έχουν πόδια και καλά σκυλιά κάνουν το κυνήγι τους
επίσης πριν 3 χρόνια ο σύλλογος απελευθέρωσε πέρδικες και την 1η μέρα κυνηγιού τις τουφεκούσαν καρτερίσια κάποιοι από τον κόσμο και τα σκυλιά που βγήκαν στο βουνό
κι απ αυτά τα πουλιά επέζησαν κι αυγάτισαν και οι κυνηγοί είναι πολύ λιγότεροι που τις κυνηγούν γιατί οι μαλάκες τα θέλουν εύκολα και με σκυλιά που όλο το καλοκαίρι τα τρώει το κλουβί ;)
συμμετείχα στη συλλογή χρημάτων και 2 φορές που ξέκλεψα χρόνο πήγα μ αυτούς που γέμιζαν τις ποτίστρες
δεν έχω πάει ποτέ να τις κυνηγήσω αλλά Μάρτη η σκυλίτσα μου σήκωσε 3-4 σε κάποιες εκπαιδευτικές εξόδους,χωρίς φέρμα,εγώ εχέστην από την χαρά μου
όσες φορές πήγα όμως τις άκουσα σε διάφορα σημεία που δεν μπορούσα να πάω λόγω κιλών και όχι έμπειρου σκύλου
η χαρά μου ήταν πολλή μεγαλύτερη όταν τις άκουγα αλλά δεν εχέστην .sarcastic.
Μια που το εφερε η κουβεντα, γιατι αναγκαστηκατε να μαζεψετε λεφτα φιλοι και γνωστοι; Τοσα χρηματα που συγκεντρωνουν, ειδικα οι συλλογοι της πρωτευουσας πώς τα αξιοποιουν;

Ήθελα να ήξερα αν γινόταν ένας απολογισμός οοοοοοοολα αυτά τα χρόνια τι ξοδευτηκε για απελευθέρωσεις, ποιο ήταν το κόστος δηλαδή, κ τι τελικά έμεινε, ποιο ήταν το αποτέλεσμα στη φύση, πόσοι θα συνεχίζαν να επικρατούν τέτοιες ενέργειες...
Τόσα χρήματα άσκοπα, τόσα ευρώ στον αέρα, που αν επενδυονταν διαφορετικά, αν επενδυονταν στην βελτίωση των βιοτοπων, σε σπορες καλλιέργειων ζωτικης σημασίας για τα θηράματα, όπως βικος η σιτάρι, θα αναθεωρουσαμε πολλά από την νοοτροπία του φιλοθηραματοκου έργου όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα...
Το ποσοστό επιτυχίας ίσως να ήταν κ μονοψηφιο δυστυχώς με μεγάλη δόση αισιοδοξίας...
Το άσχημο δε είναι ότι παρόλο που η αποτυχία είναι παταγωδης, συνεχίζουμε να μην μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά να προσπαθούμε κάθε χρόνο πάλι με τον ίδιο τρόπο, πάλι για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε...
Μια τρύπα στο νερό κάνουμε...
Όχι αν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν απελευθέρωσεις, ας μην τις κάνουν, τεράστια χρηματικά σπατάλονται για την ματαιοδοξια της παραγωγής δήθεν έργου...

Έχουμε το προνόμιο να έχουμε κάποιον πληθυσμό καθευατου άγριου κολχικου φασιανου πράγμα όμως που δεν εκμεταλλευθηκαμε ποτέ με επιλεκτικές απελευθερώσεις, σε καθορισμένους τόπους αφού πρώτα θα έχουν περιοριστεί οι άρπαγες, η λαθροθηρία θα αποτελούσε ένα θήραμα και κυνήγι με συγκινήσεις όπως όλα τα υπόλοιπα.
Δυστυχώς ο φασιανος έχει συνδυαστεί με κυνηγια ρεζερβας με πουλιά που απελευθερώνονται μισή ώρα πριν ο κυνηγός αφήσει ελεύθερα τα σκυλιά.
Όπως είπαν οι συνάδελφοι το θήραμα θέλει τροφή, νερο,κάλυψη τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση αν εμείς κάνουμε οποιαδήποτε βελτίωση βιοτόπου είναι χίλιες φορές καλύτερο από τις ανούσιες απελευθερώσεις που η μόνη χρήση τους είναι fast food στα αρπακτικά και θεαθήναι στα δελτία ειδήσεων.
Βλέποντας τους Άγγλους να κυνηγάνε σε κυνηγοτοπους με χιλιάδες θηράματα, φασιανους, παπιά αλλά και πάλι σκέφτεσαι ότι πρόκειται για canned hunt.
Στο χέρι μας είναι να διαφυλάξουμε το κυνήγι που έχουμε και τον τρόπο που γίνεται.

Τόσα χρήματα άσκοπα, τόσα ευρώ στον αέρα, που αν επενδυονταν διαφορετικά, αν επενδυονταν στην βελτίωση των βιοτοπων, σε σπορες καλλιέργειων ζωτικης σημασίας για τα θηράματα, όπως βικος η σιτάρι, θα αναθεωρουσαμε πολλά από την νοοτροπία του φιλοθηραματοκου έργου όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα...

Σε ένα λιοχώραφο 30 στρεμμάτων που το έκανα πριν 15 χρόνια από ξερικό ποτιστικό φέρνοντας νερό από 10 χιλιόμετρα μακριά με λάστιχο, καταργώντας τα αμμωνιούχα λιπάσματα και που στηρίζομαι στη χλωρή λίπανση (σπορά το φθινόπωρο βικού, λούπινων και άλλων ψυχανθών, όργωμά του το Μάιο πριν την άνθισή τους) , οι λαγοί από άφαντοι στην αρχή είναι πάνω από 14 πλέον κρίνοντας από τις θεάσεις και τις κακαράτζες τους.

Μάλιστα σε μέρη που δεν τα πιάνει η φρέζα στις άκρες και που αφήνω σκόπιμα βίκο ή λούπινα καθώς και μικρό όχτο, οι κακαρέντζες τους είναι τόσες πολλές και μεγάλες πια που μοιάζει λες και βοσκάνε πρόβατα στο κτήμα... Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχε γίνει και καταπολέμηση επιβλαβών, λαθροθήρων και λοιπών "αρπακτικών"...

Καμία απελευθέρωση ακόμα και αν γινόταν κάθε χρόνο εντατικά δεν θα είχε πετύχει τέτοιο αποτέλεσμα από μόνη της...

Ας αναλογιστούμε αν γινόταν αυτό σε τόσα χέρσα μέρη εδώ και 30 χρόνια, τι θα είχε επιτευχθεί...

Με το φασιανό που είναι πουλί δύσκολο στο περιβάλλον που θέλει και στο ενδιαίτημά του και εύκολο στην αρχή για τους θηρευτές του, η αλλαγή πλεύσης είναι η μόνη λύση...

Last edited:
Καλοί μου φίλοι και καλοί μου κοι
Όλα καλά με την πιο οργανωμένη διαχείριση και εμπλουτισμό των βιοτόπων συμφωνώ κι εγώ και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί
μήπως όμως να λυθεί πρώτα το θέμα αποδοχής όλων αυτών με την παιδεία και σεβασμό που αρμόζει σε μια τέτοια κίνηση;;;;; πως ποιός ποιοί την εξασφαλίζουν την εγγυούνται;;;;;

Οι απελευθερώσεις,οι αγορές τζιπ,η ρίψη τροφών σε θηράματα,αναμνηστικά δώρα στην ανανέωση αδειών και πολλά άλλα των συλλόγων μπίζνα είναι όλα....να σταματήσουν να γίνονται;;;;; μήπως μετά θα λέμε ούτε μια απελευθέρωση ούτε ένα δωράκι κ.λ.π. ο σύλλογος τον οποίο οι 9 στους 10 δεν τον έχουμε καν επισκεφθεί :)

Last edited:
Οι απελευθερώσεις,οι αγορές τζιπ,η ρίψη τροφών σε θηράματα,αναμνηστικά δώρα στην ανανέωση αδειών και πολλά άλλα των συλλόγων μπίζνα είναι όλα....να σταματήσουν να γίνονται;;;;;

Κάποια είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουν γιατί έχουν αξία, αλλά κάποια άλλα θα έπρεπε να έχουν σταματήσει χθες και να πάρουν άλλη μορφή...

Η συνέχιση πρακτικών με βάση την ευκολία και τη συνήθεια είναι ένδειξη απροσάρμοστων οργανισμών...

Back