Αυτό που μοιάζει με αυγό , πορτοκαλί με κίτρινο πόδι είναι το καισαρικο.
Το 2ο σετ
View attachment 17721
View attachment 17722
View attachment 17723
ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
View attachment 17725
Τοξικό!!! Δεν βλέπουμε το πόδι του βέβαια οπότε το απορρίπτουμε.και αυτό το τελευταίο το amanita pantherina δηλητηριώδες....
Στην προσφατη εξόρμηση στην Αιτωλοακαρνανία και σε υψόμετρο 500-550 μ.
Καλημέρα. Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση. Τα μωβ είναι ρούσσουλες. Οι ρούσσουλες είναι μεγάλη οικογένεια με αρκετά εδώδιμα. Τα συγκεκριμένα είναι ίσως Russula sanguinaria. Μπορεί και Russula luteotacta.
Το άλλο καρπόσωμα είναι πιθανότατα Russula delica ή lactarius piperatus αν στην τομή έτρεξε γαλακτώδες υγρό.
Τα μανιτάρια αυτά είναι armillaria tabescens ή armillaria mellea. Δεν έχεις φωτογραφία από την κάτω πλευρά. Αν είχαν δαχτυλίδι mellea, αν όχι tabescens.Δεν γνωρίζω από μανιτάρια, αν και θα ήθελα να μάθω, αλλά τα συγκεκριμένα ήταν εντυπωσιακά. Στη φωτο φαίνονται τα μισά της αποικίας. View attachment 18039
Στην πρώτη φωτογραφία, μαζί με τον καίσαρα (amanita ceaserea) έχεις πιθανότατα και μία ακόμη russula delica. Είναι πολύ συχνή η εμφάνιση του συγκεκριμένου είδους αυτή την εποχή, σε μεγάλους αριθμούς, τόσο στα ελατοδάση όσο και στα πευκοδάση. Τα αγαπούν πολύ οι Κύπριοι συλλέκτες, αλλά προσωπικά τα θεωρώ αδιάφορα γευστικά και δεν τα μαζεύω .Το 2ο σετ
View attachment 17721
View attachment 17722
View attachment 17723
ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
View attachment 17725
Δημήτρη καλημέρα. Ξεραίνονται από επάνω καθώς στεγνώνουν. Αυτός δεν είναι λόγος για να μην τα καταναλώσεις. Απλώς είναι υποδεέστερα σαφώς γευστικά, από ότι είναι φρέσκα. Εγώ σε αυτή την κατάσταση δεν τα μαζεύω και τα αφήνω, να ρίξουν τα σπόρια τους για την επόμενη σαιζόν.Πρώτη φορα τα μαζεύω τοσο ανοιχτά και μου φαινονται λιγο σκληρα σαν πετσί στο επανω μερος
Να τα μαγειρέψω η τσάμπα ο κόπος ;
View attachment 18014
Ο λακτάριος που κρατάς είναι πιθανότατα Ο salmonicolor. Είναι αυτός που κατα κύριο λόγο συναντάμε αυτή την περίοδο στα ελατοδάση. Καλύτερος γευστικά είναι σίγουρα ο sanguiflus και ο semisanguiflus, όπως και ο deliciosus , που βγαίνουν σε πευκοδάση αλλά και σε κουμαριές .
Νίκο ακριβώς το ίδιο κάνω και εγώ! ... κάποιες φορές μπορεί να προσπαθήσω να αναγνωρίσω και το είδος, αλλά ποτέ δεν τα μαζεύω!Η συγκεκριμένη οικογένεια χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Εγώ ασχολούμαι μόνο με τα καισαρικα και τα άλλα απλώς τα παρατηρώ.
Το έψαξα λίγο καλύτερα και τελικά οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πρόκειται για το Amanita proxima.Νίκο ακριβώς το ίδιο κάνω και εγώ! ... κάποιες φορές μπορεί να προσπαθήσω να αναγνωρίσω και το είδος, αλλά ποτέ δεν τα μαζεύω!