Δύσκολα μου βάζεις Άλεξ μιά και τα "γνωστά¨ μανιτάρια για τον καθένα είναι διαφορετικά. Από τα 150 περίπου εδώδιμα είδη "κορυφαίας" γεύσης θεωρούνται περίπου το 10%. Αν μου έλεγες ποιά έχεις εσύ καταναλώσει, θα σου έλεγα σε ποιό είναι ποιό κοντά η γεύση του. Να σημειώσω εδώ ότι με βάση τις δικές μου εμπειρίες, υπάρχουν μανιτάρια που προτιμούν το τηγάνι, κάποια το κάρβουνο και κάποια την κατσαρόλα. Οι ντελικάτες, μαύρες και χρυσές τρομπέτες κάνουν τα καλύτερα ριζότι ενώ την γεωτρόπα στο τηγάνι την συναγωνίζεται μόνο ο λευκοπάξιλλος. Οι βωλίτες από την άλλη κάνουν σχεδόν για τα πάντα, ενώ οι καίσαρες είναι κορυφαίοι ωμοί. Περί ορέξεως "κολοκυθόπιτα" όπως λέει και ο σοφός λαός.Με πιο γνωστό μανιτάρι θα το έβαζες κοντά γευστικά για να καταλάβουμε και εμείς οι άσχετοι?
Ναι. Είναι οι γνωστοί πλευρωτοί που καλλιεργούνται. Pleyrotus ostreatus. Αρκεί να μην είναι εντός της πόλης, γιατί τότε έχουν επιβαρυνθεί με την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Στην λεύκα βγαίνουν συνήθως τα agrocybe aegerita. Η αγροκύβη της αιγείρου (λεύκα στα αρχαία).Πλευρωτους που φύονται σε λεύκα, είναι βρώσιμα??????
Τάσο, φέρουλα που απαντάται?Χτεσινή εξόρμηση για πλευρωτούς της φέρουλας. Αυτά που οι φίλοι Κρητικοί λένε αρτικίτες. Ανήκει και αυτό στα κορυφαία φαγώσιμα. Μιά όμορφη Κυριακή σε όλους εύχομαι.
Στην Νότια Ελλάδα. Πολύ κοινό φυτό σε ακαλλιέργητες εκτάσεις στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Συναντάται και στην Πελοπόννησο, ενώ το βρίσκουμε και στην Αττική.Τάσο, φέρουλα που απαντάται?
ΝικοΟι πρώτες μορχελες έκαναν την εμφάνιση τους. Παρά τις τελευταίες βροχές ,στα κομμάτια που πήγα ήταν λίγες και μικρές. Η ομελέτα πάντως βγήκε!
Η ρόκα στα καλύτερα της.
Νίκο και εγώ είχα ξαναβρεί ένα, από ζώο περίπου 5 ετών με 4 μεγάλες ακίδες, αλλά ήταν στο βουνό 2-3 χρόνια εκείνο. Αυτό ήταν φετεινό, δηλαδή προ λίγων ημερών-εβδομάδων και πραγματικά τεράστιο. Δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα αντίστοιχο, μιά και ζώα αυτής της ηλικίας πρέπει να υπάρχουν ελάχιστα. Αυτός και ο λόγος της δικής μου μεγάλης χαράς. Όσο για το που βρέθηκε, να σε ενημερώσω ότι ήταν στην δεξιά πλευρά της Ε.Ο. ανεβαίνοντας προς Λαμία, ενδεικτικό του ότι ελάφια στην προσπάθεια απομάκρυνσης από την απειλή των λύκων έχουν περάσει την Ε.Ο. προς τα ανατολικά, ενώ είναι γνωστό ότι και στις Βόρειες πλευρές της Πάρνηθας, έχουν φτάσει στην Ασσωπία και το Κλειδί.Ωραίο τρόπαιο!!
Έχω βρει κι εγώ, στα ίδια μέρη φαντάζομαι, μόλις τριών ετών.
Εντυπωσιακό!!