Αναγνώριση Μανιταριών

Με πιο γνωστό μανιτάρι θα το έβαζες κοντά γευστικά για να καταλάβουμε και εμείς οι άσχετοι?
Δύσκολα μου βάζεις Άλεξ μιά και τα "γνωστά¨ μανιτάρια για τον καθένα είναι διαφορετικά. Από τα 150 περίπου εδώδιμα είδη "κορυφαίας" γεύσης θεωρούνται περίπου το 10%. Αν μου έλεγες ποιά έχεις εσύ καταναλώσει, θα σου έλεγα σε ποιό είναι ποιό κοντά η γεύση του. Να σημειώσω εδώ ότι με βάση τις δικές μου εμπειρίες, υπάρχουν μανιτάρια που προτιμούν το τηγάνι, κάποια το κάρβουνο και κάποια την κατσαρόλα. Οι ντελικάτες, μαύρες και χρυσές τρομπέτες κάνουν τα καλύτερα ριζότι ενώ την γεωτρόπα στο τηγάνι την συναγωνίζεται μόνο ο λευκοπάξιλλος. Οι βωλίτες από την άλλη κάνουν σχεδόν για τα πάντα, ενώ οι καίσαρες είναι κορυφαίοι ωμοί. Περί ορέξεως "κολοκυθόπιτα" όπως λέει και ο σοφός λαός.
 
Χτεσινή εξόρμηση για πλευρωτούς της φέρουλας. Αυτά που οι φίλοι Κρητικοί λένε αρτικίτες. Ανήκει και αυτό στα κορυφαία φαγώσιμα. Μιά όμορφη Κυριακή σε όλους εύχομαι.
 

Attachments

  • 20250111_093328.jpg
    20250111_093328.jpg
    331 KB · Προβολές: 26
  • 20250111_083531.jpg
    20250111_083531.jpg
    455,7 KB · Προβολές: 25
  • 20250111_093211.jpg
    20250111_093211.jpg
    345,9 KB · Προβολές: 25
  • 20250111_102409.jpg
    20250111_102409.jpg
    418,7 KB · Προβολές: 26
  • 20250111_121455.jpg
    20250111_121455.jpg
    380,8 KB · Προβολές: 26
Πλευρωτους που φύονται σε λεύκα, είναι βρώσιμα??????
Ναι. Είναι οι γνωστοί πλευρωτοί που καλλιεργούνται. Pleyrotus ostreatus. Αρκεί να μην είναι εντός της πόλης, γιατί τότε έχουν επιβαρυνθεί με την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Στην λεύκα βγαίνουν συνήθως τα agrocybe aegerita. Η αγροκύβη της αιγείρου (λεύκα στα αρχαία).
 
Back
Top